Autor Wątek: DC Rebirth/Odrodzenie  (Przeczytany 195867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Darth_Simon

Odp: DC Rebirth/Odrodzenie
« Odpowiedź #690 dnia: Śr, 02 Październik 2019, 23:12:56 »
z 15 serii mamy:

Dotarły do końca:

1) All Star Batman
2) Superman
3) Action Comics
4) Liga Sprawiedliwości

Kontynuowane:

1) Batman
2) Detective Comics
3) Flash

Urwane z sensem:

1) Wonder Woman
2) Green Arrow
3) Nightwing
4) Teen Titans (kolejny tom startuje od jedynki więc może przeskoczyć do uniwersum)

Urwane bez sensu

1) Aquaman
2) Hal Jordan i Korpus Zielonych Latarnii

Nieokreślone

1) Harley Quinn - pewnie w grudniu się okaże
2) Suicide Squad - nie czytałem wszystkich tomów więc nie wiem czy kończy się to w logicznym miejscu czy nie

Co do serii które moim zdaniem powinny były zostać wydane na przestrzeni ostatnich 2 lat to:

1) Titans - wraz z road to rebirth: Titans Hunt - chyba tam się kręciło sporo wątków okołoodrodzeniowych
2) JLA (Batman + Lobo)
3) Supersons (3 tomy - podobno dobre)
4) Mera (1 tom ale tylko w sytuacji gdyby Aquaman był kontynuowany)

Bez względu na opinię kupiłbym
1) Green Lanterns - bo to zielone latarnie, nieważne czy dobre czy złe, chciałbym o tej formacji czytać po polsku jak najwięcej

2) Trinity - bo lubię perspektywę współpracy tej trójki ikon i interakcje między nimi

A jakich serii Waszym zdaniem na przestrzeni ostatnich 2 lat Wam w ramach DC Rebirth zabrakło ?
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline xanar

« Odpowiedź #691 dnia: Śr, 02 Październik 2019, 23:44:45 »
Supersons - omnibus był ale szybko się wyprzedał, także raczej dobre.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Odyn

« Odpowiedź #692 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 08:09:37 »
Deathstroke. Nie wiem, czemu tak mało osób mówi o tej serii. Jedna z lepszych z Odrodzenia i chyba najlepsza jaka przytrafiła się temu antybohaterowi.

Poczytałbym z chęcią jeszcze JLA z podobnych względów jak Darth_Simon + to, że jest tam Black Canary (a nie przepadam za solowym Green Arrowem).

Chciałem Red Hooda & Outlaws ze względu na Artemis i Bizarro, ale seria raczej po 24 numerze obniżyła swoje loty. Podobnie z Tytanami - też nierówni, choć uwielbiam Wally'ego rudzielca.

Reasumując, najbardziej i tak brakuje mi serii Priesta o Sladzie. Stąd jaram się tylko tym jednym tomem z Nietoperzem.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Gazza

« Odpowiedź #693 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 09:07:37 »
Ja z przyjemnością sprawdziłbym Odrodzeniowe (i nie tylko) serie o Batwoman i Batgirl. Za HQ nie przepadam, a za mało moim zdaniem kobiecych postaci w solowych seriach. Właściwie to nie ma ich wcale nie licząc jeszcze WW.

Offline laf

« Odpowiedź #694 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 09:34:16 »
Batwoman ma swoje momenty w Detective Comics, ale masz rację, że solowe serie Bat-kobitek przydałyby się na naszym rynku, oczywiście wraz z Catwoman. Ciągle czekam na jakieś wydanie Batwoman: Elegy, i czekam, i czekam ... :(

talibo

• Gość
« Odpowiedź #695 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 10:00:57 »
Chcecie Batgirl, Batwoman, Black Canary i Catwoman, kiedy takie ikony DC jak Wonder Woman i Harley Quinn, które zdecydowanie są popularniejsze, mają zamykane serię, bo się nie sprzedają?  :o ???

