Autor Wątek: Kolekcja Transformers G1 (Hachette)  (Przeczytany 119500 razy)

Offline Jigsaw

Odp: Kolekcja Transformers G1 (Hachette)
« Odpowiedź #225 dnia: Pn, 02 Wrzesień 2019, 00:48:42 »
Ja to traktuję jak jeden timeline (zwłaszcza po tylu latach i po tym, jak w końcu poznałem Marvel UK), ale oczywiście w US i w Polsce przez lata percepcja była inna.
Również skłaniałbym się ku temu - historie z UK były rozszerzeniem tych z US, a często stosowane wybiegi czasowe, stosowane po to, by nie kolidowały z głównym wątkiem. W końcu wszystko można było połączyć, gdy Furman objął amerykańską serię.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #226 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2019, 02:59:16 »
Tu się nie ma co skłaniać, historie z UK są rozszerzeniem US, tyle że niestety rozszerzeniem robionym na siłę i tak żeby się wpasować ale nie namieszać - przez to całość wypada dość niezgrabnie, w dodatku kolejność publikacji w kolekcji jest trochę pomieszana, co może być źródłem całego szeregu zagwozdek, gdy ktoś czyta kolejne tomy nie mając tego świadomości. Osobiście po 15 tomach nie czuję się przekonany do Marvel UK.

po lekturze tomu 15 - no nie dziwię się, że ktoś może zwątpić po takich kwiatkach jak robo-wrestling :D

Ale to już były ostatnie podrygi Budianskiego.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #227 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2019, 17:21:10 »
Tu się nie ma co skłaniać, historie z UK są rozszerzeniem US, tyle że niestety rozszerzeniem robionym na siłę i tak żeby się wpasować ale nie namieszać - przez to całość wypada dość niezgrabnie, w dodatku kolejność publikacji w kolekcji jest trochę pomieszana, co może być źródłem całego szeregu zagwozdek, gdy ktoś czyta kolejne tomy nie mając tego świadomości.
Miałem na myśli skłanianie się do tego, iż nie jest to tyle co rozszerzenie, a jedna oś czasowa lub fabularna. Może gdyby starali się do końca tak to uporządkować byłby zbyt duży bałagan w przeplataniu historii UK z US, a tak w jednym tomie mamy zawsze je oddzielnie (powiedzmy pół na pół).

Osobiście po 15 tomach nie czuję się przekonany do Marvel UK.

po lekturze tomu 15 - no nie dziwię się, że ktoś może zwątpić po takich kwiatkach jak robo-wrestling :D

Ale to już były ostatnie podrygi Budianskiego.
Mnie również Marvel UK zbytnio nie przekonuje, ale to co wyrabia Budiansky w niepublikowanych u nas wcześniej historiach to już nic innego jak totalny szczyt głupoty (i to daleki od tej z UK), pomimo szacunku do jego osoby za wcześniejsze historie i sam koncept Transformers. O ile, jak dle mnie robo-wrestling ujdzie (dużo było tych wątków medialnych z walkami robotów, chociżby film "Giganci ze stali" ), to mnie już kompletnie rozwaliły pomysły już z tomu 10-tego, gdzie wrogi mistrz logiki przepuszcza atak na pusty tankowiec, albo sprowadzenie  technologii z kosmosu w postaci hipnotyzujących myjni automatycznych w celu pozyskania paliwa od właścicieli ich pojazdów (a przy tej okazji zupełnie przypadkowo sprowadzili coś znacznie gorszego):o
Myślę, jednak, że to tylko jego zemsta i celowy sabotaż wobec zwierzchników, którzy próbowali nim manipulować ::)

Offline Gieferg

« Odpowiedź #228 dnia: Pt, 04 Październik 2019, 16:35:53 »
19 z 24 na półce, coraz bliżej do końca.
Tym razem nawet przyszło niepoobijane (16-17 reklamowałem).

Mam trochę zaległości z czytaniem, więc ostatnio przyszła pora na dwa pierwsze tomy Furmana i odczuwam różnicę poziomu między nim, a Budianskim bardziej niż, gdy to czytałem w latach 90-tych (wtedy nawet nie zauważyłem zmiany scenarzysty, dopiero powtórka po latach, w okolicach 2006-7 roku dała to odczuć). Matrix Quest jak i wydarzenia doń wprowadzające zgodnie z oczekiwaniami wciąż czyta się dobrze - również zdecydowanie lepiej niż komiksy z UK, choć to może być po części wpływ sentymentu do znanych już historii, który daje im przewagę nad tymi, których wcześniej nie czytałem.

« Ostatnia zmiana: Pt, 04 Październik 2019, 16:38:23 wysłana przez Gieferg »

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #229 dnia: Cz, 10 Październik 2019, 00:24:51 »
20 tomów za nami, koniec Marvela i mam ogromny dylemat czy warto zaopatrzyć się w Regeneration?
Jestem niestety w połowie czytania i nie mam pojęcia jak wypada zakończenie (czy w ogóle wypada) i czy Regeneration na pewno jest niezbędny, bo chciałbym zakończyć już tą serię.
Ktoś wie jak to dokładniej wygląda?

Offline Gieferg

« Odpowiedź #230 dnia: Cz, 10 Październik 2019, 00:49:42 »
Pewnie nie jest niezbędny, nie wiem i nie chcę wiedzieć (zanim nie przeczytam), ale to tylko cztery tomy, w sporej części od tych samych ludzi, którzy kończyli oryginalną serię (Furman, Wildman), jakie by nie było, stanie na półce i kończymy imprezę. Skoro to to samo continuity co Marvel, bez sensu byłoby olać, poza tym oglądałem fragmenty i podoba mi się wizualnie więc nawet się nie zastanawiam. 
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Październik 2019, 00:54:28 wysłana przez Gieferg »

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #231 dnia: Pt, 11 Październik 2019, 00:51:30 »
...niby tylko 4 tomy, a przemeblować trzeba będzie cały pokój ::)

Offline Gieferg

« Odpowiedź #232 dnia: Pt, 11 Październik 2019, 01:14:19 »
Postaw na lodówce.
Tego jeszcze nie było, żebym zakup czegokolwiek uzależniał od tego, czy mam miejsce na konkretnej półce :P
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Październik 2019, 01:54:21 wysłana przez Gieferg »

Offline Wolvie

« Odpowiedź #233 dnia: Pt, 11 Październik 2019, 22:42:55 »
Regeneration One zamyka niedokończone wątki porzucone przez pośpiesznie zakończoną oryginalną serię Marvela. Pojawia się tam też Rodimus, czyli jest nawiązanie do TF: The Movie.

Fabularnie słabsze od Generation 2, która została zastąpiona w uniwersum właśnie przez RGO. Trochę za dużo wątków rozwiązanych w zbyt krótkiej historii. Do tego pojawienie się postaci z G2 zupełnie od czapy i bez odpowiedniego zakończenia tego wątku. Najlepsza jest tu historia samego Hot Roda/Rodimusa, a reszta mocno mnie rozczarowała. Za to rysunki wyglądają fajnie, szczególnie od momentu gdy Guido Guidi zastąpił Wildmana.

Jakby tak połączyć jakość fabularną G2 z rysunkami z RGO (rysunki w G2 to nierzadko kuriozum, nawet w porównaniu z Marvel UK), to powstałby komiks-petarda. A tak mamy, to co mamy.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #234 dnia: Pt, 11 Październik 2019, 22:55:39 »
Fabularnie słabsze od Generation 2
G2 mi się nie podobało (zwłaszcza graficznie to był dramat), przeczytałem raz i dawno tym zapomniałem.
W ogóle nie czułem, że to ciąg dalszy G1.

od momentu gdy Guido Guidi zastąpił Wildmana
O nim mówią, że jest lepszym Wildmanem niż Wildman :P
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Październik 2019, 22:59:25 wysłana przez Gieferg »

