Autor Wątek: Dyskusje o rynku amerykańskim  (Przeczytany 15045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Dyskusje o rynku amerykańskim
« Odpowiedź #45 dnia: Śr, 09 Kwiecień 2025, 13:41:10 »
Taryfy celne nie dotyczą komiksów. Proszę.

https://www.cbr.com/comics-exempt-tariffs/

Offline xanar

« Odpowiedź #46 dnia: Śr, 09 Kwiecień 2025, 14:05:54 »
No to zostają jeszcze cła Europy na USA.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline winckler

« Odpowiedź #47 dnia: Śr, 09 Kwiecień 2025, 17:26:56 »
Od 14.04. 20% podwyżki? Trzeba będzie przeczekać...

Offline xanar

« Odpowiedź #48 dnia: Śr, 09 Kwiecień 2025, 18:09:28 »
Do 25% mają wchodzić w życie od 14 kwietnia do grudnia, wie ktoś gdzie znaleźć listę pond 60 stron jest, coś sobie nie radzę  :)

Ciekawe czy będą się tak przerzucać jak z Chinami i też da 100% +  :)

Tam to im się porty zatkają tymi statkami z towarem z Chin.

Trump announces 90-day tariff pause for at least some countries

Ciekawe czy EU też się wstrzyma  ;D
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Kwiecień 2025, 19:48:07 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Takesh

« Odpowiedź #49 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 10:00:58 »
Może w wątku Studia Lain by pasowało bardziej, ale tam zginie po kilku chwilach. Poniżej artylykul o tym dlaczego komiksy z lat dziewięćdziesiątych są tak silnie nostalgiczne przy tragicznej jakości. Z punktu widzenia Amerykanów.

https://www.cbr.com/nostalgic-90s-comics-also-considered-bad/

Offline komiks

« Odpowiedź #50 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 11:24:08 »
No i dlaczego są tak bardzo nostalgiczne? Bo artykuł raczej na to nie odpowiada.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #51 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 13:12:35 »
Może w wątku Studia Lain by pasowało bardziej, ale tam zginie po kilku chwilach. Poniżej artylykul o tym dlaczego komiksy z lat dziewięćdziesiątych są tak silnie nostalgiczne przy tragicznej jakości. Z punktu widzenia Amerykanów.

https://www.cbr.com/nostalgic-90s-comics-also-considered-bad/

Artykuł przeczytany i odpowiedzi w sumie nie ma...? Cbr ostatnimi latami to naprawdę totalny spadek jakości, wszechobecna cenzura i zwyczajnie co raz rzadziej warto tam zaglądać. A szkoda.

Offline Takesh

« Odpowiedź #52 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 14:49:32 »
"Thus, even the bad had its purpose for Marvel, with certain properties having to reach their nadir before they could be repackaged and successfully relaunched. It just goes to show that the 1990s really weren't all bad, and why, for some heroes, fans have several reasons to be nostalgic."

Czyli to, co autor artykułu wyłożył o komiksach różnych wydawnictw, także Valianta (uwielbiam), są powodami nostalgii u czytelników, którzy wtedy się nimi zaczytywali.

Rozumiem, że CBR.com nie jest doskonałym serwisem, ale niektóre ich rzeczy nie są złe. Może to bariera językowa, może ktoś nie doczytał do końca? Ja tylko chciałem podzielić się fajnym, moim zdaniem, artykułem.

Offline komiks

« Odpowiedź #53 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 14:53:15 »
Czyli co? Napisz po polsku.

Offline Takesh

« Odpowiedź #54 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 15:07:39 »
Mój błąd, że dałem linka do artykułu po angielsku. Swoją drogą wielu tu to czyni.
Ty skrytykowałeś artykuł, że czegoś tam nie ma. Czyli przeczytałeś. Ja pokazałem fragment odpowiadający na Twoje pytanie. Teraz mam tłumaczyć? Wybacz, ale tego nie zrobię. Odebrałem to za jakąś zaczepkę, a nawet trolling. Dlatego nie będę już kontynuował. Jeśli źle odebrałem Twe posty to przepraszam i proszę o więcej informacji.

Offline komiks

« Odpowiedź #55 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 15:12:14 »
Ja to przeczytałem po polsku i angielsku, i nadal nie rozumiem. W tekście jest według mnie takie okrągłe wyjaśnienie, które nic nie wyjaśnia. Więc jeśli udało Ci się doczytać o co konkretnie chodzi, to proszę podziel się. Dlaczego komiksy 90s są tak silnie nostalgiczne z punktu widzenia Amerykanów?

Offline Takesh

« Odpowiedź #56 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 15:22:20 »
Musiałbym przetłumaczyć cały artykuł...

Autor napisał o łamaniu barier, o byciu cool. W komiksach tych czasów nie liczyła się historia (czesto), tylko super pozy bohaterów. Było to coś innego po latach zachowawczych historii i rysunków.

Plus w tamtych latach powstało wiele ikonicznych historii, w tym te wydawane obecnie przez Egmont. I u nas też na bazie tej nostalgii są wydawane.

Autor artykułu wspomina też o Valiant, jako alternatywie z dobrym scenariuszem. I rzeczywiście ja ich tak odbieram. Do tej pory mam zeszyty z tamtego okresu. Shadowman z pięknymi mrocznymi kolorami oraz Archer i Armstrong Windsor Smitha. X-O Searsa. Turok... nostalgia mnie dopadła...

Są tam wymienione wydawnictwa i ich największe hity z opisami co wtedy czytelników jarało. I to nadal ich jara. Mnie też.

Moim zdaniem jest to dość czytelnie napisane.

Offline komiks

« Odpowiedź #57 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 15:42:39 »
No ale czy tego nie można powiedzieć o każdym okresie? Wcześniej była złota era, srebrna, brązowa, każdy okres czymś się charakteryzuje. Wydaje mi się, że to jest uniwersalne, każdy okres można zdefiniować i znaleźć charakterystyczne cechy, a po latach czytelnicy będą odczuwali do nich nostalgię, tak samo jak do wszystkiego z dzieciństwa. Może trochę trywializuję, ale tak to wygląda. problem w tym, że każdy człowiek ma doświadczenie tylko jednego pokolenia, więc wydaje mu się, że to co przeżył było w jakiś sposób wyjątkowe.

Offline Takesh

« Odpowiedź #58 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 16:10:34 »
Masz rację. Ale tutaj autor wyłożył po kilka przykładów z oferty kilku wydawców tamtego okresu. Podał konkretne przykłady. Nie pisał ogólnie. Ogólnie to ja podsumowałem.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #59 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 16:41:03 »
Tylko że lata 90. to też mimo wszystko własnie dobre komiksy - Sandman, Transmetropolitan, JLA Morrisona, Astro City, Doom Patrol itp. I nawet jeśli ograniczymy się do superhero i wciąż znajdziemy ikoniczne historie z Batmanem, Supermanem itp. Choc lata 90. zbierają cięgi za sporo swoich wad i grzeszków, to porównując to z Marvelem od czasów all-new, all-different wciąż wypadają lepiej. Wolałbym dostawać historie typu Darkness jako typowy średniak swoich czasów niż współczesnego Spider-Mana, Batmana czy inne ikoniczne marki.