Autor Wątek: Ciemna strona Marvela - kolejna kolekcja z Carrefoura.  (Przeczytany 64026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bibliotekarz

Odp: Ciemna strona Marvela - kolejna kolekcja z Carrefoura.
« Odpowiedź #315 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 15:54:03 »
ciekawe mnie czy będzie taki sam płacz z powodu mielenia tego co zostało, jak to było w temacie Studia Lain?
Dlaczego ma być płacz? Carrefour zachował się wzorcowo. Wydał komiksy w dużym nakładzie, wystarczającym do nasycenia rynku. Robił kolejne promocje ostatecznie proponując nawet śmiesznie niską cenę 4 zł, byle komiksy trafiły do czytelników.

Okazał się całkowitym przeciwieństwem innego wydawcy, który czytelników ma w dupie i nie interesuje go czy wszyscy mają możliwość zakupu. To nie Carrefour okazał się dupkiem, który woli zmielić nakład niż poprosić o przedłużenie licencji albo sprzedać taniej choćby o złotówkę.
Batman returns
his books to the library

Offline michał81

« Odpowiedź #316 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 15:57:27 »
@bibliotekarz widzę pominąłeś sporo faktów które i Arek i Kasia przytaczali w dyskusji, a Carrefour nie zachował się wzorcowo, przeszacował nakład, sytuacja z takimi obniżkami jakie teraz daje, też była omawiana i było konkretne wyjaśnienie, że takie promocje bardziej szkodzą rynkowi komiksowemu niż mu pomagają

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #317 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 16:27:49 »
Tak, tak, znam to. Carrefour się nie zna. Tylko wy we dwóch się znacie.

Gdyby się Carrefour znał tak samo jak wy to też by do końca życia nie wyszedł z interesem z własnej piwnicy.
Batman returns
his books to the library

Offline michał81

« Odpowiedź #318 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 17:09:04 »
jakoś Carrefour po tej 3 serii komiksów już żadnych nie wypuścił do ilu lat? chyba jednak coś poszło nie tak jak planowali, może za dużo trzeba było przemielić pierwszej kolekcji (za duża strata), a Ciemna storna, raczej nie nasyciła rynku tylko go przesyciła, bo zalega tego od groma, nie ważne który Carrefour odwiedziłem, pełno tego było i tej 3 też, bo widać, że znowu jest za dużo i nie zeszła

« Odpowiedź #319 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 17:23:02 »
jakoś Carrefour po tej 3 serii komiksów już żadnych nie wypuścił do ilu lat? chyba jednak coś poszło nie tak jak planowali, może za dużo trzeba było przemielić pierwszej kolekcji (za duża strata), a Ciemna storna, raczej nie nasyciła rynku tylko go przesyciła, bo zalega tego od groma, nie ważne który Carrefour odwiedziłem, pełno tego było i tej 3 też, bo widać, że znowu jest za dużo i nie zeszła
Michał, lubię cię, ale tym tym razem Bibliotekarz na rację.
Nazywasz krzywdzeniem rynku to, że Carrefour zamiast właśnie zmienić je sprzedaje je za śmieszne pieniądze i pozwala kupić ludziom komiksy za grosze. Sam kupiłem z 6 tomów bo wcześniej aż tak nie były one w kręgu moich zainteresowań, ale za tą cenę wziąłem bo nijak nie poczuje tego w portfelu.
Studio Lain postanowiło za to mimo sygnałów i głosów ludzi po prostu zmielić je. Już nie mówię o odmowach propozycji wysłania ich do bibliotek, żeby przetrwały i ludzie mieli okazję się z nimi zapoznać. To jest większa krzywda niż to co robi Carrefour.
I to, że nie wypuścił kolejnej kolekcji to znaczy, że nie opłaciły im się dwie poprzednie? Wątpię. Zapewne sprzedali ich dużo, a ich wyprodukowanie było raczej tanie.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #320 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 17:30:28 »
Tylko jeśli przyzwyczają czytelnika do czekania aż zejdą na cenę 4 zł, to jednak jest do problem i psucie rynku, bo ludzie nie kupią i będą czekać. I to jest problem o którym było mówione wcześniej. I sorry, ale Carrefour jak każdy wielki market ma duże zaplecze do magazynowania i wiele rzeczy które markety planują jest robione z dużym wyprzedzeniem (tylko mają gdzie to trzymać, wiem bo ma znajomych w kilku takich korpo). Mali wydawcy na takie rzeczy nie mogą sobie pozwolić. Miałem przyjemność widzieć mieszkanie i piwnice jednego z takich wydawców. Jeśli ktoś lubi spać na kartonach, które są wszędzie to polecam spróbować własnych sił w tej branży.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #321 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 17:36:39 »
Nazywasz krzywdzeniem rynku to, że Carrefour zamiast właśnie zmienić je sprzedaje je za śmieszne pieniądze i pozwala kupić ludziom komiksy za grosze.
Michałowi też mam wrażenie chodziło o to, że Carrefour i tak zmieli masę ton tych komiksów, nieważne czy obniży cenę do złotówki za komplet - i tak zostanie tego tyle, że mielenie będzie nieuniknione.
Chociaż ja bym odseparował mielenie od obniżek, mielenie a przeszacowanie nakładu ok, przeszacowanie nakładu a obniżki też ok, ale jw. wspólny mianownik to przeszacowanie nakładu. Obniżki same w sobie... gdyby nie obniżki to może w ogóle by teraz Egmontu nie było :) Ilu z nas weszło w komiksy właśnie dzięki temu, że ceny były przystępne (pytanie retoryczne, skoro osobiście znam kilka przypadków, poza sobą oczywiście). Pisanie jako klient z punktu widzenia wydawcy zaburza perspektywę.

