Autor Wątek: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette  (Przeczytany 91965 razy)

Leyek, KarolKról i 2 Gości przegląda ten wątek.

Online Pocztar

Odp: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette
« Odpowiedź #510 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 12:54:53 »
Ja dostałem pierwsze trzy tomy 20 sierpnia.

Offline panAeL

« Odpowiedź #511 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 14:07:01 »
Ok, zwracam honor w takim razie :)

Przesyłkę trzeba opłacić przy odbiorze, tak? Czy dostałeś wcześniej info, że kurier będzie tego i tego dnia? Żyjemy w takich czasach, że posiadanie 40 zł w gotówce wymaga już specjalnych przygotowań :D

Online Pocztar

« Odpowiedź #512 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 14:48:18 »
Ok, zwracam honor w takim razie :)

Przesyłkę trzeba opłacić przy odbiorze, tak? Czy dostałeś wcześniej info, że kurier będzie tego i tego dnia? Żyjemy w takich czasach, że posiadanie 40 zł w gotówce wymaga już specjalnych przygotowań :D

Pierwsza przesyłka przy prenumeratach zawsze jest płatna przy odbiorze. Tak, dostałem rano SMSa od kuriera Poczty Polskiej w dniu dostarczenia przesyłki. Niestety nie miał ze sobą terminala i też się głowiłem skąd tutaj wytrzasnąć gotówkę ;)

Offline Saruto

« Odpowiedź #513 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 15:52:37 »
Pierwsza przesyłka przy prenumeratach zawsze jest płatna przy odbiorze. Tak, dostałem rano SMSa od kuriera Poczty Polskiej w dniu dostarczenia przesyłki. Niestety nie miał ze sobą terminala i też się głowiłem skąd tutaj wytrzasnąć gotówkę ;)
To jest Poczta Polska tam płacisz polską walutą ;) Trzeba się cieszyć, że zadzwonił kurier a nie zostawił awizo ;)

Offline Juby

« Odpowiedź #514 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 17:03:22 »
Tyle fajnych kolekcji z Batmanem...

https://www.panini.it/shp_ita_it/batman-legends-of-the-dark-knight-collection-m1bmlg0001isbnc-it08.html
https://www.panini.it/shp_ita_it/batman-legends-of-the-dark-knight-collection-2-m1bmlg011isbnc-it08.html

... a zamiast tego idą kolejny raz w Marvela, choć to BiZ szybciej dobiegnie końca, nie Marvel Origins. Szkoda.

Tymczasem u naszych zachodnich sąsiadów Hachette rusza z dokładnie tym, czego oczekiwałem u nas ::)

https://www.batmannews.de/news/comics/comic-news/batman-collection-hachette/

Pierwszy numer trafił do sprzedaży 20 sierpnia, dzisiaj wyszedł drugi. Kto wie, może minie kilka miesięcy od zakończenia Bohaterów i złoczyńców, i u nas też w to pójdą..?

