Autor Wątek: Kolekcja Superbohaterowie Marvela  (Przeczytany 389753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ramirez82

• Gość
Odp: Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #1230 dnia: Cz, 01 Październik 2020, 20:11:47 »
Podejrzewam, że nauka oglądania na szybko, umożliwia oglądanie szybko, żeby nie było rozmazane. Bo inaczej byłoby bez sensu, rozmazane to można oglądać bez uczenia się.

...ja tam mam swoje lata...

No właśnie Kuki, masz swoje lata, ale my młodzi, nie chcemy zmarnować całego życia na te wszystkie komiksy i książki, które zalegają nam na hałdach wstydu. Chcemy to w miarę szybko ogarnąć.
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Październik 2020, 20:16:14 wysłana przez ramirez82 »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1231 dnia: Pt, 02 Październik 2020, 17:16:00 »
W Wikipedii takie coś napisali:

Badania sugerują, że można przyspieszyć czytanie, jednak odbywa się to kosztem zrozumienia tekstu i mało prawdopodobnym jest czytanie z prędkością dwukrotnie większą, niż przeciętna, przy jednoczesnym, pełnym zrozumieniu.

A chciałbym zauważyć, że problemy ze zrozumieniem tekstu występują już przy "normalnej" prędkości  :)

I tak z ciekawości obrazki też jakoś szybciej oglądacie ?  :)
Powiedzmy, że przy dwukrotnie większej prędkości czytania problemy ze zrozumieniem, jeśli są, są takie same jak przy normalnej. Technika nie polega na szybszym przewracaniu kartek tylko na sposobach podkręcania tempa przy utrzymaniu stopnia przyswojenia tekstu. Na szkoleniu na bieżąco się to wszystko kontroluje. Ponadto łączy się techniki szybkiego czytania z mnemotechnikami. Jaki to daje efekt można zobaczyć na filmikach z mistrzami (dla kogoś, kto nigdy nie miał z tym do czynienia myślę, że efekt wyda się spektakularny).

Na pewno da się stworzyć technikę przystosowaną do czytania komiksów i czytać 100 stron w minutę tylko to się dosyć mocno mija z celem. Ja do czytania komiksu biorę kawę i siadam w fotelu żeby się zrelaksować. Wdrażając szybkie czytanie musiałbym zamienić to na coś jak przygotowania do maratonu.

Przydaje się to w pracy do wykonywania określonych zadań. Pracując w monitoringu mediów musiałem, powiedzmy obrazowo, ogarnąć w minutę cały taki wątek Egmontu na forum by stwierdzić, co konkretnie napisano nt. Batman Noir. Normalnie się tego nie zrobi a pracodawca cały czas kontroluje efektywność, czyli tempo + trafność. Lepiej jednak nie przynosić roboty do domu.
Batman returns
his books to the library

Offline parsom

« Odpowiedź #1232 dnia: Pt, 02 Październik 2020, 17:29:33 »
Szybkie czytanie to można sobie stosować jak się ma do ogarnięcia stos prospektów reklamowych od kontrahentów. Szybkie czytanie literatury pięknej to jak puszczenie sobie muzyki na przyspieszonych obrotach.

Offline Dragomirus

« Odpowiedź #1233 dnia: So, 03 Październik 2020, 13:59:08 »
A to już jak wolicie. Jedni będą się delektować jednym dziełem przez całe swoje życie, inni będą dużo i szybko czytać, aby poznać jak najwięcej świetnych historii. Dodam, że druga opcja jest lepsza ponieważ czasem znajdzie się historia, którą według jednych jest słaba i normalnie byście jej nie przeczytali, a akurat do Ciebie świetnia trafiła z przekazem :).
Ale o guście to kiedy indziej bo zaraz wkroczymy w dyskusje, jak nasza przeszłość i doświadczenie życiowe wpływa na odbiór danego dzieła, a to już psychologia :D.
« Ostatnia zmiana: So, 03 Październik 2020, 14:02:12 wysłana przez Dragomirus »

Online misiokles

« Odpowiedź #1234 dnia: So, 03 Październik 2020, 14:32:32 »
Dodam, że druga opcja jest lepsza ponieważ czasem znajdzie się historia, którą według jednych jest słaba i normalnie byście jej nie przeczytali, a akurat do Ciebie świetnia trafiła z przekazem :).

Dość często bywa tak, że historia pokazuje swój pazur przy delektowaniu się, gdyż komiks to nie sam tekst - ważna jest układ kadrów czy zmiana emocji na twarzach w kolejnych obrazkach. Ogarnianie całych plansz na raz burzy tok opowieści.

Offline parsom

« Odpowiedź #1235 dnia: So, 03 Październik 2020, 14:56:14 »
Gdyby chodziło tylko o historie i ich przekaz wystarczyłoby czytać streszczenia, wtedy poznałbyś ich jeszcze więcej.
Szybko czytając nie masz szans na docenienie np. takich rzeczy:
"W lipcu ojciec mój wyjeżdżał do wód i zostawiał mnie z matką i starszym bratem na pastwę białych od żaru i oszałamiających dni letnich. Wertowaliśmy, odurzeni światłem, w tej wielkiej księdze wakacji, której wszystkie karty pałały od blasku i miały na dnie słodki do omdlenia miąższ złotych gruszek."

(...) a akurat do Ciebie świetnia trafiła z przekazem (...)
Po co to duże C?

I jeszcze cytat z Woody'ego Allena:
"Wziąłem kurs szybkiego czytania, zdołałem przeczytać "Wojnę i pokój" w dwadzieścia minut. To jest o Rosji."

