Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 773508 razy)

Offline Avarest

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4650 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 16:50:38 »
Słodki jeżu w morelach….
Na tym forum oprócz tradycyjnych “dubli” słyszeliśmy już o “pół-dublach” a nawet “ćwierć-dublach”…
I gdy wydaje się, że człowieka niewiele już może zaskoczyć to nagle wyskakują “duble anglojęzycznych wydań” !!!
Czyli, literalnie rzecz ujmując: wszystkie polskie wydania to l właściwe jakieś duble… O_o
Czy ta dublomania ma jakieś granice? Czy ktoś jest w stanie zatrzymać dubloversum?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4651 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 17:09:25 »
@UP
True. Jeśli byśmy wzięli pod uwagę wydania angielskie, to 100% BiZDC jest dublem. :)

W ogóle to zawłaszczasz moją definicję Odyn. Czyli dublem jest wszystko co ja sam mam już na swojej półce np. nadchodzący Wrogowie Publiczni/Władza Absolutna lub Nightwing. Natomiast taki "Batman: Sekta" czy "Joker: Zemsta" nie są dublami, bo ich wcześniej nie kupiłem. :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4652 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 18:02:05 »
Słodki jeżu w morelach….
Na tym forum oprócz tradycyjnych “dubli” słyszeliśmy już o “pół-dublach” a nawet “ćwierć-dublach”…
I gdy wydaje się, że człowieka niewiele już może zaskoczyć to nagle wyskakują “duble anglojęzycznych wydań” !!!
Czyli, literalnie rzecz ujmując: wszystkie polskie wydania to l właściwe jakieś duble… O_o
Czy ta dublomania ma jakieś granice? Czy ktoś jest w stanie zatrzymać dubloversum?
Przecież napisał jasno, że DLA NIEGO to byłyby duble, bo dużo tych komiksów ma już w innych wydaniach, a nie robi krucjaty, żeby jakichś pozycji nie wznawiać, jak to ma zwyczaju taki jeden na forum.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #4653 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 18:02:35 »
Komiks Batman 10 nocy bestii idealnie pokazał jak Zack Snyder zmarnował Kgbeast w filmie BvS i zrobił z niego zwykłego ruskiego gangstera.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #4654 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 19:12:51 »
Jim Starlin i tak dostał więcej z tantiem za takie wykorzystanie KGBeasta, niż za Thanosa.

Offline Odyn

« Odpowiedź #4655 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 08:13:55 »
Przecież napisał jasno, że DLA NIEGO to byłyby duble, bo dużo tych komiksów ma już w innych wydaniach, a nie robi krucjaty, żeby jakichś pozycji nie wznawiać, jak to ma zwyczaju taki jeden na forum.
W punkt!

Podkreślę jeszcze raz, bo widzę, że nie wszyscy mogli mnie dobrze zrozumieć. Kolekcja BiZ to najlepsza kolekcja DC na polskim rynku. Tomy są opasłe, okraszone komentarzami/przedmowami/posłowiami itp smaczkami, które tylko wzbogacają ich wartość (historia powstania danego komiksu zdecydowanie na "+"). I nigdy też nie krytykowałem zawartości poszczególnych pozycji na liście. Nie mam nic przeciwko, by polskie wydawnictwa wydawały te same komiksy w różnym czasie - nie każdy posiada wcześniejsze wydania i ma chęć płacenia skalperom bajońskich sum.
Napisałem tylko swoje odczucia co do komiksów, które posiadam/zbieram oraz do kogo w mojej opinii jest kierowana kolekcja. Co nie oznacza, że wszyscy macie mieć takie samo zdanie jak ja ;)

Miłego dnia!
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Takesh

« Odpowiedź #4656 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 16:36:35 »
Nóż, kurka wodna. Co za beznadzieja. Szukam kilka razy dziennie nowego tomu w apce Empiku i nic. Zero. Nada. Na alledrogo już po 70 oferta. Co za badziew.

« Odpowiedź #4657 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 16:49:00 »
https://kolekcja-hachette.pl/pl-pl/kolekcja-DC.pl/shop/
W sklepie Hachette masz do dostania w cenie okładkowej
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4658 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 17:15:13 »
Takesh - mogę ci kupić.

« Odpowiedź #4659 dnia: Nd, 03 Sierpień 2025, 09:16:13 »
Nóż, kurka wodna. Co za beznadzieja. Szukam kilka razy dziennie nowego tomu w apce Empiku i nic. Zero. Nada. Na alledrogo już po 70 oferta. Co za badziew.

