Autor Wątek: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?  (Przeczytany 30061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andy13

Odp: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?
« Odpowiedź #45 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 19:00:26 »
Zapowiedział kolejny tom serii, którą zaczął wydawać - czego to dowodzi? Wydali też 10 tomów Punishera Max, idąc tą logiką, gdzie są zapowiedzi kolejnych komiksów z Marvel Max?
Dowodzi tego, że stwierdzili, że jest koniunktura na postać, a nie na Marvel Max. I z tej postaci idą dalej w lata 80/90.

DD Millera wyszedł w Polsce po pierwsze dlatego, że to Miller, po drugie chyba najsłynniejszy run tej postaci, nie dlatego, że była koniunktura na lata 80.
A może w ogóle chcieli sprawdzić, czy ktoś kupi coś z tego okresu, więc wybrali najlepszy tytuł?

Batman - najpopularniejszy superhero w Polsce to też idealny dowód na na jakiś trend.
No ale co chcesz potwierdzić tym argumentem? To że lat 90. są lepsze niż run Morrisona? ;)

Tak przeglądam listę tych Epików i po prostu wszystko murowane hity w PL...
To teraz sobie przejrzyj tytuły z dwóch ostatnich Epików i podaj te wielkie hity, które spowodowały, że Egmont będzie dalej wydawał Pająka i wchodzi w kolejny tytuł.

Spoko, nie kłócę się, bo z obu stron to tylko dywagacje. Katalog wszystko zweryfikuje :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 20 Luty 2022, 19:04:15 wysłana przez andy13 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #46 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 19:46:04 »
Dowodzi tego, że stwierdzili, że jest koniunktura na postać, a nie na Marvel Max. I z tej postaci idą dalej w lata 80/90.
No dokładnie. Tylko, że dalej nie rozumiem, dlaczego wydanie komiksu z Batmanem czy Spider-Manem ma dowodzić, że mamy koniunkturę na lata 80, która miałaby zaowocować nie wiadomo jakimi zapowiedziami.

A może w ogóle chcieli sprawdzić, czy ktoś kupi coś z tego okresu, więc wybrali najlepszy tytuł?
Tak, bo wcale nie robią sobie katalogu komiksów Moore'a, Millera, Ennisa, Morrisona czy Gaimana. "Prometheę" czy "Toma Stronga" też nie wydali z powodu scenarzysty, tylko żeby sprawdzić, czy w Polsce w ogóle ktoś kupi coś z ABC.

"Powrót Mrocznego Rycerza" wydali już z 20 lat temu, coś długo testują ten rynek.

No ale co chcesz potwierdzić tym argumentem? To że lat 90. są lepsze niż run Morrisona? ;)
Nie mam pojęcia, gdzie to sobie u mnie wyczytałeś.

To teraz sobie przejrzyj tytuły z dwóch ostatnich Epików i podaj te wielkie hity, które spowodowały, że Egmont będzie dalej wydawał Pająka i wchodzi w kolejny tytuł.
Wystarczy jeden tytuł - Spider-Man. I to dokładnie ten, za którym tęsknią wszyscy wychowani na TM-Semic. To trochę co innego niż jakieś no-name'owe runy drugoligowych serii.

Offline andy13

« Odpowiedź #47 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 20:34:12 »
No dokładnie. Tylko, że dalej nie rozumiem, dlaczego wydanie komiksu z Batmanem czy Spider-Manem ma dowodzić, że mamy koniunkturę na lata 80, która miałaby zaowocować nie wiadomo jakimi zapowiedziami.
Ech, jak była mowa o pierwszym Epiku Spidera, to nagle było odniesienie do wydawania wszystkich komiksów z lat 60. Teraz jak mowa o jednym nowym Epiku w 2022, to nagle wciskanie, że mają być nie wiadomo jakie zapowiedzi ;)
Fantazje dwunastolatka były odniesieniem tylko do tego, że może wejść Epik z nową postacią.. Dla mnie myślenie dwunastolatka to jego logiczne i sensowne myślenie, że Egmont będzie czekał z kolejnym Epikiem do 2024. A jak będzie pokaże katalog. W każdym razie liczę na X-Men, Punishera lub jakiekolwiek inne „no-name'owe runy drugoligowych serii.”

