Autor Wątek: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette  (Przeczytany 91396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fasola

Odp: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette
« Odpowiedź #780 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 19:13:01 »
Kupiłem dziś stacjonarnie w Empik Marvel Origins i Hulk Must Have. Na Origins wszedł rabat a Must have za pełną cenę skasowało.

« Odpowiedź #781 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 19:37:08 »
Empik usilnie zniechęca do kupowania u nich. Najpierw parę lat temu przestały działać kupony -20% które się dostawało przy zamówieniu czegoś, i specjalnie zrobili -15% dla użytkowników premium żeby ludzie płacili za nie. A teraz nowa kolekcja w ogóle nie działa ten kupon, bo jest w nowej kategorii która go nie obejmuje  ;D
Nie lubię takiego kombinowania ich...
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online eridraven

« Odpowiedź #782 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 20:02:22 »
Skąd w ogóle znasz tomy po 9? Geekholik wrzucał do tej pory zapowiedzi tomów 8 i 9 z ostatniej strony tomu 7, nie kojarzę fotki takowej z zapowiedzią tomu 10 i 11

Bazyl podał u mnie na rozmowie, a moje źródełko potwierdziło. BTW Geekholik nie jestem jedynym źródłem informacji ;)

Nie zadawaj mu pytań, bo znowu będzie goownoburza na kilka stron...

:*
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #783 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 20:05:02 »
Było dobrze (i jeszcze jest) z trzema Kolekcjami w kategorii Książki, to jak wyszła nowa, niestety musieli wszystko zepsuć i dać ją do prasy. I najnowszą Kolekcję muszę kupować po radykalnym wzroście z 42.50 zł do 54. Taka terapia cenowo-szokowa. Suabo, choć za zeszyty 12 czy 9 zeszytowe i tak wychodzi taniej, niż u konkurencji.

Offline SawiK

« Odpowiedź #784 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 20:16:34 »
Jedni powołują sie na Muranskiego inni na Bazyla, od doczekaliśmy się wspaniałych czasów :D

Musiałem no musiałem ,wybaczcie , to było silniejsze ;)

Dalej nic o The Punisher War Zone Romity Jr ,szkoda czekam bardzo na ten tytuł.

Online eridraven

« Odpowiedź #785 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 20:23:41 »
Jedni powołują sie na Muranskiego inni na Bazyla, od doczekaliśmy się wspaniałych czasów :D

Musiałem no musiałem ,wybaczcie , to było silniejsze ;)

Ciekawe co napiszecie, jak okaże się to prawdą? ;)
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

« Odpowiedź #786 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 20:34:17 »
Wolimy zaczekać na razie na oficjalną grafikę wrzuconą przez kogoś, bo Bazyl już nie raz udowodnił, że osobą wiarygodną nie jest, więc się nie dziw, że na razie dla nas informacja od niego jest niezbyt wiarygodna  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline SawiK

« Odpowiedź #787 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 20:41:14 »
Ciekawe co napiszecie, jak okaże się to prawdą? ;)
Oczywiście ze:
;D

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #788 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 17:44:08 »
No co ten Empik odjaniepawla?? Piorun mnie zaraz strzeli, jak widzę, że będę tracił na każdym tomie 9 zł. Bo w sumie mógłbym poczekać te 2 tygodnie. Tylko że w każdej chwili ta ich oferta może się skończyć i wtedy stracę tom który chcę mieć. #problemypierwszegoświata

https://www.empik.com/marvel-must-have,p1643398222,prasa-p

Offline Kadet

« Odpowiedź #789 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 18:00:55 »
A same dywidenda to część zysku netto wypracowanego przez spółkę w danym roku, którą walne zgromadzenie przeznacza do wypłaty jej akcjonariuszom. Wysokość wypłaty ustalana jest przez zarząd i może być regulowana w zależności od sposobu rozliczenia i może przyjąć formę pieniężną lub innych aktywów spółki (w tym praw niematerialnych)

Dywidenda w ramach grupy to wypłata części zysku spółki (matki lub spółki-córki) na rzecz akcjonariuszy, którymi w tym przypadku są inne podmioty w tej samej grupie kapitałowej. Wypłata ta jest uzależniona od uchwały wspólników lub akcjonariuszy o podziale zysku, zatwierdzenia sprawozdania finansowego i zazwyczaj następuje w formie pieniężnej, choć możliwa jest też forma akcji.

Są pewne nieścisłości w tej definicji, ale nie chcę czepiać się szczegółów, bo to i tak potężny off-top i moim zdaniem nie ma sensu go ciągnąć.

Tak, jak napisałem ->A że Lagardère Publishing jest poprzez Hachette Livre właścicielem praw, może je przekazywać w ramach struktury (na zasadzie dywidenda).