« Odpowiedź #515 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 17:51:14 »
Band 1: Die Rückkehr des dunklen Ritters (The Dark Knight Returns #1-4) - wydane już u nas
    Band 2: Der Rat der Eulen (Batman (Vol. 2) #1-7) - wydane
    Band 3: Das lange Halloween (The Long Halloween #1-13) wydane
    Band 4: Die drei Joker (Three Jokers #1-3) - wydane
    Band 5: The Killing Joke (The Killing Joke, Batman: Black & White #4, Countdown #31, Detective Comics #168, #359) - w dużej mierze było już
    Band 6: Ich bin Gotham - Jestem Gotham, wydane
    Band 7: Die Reise - Batman: The Knight, Zdrarsky'ego, nowość
    Band 8: Arkham Asylum - wydane
    Band 9: Der Schwarze Spiegel - Mroczne Odbicie, wydane
    Band 10: Das erste Jahr - Rok Pierwszy, wydane
    Band 11: Batman und Sohn - Batman i Syn, wydane
    Band 12: Die Geburt des Dämons - Narodziny Demona, wydane
    Band 13: Red Rain - Batman Dracula: Red Rain, nowość
    Band 14: Was wurde aus dem Dunklen Ritter? - Co się stało z Zamaskowanym Krzyżowcem?, wydane
    Band 15: Ein Todesfall in der Familie - Śmierć w Rodzinie, wydane
    Band 16: Erde Eins, Band 1 - Ziemia Jeden, wydane
    Band 17: Batman von Neal Adams - jakaś antologia z zeszytami pewnie rysowanymi przez Adamsa, pewnie nowość
    Band 18: Der Dunkle Ritter schlägt zurück - Mroczny Rycerz Kontratakuje, wydane
    Band 19: Equilibrium - Batman:  The Detective, Taylora, nowość
    Band 20: Im Zeichen des Jokers - Zjawy Przeszłości, wydane
    Band 21: Noël - nowość
    Band 22: Dark Victory - Mroczne Zwycięstwo, wydane
    Band 23: Die Hochzeit - Ślub, wydane
    Band 24: Gotham By Gaslight - gotham w świetle lamp gazowych, wydane kiedyś, i ostatnio w wersji czarno-białej, a więc wydane
    Band 25: Hush - wydane
    Band 26: Batman R.I.P. - nowość
    Band 27: Die Nacht der Eulen - Miasto Sów, wydane
    Band 28: Gotham Central - wydane
    Band 29: Metal - wydane
    Band 30: Erde Eins, Band 2 - Ziemia Jeden tom 2, wydane
    Band 31: Der Weiße Ritter - Biały Rycerz, wydane
    Band 32: Knightfall, Band 1 - wydane
    Band 33: Knightfall, Band 2 - wydane
    Band 34: Das Schwert von Azrael - Miecz Azraela, wydane
    Band 35: Superman/Batman: Freunde und Feinde - Wrogowie Publiczni, wydane
    Band 36: Gothic - Wydane
    Band 37: Jahr 100 - Rok 100, wydane
    Band 38: Dark Knight III: Die Übermenschen - Rasa Panów, wydane
    Band 39: Das neue dynamische Duo - Batman Robin: Batman Reborn, Morrisona, nowość
    Band 40: Heart Of Hush - nowość
    Band 41: Der letzte Ritter auf Erden - Ostatni Rycerz na Ziemi, wydane
    Band 42: Kaputte Stadt - Złamane Miasto, wydane
    Band 43: Der Tod der Familie - Śmierć Rodziny, Snydera, wydane
    Band 44: Der Joker/Riddler-Krieg - Wojna żartów z zagadkami, wydane
    Band 45: Death Metal - wydane
    Band 46: Der Kult - wydane
    Band 47: Mad Love - wydane
    Band 48: Ego - wydane
    Band 49: Batman vs. Robin - nowość
    Band 50: Nacht des Schreckens - Nawiedzony Rycerz, wydane
    Band 51: Joker - ciężko stwierdzić co to
    Band 52: Die Jagd des dunklen Ritters - Batman Uniwersum, wydane
    Band 53: Erde Eins, Band 3 oder One Dark Knight (widersprüchliche Angaben) - (Ziemia Jeden tom 3, wydane
    Band 54: Venom - wydane
    Band 55: Wahnsinn in Arkham - nowość
    Band 56: Das Geheimnis von Red Hood, Band 1 - Tajemnica Czerwonego Kaptura, wydane
    Band 57: Das Geheimnis von Red Hood, Band 2 - wydane
    Band 58: Jahr Null, Band 1 - Rok Zerowy, wydane
    Band 59: Jahr Null, Band 2 - wydane
    Band 60: Batman und die Zeit - nowość

Na 60 tomów które są wymienione w linku który wkleiłeś nowościami jest całe 9 (może 10, bo zależy co będzie w tomie o tytule Joker) tomów, czyli całe 15% całej kolekcji to nowości. Więc totalnie zbędna kolekcja na realia naszego rynku w tym momencie
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Wrzesień 2025, 18:10:08 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Juby

« Odpowiedź #516 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 20:49:07 »
A teraz policz ile z tych "wydanych" jest do kupienia w oficjalnej dystrybucji. Trybunał i miasto sów w kolorze? Śmierć rodziny? Rok zerowy? Batman i syn? Mroczne odbicie? Narodziny demona? Zjawy z przeszłości? Hush? Miecz Azraela i Jad oddzielnie, bez potrzeby kupowania wielkiej cegły z dodatkowymi historiami? Dla nowego pokolenia fanów ta kolekcja byłaby kopalnią świetnych, niedostępnych już tytułów w bardzo atrakcyjnej cenie.

Ten Joker to Joker Azzarello.

« Odpowiedź #517 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 21:48:22 »
A teraz policz ile z tych "wydanych" jest do kupienia w oficjalnej dystrybucji. Trybunał i miasto sów w kolorze? Śmierć rodziny? Rok zerowy? Batman i syn? Mroczne odbicie? Narodziny demona? Zjawy z przeszłości? Hush? Miecz Azraela i Jad oddzielnie, bez potrzeby kupowania wielkiej cegły z dodatkowymi historiami? Dla nowego pokolenia fanów ta kolekcja byłaby kopalnią świetnych, niedostępnych już tytułów w bardzo atrakcyjnej cenie.

