Autor Wątek: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?  (Przeczytany 30033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?
« Odpowiedź #105 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 15:27:24 »
No nawet jeśli tak jest - to i tak biorą na przynajmniej pare numerow przy kazdorazowym przedluzeniu umowy. A E nie informuje o tym co i jak bedzie, a co gorsze wy sie tego nie domagacie.
Informuje i to bardzo dokładnie w wypuszczanym katalogu wydawniczym, w którym masz plany na cały rok. I tak jest co roku. Są specjalne spotkania, na których są omawiane zapowiedzi.
Egmont stara się trzymać bardzo sztywno tych zapowiedzi. Jeśli coś się przesuwa to najczęściej z winy autorów (w przypadku polskich komiksów) lub w przypadku licencjodawców, którzy zawalają wysyłkę materiałów (patrz Uniwersum DC wg Moore'a).
W przypadku kolekcji Hachette masz tylko termin ukazania się kolejnego tomu, ale finalnie oni nie robią zapowiedzi na więcej niż 4 tomy na przód (niech mnie ktoś poprawi). I jak pokazuje doświadczenia lista tytułów w kolekcjach polskich może się różnic w porównaniu do zagranicznych (choć pula tytułów jest zamknięta). I nie wszystkie mogą się ukazać u nas z dostępnej listy.

Mimo, ze Epic collection to jest kolekcja ma to napisane czerwonymi literami u góry również w wersji polskiej. Ja bym tego nie zaczal kupowac jakby to nie mialo isc po kolei.
To nie jest kolekcja, to jest linia wydawnicza w KLASYCE MARVEla.
Pod pojęciem kolekcji funkcjonują wydania Hachette, Deagostini, Eaglemoss. To nie jest jakieś wielce skomplikowane, żeby to rozróżnić.

Offline Geekboy

« Odpowiedź #106 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 15:40:04 »
(...) I nie wszystkie mogą się ukazać u nas z dostępnej listy.

Jeżeli licencjodawca zgodzi się na jakiś tytuł dla jakiegoś rynku to nie ma siły by zablokował go dla innego w ramach tego samego projektu - stąd np. zmiana w kolejności DC.

Offline michał81

« Odpowiedź #107 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 15:44:26 »
Jeżeli licencjodawca zgodzi się na jakiś tytuł dla jakiegoś rynku to nie ma siły by zablokował go dla innego w ramach tego samego projektu - stąd np. zmiana w kolejności DC.
Przypomnę, że w przypadku WKKM były duże różnice w późniejszych tomach. Mieliśmy wręcz własną kolekcje ;)

Offline Geekboy

« Odpowiedź #108 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 15:59:11 »
Przypomnę, że w przypadku WKKM były duże różnice w późniejszych tomach. Mieliśmy wręcz własną kolekcje ;)

Jeżeli pisałeś pod kątem wcześniejszego zakończenia u nas - to tak lista się będzie się różnić. Jeżeli chodzi o wydanie przy takiej samej ilości to wyjdzie to samo. Marvel jest też dość elastycznym wyborem przykładu bo Panini jako twórca kolekcji mogło modyfikować tomy na życzenie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Marzec 2022, 16:04:05 wysłana przez Geekboy »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #109 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 18:17:42 »
No nawet jeśli tak jest - to i tak biorą na przynajmniej pare numerow przy kazdorazowym przedluzeniu umowy. A E nie informuje o tym co i jak bedzie, a co gorsze wy sie tego nie domagacie. Mimo, ze Epic collection to jest kolekcja ma to napisane czerwonymi literami u góry również w wersji polskiej. Ja bym tego nie zaczal kupowac jakby to nie mialo isc po kolei.
Gdyby Marvelowi w jakikolwiek sposób przeszkadzało, że Egmont może któregoś tomu u nas nie wydać, to nie dałby mu takiej licencji, a ty piszesz o jakichś karach ;D

A wiesz, że to równie dobrze sam Marvel może tę linię kiedyś urwać? I że tym bardziej nie zapłaci nikomu żadnych kar ;D Podobnie zresztą jak przed Epikami zakończyli wydawać Essentiale.

Już nie mówiąc, że słowo "kolekcja" w tytule w żadnym momencie nie jest deklaracją ze strony wydawcy, że zbierze w niej wszystkie zeszyty z 60 lat publikacji...

@xanar po co pytasz jak sobie wyobraża - chcesz zrobić coś pożytecznego to napisz jak to działa, podaj linki itp.. Jak nie pomoże bo np. informacje się nie przyjmą (bo "złe źródło" itp.) to zgłaszać, ciągnięcie jałowej dyskusji mimo podanego info to jest wprost spam...

A później ktoś inny się dziwi, że forum ma taką opinię - jeden przychodzi i pisze co pisze, a drugi, niby mądrzejszy, odpowiada "pisz więcej, pośmiejemy się"...
A co ma pisać, skoro gościowi już masa osób tłumaczyła to samo, a ten dalej tupie nóżką, bo nie żądamy od Egmontu, żeby powiedział "tak, wydamy wszystkie Epic Collection na świecie, nawet gdybyśmy upadli, to i tak będziemy dalej wydawać"...
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Marzec 2022, 18:19:23 wysłana przez Eguaroc »

Offline Piterrini

« Odpowiedź #110 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 16:23:59 »
Ja wrzuciłem stronę wcześniej informację, których nigdzie nie znajdziesz, chociaż pewnie one nikogo nie interesują.
Masz rację, uogólniłem przez pryzmat ostatniej wypowiedzi i jednej z powszechnych opinii o forum... Próbowałeś pomóc ale się nie przyjęło, tyle że w drugą stronę tj. "zaogniać" też nie trzeba.
Bo na zagranicznych forach nikt nie pieści się z użytkownikami dwa-trzy ostrzeżenia i jest ban a u nas jeden koleś, którego powywalali z różnych miejsc prowadzi sobie dalej swoją "krucjatę", taka różnica.
Też racja, to jest przypadek niereformowalny, chociaż patrzę pewnie z innej perspektywy, bo nie musiałem sobie z nim "radzić" przez 10 (?) lat na forum. Tym samym jak ktoś "nowy" pisze w podobnym tonie to widzę, że może się uda naprowadzić i nie pójdzie tą drogą...
A co ma pisać, skoro gościowi już masa osób tłumaczyła to samo, a ten dalej tupie nóżką(...)
A ma obowiązek na takie "oderwane" rzeczy odpowiadać? No właśnie, a jak teraz odpowiadam to pomyślałem, że jest jeszcze jedna rzecz jaka na "sprawnych" forach działa - użytkownicy pełniący funkcję aktywną (mod, admin itp.) są aktywni w społeczności (tym samym nagle cień sensu zyskało to głosowanie na moderatora sprzed jakiegoś czasu). Nie ujmuję obecnym modom, bo miejscowo aktywni są z pewnością, tyle że akurat nie w tych "newralgicznych" wątkach, może znów sprowadza się to do wielkości forum i niepotrzebnie porównuję do większych, gdzie mam wrażenie że moderatorzy są "wszędzie", jak taki mod napisze "kwestia już wyjaśniona pod tym postem/linkiem" to temat jest zamknięty, nie ma takiej opcji że ktoś odpisze "ten link co dostałem bojkotuję, wciąż czekam na odpowiedź"...

Patrzę czy cokolwiek mogę nawiązać do tematu wątku żeby ta odpowiedź nie była całkowitym offtopem, już wszystko zostało wyżej napisane mam wrażenie... W ogóle słowo "kolekcja" jest bardzo newralgiczne, gdybym był wydawcą to unikałbym go jak ognia - jak widać ilu ludzi tyle interpretacji "co wydawca miał na myśli" nazywając komiksy "kolekcją". Nie tak dawno dyskutowaliśmy w wątku anty-kolekcyjnym, może teraz ktoś zalicza Epic Collection do kolekcji "psujących rynek"? :P Śmieję się tylko, ale coś w tym jest, przynajmniej w ostatnim czasie kiedy forum już opuściło przynajmniej kilka dawniej aktywnych osób, większość "kontrowersji" budzi się przy słowie "kolekcja".

