Autor Wątek: DC Limited by Story House Egmont sp. z o.o.  (Przeczytany 5492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Midar

Odp: DC Limited by Story House Egmont sp. z o.o.
« Odpowiedź #15 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 06:46:40 »
Radio Zet rozdaje teraz codziennie choinki. Nadleśnictwo sprzedaje choinę. Jak się ma wiejskie, zawężone pojmowanie znaczenia  słów😄, to tak jest.

Podstawowe znaczenie słowa „choinka”, według Słownika Języka Polskiegi:

« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Grudzień 2022, 07:24:54 wysłana przez Midar »

Offline xanar

« Odpowiedź #16 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 08:38:42 »
No przecież ja to samo wkleiłem tyle, że z Wikipedii.
Trzeba było zapytać w tym radiu o tą choinkę, jakie to drzewo :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

sum41

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 08:58:02 »
Midar to europejczyk on i jego brat ze szwagrem maja bogatszy zasob slownictwa niz my wiesniacy 😀

Offline Midar

« Odpowiedź #18 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 09:18:45 »
No przecież ja to samo wkleiłem tyle, że z Wikipedii.
Trzeba było zapytać w tym radiu o tą choinkę, jakie to drzewo :)
Ty wkleiłeś, że jest to ustrojone drzewko i przy takim wyłącznym  znaczeniu się upierałeś. Ja twierdzę, że wszystkie małe (większe też) iglaste drzewka to choinki. Na święta mówimy, że ubieramy choinkę, a nie ścięte drzewo.

Sum41 - brata nie nam, a szwagra słownictwo należy do niego. Ja w odróżnieniu od ciebie posiadam własne zdanie i poglądy i nie muszę co drugie zdanie podpierać się przeżyciami bliższej lub dalszej rodziny lub sąsiadów. Użycie słowa „wieś” było przedrzeźnieniem „ignoranta z miasta” wrzuconego przez xanara, a nie celowym obrażaniem ludzi ze wsi.
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Grudzień 2022, 09:25:23 wysłana przez Midar »

Offline xanar

« Odpowiedź #19 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 09:29:20 »
Ty, ja już wklejasz te screeny to weź wklej wszystko a nie sobie poprzycinałeś i dałeś tylko to co ci pasuje do teorii  :)

Ja wiem, że większość ludzi twierdzi tak jak ty, większość ludzi również twierdzi, że komiksy są dla dzieci.

:)
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Grudzień 2022, 09:34:28 wysłana przez xanar »

Offline Midar

« Odpowiedź #20 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 09:43:35 »
Przecież napisałem, że wklejam podstawowe znaczenie. Wiadomo, że jak jest nr 1, to dalej są kolejne definicje. Podawane są od najważniejszej. Też wkleiłeś tylko fragment.
Wyszło, że nie miałeś racji i teraz szukasz dziury w całym.

Edit. W drugim zdjęciu rzeczywiście źle przyciąłby i niepotrzebnie wszedł punkt 2.
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Grudzień 2022, 09:46:20 wysłana przez Midar »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 09:46:05 »
Midar ma wlasne zdanie i poglady wiec wkleja co mu pasuje tak jak ja wierze tylko w wybrane rzeczy jakie mowia mi szwagier z bratem :)

Offline Midar

« Odpowiedź #22 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 09:49:13 »
Midar ma wlasne zdanie i poglady wiec wkleja co mu pasuje tak jak ja wierze tylko w wybrane rzeczy jakie mowia mi szwagier z bratem :)
Widzę, że robisz za przysłowiowego rzepa, na wysokości buta. Chyba rzepa, bo może coś innego mi się przykleiło.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 10:00:04 »
Co wolisz mamy jeszcze wolnosc  zdania i wyznania :)

Offline xanar

« Odpowiedź #24 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 10:26:14 »
Przecież napisałem, że wklejam podstawowe znaczenie. Wiadomo, że jak jest nr 1, to dalej są kolejne definicje. Podawane są od najważniejszej. Też wkleiłeś tylko fragment.
Wyszło, że nie miałeś racji i teraz szukasz dziury w całym.

Edit. W drugim zdjęciu rzeczywiście źle przyciąłby i niepotrzebnie wszedł punkt 2.

Jaki fragment, wkleiłem wszystko co było, niżej jest spis treści.

Masz, poczytaj trochę, ja to ze wsi jestem, ale tu masz oficjalną stronę Lasów Państwowych.

https://www.lasy.gov.pl/pl/edukacja/blogi/blog-edukatora/to-jest-choinka

Offline Kvothe

« Odpowiedź #25 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 10:38:00 »
Nastukajcie jeszcze ze dwie strony o choinkach, w końcu święta tuż tuż.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #26 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 10:38:50 »
No jak jest się ignorantem z miasta :) to pewnie tak mówią, tylko tą choinką najczęściej jest Świerk.

Z Wiki:

Ja jestem z miasta i zawsze mówię choinka i dalej zamierzam tak mówić. Tak samo jak potocznie mówię, że kupiłem ukochanej kwiaty, bez wchodzenia w szczegóły czy tulipany, czy róże. Albo, że widziałem na wakacjach palmy, a nie daktylowce albo arengi. Bez przesady....

Offline xanar

« Odpowiedź #27 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 11:21:47 »
A jak twoja ukochana może lubi tulipany a nie lubi kaktusów i jak jej kupisz kaktusa to może być lipa :)

I jak idziecie kupić samochód to idziecie kupić samochód, taki żeby miał 4 koła i jeździł, czy może po marce wybieracie itd.

A jak idziecie kupić komiks, to będzie jakiś randomowy komiks w Epmiku czy może superhero kupicie jak nie lubicie sh, no komiks to komiks.

Offline vision2001

« Odpowiedź #28 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 11:37:39 »
A jak twoja ukochana może lubi tulipany a nie lubi kaktusów i jak jej kupisz kaktusa to może być lipa :)
Kaktus to nie kwiat. Ja to nazywam roślinką. No chyba, że kwitnie. Bo dla mnie kwiat to takie coś co ma kielich. A jakaś paprotka, czy fikus, czy inne niekwitnące rzeczy, to nie kwiaty.

A choinka to dla mnie drzewo iglaste (uogólniając), a nie takie, które ma przybranie, czy coś.

Ale dobrze,  że jest forum i można podzielić się wiedzą i ja też dzięki temu się uczę :) Choć prawie 4 dychy na karku, ale zawsze jest coś do nadrobienia. ;)
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Grudzień 2022, 11:40:43 wysłana przez vision2001 »

Offline Odyn

« Odpowiedź #29 dnia: Wt, 06 Grudzień 2022, 12:39:33 »
Jeszcze nie słyszałem, by ktoś szedł kupić drzewko/drzewo iglaste na Święta. Odkąd pamiętam mówiło się o zakupie choinki, nieważne czy sztucznej czy prawdziwej (obie wersje bywały w moim domu rodzinnym, przepraszam mieszkaniu rodzinnym w bloku).

Nie sądziłem, że można się przyczepić do takiego nic nieznaczącego detaliku.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley