Autor Wątek: Kolekcja Superbohaterowie Marvela  (Przeczytany 389674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jigsaw

Odp: Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #2040 dnia: Pt, 24 Grudzień 2021, 05:18:20 »
Wersja angielska również nie oferuje dużo więcej niż ta polska, raczej powinna być to osobna kolekcja z całą plejadą super łotrów, a nie jakiś dodatek do kolekcji.
 Nie wiem, czemu tak zdecydowano, mogli wydać u nas już tą "resztkę", może dlatego, że postaci te były eksploatowane mocno przez nasz rynek.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2041 dnia: Pt, 24 Grudzień 2021, 11:09:57 »
@UP
Bo ktoś w naszym Hachette zadecydował, że Łotrów zrobią po niemiecku, a nie po angielsku. A w niemieckiej wersji było tylko 8 tomów. Wrogowie panoram stracili argument, którym atakowali Kolekcję do znużenia. I gapowicze mogli sobie zebrać elegancki komplecik 8 fajnych komiksów. Brakuje do niego tylko slipcase'a. :) Mnie tam wszystko jedno, żal jednak straty Goblina i Octopusa, oraz tomu z Polaris (zamiast dublowanej Ms Marvel). Na naszej panoramie dałoby się jeszcze dosztukować te 3 grzbiety i dać na nich rękę i nogę Awesome Hulka.

Offline xanar

« Odpowiedź #2042 dnia: Pt, 24 Grudzień 2021, 12:04:09 »
Ale krzywa panorama, straszną tandetę ten Haczet odwala, robią te kolekcje od początku świata mogliby to w końcu ogarnąć  ::)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2043 dnia: Pt, 24 Grudzień 2021, 12:48:41 »
To są celowe zmiany wysokości, mające nadać głębię obrazu w starannie dobranych obszarach  :o ;D

Offline andy13

« Odpowiedź #2044 dnia: Nd, 26 Grudzień 2021, 13:28:08 »
Ale krzywa panorama, straszną tandetę ten Haczet odwala, robią te kolekcje od początku świata mogliby to w końcu ogarnąć  ::)
To chyba tej z Sin City nie widziałeś ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #2045 dnia: Nd, 26 Grudzień 2021, 14:15:25 »
Te dodruki co były, widziałem, ale stanowisko hejtowania Egmontu już dożywotnio, chyba zajęte.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline donKamillo92

« Odpowiedź #2046 dnia: Pn, 27 Grudzień 2021, 14:12:24 »
Na Allegro wrzucili parę numerów w niezłych cenach i jest sporo sztuk. Ja kupiłem:
Storm - 25 zł
Gambit - 25 zł
Lepszy Superior Spider man - 25 zł.
Miałem w koszyku jeszcze Rogue za tą samą cenę, ale odpuściłem. Błąd? Wrócić się po to?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2047 dnia: Pn, 27 Grudzień 2021, 16:15:34 »
Jeśli lubisz stylistykę lat 90-tych i takie side questy w życiorysach, oderwane od głównej narracji X-Men. Dlatego mi bardziej podobał się tom z Icemanem, niż z Rogue czy Gambitem. Ale lektury nie żałuję.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2048 dnia: Śr, 05 Styczeń 2022, 21:40:37 »
Ostatni tom z Venomem bardzo mnie rozczarował. Dobre były tylko rysunki samego Venoma, a cała reszta już nie, plus ten nowy origin był bardzo słaby i zupełnie niepotrzebny. Zrobiono go w latach 80-tych i więcej do tych samych wydarzeń wracać nie trzeba.

U Apocalypse'a jest to jeszcze zrozumiałe, bo w X-Factor pojawił się tylko w 1988, ale jego historia nie była znana. Nie zmienia to faktu, że przygody w Egipcie były nudne, a rysunki dość pokraczne.