Ten Joker to Joker Azzarello.
Trybunał i Miasto Sów był do kupienia przez długie lata praktycznie w każdej księgarni internetowej, nie zniknął w tydzień cały nakład, a w ciągu paru lat
Mroczne Odbicie tak samo
Batman i Syn, Narodziny Demona czy Hush kupowałem za grosze, bo za Jakieś 20zł sztuka na OLX praktycznie nówki, WKKDC ludzie sprzedawali naprawdę za okazyjną cenę, nadal sprzedają jak się dobrze poszuka
Kapitalny deal, kupić Jad czy Miecz Azraela w kolekcji w tomie który będzie miał jakieś 150 stron za 54zł (bo za tyle teraz są kolekcje w cenie okładkowej) zamiast dołożyć stówkę i mieć cegłę 600 stron, więcej czytania i w normalnym wydaniu, a nie z kawałkiem grzbietu z losowym kawałku panoramy.
Joker Azzarello nadal zalega Egmontowi na magazynie.

Więc tak, ta kolekcja była by kompletnie bez sensu, nadal to podtrzymuję.
Sociale:

Offline michał81

« Odpowiedź #518 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 22:02:07 »
Niech wydają tego Batmana i tak się sprzeda. Bardziej obawiałbym się o tłumaczenie tych komiksów jakby wyszły, tym bardziej, że już jest gotowe tłumaczenie większości tych komiksów.
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Wrzesień 2025, 22:49:04 wysłana przez michał81 »

Offline Interloper

« Odpowiedź #519 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 22:18:00 »
Jeśli Egmont robiłby regularnie dodruki wszystkich wydanych przez siebie Batmanów, to faktycznie taka kolekcja nie miałaby racji bytu.
Tylko trzeba przypomnieć, że trochę (nie wiem ilu dokładnie) ludzi dałoby się złapać na tę kolekcję. Wiadomo przecież, że "czytelnicy kolekcyjni" to nie są, tak jak w większości my, osoby orientujące się co, kiedy i jak zostało wydane.
Ja na pewno bym nie kupował tej kolekcji (moje kupowanie kolekcji skończyło się na 120 tomie WKKM), ale szczerze mówiąc, nie widziałbym problemu, żeby ona się ukazała u nas. Kiedyś.

Offline Juby

« Odpowiedź #520 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 23:21:15 »
Kapitalny deal, kupić Jad czy Miecz Azraela w kolekcji w tomie który będzie miał jakieś 150 stron za 54zł (bo za tyle teraz są kolekcje w cenie okładkowej) zamiast dołożyć stówkę i mieć cegłę 600 stron, więcej czytania i w normalnym wydaniu, a nie z kawałkiem grzbietu z losowym kawałku panoramy.
A co z tymi, którzy nie chcą zbierać całego Knightfalla i mieć +600 stronicowego grubasa z jedynką na grzbiecie? Co z tymi, którzy wolą mieć bardziej poręczne ~150 stronicowe historie o Venomie i Azraelu, bo tylko te dwie powieści ich interesują?

Joker Azzarello nadal zalega Egmontowi na magazynie.
Był dodrukowany niejednokrotnie (obecnie ma inne logo DC niż gdy wyszedł w 2011), więc chyba był na niego popyt.

Trybunał i Miasto Sów był do kupienia przez długie lata praktycznie w każdej księgarni internetowej, nie zniknął w tydzień cały nakład, a w ciągu paru lat
Mroczne Odbicie tak samo
Batman i Syn, Narodziny Demona czy Hush kupowałem za grosze, bo za Jakieś 20zł sztuka na OLX praktycznie nówki, WKKDC ludzie sprzedawali naprawdę za okazyjną cenę, nadal sprzedają jak się dobrze poszuka
Więc tak, ta kolekcja byłaby kompletnie bez sensu, nadal to podtrzymuję.
Musisz patrzeć dalej niż na czubek własnego nosa, Bazyliszku. Ktoś kto ma teraz 16-18 lat i będzie chciał wejść w Batmana ma w d... czy pięć lat temu można było dostać wymienione przez ciebie tytuły za 20 zł, bo obecnie nie dostanie ich nawet za 120 zł, a dzięki takiej kolekcji mógłby je poznać.

Ja trzymam kciuki, aby po zakończeniu BiZ Hachette przygotowało polską wersję tej kolekcji. Marvel ma już szóstą komiksową kolekcję w naszym kraju, DC miało tylko dwie. Let's go.

