Autor Wątek: Kolekcja Spider-Mana  (Przeczytany 365668 razy)

Offline Mateusz

Odp: Kolekcja Spider-Mana
« Odpowiedź #900 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 12:33:10 »
Kilkanaście ostatnich postów znajdziecie w temacie: https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/wydawnictwa-kontra-kolekcje/480/
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Lukop

« Odpowiedź #901 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 15:14:49 »
Ale u nas na pewno tak nie ruszy bo to poniedziałek  :) Daty pojawiły się na czeskiej wiki https://cs.wikipedia.org/wiki/Ultim%C3%A1tn%C3%AD_komiksov%C3%BD_komplet SBM w Czechach ruszyło dużo wcześniej :)

I chwilę później Wikipedia padła... Przypadek?

Offline MaLKrSk

« Odpowiedź #902 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 16:37:00 »
A może spytać czeskiego Hachette o start u nas? Może puszczą parę z ust. Jest do nich jakiś kontakt, bo nie mogę znaleźć.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #903 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 19:27:20 »
Captain America: Zimny wojak? Chyba zainwestuję w dubla.  :D
Batman returns
his books to the library

Offline Piterrini

« Odpowiedź #904 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 16:03:13 »
Nawiązując do dyskusji toczącej się od jakiegoś czasu w kilku już tematach (m.in. też w "wydawnictwa kontra kolekcje") napiszę mój punkt widzenia co do ogólnie-pojętego startu kolekcji ;)

Chronologicznie - plotki o teście pojawiły się sporo czasu przed jego startem, info wyciekło gdzieś od od tłumaczy, tutaj na forum można przeanalizować i niejedna osoba miała potwierdzenie.
Wiadomo też, że decyzja o starcie lub anulowaniu została podjęta już jakiś czas temu, takich decyzji nie podejmuje się "na kolanie". Zero przecieków z obecnej sytuacji to dwie opcje - albo komuś przeszkadzały te plotki i postanowił je ukrócić (wariant gdzie ktoś decyzyjny czyta fora tego typu, mało prawdopodobne), albo do pełnej kolekcji zatrudniono innych ludzi (ciężko powiedzieć, tak tylko dywaguję), albo kolekcja po prostu nie ruszy... Ale ale, może też być tak, że plotki pojawią się za chwilę (start kolekcji w Czechach itp.) i za jakiś czas będziemy mieli potwierdzenie, tylko termin startu niekoniecznie będzie taki szybki.

Teraz z mojej perspektywy - żadnej kolekcji nie zbieram w całości, kupuję wybrane tomy, dawniej tylko używane w odpowiednio niższych cenach niż w kiosku, obecnie nowe ze względu na ograniczoną dystrybucję (mniej tomów w obiegu - mniej osób ma - mniej osób sprzedaje). Na rynek komiksów patrzę przez pryzmat dawnych wydawnictw i obecnych "molochów" (Egmont), stąd ceny tomów kolekcji są dla mnie po prostu zbyt wysokie.
Do czego zmierzam - Spider-Man to dla mnie esencja Marvela i kolekcję (jeśli ruszy) będę miał na półce w całości. Doświadczenie z poprzednich kolekcji narzuca jednak logiczny plan zakupów - poczekać do czasu ograniczenia dystrybucji i wtedy kupić komplet (na daną chwilę) z drugiej ręki i od tego momentu kupować tylko nowe. Jest to przynajmniej kilkaset złotych więcej w portfelu z ekonomicznego punktu widzenia...
Dygresja - zanim dostanę rady co do działania na korzyść/niekorzyść wydawcy zaznaczę, że Hachette mogłoby wydawać te komiksy taniej, druk za granicą w koprodukcji itp., ale nie wydaje, bo takie ma ustalone przedziały cenowe - inny przedział mają badziewne figurki, inny modele zbierane przez dwa lata po kawałku, zawsze jednak ceny są wyższe niż być "powinny", bo takie są prawa kolekcji (duży zysk na początku kolekcji bilansuje znikomy zysk pod koniec). Czy musimy więc brać w tym udział - nie, tyle.

Konkrety - tomów testowych nie kupiłem, nie uwzględniałem możliwości takiej, że kolekcja nie ruszy, nie przyczyniłem się więc do jej powodzenia z założeniem, że udział jednostki nie ma znaczenia. Oczywiście myślenie to jest błędne w wielu sprawach, możliwe że nawet tutaj, testy wszystkich pozostałych kolekcji (oprócz Transformers) kupiłem w jakimś stopniu (np. Star Wars tylko 1 tom, Conan tak samo, WKKM 2 tomy dawno temu, SBM 3 tomy...), nie chodzi mi tutaj o pisanie jakiegoś "rantu", więc przechodząc do sedna - co jeśli więcej osób zrobiło to samo tj. także nie kupiło testu z założeniem jak powyżej? Co jeśli Hachette mając dane co do sprzedaży Spiderowych tomów innych kolekcji przyjęło przewidywane wyniki sprzedaży determinujące start kolekcji, ale się "przeliczyło" i przewidywania były zawyżone? Co jeśli Hachette nie zna zbytnio polskiego rynku i jedyne dane dotyczące komiksów bazują na sprzedaży WKKM i SBM? WKKM była czymś kompletnie nowym w naszym kraju, ludzie nie wiedzieli czego się spodziewać ("czy kolejne wydawnictwo zacznie i nie skończy?", "co to są te komiksy?"). SBM wystartowała kiedy jeszcze na ulicach było całkiem sporo kiosków i Ruch nie miał problemów (chyba), teraz co nieco się pozmieniało...