Jeszcze kończąc - @Hobgoblin czytając to co piszesz i zakładając że faktycznie nie ma bariery językowej nie widzę powodu, aby polskich wydań w przeważającej większości po prostu nie "olać", jest trochę oryginalnych komiksów oop/oos, które po polsku są lepiej dostępne, ale to naprawdę niewielka ilość w stosunku do całego rynku. Po pierwsze wydania oryginalne mają wartość na świecie, dalej odpada cała kwestia poprawności tłumaczenia i błędów innych niż, w zasadzie, błędy w druku. Ceny plus dostarczenie to minus, ale jw. z tego co piszesz wynika, że jesteś skłonny zapłacić więcej za to co chcesz przeczytać. Mogę mówić tylko za siebie, ale ja polskie wydania kupuję po pierwsze dlatego, że są dostępne, po drugie ufam że wydawcy chcą wydać względnie dobre komiksy robiąc dużą selekcję na wstępie (z której dalej sam robię selekcję "pod siebie"), po trzecie chyba dlatego, że taki "model" zbierania/kolekcjonowania przyjąłem lata temu, trochę komiksów oryginalnych też mam, ale to stanowi jakby osobną "strefę"... Zobacz może na próbę komiksy elektroniczne (Marvel Unlimited itp.), np. dla mnie nie jest to alternatywa, ale wiem że dużo ludzi z tego korzysta, także osoby które dawniej zbierały/zbierają polskie papierowe wydania, są i głosy że komiksy na tablecie itp. są znacznie lepsze od papierowych (ale w tą dyskusję wciągnąć się nie dam ;) ). Reszta to to co już pisałem w poprzednich wiadomościach.

Offline xanar

« Odpowiedź #111 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 11:12:01 »
Ale, co się miało przyjąć, ja wiem, że to nikogo nie obchodzi, jak jedna osoba z tego skorzysta to będzie sukces. Miałem chwilę czasu to to zrobiłem. Ja wiem jak to wygląda z perspektywy amerykańskiego forum, tam nikogo nie obchodzi jakość tych książek, najważniejsze, że ma label omnibus (jak nie ma to już nie jest wartościowa książka) a jak jest cieńszy papier to nawet lepiej bo więcej się na półce zmieści. Najbardziej śmieszą mnie te osoby co kupują jeszcze raz taką samą bo ma napis omnibus i mówią, że to upgrade tyle, że jest ze dwa razy gorszej jakość, tam większość tych ludzi w ogóle tego nie czyta.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #112 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 15:20:10 »
tam większość tych ludzi w ogóle tego nie czyta.
A no to tak jak u nas.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #113 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 11:10:20 »
Ten watek pokazuje, że generalnie macie dobra intuicje (albo może wiecie co nieco co się dzieje w Egmoncie:) )

No to mamy jak w 1990 TM-Semic Spidera i Punishera.
Zakładając
, ze Punisher dobrze się sprzeda a sprzedaż Epiców Spidera jakoś mocno spadać nie będzie to co byłoby nastepne w tej sytuacji? Też wymieniany tutaj Wolverine?
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Kwiecień 2022, 11:21:34 wysłana przez Hobgoblin »

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #114 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 11:17:08 »
Venom?
Daredevil?

Offline xanar

« Odpowiedź #115 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 11:58:50 »
Wątpię, żeby ciągnęli dwa czy trzy Daredevile na raz, niewidomo jak będzie z tym ongoing czy dadzą na miękko/twardo czy nie, podejrzewam, że dadzą na miękko bo dalej jest ten event. No to już będą dwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #116 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 11:59:33 »
Venom?
Którego w znacznej części dostaniemy w epikach Amazing Spider-man oraz w zapowiedzianym Lethal protector od Muchy. Szansa zerowa.

Daredevil?
Jest wydany run Millera który by dublowało wydanie epików plus chyba sprzedaż była średnia. Widziałem dużo narzekania na te konkretne komiksy.

Napisałbym epki X-men, ale są Punkt Zwrotne, które wydają eventy/crossovery też z epików plus mamy X-men Jima Lee, średnio to widzę.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #117 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 12:05:05 »
Też uważam, że Venom nie ma szans.
Już wspominałem, że ja czekam na Avengers.

Offline xanar

« Odpowiedź #118 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 12:10:29 »
Ludzie narzekali na tego Daredevila Miller bo tam kropki były na planszach, że słabe to chyba nie pisali.

Avengers to chyba Bendisa.

Na te epici x-men to nawet Motyl mówił, że nie ma klienta

Offline robbirob

« Odpowiedź #119 dnia: Cz, 28 Kwiecień 2022, 12:13:29 »
Na te epici x-men to nawet Motyl mówił, że nie ma klienta
Ale Panowie, Epici X-menów są bardzo z bardzo starym materiałem. Faktyczne nie będzie na to klienta.
Późniejszych (tm-semicowych) jest zaledwie 2 czy 3 o ile pamiętam