Online donT

« Odpowiedź #322 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 20:39:01 »
Mali wydawcy na takie rzeczy nie mogą sobie pozwolić. Miałem przyjemność widzieć mieszkanie i piwnice jednego z takich wydawców. Jeśli ktoś lubi spać na kartonach, które są wszędzie to polecam spróbować własnych sił w tej branży.

Bo wynajecie malego magazynu, skladziku czy chocby garazu to miliony monet i fizyka kwantowa.
🙄
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Adolf

« Odpowiedź #323 dnia: Pt, 08 Listopad 2024, 23:09:30 »
Zacznijmy od tego, że komiksy Studia Lain ubogacają rynek i są bardzo potrzebne, a kolekcja Carefour to coś bez czego moglibyśmy żyć.

Możemy zakończyć dyskusję.

Offline zombie001

« Odpowiedź #324 dnia: So, 09 Listopad 2024, 01:06:33 »
Bo wynajecie malego magazynu, skladziku czy chocby garazu to miliony monet i fizyka kwantowa.

Przy niepewności jak długi musi być termin wynajmu i tego kiedy w ogóle zejdzie magazynowany nakład, strzelam w ciemno, że to się rzeczywiście może nie kalkulować małym wydawcom...

Może gdyby ktoś miał dodatkowe mieszkanie ze spadku po dziadkach..., ale to pewnie i tak lepiej wynająć, niż robić z tego magazyn na "makulaturę".
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Zakrza

« Odpowiedź #325 dnia: So, 09 Listopad 2024, 06:29:07 »
Zacznijmy od tego, że komiksy Studia Lain ubogacają rynek i są bardzo potrzebne, a kolekcja Carefour to coś bez czego moglibyśmy żyć.

Możemy zakończyć dyskusję.
xD oczywiście. Bez komiksów SL nie da się żyć.

Czy ta promocja obowiązuje na całym świecie? Ktoś sprawdzał czy w Poznaniu też jest?

« Odpowiedź #326 dnia: So, 09 Listopad 2024, 08:06:06 »
xD oczywiście. Bez komiksów SL nie da się żyć.

Czy ta promocja obowiązuje na całym świecie? Ktoś sprawdzał czy w Poznaniu też jest?
Nikt nie powiedział, że bez nie można żyć. Ale Adolf ma rację, ubogacają rynek w ciekawe komiksy, nie każdy ogranicza się tylko do czytania Superhero (no może poza Bazylem  ;) )
I raczej w całej Polsce taka promocja.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Genzo

« Odpowiedź #327 dnia: So, 09 Listopad 2024, 08:12:08 »
Kupiłem tylko daredevila jakiś czas temu , bardzo fajne wydanie - miękka okładka i brak kredy ! to lubię , historię w środku takie sobie, ale nie ma tragedii . Ale jak teraz po 4 ziko sprzedaja ? Chyba przed robotą się przejadę do kerfa i coś kupie, polecacie jakieś konkretne tytuły z tej kolekcji ? Który najlepszy ?

Online Crono

« Odpowiedź #328 dnia: So, 09 Listopad 2024, 08:33:15 »
Wolverine czytało mi się przyjemnie, a przynajmniej główną historię. Fajny klimat, taka w sumie detektywistyczna opowieść w której Wolverine nie jest główną postacią.

Offline Genzo

« Odpowiedź #329 dnia: So, 09 Listopad 2024, 09:09:01 »
Tak myślałem właśnie żeby wziąć Wolviego, Puniego i Venoma