Powyższy akapit to tylko dywagacje z perspektywy osoby podchodzącej do zakupu kolekcji w może odmienny sposób niż większość jej odbiorców, dlatego wszystko powyższe to tylko domysły na temat startu kolekcji. Generalnie dla mnie nie ma różnicy czy kolekcja ruszy czy nie, zaległości czytelnicze mam wielopółkowe, fajnie byłoby trochę Spidera dołożyć do własnej kolekcji, ale jest to na tyle popularna postać, że w najbliższych latach jeszcze sporo różnorodnych historii zostanie z nią wydanych, jeśli nie przez E, to są (i będą) też inne wydawnictwa... Moim zdaniem jednak kolekcja ruszy, nie wykluczałbym równoległego startu z edycją Czeską, ale jeśli nie ruszy teraz to pewnie ruszy później, i tyle, lubię pospekulować, ale podobnie jak już ktoś się wypowiedział niedawno - nie rozumiem tylu negatywnych emocji w tych spekulacjach, kolekcja nie ruszy to nie ruszy, tough titties jak to się mówi  :D

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #905 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 16:08:00 »
@Piterrini

Nie mogłeś kupić 3 tomów z testu SBM, bo ta kolekcja ruszyła bez testu ;)

Offline Piterrini

« Odpowiedź #906 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 16:12:56 »
Masz rację - nie śledziłem wtedy nowości  :D Po trzech całkiem znośnych tomach patrzę na Kapitana - "40zł za to? Nie, dziękuję.". Ze Star Wars też mogłem się pomylić, nie pamiętam czy był test, na pewno Conan był testowany bo to jednak marka, której obecność nie była zakorzeniona w głowach młodszego pokolenia czytelników (zresztą chyba też nie dla nich jest ta kolekcja - nie wiem).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #907 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 16:22:22 »
Na rynek komiksów patrzę przez pryzmat dawnych wydawnictw i obecnych "molochów" (Egmont), stąd ceny tomów kolekcji są dla mnie po prostu zbyt wysokie.

Wiesz - nawet standardowa cena 40 zł za tom, to i tak 8 zł mniej niż za taki sam tom od Egmontu. Możesz też zamówić prenumeratę, wtedy płacisz po 37 zł za tom, co za komiks na twardo z 6-8 zeszytami (piątki i dziewiątki rzadko) jest moim zdaniem uczciwą ceną.

Ale oczywiście rozumiem twoje podejście. Też lubię kupować tanio na Allegro jak mi się zdarzyło coś tam przegapić. Tylko jak mówiłeś - na początku jest sporo ofert, a potem robi się rzadziej i cena rośnie, więc trzeba uważać.

Offline Adolf

« Odpowiedź #908 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 16:36:17 »
Ja nie kupiłem tomów testowych, z prostego powodu, nie było ich w moim województwie. A nie chciałem od Bazyla na allegro, bo wolałem sam osobiście w kiosku. Czyli nie dokonałem zakupu, to nie okazałem wsparcia, więc kolekcja nie wystartuje. A najgorsze, że okaże się, że wydane tomy i tak będę musiał kupić na allegro, o wiele drożej. Pewnie stwierdzili, że test słabo wyszedł i lepiej wydać jakiegoś Bismarka do sklejania. Ze strony Hachette to trochę takie samozaoranie jak kiedy Kaczyński mówi o rodzinie.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #909 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 16:38:54 »
Wiesz - nawet standardowa cena 40 zł za tom, to i tak 8 zł mniej niż za taki sam tom od Egmontu.
Znowu wyskakujesz z tymi samami bzdurami i potem się oburzasz że masz osty. Egmont takich chudych tomów z Marvela miał tylko kilka (gdy WKKM 170 :) ) a całe reszta wychodzi sporo taniej.

Online xanar

« Odpowiedź #910 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 17:21:59 »
Wiesz - nawet standardowa cena 40 zł za tom, to i tak 8 zł mniej niż za taki sam tom od Egmontu. Możesz też zamówić prenumeratę, wtedy płacisz po 37 zł za tom, co za komiks na twardo z 6-8 zeszytami (piątki i dziewiątki rzadko) jest moim zdaniem uczciwą ceną.

Tak, tak, my to już wiem, wszytko co zrobi jakakolwiek kolekcja to dobrze, natomiast to co zrobi Egmont to zło.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Szekak

« Odpowiedź #911 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 17:33:15 »
Egmont sam w sobie jest zlem, nie tylko to co robi.  ;D
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Kadet

« Odpowiedź #912 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 17:53:52 »
Ze Star Wars też mogłem się pomylić, nie pamiętam czy był test, (...)

Był, był na pewno.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline horror

« Odpowiedź #913 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 19:26:08 »
Był, był na pewno.

na pewno był w Szczecinie. Pamiętam, że spece od marketingu doszli do wniosku, że wyślą te cztery pierwsze numery za darmo do tych, którzy zaprenumerowali na infolinii kolekcje. tym samym, tym, którzy kupili pierwsze tomy puszczone w fazie testów pokazali środkowy palec.

Offline laf

« Odpowiedź #914 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 19:27:49 »
Po trzech całkiem znośnych tomach patrzę na Kapitana - "40zł za to? Nie, dziękuję.".
Chciałbym doprecyzować: masz na myśli 4. tom w kolekcji Superbohaterowie Marvela?