« Odpowiedź #521 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 23:57:08 »
A co z tymi, którzy nie chcą zbierać całego Knightfalla i mieć +600 stronicowego grubasa z jedynką na grzbiecie? Co z tymi, którzy wolą mieć bardziej poręczne ~150 stronicowe historie o Venomie i Azraelu, bo tylko te dwie powieści ich interesują?
Był dodrukowany niejednokrotnie (obecnie ma inne logo DC niż gdy wyszedł w 2011), więc chyba był na niego popyt.
Musisz patrzeć dalej niż na czubek własnego nosa, Bazyliszku. Ktoś kto ma teraz 16-18 lat i będzie chciał wejść w Batmana ma w d... czy pięć lat temu można było dostać wymienione przez ciebie tytuły za 20 zł, bo obecnie nie dostanie ich nawet za 120 zł, a dzięki takiej kolekcji mógłby je poznać.

Ja trzymam kciuki, aby po zakończeniu BiZ Hachette przygotowało polską wersję tej kolekcji. Marvel ma już szóstą komiksową kolekcję w naszym kraju, DC miało tylko dwie. Let's go.
Jakbym zachowywał się jak Bazyl to bym chyba mówił odwrotnie prawda? Przecież on kocha kolekcje, ja tutaj mówię, że ta kolekcja nie ma sensu. Więc żaden ze mnie Bazyl.
I pięć lat temu? Spokojnie co jakiś czas przeglądając OLX, czy grupy sprzedażowe na FB można dorwać perełki. Sam widziałem tak raz za 35zł pierwsze wydanie Broken City Egmontu, to w miękkiej okładce. Więc wystarczy dobrze szukać.
I spoko, sądzę, że mimo wszystko każdy wolałby wydać raz 130zł i mieć więcej czytania i ładniejsze wydanie, niż wydać 54 za jakieś 450 stron mniej  ;D
I no było wzięcie na niego, ale aktualny dodruk zalega w księgarniach i nie może się wyprzedaż. Więc kto chce, nadal może go kupić na spokojnie, nie musi potrzebować kolekcji, żeby on się pojawił.
Więc again, nie widzę sensu tej kolekcji, u nas. Już bym wolał tą, bo tutaj przynajmniej jest cała masa tomów które były by u nas nowościami:
https://www.salvat.com/universos-dc-235
Sociale:

Offline eridraven

« Odpowiedź #522 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 09:31:17 »
2 września 2025 roku do sprzedaży trafił drugi tom kolekcji Marvel Must-Have od Hachette po tytułem "Deadpool zabija Uniwersum Marvela".

Jak wygląda ten komiks? Czy są jakieś zmiany w stosunku do rzutu testowego? Czy warto mieć ten tom? Odpowiedzi na te i zapewne kilka innych pytań znajdziecie - oglądając mój materiał.

Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Juby

« Odpowiedź #523 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 10:14:55 »
Jakbym zachowywał się jak Bazyl to bym chyba mówił odwrotnie prawda? Przecież on kocha kolekcje, ja tutaj mówię, że ta kolekcja nie ma sensu. Więc żaden ze mnie Bazyl.
Piszesz dokładnie tak, jak Bazyl, tylko odwrotnie. "To już było", "kto chciał to kupił", lub "może kupić z drugiej ręki", itp.

Cytat: wayne_collector... Bazyliszek
I pięć lat temu? Spokojnie co jakiś czas przeglądając OLX, czy grupy sprzedażowe na FB można dorwać perełki. Sam widziałem tak raz za 35zł pierwsze wydanie Broken City Egmontu, to w miękkiej okładce. Więc wystarczy dobrze szukać.
- Bazyliszek

I spoko, sądzę, że mimo wszystko każdy wolałby wydać raz 130zł i mieć więcej czytania i ładniejsze wydanie, niż wydać 54 za jakieś 450 stron mniej  ;D
Miło, że tak sądzisz. Wiesz też kto pisze o tym co sądzi, jak o faktach? Podpowiem: jego nick zaczyna się na literę B.

To, które wydanie jest "ładniejsze" jest kwestią subiektywną. Mam pierwszy tom Knightfall i nie podoba mi się to, że Egmont podpiął Jad i Miecz Azraela pod zeszyty z Prelude to Knightfall, w dodatku skopali front okładki (źle wykadrowali) i jak zwykle jest matowa, a kolekcje miewały całe śliskie (czyt. lepsze).

Jeśli uważasz, że ta kolekcja nie miałaby u nas sensu to jesteś kolejną osobą, która ewidentnie nie kuma do kogo kierowane są takie kolekcje. Kolejna Marvela się sprzedaje, a Batman nie miałby sensu? Please... ::)

Offline Adolf

« Odpowiedź #524 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 11:30:27 »
Kolekcja Batmana bardzo fajna. 99% było u nas, więc nas nie obchodzi. Kupowaliby casuale, a nasze pieniążki leciałyby do prawdziwych wydawców.