Offline Castiglione

« Odpowiedź #48 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 21:52:00 »
Przede wszystkim to o fantazjowaniu pisałem w kontekście Epików jako miesięcznika. To ty to odniosłeś do wydania w tym roku czegoś innego poza Spiderem.

Offline andy13

« Odpowiedź #49 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 22:12:22 »
Przede wszystkim to o fantazjowaniu pisałem w kontekście Epików jako miesięcznika.
A to sorry. Zmyliło mnie to, że o tym fantazjowaniu napisałeś cytując post, w którym Hobgoblin napisał: „Wiadomo, że Epic co miesiąc nie jest realistycznym scenariuszem” ;)

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #50 dnia: Wt, 22 Luty 2022, 22:05:57 »
Oprócz epikow z Frankiem, jak już wcześniej wspomniano, wielcy niobecni we wznowieniach to Punisher: War Zone i Punisher: War Journal. Pierwsze z brzegu przyklady:
https://www.bookdepository.com/Punisher-War-Zone-1-Tpb-Chuck-Dixon/9780785109235?ref=grid-view&qid=1645563619130&sr=1-5
https://marvel.fandom.com/wiki/The_Sicilian_Saga
Panie Tomaszu, jeśli Pan czyta forum, a wiemy, że tak jest...

Offline michał81

« Odpowiedź #51 dnia: Pt, 25 Luty 2022, 07:45:59 »
Zapowiedziano na listopad tego roku X-Men Epic Collection vol. 21 X-Cutioner's Song
Spoiler: PokażUkryj
Uncanny X-Men #289–296, X-Men (1991) #10-16, X-Factor #84-86, X-Force #16-18

Mamy zatem ciąg najpopularniejszego okresu X-men z czasów Tm-Semic:
X-Men Epic Collection vol. 19 Mutant Genesis
Uncanny X-Men #278–280, Annual #15, X-Factor #65–70, X-Men (1991) #1–3 and material from New Mutants Annual #7 and X-Factor Annual #6

X-Men Epic Collection vol. 20 Bishop's Crossing
Uncanny X-Men #281–288, Annual #16, X-Men (1991) #4–9, Annual #1, Ghost Rider #26-27

i wspomniane na początku X-Men Epic Collection vol. 21 X-Cutioner's Song.
Brakuje vol. 18 czyli X-Tinction Agenda o którym pisałem już wcześniej.
No ale Egmont woli wydawać linię Punkty Zwrotne :(

Offline xanar

« Odpowiedź #52 dnia: Pt, 25 Luty 2022, 08:28:57 »
Przecież widmowo było, że nie zamierzają tego wydawać w jakiś sensowny sposób odkąd rzucili składaka X-Men. Visionaries: Jim Lee
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Piterrini

« Odpowiedź #53 dnia: Pt, 25 Luty 2022, 18:50:47 »
No ale Egmont woli wydawać linię Punkty Zwrotne :(
Jako nie-fan X-Menów akurat uważam, że to jest dobre podejście - po chronologiczne tomy bym nie sięgnął najpewniej, ale osobna linia wydawnicza i do tego nazwana w ten sposób mówi, co prawda nie wprost, że komiksy w niej wydane są 'lepsze', ważniejsze i tak jak okazjonalnie po X-Men sięgam, tak może po jakiś z tych tomów też sięgnę - wydając w ten sposób grupa odbiorców nie ogranicza się do fanów X-Menów (tych co kupią wszystko), a uwzględnia też fanów ogólnie komiksów superhero (którzy chcą przeczytać ciekawą/dobrą historię a nie X-Men chronologicznie 'jak leci'...).

Przecież widmowo było, że nie zamierzają tego wydawać w jakiś sensowny sposób odkąd rzucili składaka X-Men. Visionaries: Jim Lee
Trafna obserwacja, stąd nasuwa mi się...
W przypadku Punisher War Journal z rysunkami Jima Lee to jest sprawa bardzo prosta bo jest wydanie zbiorcze tych zeszytów.
I trochę nawet się dziwię, że Egmont po wydaniu X-Men Visionaries: Jim Lee, które sam uważam za paskudnie dziurawy materiał nie poszedł za ciosem i nie wydał tego zbiorczego.
1) Życzeniowo to z War Journal chciałbym nie tylko Jima Lee ;)
2) Nie zwróciłem wcześniej na to uwagi, ale to co chyba pisałeś jakiś czas temu teraz też widzę - wydali Spidera McFarlane'a i X-Men Jima Lee, niewydanie do tego Punishera Lee jest więc faktycznie zastanawiające. Może nie wydali dlatego że X-Men to też Lee, a może...
3) Wracając do tego co pisze @xanar i przekładając to na Punishera - może nie wydali Jima Lee jako osobnego tomu, bo zamierzają Punishera wydać "w jakiś sensowny sposób" :) Niby nierealne, ale pomyślmy - czy te poboczne ongoingi Punishera z lat 90 są należycie zdigitalizowane aby można je było wydać w jakiejś kompletnej serii tomów razem z głównym ongoingiem? No i czy Egmontowi by się chciało w tym 'babrać', jakby tak do tego podeszli to jest kwestia one-shotów czy innych komiksów z tytułem Punisher na okładce - uwzględniać je czy pomijać, a jeśli tylko niektóre warto włączyć do wydania to nie ma jak tego nazwać wydaniem kompletnym...
Nie, nie jest to nierealne, coś da się zrobić na pewno z tych ongoingów chociaż. Myślę że jeśli z Punisherem byłoby rozważane coś na tyle ambitnego aby łączyć wszystko (ongoingi itp. jak wyżej), to zasadnym mogłoby być odgórne określenie zakresu jaki zostanie objęty wydaniem (np. od razu info że będzie x tomów obejmujących materiał z pierwszej połowy lat 90). Albo jeszcze inaczej, najprościej - naprzemiennie tomy "Punisher", "Punisher: Dziennik wojenny" i "Punisher: Strefa wojny" mniej-więcej w kolejności wydań oryginalnych, za Wikipedią:
"The Punisher(...) ran 104 issues (July 1987 – July 1995) and spun off two additional ongoing series—The Punisher War Journal (80 issues, November 1988 – July 1995) and The Punisher War Zone (41 issues, March 1992 – July 1995)".
Ten okres jest jak widać dosyć chodliwy w komiksach, więc tomy po 12 zeszytów z tylko tych 3 serii to w sumie jakieś 19 tomów, takie trochę grubsze 350 stron to i 16 zeszytów, czyli i w 15 tomach by można było zamknąć ten okres, dużo? Może dużo, wydawania na lata, a na naszym rynku większe tasiemce się sprzedają (np. Dredd o jakim chyba wcześniej pisałem odnośnie Epiców - że też wydawany z różnych okresów itp. i że się sprzedaje). Plus - byłyby to de facto 3 osobne serie, żadna nie przekroczyłaby dużej (powiedzmy ponad 10) liczby tomów. Drugi plus - jak coś by się łączyło między seriami to mogłyby być wydania osobno zatytułowane poza seriami (trochę jak z miękkookładkową Ligą Sprawiedliwości, której tom chyba 5 jest wydany w hc...), aczkolwiek jeśli dużo się łączy między seriami to trochę problem i znów się komplikuje... Ale generalnie fajnie jakby się udało wydać te trzy ongoingi z lat 90 ;)

Offline 79ers

« Odpowiedź #54 dnia: Pt, 25 Luty 2022, 19:27:06 »
Z polskich Epiców poza Spidermanem ma się pojawić jeszcze Conan Chronicles - czy tak?