A skoro psychologia została wywołana - wniosek z podsumowania badań na temat szybkiego czytania:
"The research shows that there is a trade-off between speed and accuracy. It is unlikely that readers will be able to double or triple their reading speeds (e.g., from around 250 to 500–750 words per minute) while still being able to understand the text as well as if they read at normal speed. "
https://journals.sagepub.com/stoken/rbtfl/0GSjhNaccRKTY/full
« Ostatnia zmiana: So, 03 Październik 2020, 15:07:57 wysłana przez parsom »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1236 dnia: So, 03 Październik 2020, 15:22:49 »
Jedni będą się delektować jednym dziełem przez całe swoje życie, inni będą dużo i szybko czytać, aby poznać jak najwięcej świetnych historii. Dodam, że druga opcja jest lepsza
Filmy też można oglądać na 1,5x szybkości albo i więcej. To dopiero się pozna tych historii.

A wychodzi z tego, że najlepiej czytać streszczenia, jak zasugerował wyżej parsom.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1237 dnia: So, 03 Październik 2020, 19:27:47 »
Bardzo ciekawe to badanie. Być może rzeczywiście pewne rzeczy umykały mi przy ocenie skuteczności. W dziale monitoringu był spory przesiew, bo wiele osób nie dawało rady psychicznie a na kursie szybkiego czytania i mnemotechnik już na wstępie cała grupa osiągnęła wyniki powyżej przeciętnej.

Pomimo tych warunków początkowych wzrost tempa przyswajania informacji w trakcie pracy był bardzo widoczny. Na początku słuchanie radia na przyśpieszeniu x2,5 wydawało się bełkotem, ale z czasem nie słuchało się inaczej. Okres wdrożenia był dosyć długi, tj. poziom minimalnego wymaganego tempa osiągało się po 3-4 miesiącach. Dla mózgu tempem normalnym stawało się tempo przyśpieszone. Po kilku latach filmy w domu też oglądałem na programie, gdzie miałem możliwość przyśpieszania, bo przy wielu filmach w normalnym tempie mózg się nudził. Ciężko mi było w domu oglądać serwisy na TVN24, bo przeszkadzało mi jak oni wolno mówią.

Spadek zrozumienia nie wchodził w grę. Cały czas trzeba było wychwytywać odpowiednie słowa, frazy, tematykę, nadawać etykiety, oceny, tworzyć tytuły, czasem streszczenia. Gdyby ktoś osiągał efektywność na poziomie 50% wyleciał by z roboty.
« Ostatnia zmiana: So, 03 Październik 2020, 19:37:18 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline death_bird

« Odpowiedź #1238 dnia: So, 03 Październik 2020, 19:37:57 »
A chodziłeś też mniej więcej w tym tempie?  :o

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline parsom

« Odpowiedź #1239 dnia: So, 03 Październik 2020, 22:19:09 »
Słuchanie to trochę inna sprawa. Ale tutaj też spada zdolność np. oceny tego co się słyszy - przy szybszym tempie (np. 220 słów na minutę) ludzie jednakowo "łykają" argumenty sensowne i niekoniecznie sensowne.
Przy czym to wszystko może nie mieć wielkiego znaczenia dla takiego zastosowania jak piszesz - czyli dla monitoringu. Tutaj nie chodzi o rozumienie i krytyczną ocenę. A do tego - zawsze możesz zmobilizować jakieś dodatkowe zasoby poznawcze np. kiedy pojawi się słowo sygnałowe.

« Odpowiedź #1240 dnia: Pn, 12 Październik 2020, 12:05:27 »
jak ten Quicksilver? kusi żeby kupić, z drugiej strony lista pozycji na których mi zależy niebezpiecznie się wydłuża.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1241 dnia: Pn, 12 Październik 2020, 12:47:58 »
Nawet nie doczytałem do końca. Słabe tu jest wszystko :)

Jako liternik (jako pierwszy) jest wymieniony Marcin Rustecki i na tyle co przeczytałem to nie było literówek.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1242 dnia: Pn, 12 Październik 2020, 14:24:15 »
jak ten Quicksilver? kusi żeby kupić, z drugiej strony lista pozycji na których mi zależy niebezpiecznie się wydłuża.

Słaby, typowy marvelowy event, biją się, a potem wracają do domu.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #1243 dnia: Pn, 12 Październik 2020, 14:43:38 »
Komiks faktycznie słaby, jedno wielkie mordobicie...
Ale "typowy marvelowy event"??? ?
Że niby wszystkie eventy Marvela są słabe? Odważna teza.
Ja czytałem masę dobrych, a kilka wręcz rewelacyjnych...
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Październik 2020, 14:45:32 wysłana przez Yossarian »

Offline eridraven

« Odpowiedź #1244 dnia: Pn, 12 Październik 2020, 15:18:20 »
Komiks faktycznie słaby, jedno wielkie mordobicie...
Ale "typowy marvelowy event"??? ?
Że niby wszystkie eventy Marvela są słabe? Odważna teza.
Ja czytałem masę dobrych, a kilka wręcz rewelacyjnych...

Czy w którymś marvelowym evencie nie było mordobicia? Są one dla mnie dobre, gdy poza nim oferują coś jeszcze, np. dylematy moralne tak jak w Tajnych Wojnach. Tutaj jest pełno bitki + patetycznych gadek. Takich eventów jest na pęczki. Niczym nie wyróżnił się i niestety są ich dziesiątki.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy