Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 437723 razy)

Offline Spiff

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2655 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 19:07:38 »
Ale o możliwości zwrotu tych bubli i oddania kasy ani słowa. To tutaj Mucha lepiej się zachowała.
skoro cały nakład idzie do zmielenia, to  „Superkwęk” nie jest już bublem tylko poszukiwanym rarytasem kolekcjonerskim- białym krukiem!
ja bym nie zwracał.
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline komiks

« Odpowiedź #2656 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 19:18:03 »
Ale o możliwości zwrotu tych bubli i oddania kasy ani słowa. To tutaj Mucha lepiej się zachowała.

Data wydania Superkwęka 22 lip 2025 dziś mamy 28 lipca.

Zgodnie z polskim prawem masz 14 dni na zwrot towaru (odstąpienie od umowy) bez podania przyczyny, jeśli komiks był kupiony na odległość.

Czas na reklamację jest 2 lata od zakupu.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Pestak

« Odpowiedź #2657 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 19:22:38 »
Wiadomo jakie są ogólne zasady prawne , ale wypadało odpowiednią wzmiankę dać w tym oświadczeniu. Mucha dała.

Ja podziękuję za taki rarytas nawet jakbym miał mieć jedyny egzemplarz na świecie.

« Odpowiedź #2658 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 19:28:16 »
Ja jeszcze dołożę swoje dwa grosze:

Jak podaje Centrum Komiksów Disneya jakość polskiego wydania "Superkwęka" stoi na dramatycznie niskim poziomie. Komiks był tłumaczony z niemieckiego przekładu, a nie z włoskiego oryginału. W dodatku użycie słowa "tłumaczony" należy uznać za nadużycie.

Pod względem językowym wygląda na to, że dialogi i opisy zostały wyplute z Google Translate. Obróbką takiego tekstu, jakąkolwiek redakcją czy korektą zupełnie nie zawracano sobie głowy. Odwalono okropną fuszerkę. Konsumenci, którzy wyłożyli te pięć dyszek dostali komiksowy półprodukt, w zasadzie niezdatny do lektury.

Efekt? Komiks ma zostać wycofany ze sprzedaży. Więcej:

https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2025/07/2507-egmont-wycofuje-nakad-superkweka.html
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline PJP

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2660 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 21:48:15 »
Nie chce mi się czytać całego, bo sedno jest dosyć widoczne - najważniejsze, że wycofują tego bubla.

Kilka przykładów też do przeżycia, np. te worki pieniędzy akurat pasują. Wiadomo z czego wynika takie, a nie inne tłumaczenie, ale gdyby reszta była poprawnie, to raczej nikt by się nie przyczepił.

No i ten podrabiany Scrappy-Doo mi się podoba ;D

Offline rapr

« Odpowiedź #2661 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 11:00:23 »
Tu widać skalę
https://www.komiksydisneya.pl/2025/07/gigant-poleca-premium-o-superkweku-to.html

Niewiarygodnie dobra robota KAI i wręcz odwrotnie proporcjonalna Egmontu. Myślałem, czy nie wziąć tego tomu jako białego kruka, ale jakby ktoś mi wyciągnął, że czytam takie komiksy, to nie dałoby się zbić argumentu o ogłupianiu ludzi. Absolutnie katastrofalne "tłumaczenie"

Offline starcek

« Odpowiedź #2662 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 16:26:28 »
Ja odwrotnie. Tak mnie zaciekawił, że kupilem.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2663 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 17:03:34 »
Ja przedwczoraj od razu zamówiłem w internecie. Bo ni hu hu, za nic nie ufam Egmontowi, że wyjdzie wersja poprawiona, póki nie wyląduje ona na półkach, a radef da jej znaczek jakości. :) Najtaniej wyszło w Świecie Książki ale to i tak 35 zł wyszło. Drożej niż w Taniej Książce czy Bonito, ale taniej niż z półki w kiosku, więc przeboleję. Czekam na rozwój sytuacji i kiedy będzie ten dodruk. Zobaczymy.

Aha - otwieram i na pierwszej stronie pierwszego komiksu kolory są rozjechane. Jeju co za bubel.
« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Lipiec 2025, 17:08:07 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Saruto

« Odpowiedź #2664 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 08:42:45 »
Przecież to jest śmieć ;) Ja przewertowałem pod względem tekstu w empiku kilka dni temu. Podziwiam ludzi, którzy to kupili bo liczyli na inwestycję. Tłumaczy translator. Wartość zerowa, nie da się tego nawet czytać.

