Autor Wątek: DC Finest  (Przeczytany 36383 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Saruman

Odp: DC Finest
« Odpowiedź #150 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 14:19:59 »
Ruszyła pierwsza coroczna ankieta "DC Finest Most Wanted Poll", w której fani mogą wskazać, jakie tomy i serie chcieliby zobaczyć w przyszłości w ramach DC Finest. Można głosować do 10 czerwca.

W ankiecie można wybrać:
- do 8 najbardziej pożądanych tomów w istniejących liniach,
- do 5 serii, które jeszcze nie są wydawane, a chcielibyśmy, żeby były.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdr9b34dvaSFpLMijYWqJP8Affa3fk8_UsgAJ01X5eAK1YNEg/viewform

Offline Kandor

« Odpowiedź #151 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 15:00:00 »
Przecież z połowa tego już u nas wyszła.
Koledze chodziło o DC Finest w ogólności, nie o The Man of Steel (którego najpełniejsze wydanie, 4-tomowe, zacznie się ukazywać w Polsce od września), choć faktycznie część komiksów będzie miała we wrześniu swoje drugie polskie wydanie, a część (mini-series "The Man Steel" już CZWARTE. Nikt nie prosi o wersję DC Finest, a wybór jest ogromny,  bo (wraz z zapowiedzianymi tomami) seria (id jesieni 2024 do końca bieżącego roku) liczy już chyba sobie ponad 70 tomów. Wszystkie posiadam/zamówiłem/zamówię 😆
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Czerwiec 2026, 15:30:40 wysłana przez Kandor »

Offline Kandor

« Odpowiedź #152 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 15:07:59 »
Żebyś kupił 2x razy to samo.

Tak na poważnie to te Finesty mają po ok. 600 stron i tak to pewnie wyszło.
Mogli zrobić "chudszego" Finesta (czyli 1:1 z HC) ale uznali pewnie że mają tyle materiału, że nie ma co się wygłupiać i dali 600 stron na tom (tak jak przeczytany przeze mnie ostatnio tom z okresu "triangle era" "Time and time again" (swoją drogą wygodniejszy sposób czytania id omnibusa, który zresztą posiadam😄).

Offline Kandor

« Odpowiedź #153 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 15:11:09 »
Jak ja bym chciał aby w Polsce wychodziła ta seria wydawnicza.
Bralbym wszystko.
Myślałem że to szaleństwo sobie życzyć polskiej edycji, ale skoro po hiszpańsku (choć wiadomo - większy rynek) wychodzi, to czemu nie?😄 Mogliby spróbować z 1-2 tomy na rok.

Offline Kandor

« Odpowiedź #154 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 15:14:41 »
Ruszyła pierwsza coroczna ankieta "DC Finest Most Wanted Poll", w której fani mogą wskazać, jakie tomy i serie chcieliby zobaczyć w przyszłości w ramach DC Finest. Można głosować do 10 czerwca.

W ankiecie można wybrać:
- do 8 najbardziej pożądanych tomów w istniejących liniach,
- do 5 serii, które jeszcze nie są wydawane, a chcielibyśmy, żeby były.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdr9b34dvaSFpLMijYWqJP8Affa3fk8_UsgAJ01X5eAK1YNEg/viewform
Głosowanie trwa jakoś tak do 10 czerwca, ja głosowałem wczoraj (oczywiście na taki "poroniony" pomysł jak The Ray ale za to propozycje z moich dalszych wyborów, Shazam i Booster Gold, mają już całkiem realne szanse😆).

Offline Saruman

« Odpowiedź #155 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 19:57:49 »
Ja z nowych serii głosowałem na: Martian Manhuntera, Firestorma, Booster Golda, Animal Mana i Batman: Legends of the Dark Knight.

A te 8 tomów było mi bardzo ciężko wybrać, bo chciałoby się znacznie więcej wytypować. Na pewno coś z Flasha i Green Lanterna wskazałem. I Batmana i Supermana z golden age, bo nowsze i tak szybko wyjdą.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #156 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 20:13:41 »
Zagłosowałem przede wszystkim na Sandmana. Niech się ogarną i nie wrzucają go na cenzurowane na kilka lat jak Punishera.

Offline Kandor

« Odpowiedź #157 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 20:27:43 »
Ja z nowych serii głosowałem na: Martian Manhuntera, Firestorma, Booster Golda, Animal Mana i Batman: Legends of the Dark Knight.

