Autor Wątek: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette  (Przeczytany 92378 razy)

R3wolw3rowi3c i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stab

Odp: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette
« Odpowiedź #645 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 11:32:19 »
Wiadomo coś czy ta kolekcja będzie dostępna w gildii?

Offline Piterrini

« Odpowiedź #646 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 15:34:44 »
Nie ukrywam zdumienia, że żaden z publikujących u nas komiksy superbohaterskie wydawców nie skusił się wcześniej na wydanie "Mitów". Bardzo udana produkcja. Standardowo dla scenariuszy autorstwa Paula Jenkinsa wszystko w nich jest dokładnie takie, jakie powinno być i na właściwych miejscach. Po prostu tip-top. Wyśmienicie sprawił się również towarzyszący mu w tym przedsięwzięciu plastyk Paolo Rivera, który pomimo podobieństw stylistycznych do stosowanych przez Alexa Rossa zdołał wytworzyć własną artystyczną unikalność. Jedyny mankament tego zbioru to brak tego typu opowieści z udziałem m.in. Thora i Iron Mana. Wprost cudny tom.
Mity zamówione, gdybyś nie opisał tego tomu to w ogóle bym nie spojrzał (można łatwo założyć, że to przedruki z lat 60...).
Gdyby kogoś - edycja Marvel Must-Have!
Nie jestem na bieżąco - następny będzie Daredevil - Father, a Spider ze zdjęcia od razu po nim?
Jeśli będzie Planet Hulk (materiały na ulotce to sugerują), to będzie to wydanie w jednym tomie. 12 zeszytów za maksimum 55 zł. Całkiem niezła propozycja jak na dubla. Zresztą zobaczymy. Równie dobrze zaraz mogą zapowiedzieć Testament Magneto a nie PH czy cokolwiek innego z dostępnych tytułów.
Ta kolekcja zapowiadała się na zbiór cienkich tomów, więc na 12 zeszytów bym nie liczył...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #647 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 18:06:54 »
@UP
Ta Kolekcja będzie generalnie cieńsza niż BiZDC, ale czasem zdarzy się gruby tom. Jako tom 7 na okolice 11 listopada zapowiedziani są Młodzi Avengers i to właśnie ma być tom na 12 zeszytów na 350 stron. Tzn jeśli będzie dokładnie powtórzona pozycja z np. listy hiszpańskiej.

https://www.panini.es/shp_esp_es/marvel-must-have-j-venes-vengadores-1-smust903-es01.html?srsltid=AfmBOor9Q5Mpwg78_Qpb8lyKRrLdfT4_M_xmx1WDkWinUG2w0RWvLruA

Podobnie ma być wydana Planeta Hulka, jeśli też wyjdzie w polskiej edycji. W WKKM było w 2 tomach, tu może być w jednym na 420 stron (tu wersja niemiecka).

https://www.megaksiazki.pl/komiksy/2626291-marvel-must-have-planet-hulk.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TWpZeU5qSTVNVEkyTWpZeU9URT0%3D&matchtype=&network=x&device=c&creative=&keyword=&placement=&param1=&param2=&adposition=&campaignid=18145289966&adgroupid=&feeditemid=&targetid=&loc_physical_ms=1011545&loc_interest_ms=&searchtype=&gad_source=1&gad_campaignid=17177901594&gbraid=0AAAAADieuMMVEPDuy6VT7yy3tRz8ejwsv&gclid=CjwKCAjwxrLHBhA2EiwAu9EdM5tPSg33j_IkzHKpxx6gnYVlVjG6AP4BiLVU18m-ergNK972Cf9sJxoCo24QAvD_BwE

A Spider-Man: Sprawy Rodzinne zapowiedziano u nas jako tom 8, 25.11.2025.

« Odpowiedź #648 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 19:02:43 »
Ta kolekcja zapowiadała się na zbiór cienkich tomów, więc na 12 zeszytów bym nie liczył...
Już Young Avengers które u nas będą jako tom 7 będą mieć właśnie 12 zeszytów i ponad 300 stron. Więc jak najbardziej można liczyć, nieźle, że na podstawie tak naprawdę pierwszych paru tomów już gdybasz jak się zapowiada całe kolekcja która ma mieć tych tomów aż 80.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #649 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 19:39:44 »
Gdyby w naszej edycji MMH ukazał się wreszcie polski Contest of Champions byłbym bardzo zadowolony. Byłoby dopełnienie do Tajnych Wojen z 1984 r.

https://www.panini.es/shp_esp_es/marvel-must-have-contienda-de-campeones-smust096-es01.html

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #650 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 00:33:54 »
Pewnie wszyscy czytali, tylko są nieśmiali i wstydzą się przyznać. Standard na forum 😎

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #651 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 14:52:16 »
No i jest "Daredevil: Ojciec" po polsku, w 5 tomie MMH. Tylko niestety coś się popsuło i rabat Empik Premium nie wchodzi na tą jedną Kolekcję. Jestem stratny i Hachette Polska wisi mi dychę. :) Z opisu na tylnej okładce wynika, że ta miniseria dzieje się w tej luce runu Bendisa, kiedy niby wszyscy przestępcy zostali przegonieni z Hells Kitchen. Quesada pisał ją i rysował aż 3 lata, bo był jednocześnie redaktorem naczelnym Marvela.

https://www.instagram.com/p/DPyjD2aDAGH/?img_index=1

Offline nesumi

« Odpowiedź #652 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 16:08:31 »
Z tego, co pamiętam, to na ostatni tom trzeba było bardzo długo czekać. Na mnie komiks wywarł duże wrażenie. Rysowany trochę karykaturalnie, ale fabuła mną trząchnęła. Trochę tak w stylu Ptaka czasu Loisela.

Offline Roszadok

« Odpowiedź #653 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 17:04:00 »
Witam, tak się dopytam, empik premium nie działa na tę kolekcje ?

Offline FanEgmontu

« Odpowiedź #654 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 17:18:05 »
Witam, tak się dopytam, empik premium nie działa na tę kolekcje ?

Niestety, empik premium nie działa, dla mnie jest to rzecz kluczowa i zrezygnowałem z kolekcji po pierwszych tomach promocyjnych.

jakoś kolekcji znacząco odbiegała też od jakości wykonania względem bohaterów i złoczyńców dc.

Offline Brzon

« Odpowiedź #655 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 21:26:33 »
Mi działa na każdą kolekcje jak kupuje powyżej 100zł cokolwiek.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #656 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 07:22:40 »
Trzeba zmienić nazwę tematu na oficjalną  ;)

Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #657 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 09:00:42 »
Może to już ten rzut testowy nowej kolekcji?

Offline Voitas

« Odpowiedź #658 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 09:13:10 »
U mnie działał kod z Empik Premium (-15% bodajże) jak kupowałem w salonie tom z Wolverine.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #659 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 06:48:32 »
I buuum. Końcówka DD: Ojciec jest mocna. Oczywiście widzę tu zamiar zaszokowania czytelnika, ale jest to wydarzenie wiarygodne, w które mógłbym uwierzyć. Przeciwieństwo tego co np. Tom King zrobił w Pingwinie, gdzie wymyślił totalną głupotę, by unurzać bohatera w błocie.

Czyli wyszedł niezły komiks, uzupełniający run Bendisa, w przyzwoitej cenie. Tylko bardziej wolałem rysunki Quesady w "Diable Stróżu" niż tutaj. W dodatkach piszą, że specjalnie uprościł swoją kreskę, żeby skupić się na historii, ale ja nie kupuję takiego tłumaczenia. Znowu postacie wyglądają jak maszkary, pokraczne karykatury, których nie sposób polubić i w nie uwierzyć. I po cholerę zrobił z Matta takiego pakera?? Jest wytłumaczenie że miało to nawiązywać do tego, że jego ojciec był zwalistym bokserem, ale ja tego nie kupuję, skoro każden jeden inny artysta rysował DD jako umięśnionego atletę a nie zwalistego mięśniaka. Sam Quesada wrócił do szczuplejszej formy w szóstym zeszycie, więc nawet on nie utrzymał nowej wizji w swojej własnej miniserii.

Linia czasu w dodatkach jest jak zawsze przydatna. Dowiedziałem się, że Zeb Wells pisał w 2007 r. historię o ojcu Daredevila, kiedy ten był bokserem i ściągaczem długów i haraczy. Oraz, że w 9 zeszycie DD Waida ktoś ukradł ciało jego ojca. Wiem, że to było w 1 tomie tego runu od Egmontu, ale ponieważ powtarzał on treści z WKKM "Wściekłość i wrzask" to sobie odpuściłem 4 nowe zeszyty za cenę 10.

Takie komiksy nakręcają u mnie chęć czytania dalszych przygód Daredevila. Czekam na Odkupienie w grudniu. Bardzo chciałbym, żeby wyszły runy spomiędzy Millera a Marvel Knight. Dojrzewam do tego, żeby wreszcie kupić sobie "Żółtego".