Autor Wątek: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?  (Przeczytany 30015 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warpath

Odp: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?
« Odpowiedź #135 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 19:17:46 »
Hulka też chętnie bym przygarnął. Uwielbiam Davida i Keowna.

« Odpowiedź #136 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 19:24:58 »
Nie no przecież są dobre historii z tego okresu, a jedna nawet już się ukazała w Polsce w '96. Mam na myśli sagę Gatherers Strike u nas wydaną w dwóch Mega Marvelach pod tytułem Ex Post Facto. Rysuje Steve Epting, świetnie nam obecnie znany m.in. z Kapitana Ameryki czy Velvet. Jest sentyment, mocny klimat tamtych czasów, no i jedną z kluczowych postaci jest Black Knight - Dane Whitman, zaś wszyscy wiemy, że film nadchodzi ; )

Ex Post Facto było jednym z najgorszych Mega Marveli które czytałem (a nie czytałem zdaje się czterech ostatnich), zresztą to nawet na Zachodzie ma kiepskie oceny, do tego jakiś piąto-ligowy skład w którym z Avengers została tylko nazwa i Vision, no i ten Black Knight poważnie chcesz zachęcić ludzi do tego komiksu Black Knightem? Kto to kur...de jest Black Knight? Ktoś chce film o nim oglądać? Bardziej czekam na Kravena od Sony.

Offline Warpath

« Odpowiedź #137 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 19:38:31 »
No cóż, rozumiem opinię, mi się podobało : ) Nie miałbym nic przeciwko wznowieniu oraz wydaniu innych historii z tamtego okresu. Avengers to nie tylko standardowy skład znany z filmów, ale jest tam też Captain America, Hercules, Sersi, Black Widow, etc. To wcale nie są takie nieznane Avengers jednostki. I IMO dobrze, że skład rotuje - ileż można wałkować w kółko te same postaci?
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Kwiecień 2022, 19:41:54 wysłana przez Warpath »

Offline death_bird

« Odpowiedź #138 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 21:09:57 »
Ex Post Facto było jednym z najgorszych Mega Marveli które czytałem

Święte słowa. Przy czym szczerze pisząc to nie pamiętam gorszego MM. 
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

« Odpowiedź #139 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 21:12:00 »
  Jasne, że dobrze że składem się rotuje, ale to trzeba zmieniać na jakieś fajne postacie.

Offline death_bird

« Odpowiedź #140 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 21:24:59 »
W ramach jankeskiej ciągłości wydawniczej to mogło spokojnie grać, bo przecież te grupy ciągle ewoluują, w zw. z czym był jakiś tam etap owej ewolucji i były jakieś tam postacie. Jako element całości to mogło "w sposób naturalny" wynikać z czegoś i mieć ręce i nogi.
Dla Jankesów.
Ale taki wycinek przygód grupy, której w Polsce niemal nie znaliśmy? Ktoś zupełnie nie trafił z doborem tematu.
Zresztą odnoszę takie wrażenie, że nawet mimo filmów Avengers i tak nie mają w polskim komiksowie podejścia do postaci z okresu Semica.
Epiki z nimi byłyby dla mnie wielkim zaskoczeniem.
Jeżeli nie X-Men to żywcem nie wiem co mogłoby się sprzedać na naszym ryneczku na poziomie satysfakcjonującym księgowość Egmontu.

Offline michał81

« Odpowiedź #141 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 21:42:50 »
Jeżeli nie X-Men to żywcem nie wiem co mogłoby się sprzedać na naszym ryneczku na poziomie satysfakcjonującym księgowość Egmontu.
X-men idealnie pasują do epików. A mogli zacząć by od 17 (Dissolution and Rebirth) i lecieć dalej (co prawda na razie brak 18 - X-Tinction Agenda), ale już 19 (Mutant Genesis), 20 (Bishop's Crossing) oraz 21 (X-Cutioner's Song) to jest to co wydał Tm-Semic.
Problem, że Egmont źle zaczął wydawanie komiksów z mutantami. Wydał X-Men. Visionaries: Jim Lee co znajduje się w tych epikach, a jak wyda w Punkach Zwrotnych X-Tinction Agenda to umarł w butach epiki odpadają, bo to będzie dublować masę materiału. I ten 17 epik jest idealnym momentem na rozpoczęcie wydawania, bo potem jest w miarę ciągła historia.
Tylko ja odnoszę wrażenie, że tam nie ma pomysłu na to jak wydawać mutantów i tak sobie skaczemy, co tylko później utrudni sensowne ich wydanie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Kwiecień 2022, 21:58:17 wysłana przez michał81 »

