Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744309 razy)

Offline panAeL

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4635 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:59:08 »
No właśnie w tej kolekcji tak jest. Tam jest praktycznie zeszyt po zeszycie.
Mowa o tej kolekcji: https://bleedingcool.com/comics/hachette-x-men-essential-collection-partwork-london-book-fair/ czy o czymś innym (bo jeśli piszesz o Marvel Origins, to patrz: kino nieme :) )?
Jeśli tak, kajam się. Spojrzałem na rozpiskę pierwszych numerów z tego linku i wyglądało mi to na typowe "the best of".

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4636 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 11:12:06 »
O X-Men. Te tomy są wydawane na kolekcyjną modłę nie po kolei, trzeba zebrać całość, żeby była ciągłość. Przynajmniej we Francji tak było, najpierw wyszedł tom 43, potem 5, 22, itd.

W innych krajach tak samo robili z panoramami - w kolejnych tomach dostawałeś losowe fragmenty obrazka i dopiero po kupieniu wszystkich grzbiety łączyły się w całość. U nas to zrobili trochę inaczej, więc i zawartość pewnie mogła by iść po kolei jak w Marvel Origins.

https://www.bedetheque.com/serie-71464-BD-X-Men-La-Collection-Mutante.html

Offline Odyn

« Odpowiedź #4637 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 10:19:19 »
Nie chcę tutaj krytykować zasadności wydawania kolekcji, ale np. mnie przekonałaby do siebie kolekcja, w której wydarzenia idą chronologicznie po sobie. Pod warunkiem, że nie miałbym już tych komiksów w innych wydaniach (nie zbieram dubli).

Lubię porządek na półce i staram się [na tyle ile to możliwe] układać komiksy chronologicznie wydarzeniami lub jeśli to nie jest zbyt możliwe pod względem technicznym (grube wydania zbiorcze, różni bohaterowie) to pod względem wydania oryginalnych zeszytów w USA.   

Patrząc na Bohaterów i Złoczyńców (których nota bene mam pewną ilość pojedynczych tomów) ten rozrzut jest srogi. Raz dostajemy komiks z ostatnich lat, innym razem z początku lat 80. Dodatkowo (jak to w kolekcjach bywa) na grzbietach nie ma nazw komiksów, więc tak naprawdę nie wiem po który komiks sięgam w danym momencie. Nie mówiąc już o wydarzeniach, zebranych w kilku tomach. Gdyby to było poukładane to mniej więcej wiedziałbym, gdzie są lata 80, 90, czy w którym miejscu mogę spodziewać się np. całego Nieskończonego Kryzysu itd.

W moim przypadku zastanawiam się nad obwolutami do poszczególnych pojedynczych tomów, jakie posiadam. Będzie to dla mnie wygodniejsze.

p.s. podtrzymuję moje zdanie sprzed lat, że kolekcje są dobre dla osób, które dopiero wchodzą w uniwersum i mają możliwość ogólnego poznania szerokiej gamy bohaterów, czy wszelakich eventów. Później, gdy chcą poznać coś/kogoś blizej to muszą poeksplorować (anglojęzyczne wydania lub inni polscy wydawcy).
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

« Odpowiedź #4638 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 14:11:39 »
To ja powiem tak:

Nie zgodzę się z tobą częściowo. Gdyby było jak mówisz, to byśmy musieli na początku kolekcji musieli dostawać lata 70/80 - wielu by się odbiło już na starcie, gdyby na dzień dobry dostali takie komiksy.
Kluczem właśnie tego typu kolekcji jest jej różnorodność - raz dostajemy głębokie lata 80, za dwa tygodnie komiks z ostatnich paru lat, potem lata 90, a potem lata 2000.

Dzięki temu nie czujesz nudy, dostajesz spojrzenie na to uniwersum na przestrzeni lat - i to jest super.

Jedynie co bym dopracował to chronologię, ale w eventach - zdecydowanym minusem BiZ jest to jak wydano nie. Wydanie takiego Nieskończonego Kryzysu chwilę przed Kryzysem na Nieskończonych Ziemiach jest karygodnym błędem, szczególnie, że oba Eventy były chwile po sobie. Co stało na przeszkodzie zamienić ich kolejność?

Już nie mówiąc o Godzinie Zero, Ostatniej Nocy i wiele wiele innych. Tutaj chronologia powinna być zachowana.

Co do braku tytułów na grzbiecie - tu się zgodzę, było to w WKKDC i teście Marvel Must Have - i to było naprawdę świetne, i szkoda, że BiZ nie dostało tego również.

I nie zgodzę się, że BiZ jest tylko dla osób wchodzących w uniwersum - przed tą kolekcją znałem je już dość dobrze, ale to dzięki BiZ jeszcze bardziej. Nie raz czytałem rzeczy które zwyczajnie Egmont olał, albo jeszcze nie wydał.

Ale pewnie, jeśli bardziej cię zainteresuje jakaś postać to już tutaj musisz sobie kupić inne wydania, kolekcja to jednak nadal kolekcja - to już wyda praktycznie każdej kolekcji niestety.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #4639 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 14:41:44 »
A najnowszego tomu jak nie było od rana w aplikacji Empiku tak do tej pory nie ma. Coś niedobrego się dzieję z tą kolekcją w tym sklepie.
I jak mam zamówić ten tom będąc jeszcze tydzień na urlopie z rodziną w Pobierowie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4640 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 16:59:44 »
@UP
Ja ci mogę kupić, wyślij mi Blika. Albo poczekaj tydzień, bo przecież komiks jest teoretycznie 2 tygodnie w kiosku. Ewentualnie strona wydawnictwa. Ewentualnie wycieczka do Międzyzdrojów, Kołobrzegu, Świnoujścia Szczecina.

Jedynie co bym dopracował to chronologię, ale w eventach - zdecydowanym minusem BiZ jest to jak wydano nie.

Ja bym dopracował kończenie zdań. ;)

To są dwie jedyne wady BiZDC - duble i tragiczna kolejność. Teraz seria się powoli kończy i to już nie powinien być problem.

Po przeczytaniu wstępu 104 tomu ja już muszę kupić "Rok Pierwszy" od Egmontu. Kiedyś myślałem że wystarczy mi animacja na podstawie komiksu. Potem liczyłem na start Kolekcji Batmana. Ale się już chyba raczej nie doczekam, więc kiedy tylko wyjdzie ten dodruk, to biorę. I nie zgodzę się, że rysunki Aparo były nowoczesne jak na 1988 rok. Oglądam jego rysunki w Knightfallu i dalej i gołym okiem widzę jak on ciągle stylem tkwi w latach 70-tych. A i przy okazji tych komiksów z Batmanem, przypomniała mi się wypowiedź Starlina, o tym, że dostaje więcej kasy z tantiem za postać KGBestii od DC, niż od Marvela za Thanosa, Warlocka i tych bardziej znanych. ;)

« Odpowiedź #4641 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 17:14:00 »
Będę zwracał większą uwagę na zakończenie zdań i czy autokorekta mi nie zmieniła czegoś, dzięki.

I jak to! Kupisz Rok Pierwszy? Ty Bazyl, przeciwnik wszelkich Romów Pierwszych i na nowo opowiedzianych Origin Story postaci? Piekło zamarzło więc.

I nie, to nie są jedyne wady - do wad też dodać trzeba byki jakie przewijały się przez tą kolekcję - zła kolejność stron (Aquaman z Rebirth), teksty obok dymków (wiele tomów to miało), Saga Błyskawicy miała na tylnej okładce słowo błyskawica napisane jakimś bełkotem i niepoprawnie, brak tytułu w tomie z Jokerem na okładce - i pewnie i więcej błędów mniejszych, bądź większych o których nie pamiętam z głowy.