A te 8 tomów było mi bardzo ciężko wybrać, bo chciałoby się znacznie więcej wytypować. Na pewno coś z Flasha i Green Lanterna wskazałem. I Batmana i Supermana z golden age, bo nowsze i tak szybko wyjdą.
Te nowe co wytypowałeś, to też wszystko zacne serie i chyba Marsjanin i Legendy mają spore szanse😄

Offline TomGraSobie

« Odpowiedź #158 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 20:54:15 »
Batman: Legends of the Dark Knight.

To by było coś pięknego!

Offline Kandor

« Odpowiedź #159 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 21:40:42 »
To by było coś pięknego!
Tak, w dodatku propozycja głosowania na tę pozycję pojawiła się - jak wielu z was już zapewne wie - na tej zasadzie, że DC* dało znać zespołowi organizującemu głosowanie, że jeśli już ruszą z komiksami z tej serii, to w ramach oddzielnej od "zwykłego" (a w jego ramach dołączy do B. i D.Comics seria "Batman: Shadow od the Bat", zapewne moment przed Knightfallem) Batmana linii. Ja mam spory sentyment do historii z polskiego Batmana 8/1994 (z rysunkami Shawna McManusa - to były, jak widzę, dopiero oryginalne numery #44-45).[*DC zresztą potwierdziło w ramach intensywnych konsultacji każdą potencjalną nową linię wydawniczą w ramach DC Finest jako prawdopodobną; wiele teraz pozostaje w rękach głosujących]
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Czerwiec 2026, 21:48:01 wysłana przez Kandor »

Offline Kandor

« Odpowiedź #160 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 21:52:08 »
Zagłosowałem przede wszystkim na Sandmana. Niech się ogarną i nie wrzucają go na cenzurowane na kilka lat jak Punishera.
Odruchowo pomyślałem sobie "meh", ale po chwili zmitygowałem się bo jednak "Sandman" w budżetowych tomach po 600 stron to by było coś😄

Offline Castiglione

« Odpowiedź #161 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 22:02:58 »
Przede wszystkim są tam wymienione również takie serie jak "The Dreaming" czy "The Sandman Presents", które jak dotąd nie zostały nigdzie zebrane.

Offline Saruman

« Odpowiedź #162 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 23:41:01 »
Tak, w dodatku propozycja głosowania na tę pozycję pojawiła się - jak wielu z was już zapewne wie - na tej zasadzie, że DC* dało znać zespołowi organizującemu głosowanie, że jeśli już ruszą z komiksami z tej serii, to w ramach oddzielnej od "zwykłego" (a w jego ramach dołączy do B. i D.Comics seria "Batman: Shadow od the Bat", zapewne moment przed Knightfallem) Batmana linii.
Oceniam pozytywnie ich decyzję o oddzieleniu Legend od podstawowej serii. Dzięki temu tomy będą bardziej spójne, będzie można zmieścić więcej zeszytów głównej linii. Jeśli coś będzie bardzo ważne dla fabuły to pewnie i tak to wrzucą.

« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Czerwiec 2026, 23:42:47 wysłana przez Saruman »

Offline Kandor

« Odpowiedź #163 dnia: Pt, 05 Czerwiec 2026, 01:09:14 »
Policzyłem: mam tylko "nędzne" 56 tomów😄Plus 4-5 które właśnie się ukazały na rynku.

Offline TomGraSobie

« Odpowiedź #164 dnia: Pt, 05 Czerwiec 2026, 09:45:45 »
Ja mam spory sentyment do historii z polskiego Batmana 8/1994 (z rysunkami Shawna McManusa - to były, jak widzę, dopiero oryginalne numery #44-45).[*DC zresztą potwierdziło w ramach intensywnych konsultacji każdą potencjalną nową linię wydawniczą w ramach DC Finest jako prawdopodobną; wiele teraz pozostaje w rękach głosujących]
Ja dodam pierwsze 5 zeszytów serii czyli Shaman. Nigdy nie wydany w Polsce, a TPB potrafi kosztować na wtórnym rynku powyżej 300 zł. Inne historie, któe mieliśmy w Semicach albo i nie jak Going Sane też są wysokiej klasy. Czekam z wielką nadzieją na DC Finest z serii LotDK.