Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246029 razy)

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1230 dnia: Wt, 09 Styczeń 2024, 10:56:00 »
U nas jest tradycja że Egmont brutalnie przerywa kolekcje.
To brzmi jak wiadomość którą mógłbym napisać Bazyl  ::) Ileż można słuchać, że ten zły Egmont przerywa kolekcje  ::)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

« Odpowiedź #1231 dnia: Wt, 09 Styczeń 2024, 10:59:48 »
Ostatnio w kontekście epiców Spider-Mana powiedziano, że jeszcze nie ma planów na cofnięcie się do lat 60. Wiadomo, że 100. tom wyjdzie dopiero za 3 lata, ale ta kolekcja działa inaczej od poprzednich. To nie jest tak, jak z JMS-em, czyli że opłacało się wydać dla następnych tomów, ale sam pierwszy już może nie aż tak.
I to jest w pełni zrozumiałe, że nie będą wchodzić w Epici z lat 60 skoro teraz właśnie kolekcja to wydaje, może za 10 lat to by miało sens, ale teraz przy tym jak kolekcja leci to byłby to strzał w stopę.
A co do runu JMS-a, mieli wydać cały, to wydają cały, bez znaczenia, że pierwszy tom to te dwa tomy wkkm, jest wiele ludzi który ich nie mają, jak np ja, i zakupiły pierwszy tom, który sprzedaje się bardzo dobrze patrząc na to, że np w samym Bonito nie jestem już dostępny a było ponad 500 sztuk jak wychodził.
Sociale:

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1232 dnia: Wt, 09 Styczeń 2024, 12:05:23 »
Egmont z pewnością wie o istnieniu kolekcji. Jeśli mimo to rozważa, czy wejść w epiki z lat 60-ych i 70-ych to jakieś szanse na ich sprzedaż dostrzega. Są czytelnicy, którzy nie kupują kolekcji, bo wolą epiki i omnibusy. Są czytelnicy, którzy wymienią kolekcję na epiki. Są czytelnicy, którzy dopiero wchodzą klasyczne sh i za 2 lata kolekcja już nie będzie dostępna a starsze epiki akurat ewentualnie zaczną wychodzić i będą do kupienia bez problemu.
Batman returns
his books to the library

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1233 dnia: Wt, 09 Styczeń 2024, 12:09:35 »
Nie "siedzę" w Epicach wiec niech ktoś mnie poprawi jeśli się myle ale jest jeszcze kwestia tego, że Epicki nie są wydawane chornologicznie tylko skaczą po różnych okresach. I może być tak, że nie ma kilku epicków wydanych nawet w USA ze Spiderem z lat 60 czy 70. Nie opłacałoby się Egmontowi wchodzi w Epicki z tego okresu jeśli nie ma jeszcze w USA "gotowców" wszystkich.

Offline michał81

« Odpowiedź #1234 dnia: Wt, 09 Styczeń 2024, 12:21:02 »
Nie "siedzę" w Epicach wiec niech ktoś mnie poprawi jeśli się myle ale jest jeszcze kwestia tego, że Epicki nie są wydawane chornologicznie tylko skaczą po różnych okresach. I może być tak, że nie ma kilku epicków wydanych nawet w USA ze Spiderem z lat 60 czy 70. Nie opłacałoby się Egmontowi wchodzi w Epicki z tego okresu jeśli nie ma jeszcze w USA "gotowców" wszystkich.
Przecież może przeskoczyć brakujące i wrócić jak już Marvel wyda. Tak zrobił przecież z jednym epików Spider-mana które teraz wydaje.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1235 dnia: Wt, 09 Styczeń 2024, 12:22:28 »
Tak, aktualnie dostępne i zapowiedziane w USA epiki Spider-Mana to 1-10 (1962-1978), 15 (1984-1986), 17-27 (1986-1994).

Offline stab

« Odpowiedź #1236 dnia: Wt, 09 Styczeń 2024, 15:08:34 »
I to jest w pełni zrozumiałe, że nie będą wchodzić w Epici z lat 60 skoro teraz właśnie kolekcja to wydaje, może za 10 lat to by miało sens, ale teraz przy tym jak kolekcja leci to byłby to strzał w stopę.

Ale kto powiedział że nie będą wchodzić? Już sama wzmianka w filmie to imo informacja że przynajmniej jeden czy dwa piersze wyjdą. Jakby nie mieli w planach, to byłaby cisza w eterze. Ja myślę że właśnie będą wchodzić, mimo kolekcji. To jest produkt (epiki) skierowany do zatwardziałych kolekcjonerów i sądzę prawie każdy (minus bazyl) wymieni tomy z kolekcji na epiki. Oczywiście to tylko moje zdanie, niepoparte żadnymi twardymi faktami. Zobaczymy co czas przyniesie.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1237 dnia: Wt, 09 Styczeń 2024, 15:24:04 »
Tak, aktualnie dostępne i zapowiedziane w USA epiki Spider-Mana to 1-10 (1962-1978), 15 (1984-1986), 17-27 (1986-1994).