Niestety gdy kolekcja zbliża się do końca to nakład od wydawcy tez jest mniejszy. To samo zauważyłem np. z serią Transformers. Nie ma o ukrywać ze z biegiem numerów też spada liczba kupujących, bo część zbierających "odpuszcza" nie wiem jak to wygląda procentowo bo nie mam dostępu do statystyk. Dla Hachette optymalnie aby krzywe popytu i podaży szły równym tempem. Dobrze ze na stronie w swoim sklepie mają świeże numery, choć sugerowałbym raczej spieszyć się niż czekać z zakupem. Bo niektóre numery, przewiduje ze będą schodzić dosyć szybko.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #4660 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 16:38:55 »
Kolekcja jeszcze trwa więc gdyby kogoś...

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #4661 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 16:42:03 »
No nie, jak to duble?! Bazyl bierzerz Sekte, bo zawsze pisałeś, że ilustracje obrzydliwe? Daj znać, jak już wrócisz z banicji.

« Odpowiedź #4662 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 23:35:03 »
I po co karmicie jego ego wspominając o nim nawet jak ma bana? Niech ten człowiek nie ma atencji, właśnie dlatego tutaj nadal jest i pisze te swoje teksty oczerniające Egmont i Kołodziejczaka - bo my na to reagujemy, i się z nim kłócimy.
Dla mnie już szkoda czasu na takiego człowieka, szczególnie po tym jak sobie postanowił mnie w prywatnej wiadomości na Instagramie obrazić personalnie.
A na temat Egmont i Panini powiedziałem co miałem powiedzieć, dla was to pewnie powód to drwin - proszę was bardzo, wy swoje wiecie i tak, jestem tylko ciekaw czy jak to nie będą jednak te losowe kartki to powiedziecie z pokorą że się jednak myliliście - zgaduję, że pewnie nie  :D

Ale już nie mówiąc o tym bo nie zamierzam tego już ciągnąć.
Dwa tomy które można spokojnie kupić w wydaniu Egmontu, Jokera nawet w dokładniejszym i kompletnym wydaniu, z resztą sam posiadam. Biorę oba tomy tylko dlatego, że zbieram całą kolekcję - ale Sekty nie mam w wydaniu Egmontu, więc się zapoznam pierwszy raz z nią.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Xmen

« Odpowiedź #4663 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 01:02:57 »
Wayne nikt z ciebie nie drwi, pisz jak najwięcej. Bazyl się przejadł, ty jesteś powiewem świeżości.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #4664 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 11:27:00 »
I po co karmicie jego ego wspominając o nim nawet jak ma bana? Niech ten człowiek nie ma atencji, właśnie dlatego tutaj nadal jest i pisze te swoje teksty oczerniające Egmont i Kołodziejczaka - bo my na to reagujemy, i się z nim kłócimy.
Dla mnie już szkoda czasu na takiego człowieka, szczególnie po tym jak sobie postanowił mnie w prywatnej wiadomości na Instagramie obrazić personalnie.
A na temat Egmont i Panini powiedziałem co miałem powiedzieć, dla was to pewnie powód to drwin - proszę was bardzo, wy swoje wiecie i tak, jestem tylko ciekaw czy jak to nie będą jednak te losowe kartki to powiedziecie z pokorą że się jednak myliliście - zgaduję, że pewnie nie  :D

Ale już nie mówiąc o tym bo nie zamierzam tego już ciągnąć.
Dwa tomy które można spokojnie kupić w wydaniu Egmontu, Jokera nawet w dokładniejszym i kompletnym wydaniu, z resztą sam posiadam. Biorę oba tomy tylko dlatego, że zbieram całą kolekcję - ale Sekty nie mam w wydaniu Egmontu, więc się zapoznam pierwszy raz z nią.
1. Co do Bazyla, pozwól że każdy będzie pisał do kogo chce, bez oglądania się na moralizatorski ton innych.
2. Na temat Panini i Egmontu, podzieliłeś się jedynie swoimi przypuszczeniami, więc nie jest to żadna wartość dodana.
3. Nikt z pokorą nie stwierdzi, że się mylił, przynajmniej ja. Wiesz dlaczego? Bo mam wyjebane na dodatki, karteczki, rozkladowki umieszczone na początku tomu itp. Mnie interesuje tylko wydrukowany na nowo i odpowiednio złożony nakład.