Offline PJP

« Odpowiedź #2665 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 08:58:40 »
Nawet na pamiątkę czy "inwestycję" to szkoda kasy.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #2666 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 12:17:37 »
Chyba uznali że to skoro  to komiks dla dzieci to nikt nie będzie wnikał w tłumaczenie ważne że po polsku.

Offline Pabloff

« Odpowiedź #2667 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 13:46:44 »
(...) ważne że po polsku.

Co do tego też są wątpliwości. ;)

W przypadku Superkwęka nie chodzi nawet o to, że szkoda kasy. Kupowanie go – ze świadomością jego jakości – to wynagradzanie Egmontu za jedną z największych wpadek w historii wydawnictwa. Szczególnie nie rozumiem Bazyliszka, który jest nadwornym krytykiem E., a zarazem nieustannie wspiera ich finansowo. ??? Cóż, Jego wybór, ale ani trochę mi się to nie klei.

Osobiście zrezygnowałem z zakupu wszystkich Gigantów, nad którymi się zastanawiałem (bo i Miecz z lodu, i To właśnie Donald!). Nie dość, że jestem minimalistą ;), to przede wszystkim uznałem – po zapoznaniu się z różnymi opiniami – że nie będę na tę jakość głosował własnym portfelem.

Mam nadzieję, że Superkwęk pojawi się wkrótce ponownie w sprzedaży – tym razem w należnej mu formie. Sądzę, że jest szansa, że Egmont szczególnie przyłoży się do tego wydania. Powinni mieć bowiem świadomość, że w tej sytuacji wszyscy wyjątkowo uważnie będą patrzyli im na ręce... No cóż, pożyjemy, zobaczymy...

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2668 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 13:50:27 »
Ja przedwczoraj od razu zamówiłem w internecie. Bo ni hu hu, za nic nie ufam Egmontowi, że wyjdzie wersja poprawiona, póki nie wyląduje ona na półkach, a radef da jej znaczek jakości. :) Najtaniej wyszło w Świecie Książki ale to i tak 35 zł wyszło. Drożej niż w Taniej Książce czy Bonito, ale taniej niż z półki w kiosku, więc przeboleję. Czekam na rozwój sytuacji i kiedy będzie ten dodruk. Zobaczymy.

Aha - otwieram i na pierwszej stronie pierwszego komiksu kolory są rozjechane. Jeju co za bubel.
Ale z Ciebie hipokryta. Jedziesz po Egmoncie jaki to zły, a sam go wspierasz kupując takiego "śmiecia". Wiesz dlaczego jakość wydań komiksów leci na łeb, na szyję? Bo takie barany jak Ty narzekają na forum, a koniec końców i tak bubla kupią.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2669 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 17:33:31 »
Panowie, Panowie - albo taki, albo żaden. Jako miłośnik komiksu mimo wszystko musiałem to mieć, bo są tylko 2 duble na 600 stron. Stać mnie dziś na stratę tych 35 zł, a Egmont chyba więcej starci na wycofaniu i mieleniu tego nakładu, niż zarobi na mnie. Bo wydał śmiecia, bubla, do niczego graficznie i tekstowo. Podobnie jak Włoski Skarbiec 1 który wygląda równie niechlujnie (tłumaczenie dobre, ale co z tego jak kolorowanie tragiczne). Tak nas właśnie traktuje "Największy wydawca komiksów w Polsce"/"Oficjalny przedstawiciel DC w Polsce". Jak głupków, którym wciśnie każdy śmieć. Tylko ja wiem co biorę i wiem, że ETZ. Gorzej z tymi nieuświadomionymi i klakierami, którzy bronią ich na każdym kroku, nieważne jak wielką fuszerkę wypuszczą.

Mam nadzieję, że Superkwęk pojawi się wkrótce ponownie w sprzedaży – tym razem w należnej mu formie. Sądzę, że jest szansa, że Egmont szczególnie przyłoży się do tego wydania. Powinni mieć bowiem świadomość, że w tej sytuacji wszyscy wyjątkowo uważnie będą patrzyli im na ręce... No cóż, pożyjemy, zobaczymy...

Wątpię. Teraz każdy Gigant ma niedoróbki. Serio - KAŻDY JEDEN. Literówki, krzaczki, teksty poza dymkiem i ramkami a jak trafisz to i zółte plamy na stronach (Gigant Poleca 1/2024). Lepiej już było.