Autor Wątek: DC, czy Marvel?  (Przeczytany 23528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szekak

Odp: DC, czy Marvel?
« Odpowiedź #45 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 07:10:33 »
Ale walnąłeś uogólnienie... Ręce opadają...
Czyli jak zagłosowałem na Marvela to jestem albo dzieciakiem albo niedzielnym komiksiarzem?

Ja postawiłem na Marvela, jestem młodym, niedzielnym czytelnikiem komiksów.

Jezeli np. statystycznie emeryci glosuja czesciej na PiS, to jak zaglosujesz na PiS to znaczy, ze jestes emerytem? Ludzie kochani, zluzujcie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Lipiec 2019, 08:21:40 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline HugoDumont

« Odpowiedź #46 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 08:48:43 »
Statystycznie więcej dobrych historii czytałem z DC, ale Marvel mocno goni 😉 Oddaję głos na DC.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 09:01:36 »
Jezeli np. statystycznie emeryci glosuja czesciej na PiS, to jak zaglosujesz na PiS to znaczy, ze jestes emerytem? Ludzie kochani, zluzujcie.

Sorry, myślałem, że żartujesz z tymi swoimi obserwacjami, statystycznie jaki czytelnik bardziej lubi Marvela. Chciałem się podłączyć pod świetny żart, a ty serio pisałeś...  ???

Edit: a w ogóle skąd takie wnioski, że uważasz je za jakieś miarodajne statystyki?

... dostrzegam od dawna tendencję, że u ludzie starszych i siedzących głęboko w komiksie zawsze DC będzie statystycznie wygrywać, a u dzieciaków i niedzielnych komiksiarzy większą sympatię statystycznie będzie budzić Marvel. Takie spostrzeżenie które jak widać i u nas na forum znalazło odzwierciedlenie.

Pracujesz w sklepie z komiksami?

« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Lipiec 2019, 09:08:11 wysłana przez ramirez82 »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 09:13:43 »
Jakiś czas temu zrobiłem taką ankietę na FB i wygrał Marvel małą przewagą a głosów było prawie 300.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Lipiec 2019, 09:25:00 wysłana przez JanT »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 09:18:20 »
I ankieta ta potwierdziła wnioski Szekaka? Dzieciaki i niedzieli komiksiarze w większości glosowali na Marvela?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 09:24:46 »
Właśnie nic nie potwierdziła :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #51 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 09:27:14 »
Na fb jest wiecej niedzielnych komiksiarzy i dzieci niz na forum, a wiec pewne tendencje potwierdzila. ;)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 09:37:17 »
Tu też są niedzielni komiksiarze :) Z połowa co zagłosowała w ogóle nie udziela się na forum.

Offline Szekak

« Odpowiedź #53 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 09:40:20 »
Temu nie przeczę i to w żaden sposób nie stoi w sprzeczności z tym co powiedziałem. ;)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 09:51:25 »
To skąd wziąłeś to że u ludzi starszych statystycznie zawsze będzie wygrywać DC?

Offline Szekak

« Odpowiedź #55 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 09:56:42 »
Z obserwacji.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 10:07:31 »
Na czym polegały te obserwacje?

Offline Koora

« Odpowiedź #57 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 10:08:48 »
Odniosłeś się też do głosów z forum, że potwierdzają one te obserwacje. Czyli zakładam, że znasz osoby, które oddały tu głosy na Marvela  ;)

Offline Odyn

« Odpowiedź #58 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 10:10:54 »
Być może część forumowiczów sugeruje się popularnością Marvela w świecie kina. Dziś łatwiej wydać 15 zł za seans zazwyczaj dobrego filmu, a następnie zakupić dostępne komiksy z tej stajni ze swoim ulubionym bohaterem. Mówię być może, bo nie jestem statystykiem.

U mnie wyglądało to tak, że mając te 7-8 lat pamiętam jak tata nagrywał mi na kasety Batmana TAS, który w tamtym czasie leciał na TVP2. W międzyczasie pojawił się Fox Kids, na którym pokazywali Spidermana i X-menów (potem doszedł Hulk, Fantastyczna Czwórka i Iron Man) - nie wiedziałem wtedy, że istnieją różne wydawnictwa, znałem po prostu nazwę Marvel. Mój wujek kupował komiksy (DC oraz Marvel) na bieżąco w sklepach, zbierał też figurki (Marvel). Ja sam posiadałem figurki srebrnego Batmana (kostium z filmu), Robina, Spidermana, Ice Mana i Iron Mana. Z Marvelem byłem bardziej obyty od bajtla, ale zwyciężyła sympatia do Nietoperza z wczesnego dzieciństwa. Mając na uwadze bardzo dobrą trylogię Nolana oraz kolejne niezbyt udane adaptacje z dobrze wyglądającym Benem Affleckiem i częstotliwość wychodzenia tych filmów postanowiłem wkręcić się w komiksy i przyspieszyć poznawanie ulubionej postaci od kuchni. Wybór padł na Batmana, a potem poszło jak z płatka, bo się człowiek wkręcił w uniwersum :) I tak jak w przypadku DC ciągnie mnie do poznawania kolejnych postaci (i zakorzeniania się), tak w Marvelu tego nie mam i dla mnie może nie istnieć to wydawnictwo.

Są oczywiście bohaterowie, których zazdroszczę Marvelowi mianowicie: Punisher, Daredevil, Ghost Rider, Spiderman, czy część X-menów (Gambit, Rogue, czy Logan) i z chęcią zamieniłbym ich miejscami z takim Doom Patrolem, czy Metal Men. Mówię to oczywiście z przymrużeniem oka, bo każdy ma inne sympatie ;)

U mnie zadziałała sympatia do bohaterów. Gdzieś przeczytałem coś na temat i jak zaskoczyło, zacząłem kupować komiksy :)
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Szekak

« Odpowiedź #59 dnia: Nd, 28 Lipiec 2019, 10:40:15 »
Odniosłeś się też do głosów z forum, że potwierdzają one te obserwacje. Czyli zakładam, że znasz osoby, które oddały tu głosy na Marvela  ;)
Zle zakladasz.

JanT - obserwacje polegaly na obserwowaniu tego co kto lubi. Robie to od wielu lat w wielu miejscach i takie sa moje subiektywne wnioski. Jak oczekujesz dokladnych badan i wykazania ich metodologii to bedziesz zawiedziony.