Offline Odyn

« Odpowiedź #696 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 10:17:17 »
Chcecie Batgirl, Batwoman, Black Canary i Catwoman, kiedy takie ikony DC jak Wonder Woman i Harley Quinn, które zdecydowanie są popularniejsze, mają zamykane serię, bo się nie sprzedają?  :o ???
Rozumiem twoje podejście do tematu, ale tym sposobem powinniśmy mieć na rynku tylko Batmana i Supermana. Bo reszta się nie sprzedaje albo sprzedaje się słabo.

Offline death_bird

« Odpowiedź #697 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 10:32:16 »
Problem być może polega na tym, że WW i HQ mogły być swoistym testem na to jak sprzedają się u nas solowe przygody heroin; skoro najlepiej rozpoznawalne postacie marnie się sprzedają to trudno oczekiwać, że Egmont pójdzie w mniej znane. Gdyby Cud Kobitka i Klaunica miały dobrą sprzedaż to kto wie. Ale teraz? Wypada się cieszyć, że dostaniemy "Birds of Prey" i "Mad love", bo to może być niestety końcówka tego eksperymentu.
A względem ograniczenia sprzedaży do Gacka i S.: zapewne te licencje poszły w pakiecie z innymi i Egmont chcąc nie chcąc musi wydawać również inne serie choćby mniej opłacalne (albo i wcale).
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Październik 2019, 10:34:15 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

talibo

• Gość
« Odpowiedź #698 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 11:22:13 »
Pierwsza sprawa to serię z DC Odrodzenia/Uniwersum są średnie. Z tych wszystkich wg mnie jedyną wartą jeszcze zainteresowania była Batgirl & Birds of Prey. To co wybrał Egmont było naprawdę OK. Problem wg mnie jest w odbiorcy, bo jak WW Azzarello z New52, która jest rewelacyjną serią była przez większość czytelników krytykowana, to ja nie wiem czego oczekujecie po tych seriach.

Patrząc, że Egmont wchodzi w New52 w DC Deluxe może byłaby szansa na Batwoman, bo seria z Odrodzenia jest słaba. Może rzeczywiście wydanie Batwoman by Greg Rucka and JH Williams III (to jest rozszerzone wydanie wspomnianej Batwoman: Elegy) i dobra sprzedaż przekonałaby do sięgnięcia po New52, spokojnie można całość zmieściła by się w 3 tomach. Ale jeśli mają wchodzić w Odrodzeniową to pewnie skończy się jak z seriami WW i HQ.

Offline Odyn

« Odpowiedź #699 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 12:18:27 »
Pierwsza sprawa to serię z DC Odrodzenia/Uniwersum są średnie. Z tych wszystkich wg mnie jedyną wartą jeszcze zainteresowania była Batgirl & Birds of Prey. To co wybrał Egmont było naprawdę OK. Problem wg mnie jest w odbiorcy, bo jak WW Azzarello z New52, która jest rewelacyjną serią była przez większość czytelników krytykowana, to ja nie wiem czego oczekujecie po tych seriach.

Patrząc, że Egmont wchodzi w New52 w DC Deluxe może byłaby szansa na Batwoman, bo seria z Odrodzenia jest słaba. Może rzeczywiście wydanie Batwoman by Greg Rucka and JH Williams III (to jest rozszerzone wydanie wspomnianej Batwoman: Elegy) i dobra sprzedaż przekonałaby do sięgnięcia po New52, spokojnie można całość zmieściła by się w 3 tomach. Ale jeśli mają wchodzić w Odrodzeniową to pewnie skończy się jak z seriami WW i HQ.
No widzisz, a jak kiedyś rozmawiałem z DCManiakami, a także posiłkując się informacji z neta to seria Batgirl & the Birds of Prey ma niskie/średnie opinie https://comicbookroundup.com/comic-books/reviews/dc-comics/batgirl-and-the-birds-of-prey/1 . Jednym się spodoba, innym nie. Kwestia gustu oraz pióra autora/autorki.
Batwoman z Odrodzenia też słaba, dlatego serię anulowano/zakończono przedwcześnie.

