Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 1103426 razy)

Offline Darth_Simon

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #5010 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 17:51:25 »

Prezentacja ostatniego tomu Kolekcji kupionego stacjonarnie w Empiku
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Czarek.

« Odpowiedź #5011 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 19:25:20 »
Jak wy kupiliście ten ostatni tom? Jestem w drugim empiku i nie ma, nawet w systemie go nie mają, jak spytałem obsługi.

Edit: udało mi się kupić w trzecim empiku.
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Marzec 2026, 20:24:24 wysłana przez Czarek. »

Offline Warpath

« Odpowiedź #5012 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 19:55:52 »
Warszawa, centrum handlowe, około 13:00 było 5 sztuk. Skradłem jedną.

Offline VooDoo-79

« Odpowiedź #5013 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 21:56:56 »
Z okazji końca kolekcji "Bohaterowie i Złoczyńcy DC" przeprowadziłem wywiad z jej redaktorem Nickiem Jonesem. Zapraszam do wysłuchania naszej rozmowy:

Kolejny ciekawy wywiad z twojej strony, aczkolwiek ten z Arkiem bez spodni bije wszystkie na łeb  ;D

Offline Juby

« Odpowiedź #5014 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 22:34:49 »
Też mam już ostatni tom - jak zawsze nie  miałem żadnego problemu z dostępnością w empikach.
Ten Joker jest MEGA, niesamowity stosunek zawartości do ceny, a jeśli nie ma tu żadnych wpadek, to również do jakości wydania.

Czy typujecie, że kolejna kolekcja w skoczy w jej miejsce? A jeśli tak, to jaka?
Jak już pisałem w innym wątku, trzymam kciuki za tą: https://www.hachette.de/de-de/Batman/ | https://www.hachette.it/comics/batman-le-cronache-del-cavaliere-oscuro/

Offline eridraven

« Odpowiedź #5015 dnia: Cz, 12 Marzec 2026, 10:14:32 »
Kolejny ciekawy wywiad z twojej strony, aczkolwiek ten z Arkiem bez spodni bije wszystkie na łeb  ;D

Dzięki! Coś czuję, że Arka długo nikt nie pobije, ale nie przestaję szukać ;)
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Adolf

« Odpowiedź #5016 dnia: Nd, 15 Marzec 2026, 00:53:06 »
Z okazji końca kolekcji "Bohaterowie i Złoczyńcy DC" przeprowadziłem wywiad z jej redaktorem Nickiem Jonesem. Zapraszam do wysłuchania naszej rozmowy:

Ostatnio szereg fajnych wywiadów. Przede wszystkim świetny timing - idealnie na zakończenie kolekcji wywiad, który pomoże czytelnikom pozbierać się w rzeczywistości bez kolejnych tomów i zamknąć ten rozdział. Kontakty międzynarodowe jak widać nie są dla Ciebie problemem, więc tak tylko podpowiem, że niedługo wychodzi Witchblade, a później Spawn :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #5017 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 17:21:00 »
Dźwięk jest słaby w tym wywiadzie, ale tak to bywa w rozmowach przez kamerkę. Ja dziękuję Nick'owi za tego Killer Crock'a. Bo to był jeden z tych komiksów o którego istnieniu pojęcia nie miałem - racji tego że polscy wydawcy nie wydają superhero sprzed 1985 (poza Hachette). A po lekturze okazało się, że to bardzo dobry komiks, który tylko potwierdza jak dobrym scenarzystą był G.Conway. Ze Starmanem to samo. Robinson napisał świetny run o tej postaci i Złoty wiek z WKKDC. To kolejny dobry twórca w tej Kolekcji.

Dzięki @eridraven za ten wywiad. Mądrego człowieka miło posłuchać.
"Flash: Human Race" wyszedł w wersji hiszpańskiej i też myślałem, że będzie w naszej.

