Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246028 razy)

Offline michał81

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #525 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 06:09:03 »
  Ale panom to się chyba podmioty pomyliły. Wiecie, że macie do czynienia z prasą?
Ale co to ma do tego? Relax (Labrum) oraz Matal Hurlant też jest prasą i też można zamówić prenumeratę u wydawcy lub kupić w empiku, ale sa też dostępne w sklepach specjalistycznych (i to nie przez w 2 tygodnie) i jest możliwa wysyłka do paczkomatu. Nawet na targach wydawca się wystawia. Mniejszy wydawaca i bardziej ogarnia niz jakieś korpo stosujące "sredniowieczne" metody dystrybucji.

Offline misiokles

« Odpowiedź #526 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 06:45:51 »
Nie wiem czy to średniowieczne metody dystrybucji czu zwykła matematyka. Jeśli Hachette wysyła oferty to 'listonoszy" i dostaje kalkulacje w którym PP każe im płacić 5 zł za przesyłkę a inPost - 10 zł, t kalkulacja jest oczywista.

Offline eridraven

« Odpowiedź #527 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 08:14:30 »
Pierwsze wrażenie z obcowania z trzema regularnymi tomami jak i porówananie z testem:

Rozkład jazdy filmu:

🤜00:00 Reklama
🤜00:34 Wprowadzenie
🤜02:08 Rozpakowanie paczki
🤜09:36 Porówanie stopek redakcyjnych, zawartości, kolorów,
🤜13:35 Dodatkowe materiały
🤜15:37 Porównanie panoram, objętości, papieru
🤜19:12 Co myślę o kolekcji?
🤜23:00 Bonus!

Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline michał81

« Odpowiedź #528 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 08:21:33 »
Nie wiem czy to średniowieczne metody dystrybucji czu zwykła matematyka. Jeśli Hachette wysyła oferty to 'listonoszy" i dostaje kalkulacje w którym PP każe im płacić 5 zł za przesyłkę a inPost - 10 zł, t kalkulacja jest oczywista.
W sensie twierdzisz, że ludzie wolą stać w tych kolejkach na poczcie?

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #529 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 08:24:30 »
🤜19:12 Co myślę o kolekcji?
Naprawdę dzieci chciały to z Tobą czytać? Nie było to zbyt archaiczne?
W jakim wieku są Twoje pociechy?
Mój jeszcze za mały ale jednocześnie na półce staram się trzymać tylko to co ewentualnie z nim w przyszłości będę mógł czytać.

Offline eridraven

« Odpowiedź #530 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 08:27:51 »
Naprawdę dzieci chciały to z Tobą czytać? Nie było to zbyt archaiczne?
W jakim wieku są Twoje pociechy?
Mój jeszcze za mały ale jednocześnie na półce staram się trzymać tylko to co ewentualnie z nim w przyszłości będę mógł czytać.

Moje dzieciaki od małego mają czytane komiksy, tak od 2 roku życia. 11 latek czyta samodzielnie swoje, 4 latek czytał ze mną Spider-Mana i Hulka bo lubi te postaci. Wieczorem czytamy zawsze tak około 30 minut, idzie jeden rozdział.

A dwulatek jest jeszcze na etapie Pucia, ale i tak pewnie dołączy do braci ;)
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Megatron

« Odpowiedź #531 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 08:41:30 »

Jest to średniowiecze. Współcześnie dajesz na stronie opcje Poczta Polska 5zł, Inpost 10zł i nabywca ma wybór.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #532 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 09:01:01 »
Czyli lepiej nie mieć w ogóle?

A musimy się godzić na półprodukt? Nie możemy poczekać na normalne, sensowne zbiorcze wydanie jak w krajach komiksowo rozwiniętych, tylko cieszyć się, że dostajemy kiepskie ochłapy?

Nie bardzo rozumiem zarzutów o jakiś przestarzały model dystrybucji. Nie trzeba czekać w żadnych kolejkach, przesyłka jest nierejestrowana i będzie leżeć na poczcie bardzo długo, można odebrać kiedy się chce to nie paczkomat żeby się sprężać w 48 godzin, z zaginionymi przesyłkami Hachette też nie robi problemu i wysyła nowe "na gębę". Jak ktoś nie chce mieć prenumeraty to może poprosić w kiosku, aby sprowadzali dla niego jeden numer co 2 tygodnie, nie sądzę żeby robili problemy, pewnie raczej odwrotnie.

Chciałbym, żeby to tak działało, ale nie działa. Akurat z kioskarzami rozmawiam od lat i jest z tym dramat, mogą sobie "zamawiać", ale bardzo często nie dostają tego, co zamawiają. Największy problem jest w dogorywającym Ruchu, Kolporter radzi sobie trochę lepiej. Przykładem może być kolekcja Marvel Movie, swobodnie dostępna nawet w Ruchach od pierwszego numeru. Na wysokości numeru 12 Ruch już jej nie dostał (we w miarę pobliskim Kolporterze była jedna sztuka). I oczywiście nie ma to NIC wspólnego z preferowanym przez wydawcę modelem prenumeraty ;) Cały ten model jest absolutnie zacofany, dziwne, ze tego nie widzisz. Zostają jeszcze Empiki, ale nie każdy je ma w mieście i nie każdy je ma pod nosem jak Ruchy. Gdyby chociaż jeszcze oferowali Paczkomat, albo polecony. No ale nie :)

Online Castiglione

« Odpowiedź #533 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 09:39:11 »
No mogłyby być te inne opcje, ale ich brak nie jest według mnie tak straszny, jak się tu pisze. Na każdej wsi znajdzie się jakiś kiosk, a przesyłka pocztą to jeszcze nie koniec świata.

