Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 1103931 razy)

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #5025 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 15:44:02 »
Hachette jest świetne w tym, że dało nam jednak ten specjalny tom "Tuzy Jokera". To jest genialna pozycja dla fanów Batmana, bo zawiera nawet odnowiony origin Jasona Todda z Batmana 408 i 409 gdzie Joker występuje marginalnie.

Ja bardzo dziękuję Egmontowi za to, że wreszcie wydał Epidemię i NML oraz Łowy, Rok Pierwszy czy antologię z Pingwinem. Naprawdę dobre pozycje. Ale jednocześnie Nick Jones i Hachette w BiZDC też zrobili dużo dla samego Batmana w tych kilku tomach. Killer Crock, Nocturna, cały run Starlina, Uśmiechnięte Ryby, Dark Knight Detective, Gotham Knights i dwa początki runów Nightwinga. Historycznie to są bardzo dobre pozycje dokładające nam brakujące cegiełki do historii Batmana. Zebrane razem to świetna lektura. Polecam każdemu.

Ave Hachette
Zdajesz sobie sprawę, że Egmont wcześniej już zdążył wcześniej już wydać całego Nightwinga Taylora, i to nie wspaniałe Hachette jako pierwsze dało ci go, tylko Egmont, i to całego, a nie tylko wycinek z początku runu?

Co do reszty to nie przeczę, bardzo udane tomy i fajnie rozwijające Batmana u nas
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #5026 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 17:20:11 »
Ja miałem na myśli tylko początki postaci w Tytanach Pereza i Wolfmana oraz początek runu Dixona. Runy Beleeya i Taylora oczywiście lepiej wydał Egmont.

Heh. Mimo, że w Kolekcji niby było 45 dubli, kupiłem aż 110 tomów. Na pewno pomogła mi wymiana moich kilku tomów z DC Rebirth Egmontu na wydania kolekcyjne. No i wcześniej nie kupiłem np. Gotham Central, Wonder Woman Year One, czy Joker Zemsta od Egmontu i mogłem kupić wydanie na twardo od Hachette.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Marzec 2026, 17:27:35 wysłana przez Bazyliszek »

« Odpowiedź #5027 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 18:00:36 »
Ja miałem na myśli tylko początki postaci w Tytanach Pereza i Wolfmana oraz początek runu Dixona. Runy Beleeya i Taylora oczywiście lepiej wydał Egmont.

Heh. Mimo, że w Kolekcji niby było 45 dubli, kupiłem aż 110 tomów. Na pewno pomogła mi wymiana moich kilku tomów z DC Rebirth Egmontu na wydania kolekcyjne. No i wcześniej nie kupiłem np. Gotham Central, Wonder Woman Year One, czy Joker Zemsta od Egmontu i mogłem kupić wydanie na twardo od Hachette.
No to sobie kupiłeś wydanie z którego wycięto parę zeszytów i jest niepełne, wydanie Egmontu zawiera wszystkie zeszyty i jest zwyczajnie lepsze
Sociale:

Offline michał81

« Odpowiedź #5028 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 18:17:21 »

Offline Juby

« Odpowiedź #5029 dnia: Śr, 25 Marzec 2026, 08:33:07 »
Jak już pisałem w innym wątku, trzymam kciuki za tą: https://www.hachette.de/de-de/Batman/ | https://www.hachette.it/comics/batman-le-cronache-del-cavaliere-oscuro/
Za naszą zachodnią granicą poszerzają kolekcję Batmana od Hachette o numery specjalne z wrogami Batmana wzorowane na cyklu One Bad Day z osobną panoramą (aut. Bollanda):
https://www.batmannews.de/news/comics/comic-news/inhalt-erster-premium-band-hachette/

Czyli konkurencja mogłaby wydać u nas The Riddler: Year One, którego Egmont nie ma w planach wydać. Tym bardziej trzymam kciuki za start polskiej edycji.

« Odpowiedź #5030 dnia: Śr, 25 Marzec 2026, 15:03:18 »
Skończyłem wczoraj wieczorem ostatni tom wreszcie, z tej okazji parę słów ode mnie odnośnie kolekcji:

Przede wszystkim jest to pierwsza kolekcja którą zebrałem całą, część tomów sobie powtórzyłem, część tylko fragmenty, ale na tyle mało, że aż tak nie będę na to narzekał, takie są uroki kolekcji, poprzednie wydania, albo sprzedałem, albo zostawiłem żeby sobie porównać np. tłumaczenia itp.