Inna sprawa to historie komiksowe zazwyczaj są prostymi akcyjniakami. Rzadko kiedy wypakowane są tekstem i filozoficznymi/pseudonaukowymi wywodami (mówimy o trykotowych komiksach). Dla mnie najważniejsze, by dany bohater, który znany jest np ze swojej nadprzeciętnej inteligencji nie zachowywał się jak debil. Fabuła nie musi być fest skomplikowana, istotne by dialogi stały na poziomie i nie było luk w historii, a każdy wątek znalazł swój logiczny koniec. Oczywiście do tego dochodzi sympatia. Ja np nie umiem przekonać się do Flasha, czy WW. Lubię ich jako bohaterów, ale ich solowe przygody nie są dla mnie, choćby były dobrze napisane. Są tu też fani serii Green Arrowa - ja się fest męczyłem, a ciągłe gadanie Olliego o faszystach doprowadzało mnie do delirium tremens. Najjaśniejszym punktem serii odrodzeniowej GA była dla mnie Black Canary. Także kwestia gustu i sympatii :)

talibo

• Gość
« Odpowiedź #700 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 12:43:48 »
No widzisz, a jak kiedyś rozmawiałem z DCManiakami, a także posiłkując się informacji z neta to seria Batgirl & the Birds of Prey ma niskie/średnie opinie https://comicbookroundup.com/comic-books/reviews/dc-comics/batgirl-and-the-birds-of-prey/1 .  Jednym się spodoba, innym nie. Kwestia gustu oraz pióra autora/autorki.
OK, kwestia gustu, ale podesłałeś stronę, gdzie są oceny tej serii i ja tam widzę więcej pozytywnych ocen zarówno w sekcji Critic Reviews jak i User Reviews (jeśli na kogoś 7 na 10 to słaba ocena to nie wiem czego oczekujecie po tych seriach, może najpierw spójrzcie w linki, które umieszczacie). I tak ta seria jest znacznie lepsza od solowych przygód Batgirl z tego samego okresu. I wspominasz, że lubisz Black Canary, a jest ona częścią składu tej grupy. Jeśli już chcesz przeczytać solową serię z tą bohaterka to polecam Black Canary z New52/DC You od Brenden Fletcher i Annie Wu. Właśnie przez narzekanie u nas jakie to Nowe DC Comics jest słabe wiele dobrych serii zostało pominiętych przez Egmont, aby zakończyć jak najszybciej i przejść do DC Odrodzenia, które jak widać też okazało się niewypałem wydawniczym. Więc nasuwa się pytanie czy to wina komiksów, które zostały wybrane do oferty, czy może, czytelników, którzy wola Marvela?

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #701 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 12:47:14 »
Zupełnie nie czekam na serie HQ, WW czy Batgirl. Co gorsza, obawiam się, że serie te nie będą się u nas ukazywały/przyjmowały i przyczyną nie jest tylko mój brak entuzjazmu.
Natomiast one-shoty jak Batwoman: Elegy to już zupełnie inna sprawa. Me gusta! Z czymś takim warto wydawcy poeksperymentować.
Batman returns
his books to the library