Offline Adolf

« Odpowiedź #55 dnia: Pt, 25 Luty 2022, 21:57:10 »
Nie chcę tutaj nikogo wprowadzać w zły nastrój, ale żeby coś wydać, to musi mieć to fanów, tak jak to było ze Spider-Manem, jest z Punisherem. I po prostu fajnie sobie pomarzyć, nie ważne ile mamy lat w praktyce i mentalnie. Przyszłość będzie budowana na podstawie popularności nadchodzących postaci. I o ile nie byłoby problemu wydać Epika z Carnagem, bo to tylko jeden tom, tak już jest na to za późno, bo zaraz nikt o nim nie będzie pamiętać.

Uważam, że szansę mają krótkie serie, jak Hawkeye, czy Czarna Wdowa - jednak ich czas już się skończył. Ghost Rider może wydawać się łakomym kąskiem, ale to dużo będzie zależało od popularności postaci. Tak samo Moon Knight, im popularniej tym lepiej. Nawet jeśli nowi X-Meni lub Fantastyczna Czwórka zbiorą fanów, to ogrom materiału będzie odrzucać od wejścia w tę serię. W ostatnich 10 latach w Polsce staraliśmy się nadrobić 100 lat zaległości. I wciąż będziemy to robić przez następną dekadę. I niestety, nie dostaniemy wszystkiego co byśmy chcieli.

Offline xanar

« Odpowiedź #56 dnia: Pt, 25 Luty 2022, 22:38:57 »
Ale po co mają wydawać Epika z Carnagem jak to samo jest w Epic Amazing Spider-Man 25 Maximum Carnage, przecież wydawanie tego byłoby kompletnie bezsensu. W ogóle te Epici z Carnagem to jakiś cash grab, szczególnie, że Carnage miał chyba jedną serię w 2016 r. z 16 zeszytów i jest zadziwiająco dobra.

Offline Dragomirus

« Odpowiedź #57 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 16:03:29 »
Mi się marzą epiki iron mana. Większość historii nie została wydana w Polsce i jest mało nudnych okresów - podobnie jak u spider mana. Pytanie tylko czy w Polsce jest dużo ludzie czytających iron mana?

Co do X-menów to za dużo chaosu w pewnym momencie było ze względu na ilość wydawancyh serii (podobnie jak w Avengers). Moim zdaniem dobrze, że poszli w kamienie milowe.
« Ostatnia zmiana: Śr, 02 Marzec 2022, 16:06:02 wysłana przez Dragomirus »

Offline xanar

« Odpowiedź #58 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 00:19:55 »
Zobacz ile Iron Mana wydają w u nas i masz gotową odwiedź, no ale pomarzyć można.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #59 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 10:55:34 »
Mi się marzą epiki iron mana. Większość historii nie została wydana w Polsce i jest mało nudnych okresów - podobnie jak u spider mana. Pytanie tylko czy w Polsce jest dużo ludzie czytających iron mana?

Co do X-menów to za dużo chaosu w pewnym momencie było ze względu na ilość wydawancyh serii (podobnie jak w Avengers). Moim zdaniem dobrze, że poszli w kamienie milowe.

W jakiejs subskrypcji czemu nie. Typu druk na zyczenie, bedzie  drozej i mniejszy naklad i trzeba zamowic 4 miesiace przed. Uzbiera sie 1000 czy iles tam osob to kolejny tom i tak dalej. Nie wiem czy Egmont bo z tego co tu czytalem to nie jest w ogole elastyczny ale sa  wydawnictwa co tak dzialaja. No i lepszy hajs dla wydawnictwa bo nie ma posrednikow za bardzo.
Tak bywalo z tymi karciankami LCG, o ktorych pisalem. Mieli produkty print on demand, takie co uznawali, ze nie lapia sie do masowej produkcji. Cena byla prawie 2x wyzsza niz standardowego produktu przy tym samym formacie, jakosc druku gorsza (inna drukarnia) ale krecilo im sie to. Ba, byly osoby co braly po 2 czy 3 sztuki niektorych dodatkow bo wiedzialy, ze sa dobre i za kilka miesiecy to mocno zdrozeje.
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Marzec 2022, 11:03:51 wysłana przez Hobgoblin »