Ale no dobra, czy była to dobra kolekcja? Czysto pod względem tomów - bardzo dobra w mojej opinii, świetny dobór tomów, jedynie w przedłużeniu dostaliśmy trochę za dużo tomów które były tytułami które Egmont już wydał, bo są zwyczajnie głośnymi tytułami, zabrakło tutaj tego co było w regularnej setce - nieoczywistych tytułów z postaciami u nas mniej popularnymi. Nick Jones okazał się świetną osobą, która odważyła się zerwać z łatką tomów mających po 6 zeszytów i 160 stron - dostaliśmy całą masę grubych tomów, tutaj jemu przypisuję ten sukces, nie Hachette, jasne, oni się na to zgodzili, ale to Nick układał tą kolekcję, więc to jemu należą się pochwały w mojej opinii.

Pochwalę również nasz oddział który jako ostatni tom dał Jokera, będący w UK tomem specjalnym, swoją drogą naprawdę dobry tom, w mojej opinii nawet jeden z lepszych z całej kolekcji.

Z minusów niestety Hachette mimo tego, że zajmuje się kolekcjami od lat nadal potrafi zrobić takie byki jak przestawienie stron, źle zapisany tytuł na okładce, brak w ogóle tytułu na niej, czy tekst poza dymkami - amatorskie błędy które zwyczajnie nie powinny wyjść spoza korektę.

Mimo wszystko cieszę się z tej kolekcji, która rozbudowała masz rynek w ciekawe pozycje z uniwersum DC, oby więcej takich kolekcji na naszym rynku  :)
Sociale:

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #5031 dnia: Śr, 25 Marzec 2026, 18:12:35 »
@UP
W rozszerzeniu takim mniej znanym tytułem była nowa Lois Lane. Niestety okazała się dość słabą historią, która snuła się między dwiema seriami o Supermanie, które opublikował nam Egmont. Ale hitem rozszerzenia był na pewno run Starlina, który się okazał perełką. Plus jeszcze pełny Red Hood a nie urwany w połowie, jak w WKKDC. W ogóle Nick Jones chyba lubił w młodości Jasona Todda, bo razem z kilkoma wcześniejszymi tomami, dostaliśmy dużą część jego robinowania. Jeszcze by się te brakujące Detective Comics z nim przydały po polsku. A wadą rozszerzenia była z pewnością zbyt duża liczba dubli obecnych już na polskim rynku. Ale ważne, że ten 120 został wymieniony właśnie na Tuzy Jokera. Świetny ruch.

Co do tego filmu to Sylwek z kolegami trochę za dużo autopromocji uprawiali, ale ogólnie mógłbym się z nimi zgodzić, co do oceny większości tytułów. Więcej było hitów niż kitów, tylko mnie akurat wydania Hachette bardziej podobały się niż Egmontu. Poza oczywiście ewidentnymi wpadkami edytorskimi i drukarskimi. Osobiście mam do nardobienia jeszcze Infinity Inc. czy te chwalone Kroniki Atlantydy. Ale ciągle to odwlekam, bo wiadomo że Aquaman Suxx. ;)

« Odpowiedź #5032 dnia: Śr, 25 Marzec 2026, 18:19:15 »
W Kronikach Atlantydy nawet nie masz Aquamana, akcja dzieje się setki lat przed w ogóle jego narodzinami.

Mnie osobiście cieszy taka obecność Jasona duża, również go lubię, chodź moim ulubionym Robinem pozostaje Tim.

I zgodzę się, z rozszerzenia run Starlina chyba również bym dał jako najlepsze tomy z całego rozszerzenia.

Filmów Sylwka nie lubię, bo podobnie jak ty Bazyl, często nie sprawdzają jakiejś informacji i gadają bzdury kompletne, ale przynajmniej widzą, ze wydania Egmontu zwyczajnie mają większy sens w niektórych tomach jak np. Joker: Zemsta, który Egmont zwyczajnie wydał lepiej.
Sociale:

Offline Warpath

« Odpowiedź #5033 dnia: Śr, 25 Marzec 2026, 20:36:47 »
Jak dla mnie rewelacyjna kolekcja. Dała masę świetnej klasyki z różnych zakątków uniwersum oraz brakujących eventów / event tie-inów.

Z ciekawości sprawdziłem jak plasuje się na tle innych kolekcji pod kątem liczby zakupionych przeze mnie albumów. Okazuje się, że zajmuje drugie chwalebne miejsce zaraz po WKKM - różnica 4. Kupuję tomy selektywnie pod kątem zainteresowania, a niektóre z tej czy innej kolekcji odpadały u mnie również ze względu na bycie wyrywkiem dłuższej historii albo posiadania kompletnego runu w formie omnibusa (jak New Teen Titans). Najmniejszą popularnością cieszyła się u mnie zdecydowanie kolekcja Superbohaterowie Marvela.