Offline Odyn

« Odpowiedź #702 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 13:03:55 »
OK, kwestia gustu, ale podesłałeś stronę, gdzie są oceny tej serii i ja tam widzę więcej pozytywnych ocen zarówno w sekcji Critic Reviews jak i User Reviews (jeśli na kogoś 7 na 10 to słaba ocena to nie wiem czego oczekujecie po tych seriach, może najpierw spójrzcie w linki, które umieszczacie). I tak ta seria jest znacznie lepsza od solowych przygód Batgirl z tego samego okresu. I wspominasz, że lubisz Black Canary, a jest ona częścią składu tej grupy. Jeśli już chcesz przeczytać solową serię z tą bohaterka to polecam Black Canary z New52/DC You od Brenden Fletcher i Annie Wu. Właśnie przez narzekanie u nas jakie to Nowe DC Comics jest słabe wiele dobrych serii zostało pominiętych przez Egmont, aby zakończyć jak najszybciej i przejść do DC Odrodzenia, które jak widać też okazało się niewypałem wydawniczym. Więc nasuwa się pytanie czy to wina komiksów, które zostały wybrane do oferty, czy może, czytelników, którzy wola Marvela?
Akurat ta średnia ocen 6.9 czy 7.0 pokazuje, że to zwykły średniak. Może by mi się spodobał, tego nie kwestionuję. Mówię tylko, że są serie, które oscylują wokół 8, a nie zostały u nas wydane jak np wspomniany przeze mnie Deathstroke https://comicbookroundup.com/comic-books/reviews/dc-comics/deathstroke-(2016) (znacznie wyższe oceny poszczególnych zeszytów - dla mnie np 6.9 a 8.4 to znaczna różnica - i ogólna średnia). Lubię Black Canary, ale to nie znaczy, że ratuje ona serię - dlatego wspomniałem o GA, gdzie Ollie mnie fest irytował.

Zgodzę się z Tobą, że przez narzekanie ludzi oraz youtuberów hejtujących dane serie spada sprzedaż, ponieważ większość z nas szuka informacji w necie zanim wyda kasę na cokolwiek. Szkoda tylko, że czasem recenzje są mocno krytyczne jak choćby album Detective Comics #1000 przez szanowanego przeze mnie Spoiler Included, z którym nie zgodziłem się ws oceny tego albumu.

W moim przypadku przerzucenie na Marvela nigdy nie będzie miało miejsca, bo nie czuję takiej sympatii do bohaterów tego wydawnictwa jak do DC.

Nie rozumiem też hejtu na N52 - dla mnie dobra inicjatywa, szkoda że przedwcześnie zakończona. Na szczęście niektóre serie płynnie przeszły z N52 do Rebirth.

Offline Gascon200

« Odpowiedź #703 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 13:31:20 »

Nie rozumiem też hejtu na N52 - dla mnie dobra inicjatywa, szkoda że przedwcześnie zakończona. Na szczęście niektóre serie płynnie przeszły z N52 do Rebirth.

Bo to nie była właśnie dobra inicjatywa, restart uniwersum niby miał pomóc nowym ludziom zrozumieć o co chodzi, ale i tak było zamieszanie z tym, że wiele postaci potraktowano po macoszemu (Red Robin, 95% nastoletnich postaci, Green Arrow (może poza runem Lemire'a) itd), a mi samemu było się trudno w tym połapać, bo nie wiedziałem co jest kanoniczne, a co nie (nie że normalnie to nie występuje w komiksach SH, bo się pojawia tu i tam). Rebirth na szczęście trochę podratowało sytuację, ale potem i tak to się pogorszyło. No ale to moja opinia, i wiele osób tu się ze mną nie zgodzi, bo się coraz częściej pojawiają głosy jak to New 52 niedoceniane ( ???)

A co do wyników sprzedaży - tu chodzi o coś więcej niż narzekanie, skutkiem też mogło być to, że to były komiksy w twardej oprawie, przez co były znacznie droższe dla przeciętnych czytelników.
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Październik 2019, 13:33:14 wysłana przez Gascon200 »

Online jotkwadrat

« Odpowiedź #704 dnia: Cz, 03 Październik 2019, 13:43:02 »
Z Rebirth najbardziej brakuje mi u nas JLA.

Chętnie przeczytałbym też Hellblazera, Red Hooda, Trinity i Titans.

A z urwanych żałuję Aquamana, Green Lanterna, WW i SS