Autor Wątek: DC, czy Marvel?  (Przeczytany 23484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pan M

Odp: DC, czy Marvel?
« Odpowiedź #105 dnia: So, 12 Wrzesień 2020, 03:05:42 »

Nie jestem w stanie zdecydowanie wskazać jednego faworyta.

DC uwielbiam za Batmana, klimat Gotham, galerię złoczyńców z tego miasta- imo najlepszą w historii komiksu w ogóle - JL, ale też masę mniej popularnych ale z ogromnym potencjałem postaci i zespołów jak Swamp Thing, Animal Man, Jonah Hex czy Doom patrol. No i jest Lobo.

Marvel ma ogromny atut w postaci X-menów. Co ważniejsze zawsze mi się podobał stamtąd szereg postaci z poziomu street level na czele z Punisherem, Daredevilem, Elektrą, Moon Knigthem, Ghost Riderem i Blade- ci dwaj ostatni to nie do końca czysty sl, ale powiedzmy, że należą do takich mniej "grzecznych" postaci.

No i naprawdę lubię jak obdywda światy wyróżniają się od większości popkulturowych franczyz naciskiem na  wszelkie alternatywne wersje historii i postaci, zabawy z kontinuum,  multiwersum.

Generalnie miewam okresy kiedy łykam wyłącznie Marvela, a kiedy indziej DC, ale nie wyobrażam sobie preferować jednego nad drugie.

Wiem, że wygląda to jak "letnia" dyplomatyczna odpowiedz. Tylko DC i Marvel w istocie są dla siebie na tyle podobnymi bytami, tak naprawdę uzupełniającymi się, że trudno wybrać tutaj jedno i naprawdę nie rozumiem bycia fanbojem jednej stajni.

Nawet te początkowe różnice pod tytułem" herosi DC są bardziej mitologiczni, a Marvela mają być bliżej zwykłych spraw i ludzi" zdewaluowały się i w obydwu wydawnictwach dostajemy takie i takie historie.

Największą wygraną to będzie jeżeli kiedykolwiek dojdzie do filmowej kooperacji i zobaczymy cross JL Avengers.
« Ostatnia zmiana: So, 12 Wrzesień 2020, 03:09:53 wysłana przez Pan M »

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #106 dnia: So, 12 Wrzesień 2020, 21:38:08 »
Wiem, że wygląda to jak "letnia" dyplomatyczna odpowiedz. Tylko DC i Marvel w istocie są dla siebie na tyle podobnymi bytami, tak naprawdę uzupełniającymi się, że trudno wybrać tutaj jedno i naprawdę nie rozumiem bycia fanbojem jednej stajni.
Chociaż jestem bardziej zwolennikiem Marvela, też za bardzo nie widzę dalszego sensu ciągnięcia tej dyskusji, która przypomina pojedynek między zwolennikami Coke i Pepsi. Może ona prowadzić do nawet ostrej dyskusji pomiędzy radykałami, ale nie osobami otwartymi na różne dziedziny, do których staram się zaliczać, bo w tym przypadku również posiadam swoich ulubieńców z DC.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: Pt, 18 Wrzesień 2020, 11:15:23 »