Sam fakt wydania tych komiksów w Polsce to jak najbardziej jest wydarzenie, nawet w takiej formie. Zresztą nie widzę realnych opcji na inne wydanie tego w takiej ilości - Egmont co najwyżej wrzuciłby pierwsze zeszyty do Marvel Limited.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #534 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 09:47:26 »
Pocztar - czy kupiłeś tego Dr Strange'a? Zawsze to jakaś alternatywa dla miłośników komiksów z tamtych czasów, którzy psioczą na Kolekcję.

I ile ma być tych sztuk Marvel Movies w jednym kiosku? Przecież nikt tego nie kupuje, bo drogo. :) Ja trafiłem na ten 12 numer z Thanosem w jednym Kolporterze na Imielinie i mi starczy. Widziałem też wcześniej te numery w jednym Inmedio w CH Promenada.

Offline death_bird

« Odpowiedź #535 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 09:51:15 »
Czuję się wywołany do tablicy. Jeśli ktoś uważa, że kolekcja z brzydką panoramą zmuszającą do kupowania całości, wydawana w dramatycznie przestarzałym modelu dystrybucyjnym[...]

Wydanie tych konkretnych zeszytów/historyjek jest wydarzeniem. Publikacja ich w tej formie wydawniczej, na takich zasadach to abominacja.
Powyższe - wydaje mi się - świadczy o tym jak płytki jest nasz ryneczek komiksowy skoro żadnemu sensownemu wydawnictwu nie opłaca się wydawać tego w żaden sensownym sposób w sytuacji w której te historie tak naprawdę nie są skierowane do przypadkowego/kioskowego czytelnika tylko do die hard fans.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Pocztar

« Odpowiedź #536 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 09:56:24 »
Pocztar - czy kupiłeś tego Dr Strange'a? Zawsze to jakaś alternatywa dla miłośników komiksów z tamtych czasów, którzy psioczą na Kolekcję.

I ile ma być tych sztuk Marvel Movies w jednym kiosku? Przecież nikt tego nie kupuje, bo drogo. :) Ja trafiłem na ten 12 numer z Thanosem w jednym Kolporterze na Imielinie i mi starczy. Widziałem też wcześniej te numery w jednym Inmedio w CH Promenada.

Tak, mam Strange'a na półce.
Na Imielinie mówisz? To mogliśmy na siebie wpaść, bo mieszkałem tam ponad 30 lat ;)
Thanosa akurat kupiłem na Woli, też w Kolporterze. Ruch nie dostał w ogóle, czym kioskarki były zaskoczone.

Offline Teli

« Odpowiedź #537 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 10:24:13 »
Tak, mam Strange'a na półce.
Na Imielinie mówisz? To mogliśmy na siebie wpaść, bo mieszkałem tam ponad 30 lat ;)
Thanosa akurat kupiłem na Woli, też w Kolporterze. Ruch nie dostał w ogóle, czym kioskarki były zaskoczone.

Za każdym razem jak czytam w tym temacie o plusach tej kolekcji i już chcę biec do kiosku to siadam sobie w kąciku i przypominam jak ciężko i makabrycznie czytało mi się "Przedwiecznych" i Strange'a. Wtedy dociera do mnie, że nie moje klimaty i lepiej sobie odpuścić - pewnie w innym przypadku bym kupił i się przejechał.

Imielin - miłe miasteczko. Lubię je. Jestem tam dość często przejazdem, bo to trasa do teściów Przyjemna tam była kawiarnia na placu niedaleko kościoła (przy fontannach). Dalej stoi, ale po lockdownach chyba zmienili dostawcę ziaren i tego już się nie da pić... a szkoda. :/

Online amsterdream

« Odpowiedź #538 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 10:32:00 »
No mogłyby być te inne opcje, ale ich brak nie jest według mnie tak straszny, jak się tu pisze. Na każdej wsi znajdzie się jakiś kiosk

Ja mieszkam w małym miasteczku i nie ma tutaj żadnego kiosku ani punktu z prasą. W okolicznych miejscowościach tak samo.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Knl

« Odpowiedź #539 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 10:41:28 »
A musimy się godzić na półprodukt? Nie możemy poczekać na normalne, sensowne zbiorcze wydanie jak w krajach komiksowo rozwiniętych, tylko cieszyć się, że dostajemy

Dlaczego półprodukt? Mam ten komiks w ręku, normalny papier, żywe kolory, twarda i ładna okładka. Nie rozumiem.

A czy zostało zapowiedziane jakieś zbiorcze wydanie, na które możemy czekać? Nie wydaje mi się. NATOMIAST jak wyjdzie jakiś omnibus czy coś w stylu Mandragory, mając wówczas wybór, możemy dyskutować. Teraz to bez sensu, bo wszystko sprowadza się do mieć albo w ogóle nie mieć.