Autor Wątek: Czarny Młot [Black Hammer]  (Przeczytany 4002 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lipa

Czarny Młot [Black Hammer]
« dnia: So, 14 Styczeń 2023, 19:36:49 »
Warto wchodzić w tą serię?

Czy raczej tylko główna historia, a poboczne sobie darować?

Offline Raveonettes

Odp: Czarny Młot [Black Hammer]
« Odpowiedź #1 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 19:52:08 »
Ogólnie główna seria bardzo spoko z wyjątkiem zakończenia pierwszego cyklu (tj. tom 4) które, przynajmniej u mnie, pozostawiło ogromny niedosyt. Poza tym, scenariusz, postaci i relacje między  nimi rozpisane wzorowo.

Co do pozycji pobocznych, to mogę jedynie polecić Doktor Star i Królestwo Straconej Przyszłości. Historia, która wzrusza mnie za każdym razem, a ostatnie kilka stron to już ekstremalny wyciskacz łez.
Na resztę szkoda czasu, pieniędzy i oczu:)

Offline Koalar

« Odpowiedź #2 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 19:58:40 »
Według mnie warto. Lemire piszę w swoim stylu, ale lżej niż w wielu samodzielnie robionych komiksach i mnie się to nawet bardziej podoba. Postaci mocno nawiązują do tych z DC i to też jest bardzo fajne.

Mnie się podobały mniej lub bardziej wszystkie poboczne komiksy z wyjątkiem Czarny Młot ’45. Tu Lemire nie tworzył scenariusza, a chyba jedynie koncept historii. I jest niestety słabo, a zapamiętałem głupotę, jak
Spoiler: PokażUkryj
bohater (czy dwóch) przeżywa wyskok z lecącego samolotu.
W dodatku rysunki są takie, że ja miałem problem z odróżnieniem dwóch głównych bohaterów. Najbardziej podobał mi się Doktor Star i Królestwo Straconej Przyszłości.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Online amsterdream

« Odpowiedź #3 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 20:01:57 »
W główną serię jak najbardziej warto, poboczne są w większości bardzo słabe. Tylko "Sherlock Frankenstein i Legion Zła" mi się podobało.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Voitas

« Odpowiedź #4 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 19:45:16 »
Czy ktoś już czytał najnowszy tomik i ma co chwilę rozmyte dialogi w dymkach?

Offline xanar

« Odpowiedź #5 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 20:16:42 »
Masz tylko rozmyte dialogi, czy wszystko rozmyte, raczej mało prawdopodobne żebyś miał tylko dialogi rozmyte.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Voitas

« Odpowiedź #6 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 20:37:12 »
Głównie na dialogach to widac, ale raczej wszystko. Co kilka stron w zeszycie #6.

Offline xanar

« Odpowiedź #7 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 20:50:59 »
Reklamuj
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Voitas

« Odpowiedź #8 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 23:12:51 »
Tak zrobię

Offline wojtpil

« Odpowiedź #9 dnia: Wt, 07 Maj 2024, 10:40:11 »
W związku, że w miesiącu kwietniu pojawił się komiks Czarny Młot. Wizje Spiral City czy ktoś coś wie czy ten tom dotyczy głównych wątków czy tylko pobocznych? No i czy ciągle ok?

Po zainteresowaniu widzę, że seria straciła totalnie hype.
Było o niej mocno głośno. Teraz totalnie nikogo.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #10 dnia: Wt, 07 Maj 2024, 12:05:38 »
W związku, że w miesiącu kwietniu pojawił się komiks Czarny Młot. Wizje Spiral City czy ktoś coś wie czy ten tom dotyczy głównych wątków czy tylko pobocznych? No i czy ciągle ok?

Po zainteresowaniu widzę, że seria straciła totalnie hype.
Było o niej mocno głośno. Teraz totalnie nikogo.
Ani głównych wątków, ani pobocznych. To zbiór opowiadań różnych autorów z bohaterami świata Black Hammer. Sam czytałem jedynie historie z Golden Gail w świecie komiksu "Ghost World" i to było spoko. Ja na pewno będę kupował.

Offline Death

« Odpowiedź #11 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 14:21:02 »
Zabrałem się na poważnie za te komiksy, bo dzisiaj powinni mi wysłać tom zatytułowany Koniec, więc chyba będzie...no właśnie...koniec. Mam wszystkie jakie wyszły w Polsce, bo kupowałem na bieżąco. Wczoraj przeczytałem pierwszy tom Odrodzenia i poboczny o Pułkowniku Weirdzie (rysownik Hrabstwa Harrow, super sprawa). I znowu poczułem, że wszedłem w ten świat. Wcześniej czytałem tylko pierwsze cztery tomy, czyli zamkniętą historię oraz dwa poboczne: dobrego Sherlocka Frankensteina i znakomitego Doktora Stara. Trochę przekartkowałem te sześć komiksów, żeby przypomnieć sobie co w nich było i teraz chcę pojechać już całą serię. Ale się okazuje, że Egmont pominął niektóre poboczne tomy.
Te mamy wszystkie, bo Ulice Egmont połączył z Wizjami w grubym integralu:
https://www.goodreads.com/series/202279
Ale z tych brakuje nam szóstego, ósmego, jedenastego i dwunastego:
https://www.goodreads.com/series/280786-the-world-of-black-hammer?page=1&per_page=15
Ciekawe dlaczego nie wydawali pobocznych tomów po kolei. Egmont ma zresztą tradycje w pomijaniu tomów. W tej frankofońskiej serii komiksów Disneya pominęli na przykład wyczekiwane przeze mnie albumy Coseya, a w albumach w HC z serii Lucky Luke pominęli album Bouzarda. Nie powinni pomijać tomów, ale tam to przynajmniej są one - shoty, a w poboczne do serii Czarny Młot albumy jednak są ściśle związane z główną serią i ubogacają fabułę.

Online amsterdream

« Odpowiedź #12 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 17:32:10 »
Może się nie sprzedawały.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Death

« Odpowiedź #13 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 13:41:42 »
Nie spodziewałem się, że kiedyś to napiszę, ale jestem zawiedziony drugim cyklem Czarnego Młota i zamiast cieszyć się na ostatni tom zatytułowany Koniec, który czeka już na półce, przeczytam go trochę z przymusu. Odrodzenie 1-3 nie było złe, ale znacznej słabsze niż pierwszy cykl. Pamiętam pierwszy tom Młota, to był mega sztos. Drugi jeszcze podbił stawkę, bo nie dość, że trzymał poziom, to wyjaśnił parę rzeczy, a w paru momentach jeszcze zamieszał. Dwa kolejne tomy, które skończyły cykl też były super. Poboczne też są w porządku (te cztery, które czytałem, czyli Skulldigger, Sherlock Frankenstein, Pułkownik Weird i przede wszystkim genialny Doktor Star). Drugi cykl Czarnego Młota to taka liga konferencji, niby się cieszysz, że tam grasz, ale gdzieś tam jest liga europy, gdzie występują tomy poboczne oraz niedościgniona Liga Mistrzów z pierwszym cyklem, gdzie na farmie przeżywają swoje obyczajowe przygody Abe, Pułkownik Weird, Barbalien, Madame Dragonfly, czy Gail. I chciałbyś tam być razem z nimi, ale musisz czytać przeciętne Odrodzenie. :) Pierwsze tomy to była obyczajówka na farmie ubrana w kostium superhero. Odrodzenie to napierdalanka superhero z małymi dodatkiem tego co miałem wtedy. Chyba sobie zrobię przerwę, przeczytam kilka innych komiksów i dopiero potem wezmę się za Czarny Młot koniec.

Offline perek82

« Odpowiedź #14 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 13:53:19 »
Dla mnie pierwszy cykl to zamknięta, świetna historia. Nie wszedłem w drugi, bo bałem się, że coś spróbują mi zamotać, odkręcić. Nie widziałem szansy na satysfakcjonujący ciąg dalszy. Poboczne albumy czytałem, ale ostatecznie się pozbyłem. Teraz czekam, czy ktoś się może zachwyci drugim cyklem i może wtedy się skuszę.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***