Moim zdaniem to tak nie działa z bardzo prostego powodu. Prawa są aktywem Éditions Albert René. Dywidendę wypłaca spółka swoim udziałowcom/ akcjonariuszom, nie odwrotnie. Albert René teoretycznie mogłoby przekazać część tych praw jako dywidendę swojemu udziałowcowi, czyli Hachette Livre S.A. Hachette Livre mogłoby przekazać je potem - teoretycznie - przy wypłacie swojej dywidendy swojemu akcjonariuszowi, czyli Lagardère Publishing. Ale Lagardère Publishing - według tego, co wiem - nie może sam tknąć tych praw i wypłacić ich komuś w ramach dywidendy, bo nie są składnikiem jego kapitału, tylko składnikiem kapitału firmy, w której udziały ma jego akcjonariusz.

Poza tym taki zabieg nie miałby sensu z praktycznego punktu widzenia. Jako dywidendę zwykle wypłaca się pieniądze. Niecelowe byłoby pozbycie się w ramach dywidendy aktywów kluczowych dla działalności spółki, a takimi aktywami są prawa do "Asteriksa" dla Éditions Albert René, które istnieje właśnie po to, by tymi prawami zarządzać. To tak, jakby mała firma transportowa oddała w ramach dywidendy udziałowcom swoje ciężarówki. Nie po to grupa Hachette/Lagardère skupiła dla efektywności działania wszystkie prawa w tym podmiocie, żeby je potem po kawałku rozdzielać między inne spółki grupy. Nie widzę tu uzasadnienia biznesowego.

W każdym razie, może zmierzając już do zakończenia tego off-topu - moim zdaniem dalsza dyskusja o dywidendach nie ma sensu. Wiemy na podstawie informacji z oficjalnej strony spółki, że wszystkie prawa do "Asteriksa" spoczywają w Éditions Albert René, stanowiącym w 100% własność Hachette Livre S.A. Nie mamy żadnych dowodów, że jakakolwiek inna firma mogłaby posiadać część tych praw, i nie widzę przekonujących powodów, dla których tak miałoby być. W związku z tym myślę, że dalsze rozważania najlepiej przeciąć brzytwą Ockhama i dać spokój z tym asteriksowym off-topem w wątku o Marvelu.

Przy okazji przepraszam wszystkich, których zamęczyłem moim długimi postami :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Październik 2025, 18:19:03 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online michał81

« Odpowiedź #790 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 18:10:24 »
Przy okazji przepraszam wszystkich, których zamęczyłem moim długimi postami :)
W życiu. Jedne z najlepszych postów jakie czytałem.

Offline Czarek.

« Odpowiedź #791 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 22:17:01 »
Kupiłem dziś stacjonarnie w Empik Marvel Origins i Hulk Must Have. Na Origins wszedł rabat a Must have za pełną cenę skasowało.

Ja kupiłem z rabatem.

Offline fasola

« Odpowiedź #792 dnia: Cz, 30 Październik 2025, 06:53:04 »
To był pierwszy tom który brałem z Must have a znając toczącą się powyżej dyskusję świadomie patrzyłem co się wyświetli na kasie. Dodatkowo teraz wszedłem na swoje konto, żeby potwierdzić i widzę na ekranie paragon z Origins przecenione z 50 na 42, Must Have 54 zł. Mam jedno podejrzenie nie poparte żadną wiedzą, tylko spekulacja bez podstaw. Obsługa może rejestrując towar w sklepie nadaje mu jakieś parametry lub kategorię i niektóre sklepy robią to inaczej. Nie raz ostatnio obsługa, gdy pytałem o kolekcje sprawdzała je w kompie i mówiła , że taki produkt nie istnieje albo tylko na zamówienie a potem je znajdowali pod ladą. Może z tego wynika chaos ze zniżkami, ale to tylko moja opinia.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #793 dnia: Cz, 30 Październik 2025, 10:04:09 »
No co ten Empik odjaniepawla?? Piorun mnie zaraz strzeli, jak widzę, że będę tracił na każdym tomie 9 zł. Bo w sumie mógłbym poczekać te 2 tygodnie. Tylko że w każdej chwili ta ich oferta może się skończyć i wtedy stracę tom który chcę mieć. #problemypierwszegoświata

https://www.empik.com/marvel-must-have,p1643398222,prasa-p

Ojca wziąłem za pełną cenę, bo po prostu zależało mi na tym tomie, a i tak trafił się jakiś felerny:
Spoiler: PokażUkryj
[/url]

A jeszcze teraz ta żenada z cenami. Aż tak na tej kolekcji mi nie zależy i w dniu premiery kupować nie muszę. Skoro nawet taki Ojciec im nie zszedł i muszą zbijać cenę, to raczej nie ma ryzyka, że któregoś tomu zabraknie.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #794 dnia: Cz, 30 Październik 2025, 10:37:59 »
Faktycznie specyficzna sytuacja z rabatami na tę kolekcje. W moim przypadku na "Ojca" takiego rabatu nie było, ale z "Czerwonym Hulkiem" już się udało. Oczywiście liczę, że ta druga opcja już z nami zostanie, bo kolekcja póki co prezentuje się całkiem nieźle. Najnowszy tom już pochłonięty i to była dobra rozrywka.