Sprytnie to rozegrali ponieważ obecnie wydaja tomy z przedzialu 17-27 mogą je wydawać po kolei. Nastepnie wróca do poczatku i zanim wydadzą 1-10 Marvel w Stanach wyda brakujące 11-14 i 16. Marvel wydaje bodajże 2 epicki ASM na rok wiec to kwestia max 3 lat dla Marvela.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1238 dnia: Wt, 09 Styczeń 2024, 15:50:36 »
Ale kto powiedział że nie będą wchodzić? Już sama wzmianka w filmie to imo informacja że przynajmniej jeden czy dwa piersze wyjdą. Jakby nie mieli w planach, to byłaby cisza w eterze. Ja myślę że właśnie będą wchodzić, mimo kolekcji. To jest produkt (epiki) skierowany do zatwardziałych kolekcjonerów i sądzę prawie każdy (minus bazyl) wymieni tomy z kolekcji na epiki. Oczywiście to tylko moje zdanie, niepoparte żadnymi twardymi faktami. Zobaczymy co czas przyniesie.

Ja np. chętnie wymienię 4 tomy kolekcji na pierwszego Epica
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Online Castiglione

« Odpowiedź #1239 dnia: Wt, 09 Styczeń 2024, 16:57:54 »
Ja też pierwszego Epika bym kupił, mimo że Pająka ogólnie nie zbieram. Podobnie jakby ruszyli np. z klasyczną F4.
« Ostatnia zmiana: Wt, 09 Styczeń 2024, 17:13:37 wysłana przez Castiglione »

Offline Crono

« Odpowiedź #1240 dnia: Wt, 09 Styczeń 2024, 17:03:14 »
Ja też bym wymienił pierwsze tomy pająka czy F4 na epiki. Inna sprawa, że np. we Włoszech kolekcja jest wydawana w zupełnie innej szacie graficznej i gdyby u nas taka była, to pewnie bym zostawił wydania kolekcyjne. Szkoda że Egmont z takim dystansem podchodzi do pierwszych przygód pająka, bo patrząc na zainteresowanie tym bohaterem w kolekcji, to raczej te pierwsze epiki by się mogły dobrze sprzedać
« Ostatnia zmiana: Wt, 09 Styczeń 2024, 17:04:50 wysłana przez Crono »

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1241 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 11:21:02 »
Szkoda że Egmont z takim dystansem podchodzi do pierwszych przygód pająka, bo patrząc na zainteresowanie tym bohaterem w kolekcji, to raczej te pierwsze epiki by się mogły dobrze sprzedać

Ja się nie dziwię, że podchodzą z dystansem. Kolekcja z Pajęczakiem została uwalona na etapie testów, podczas gdy ruszyły takie gnioty jak Transformers czy 94682495824 wydanie Thorgala. Niby oczywistość, a jednak rynek zaskoczył - przynajmniej mnie. Szkoda, że negatywnie.

Offline Crono

« Odpowiedź #1242 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 12:07:53 »
Tyle że nie wiemy co było powodem uwalenia kolekcji pająka - faktycznie zła sprzedaż czy inne czynniki (brak ostatecznej zgody Panini, bo np. Egmont zaczął starać się o epiki).
A kolekcja Transformers jest naprawdę fajna. To trochę jak z Power Rangers, te komiksy są niedoceniane (szczególnie od 32 tomu bodajże, gdy na dobre rusza IDW).

« Odpowiedź #1243 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 12:10:35 »
Ja się nie dziwię, że podchodzą z dystansem. Kolekcja z Pajęczakiem została uwalona na etapie testów, podczas gdy ruszyły takie gnioty jak Transformers czy 94682495824 wydanie Thorgala. Niby oczywistość, a jednak rynek zaskoczył - przynajmniej mnie. Szkoda, że negatywnie.
Brak startu kolekcji Spider-Mana, a właśnie udane testy starty Transformers czy po raz entny wydawanego Thorgala, to dla mnie jedna z większych zagadek w historii Hachatte, chociaż może dzięki temu Egmont ruszył z całym runem Straczynskiego, i miejmy nadzieję, że pokusi się o więcej różnych Spider-Manów klasycznych które niekoniecznie muszą być Epicami.
Sociale:

Offline michał81

« Odpowiedź #1244 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 12:58:28 »
Ale z tych zebranych klasycznych to nie ma dużo poza epikami.

Odpada cała seria Web of Spider-Man bo nie ma zbiorczych.

Z Spectacular Spider-Man vol. 1 też będzie problem, bo do tego pierwszeństwo ma Mucha, ale tam jest tylko kilka tomów zbierających materiał i jeden już dostaliśmy Death of Jean DeWolff, a Egmont nie tworzy swoich wydań od zera, a tu trzeba by tak zrobić. Większa szansa na vol. 2 (początek wydał DK) gdzie są tpb.

W przypadku serii Spider-man, której dostaliśmy tom McFarlane'a został tylko do wydania tom Revenge of the Sinister Six, bo jak wyżej, brak zbiorczych wydań.

Z nowszych to mamy jeszcze serię Marvel Knights/Sensational Spider-Man, której początek dostaliśmy w WKKM oraz to wszystko po jest po runie Straczynskiego (np. Brand New Day; New Ways to Die; Big Time; etc.)