« Ostatnia zmiana: Wt, 17 Marzec 2026, 17:53:30 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #5018 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 09:42:17 »

Offline eridraven

« Odpowiedź #5019 dnia: Pt, 20 Marzec 2026, 19:25:12 »
Ostatnio szereg fajnych wywiadów. Przede wszystkim świetny timing - idealnie na zakończenie kolekcji wywiad, który pomoże czytelnikom pozbierać się w rzeczywistości bez kolejnych tomów i zamknąć ten rozdział. Kontakty międzynarodowe jak widać nie są dla Ciebie problemem, więc tak tylko podpowiem, że niedługo wychodzi Witchblade, a później Spawn :)

Wywiadów z Twórcami "Spawna" i "Witchblade'" masz pierdyliard, więc to nie jest dla mnie wyzwanie ;) Poza tym mam na głowie inne międzynarodowy projekt ;)

Dźwięk jest słaby w tym wywiadzie, ale tak to bywa w rozmowach przez kamerkę.

Dlatego są napisy. I tak, namęczyłem się strasznie, żeby wszystko wyłapać, bo inne nagrania zazwyczaj mają spoko dźwięk.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Popiel

« Odpowiedź #5020 dnia: Pt, 20 Marzec 2026, 22:05:44 »
Ale ten międzynarodowy projekt to będzie twój autorski, czy znów będziesz przepisywał na bloga z wikipedii? :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #5021 dnia: Nd, 22 Marzec 2026, 20:27:41 »
Tom z Jokerem jest naprawdę super. I z punktu fabuły i z widzenia historycznego. Dobrze dostać tyle premierowych zeszytów serii Detective Comics i Batman. Myślałem, że z Rokiem Pierwszym będziemy mieli ciąg aż do zeszytu Batman 434. Ale run Starlina zaczyna się od #414, więc kilku zeszytów brakuje. Aż dziwne, że dopiero teraz dostaliśmy po polsku Batmana #400 który jest wspaniałą mozaiką rysunków wielu uznanych artystów komiksowych, okraszonych okładką Bila Sienkiewicza. A na dodatek Dough Monich daje nam przedsmak Knightfala, który potem leci już w Batman 484. I mamy nawiązania do tomu o Nocturnie... Ogólnie dla mnie są same plusy. Gdyby ktoś jeszcze oprócz Nowego Gotham wydał po polsku tą lukę między Starlinem a Knightfallem, byłoby bardzo dobrze.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #5022 dnia: Pn, 23 Marzec 2026, 09:31:11 »
Aż dziwne, że dopiero teraz dostaliśmy po polsku Batmana #400 który jest wspaniałą mozaiką rysunków wielu uznanych artystów komiksowych, okraszonych okładką Bila Sienkiewicza. A na dodatek Dough Monich daje nam przedsmak Knightfala, który potem leci już w Batman 484.

* Billa (podobno go nie lubisz?)
** Doug (Dough to ciasto)
*** Moench (Monich to piłkarz z Białorusi)
**** Knightfalla

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #5023 dnia: Pn, 23 Marzec 2026, 15:57:10 »
@UP
Ale wy lubicie. Jedna jego okładka i parę stron rysunków to nie jest Elektra Assasin, którą sprzedałem (i odkupiłem za 20 zł). Ten zeszyt nr 400 jest zdecydowanie lepszy jako numer jubileuszowy niż te antologie typu Detective Comics #1000 czy ostatni Action Comics: Supergwiazdy.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #5024 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 13:01:57 »
Hachette jest świetne w tym, że dało nam jednak ten specjalny tom "Tuzy Jokera". To jest genialna pozycja dla fanów Batmana, bo zawiera nawet odnowiony origin Jasona Todda z Batmana 408 i 409 gdzie Joker występuje marginalnie.

Ja bardzo dziękuję Egmontowi za to, że wreszcie wydał Epidemię i NML oraz Łowy, Rok Pierwszy czy antologię z Pingwinem. Naprawdę dobre pozycje. Ale jednocześnie Nick Jones i Hachette w BiZDC też zrobili dużo dla samego Batmana w tych kilku tomach. Killer Crock, Nocturna, cały run Starlina, Uśmiechnięte Ryby, Dark Knight Detective, Gotham Knights i dwa początki runów Nightwinga. Historycznie to są bardzo dobre pozycje dokładające nam brakujące cegiełki do historii Batmana. Zebrane razem to świetna lektura. Polecam każdemu.

Ave Hachette