Offline death_bird

« Odpowiedź #142 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 23:43:17 »
Z tym, że mutanci byliby idealni do Epików to nie ma co polemizować, bo sentyment, bo znana marka, bo sporo materiału do wydania, ale tak samo nie da się polemizować z tym, że Egmont zabrał się za to tak jakby nawet nie chciał próbować tego tytułu od tej strony.
Dlatego nie bardzo widzę co mogłoby zacząć się ukazywać po tym jak przelecą Epiki Franka.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #143 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 00:04:32 »
No cóż, rozumiem opinię, mi się podobało : )

Nie jesteś sam. Dla mnie top 15 najlepszych komiksów wydanych przez TM-Semic. Uwielbiam skład z tamtego okresu. I scenariusze Harrasa. Taka typowa soap opera, jak za czasów Claremonta w X-Men.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Crono

« Odpowiedź #144 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 09:42:19 »
Tak, X-Men byliby idealni. Niestety, jest jak jest. Patrząc na to co wydaje Egmont i biorąc pod uwagę popularność postaci, stawiam że kolejnym Epikiem będzie Wolverine. Mało u nas ukazało się materiału z jego ongoingu (mówię o vol. 2), praktycznie tylko Essentiale i może jakieś pojedyńcze zeszyty gdzieś. Zatem spokojnie mogliby zacząć od tomu pierwszego.
Niemniej, żałuję tych X-Men. Amerykańskie epiki są już częściowo OOP, więc teoretycznie mogą być trudności z ich zdobyciem (przy czym od razu zaznaczam że nie sprawdzałem). Mam też doświadczenia z Transformers. Uzbierałem całe G1 Marvela, bo myślałem że nikt normalny tego u nas nie wyda, a potem Hachette wyskoczyło ze swoją kolekcją🙂

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #145 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 09:51:55 »
Odnosnie X-men visionaries to mysle, ze klienci nie beda traktowac Epicow jako dubla. X-men visionaries polskie to taki demo run - w dodatku slepy zaulek. Nie wiem jak to potraktuje wydawca ale swiadomy klient juz po wstepie wie, ze to jest teaser. Wprost jest tam napisane - to skladak a co wiecej nie dalismy nawet niektorych numerow rysowanych przez Jima Lee. Po prostu wydaje mi sie,ze Epic X-men to nie ten poziom dublowania co Daredevil.

W sumie 2 solo bohaterow to moze jakis Epic z grupa? W 1992 Tm-Semic zaczal wlasnie X-Men (oczywiscie 91 to Superman,Batman i Transformers).

« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Kwiecień 2022, 09:56:00 wysłana przez Hobgoblin »

Offline xardas

« Odpowiedź #146 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 10:18:21 »
Odnosnie X-men visionaries to mysle, ze klienci nie beda traktowac Epicow jako dubla.
Bazyl chyba dostanie wścieklizny

Offline Castiglione

« Odpowiedź #147 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 10:33:57 »
U nas klienci wszystko traktują jako dubel.

Offline death_bird

« Odpowiedź #148 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 10:53:06 »
O składaku Lee można byłoby zapomnieć. To w końcu jeden tom. Problem leży w (aż się dziwię, że tego określenia przychodzi mi użyć) nieszczęsnych "punktach zwrotnych", które chyba są najbardziej wyraźnym komunikatem, że na Epiki nie ma co liczyć. Bo na jakiej zasadzie?
Najpierw wydadzą same rodzynki wydłubane z ciasta ("żółta seria") a później zaserwują całość ponownie z rodzynkami? Czy może w ogóle będą wydawać równolegle?
Ciekaw jestem tylko jakie przyczyny stały za taką a nie inną decyzją wydawniczą. Uznali, że nie będzie się sprzedawać czy zwyczajnie nie wiedzieli jak to ugryźć...

Offline xanar

« Odpowiedź #149 dnia: Pt, 29 Kwiecień 2022, 11:03:46 »
Nie wydają bo trzeba byłyby zacząć od Claremonta a to jest 1975 r. i nikt tego nie będzie kupował, no oprócz tych "pięciu" osób, które o tym piszą.
Twój komiks jest lepszy niż mój