Podsumowując, najlepszymi tomami z łotrami był Red Skull, Magneto, MODOK i Ultron. Apocalypse był średni, a nowych originów Dooma, Thanosa i Venoma nie polubiłem i nie polubię. Nowe originy są złe, nudne, głupie i niepotrzebne. Napisano jeden jedyny na początku i nie przerabiajmy historii tylko dlatego, że nie ma się pomysłu by napisać coś fajnego.

Taka refleksja mnie jeszcze naszła, że jak się chce, to naprawdę można stworzyć coś nowego, oryginalnego, ciekawego. Postać która wybije się ponad przeciętność jednozeszytowych łotrzyków i zakorzeni się w świecie Marvela na stałe. I będzie dobrze kojarzona przez czytelników. Venom odniósł chyba największy sukces w latach 80-tych, ale przecież powstał jeszcze Apocalypse, Stern stworzył Hobgoblina, a Nicenza i Lebfield dali nam Deadpoola w 1992 (hi @donkamilo92 - trzydziestka dopadła i ciebie w tym roku :) ). Ci twórcy pokazali nam, że nie trzeba tkwić ciągle w przeszłości i mielić ciągle to samo mięso, na odgrzewane kotlety. I właśnie takich fajnych historii i ciekawych pomysłów życzę sobie i wam.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #2049 dnia: Pt, 18 Marzec 2022, 09:17:09 »
 Też mnie ten Venom rozczarował. Jedyny morał z tej historii jaki płynął  to panie Brock pan jesteś pan, byłeś pan i będziesz pan mendą.
Na szczęście ja z historią zapoznałem się za pomocą amerykańskiego albumu Road to Venom i tam była jeszcze pełna historia Sin Estera i inne zeszyty, bo wydaniem kolekcyjnym jakbym miał byłbym mocniej zawiedziony.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #2050 dnia: Śr, 06 Kwiecień 2022, 23:40:24 »
Nadrabiam zaległości kolekcyjne i aktualnie utknąłem na tomie ze Squirrel Girl. Podobnie jak w tomie WKKM z tą bohaterką nie mogę wyjść z szoku jak to jest złe - koszmarnie karykaturalne rysunki, które po prostu odpychają i fabuła tak nieśmieszna, że przetrwanie tych 6 zeszytów to istna droga przez mękę. Ktoś czytał może coś więcej z tą heroiną? Czemu Marvel katuje nas takimi potworkami i czemu to jest takie brzydkie...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2051 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 07:12:41 »
Niestety całe to feminizowanie komiksów Marvela sprzed paru lat było bardzo złe. Poprawność polityczna wzięła górę nad gustami czytelników. Sfeminizowane tomy z Marvel Now były słabe poza może A-Force.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #2052 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 09:25:42 »
A-Force przynajmniej nie odrzucało rysunkami. Ale nie czytałem nic dobrego od G. Willow Wilson z wyjątkiem pierwszych tomów Ms. Marvel. 

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2053 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 11:57:34 »
Niestety całe to feminizowanie komiksów Marvela sprzed paru lat było bardzo złe. Poprawność polityczna wzięła górę nad gustami czytelników. Sfeminizowane tomy z Marvel Now były słabe poza może A-Force.

W Marvelu to ze skrajności w skrajność. Historie nikogo nie interesujących Squirell Girl, Ms Marvel i jeszcze jakichś świeżych dziewczynek albo przedstawienie gwałtu na Carol Danvers jako coś przyjemnego.

Czy tak trudno zachować zdrowy balans i wydać znowu coś na wzór Jessici Jones od Bendisa? To była zajebista seria o zwykłej dziewczynie, która miała charakterek.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2054 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 12:07:21 »
W Marvelu to ze skrajności w skrajność. Historie nikogo nie interesujących Squirell Girl, Ms Marvel i jeszcze jakichś świeżych dziewczynek albo przedstawienie gwałtu na Carol Danvers jako coś przyjemnego.
Dziwne porównanie patrząc na to, że te historie dzieli jakieś 30 lat.