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #235 dnia: So, 12 Październik 2019, 00:28:17 »
Postaw na lodówce.
Za to by mnie żona z domu wywaliła :'( Poza tym lodówka zabudowana, a nad nią szafka i nie chciałoby mi się do nich skakać. Myślałem o upchaniu w poduszki, ale zbyt ingerowałoby to w komfort.
Tego jeszcze nie było, żebym zakup czegokolwiek uzależniał od tego, czy mam miejsce na konkretnej półce :P
Twoje szczęście. Wcześniej nawet nie spodziewałem się, że będę miał kiedyś nadmiar literatury komiksowej. Z drugiej strony nie uważam się za takiego maniaka, żeby wszystkie ściany obłożyć półkami z komiksami.
Fabularnie słabsze od Generation 2, która została zastąpiona w uniwersum właśnie przez RGO. Trochę za dużo wątków rozwiązanych w zbyt krótkiej historii. Do tego pojawienie się postaci z G2 zupełnie od czapy i bez odpowiedniego zakończenia tego wątku. Najlepsza jest tu historia samego Hot Roda/Rodimusa, a reszta mocno mnie rozczarowała. Za to rysunki wyglądają fajnie, szczególnie od momentu gdy Guido Guidi zastąpił Wildmana.
Nie znam G2, więc ciężko mi się odnieść, a kolekcja (wnosząc z nazwy) chyba tego nie obejmuje, a nie jestem pewien też, czy termin ten obejmuje restart IDW, czy komiksy Dreamwave. G2 kojarzyło mi się za to z serialem rysunkowym Beast Wars, który kompletnie mnie nie interesuje.
Przeglądałem co prawda skany RGO i moim zdaniem graficznie też to nie podpada, bardziej byłem ciekaw o fabułę.
Dalej jestem w kropce, czy lepiej to wziąć, czy można sobie odpuścić w odniesieniu do poprzednich wydarzeń ukazanych w kolekcji.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #236 dnia: So, 12 Październik 2019, 00:42:20 »
Wziąć, zapoznać się, a potem w razie czego się pozbyć.

G2 kojarzyło mi się za to z serialem rysunkowym Beast Wars, który kompletnie mnie nie interesuje.

Nie ma z nim nic wspólnego.

G2 to też marvel:
 https://en.wikipedia.org/wiki/Transformers:_Generation_2_(comics)
W kolekcji niby nie miało być, ale słyszałem, że w UK została rozszerzona i teraz już nie jest to do końca pewne.

Przeglądałem co prawda skany RGO i moim zdaniem graficznie też to nie podpada
wut?
« Ostatnia zmiana: So, 12 Październik 2019, 00:52:12 wysłana przez Gieferg »

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #237 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 03:57:54 »
Wziąć, zapoznać się, a potem w razie czego się pozbyć.
Ok. Dzięki za opinie. Jakoś przeżyję jeszcze te 4 tomy.
G2 to też marvel:
 https://en.wikipedia.org/wiki/Transformers:_Generation_2_(comics)
W kolekcji niby nie miało być, ale słyszałem, że w UK została rozszerzona i teraz już nie jest to do końca pewne.
[/quote]
Czyli kolejna kontynuacja. Można by wziąć za jakiś czas, chociaż wątpię, czy u nas przedłużą.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #238 dnia: Wt, 15 Październik 2019, 06:22:27 »
Po najlepszym jak dotąd tomie 18 (zero marvel UK :) ) mogło być tylko gorzej, szkoda, że aż tak. Marvel UK w tomie 19-tym wyjątkowo daremny, a zajmuje 3/4 tomu...

Swoją drogą - kiedy dokładnie powinien się ukazać tom 24? Przez prenumeratę, która przychodzi co miesiąc inaczej całkiem straciłem rachubę, a chciałbym zrezygnować zaraz po tym jak mi przyślą 22-23 (ewentualnie jak już będzie wysłane, ale zanim dojdzie) i 24 dokupić choćby w EMPiKu.

Kiedy powinienem im to zgłosić, żeby nie wysyłali więcej?
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Październik 2019, 07:32:58 wysłana przez Gieferg »

Offline Damballa

« Odpowiedź #239 dnia: Śr, 16 Październik 2019, 15:10:24 »
@Up rezygnujesz po otrzymaniu ostatniej paczki, którą chcesz otrzymać. Od momentu dostania paczki z tomami 22-23, na spokojnie dwa tygodnie masz, żeby zadzwonić i przekazać, że rezygnujesz. A nawet jeśli Tobie wyślą kolejną, to po prostu nie odbierasz.

Też bym chętnie się dowiedział, kiedy będzie w kioskach 24 tom. Czy Transformers od DreamWave można czytać niezależnie od tego co było w Marvelu?