Do wady bym też zaliczył debilny pomył na to, żeby cztery strony komiksu pomniejszyć i dać na jednej stronie.
Sociale:

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4642 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 17:17:03 »
To może dlatego puścili wszystkie dodruki, ale ten "Rok pierwszy" wstrzymali, żeby Bazyl się nie musiał wkurzać zajmowaniem slotów na tytuły, które już był wydane i na spokojnie ściągnął sobie z Allegro :D

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #4643 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 17:34:03 »

Prezentacja najnowszego tomu kolekcji kupionego stacjonarnie w Empiku w Bielsku-Białej.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #4644 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 08:23:53 »
Z tego co widać na załączonym filmiku za miesiąc będzie Batman Tajemnica Czerwonego Kaptura, tą część którą była w kolekcji  Eaglemoss niezbyt dobrze wspominam czy  w pełnej wersji lepiej się to czyta czy poziom jest utrzymany?

Offline Odyn

« Odpowiedź #4645 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 08:30:21 »
Nie zgodzę się z tobą częściowo. Gdyby było jak mówisz, to byśmy musieli na początku kolekcji musieli dostawać lata 70/80 - wielu by się odbiło już na starcie, gdyby na dzień dobry dostali takie komiksy.
Kluczem właśnie tego typu kolekcji jest jej różnorodność - raz dostajemy głębokie lata 80, za dwa tygodnie komiks z ostatnich paru lat, potem lata 90, a potem lata 2000.

(...)

I nie zgodzę się, że BiZ jest tylko dla osób wchodzących w uniwersum - przed tą kolekcją znałem je już dość dobrze, ale to dzięki BiZ jeszcze bardziej. Nie raz czytałem rzeczy które zwyczajnie Egmont olał, albo jeszcze nie wydał.

Odniosę się do dwóch powyższych akapitów:
ad 1) Dlatego kolekcja jako całość (nota bene obraz panoramy pięknie się prezentuje na zdjęciach!) nie jest dla mnie. Bo mnie interesuje chronologia, estetyka, nie skakanie po różnych etapach uniwersum. U siebie na półce mam tomy kolekcyjne upchane między tomami Egmontu, Muchy, czy DC (czyt. anglojęzyczne wydania). I grzbiety wyglądają fatalnie (numerki, fragmenty pociachanej panoramy), dlatego zastanowię się nad obwolutami.
I ja np. chciałbym dostać jak najwięcej historii z lat 80 (wydawanych ciągiem), w których niestety często występuje przytłaczająca ilość tekstu, natomiast rysunki są przepiękne, a same komiksy mają swój specyficzny urok. Chciałbym to dostać chronologicznie, bym mógł to wrzucić między moje komiksy sprzed lat 80 (tj. omnibusy Phantom Strangera, Deadmana, Green Lantern/Green Arrow Hard travellin' heroes), a Sagę o Potworze z Bagien (druga połowa lat 80). W tej chwili między ww. komiksami (patrząc na GL/GA koniec lat 70 i Potwora to połowa 80) mam Kryzys na Nowej Genesis, Sagę Wielkiej Ciemności, 2 tomy Nowych Młodych Tytanów i Nocturne, które się rozgrywają gdzieś między 1980 a 1984 r. Oczywiście rozstrzał numerów jest straszny, nie wspominając o grzbietach. Wygląda to nieestetycznie.

ad 2) Trudno byłoby mnie, jako już doświadczonemu czytelnikowi DC Comics, zbierać kolekcję w całości, a przecież taka jest chyba idea kolekcji? Mieć piękną panoramę, a tę BiZ ma mocno na plus. Mam sporo tych komiksów w wydaniach Egmontu, czy anglojęzycznych omnibusach DC, dla mnie ta kolekcja to bardzo duża ilość dubli. Ale są też perełki, które z chęcią nabywam jak np. najnowszy numer, zaprezentowany przez Dart_Simona powyżej :) Dlatego uważam, że kolekcja jest przede wszystkim dla początkujących - dla osób, które nie mają zbyt wielu komiksów na półce. To co ja głównie biorę to właśnie lata 80, których w Polsce jest jak na lekarstwo, czy wzbogacenie historii wydanych już kiedyś przez Egmont o tomy-łączniki/uzupełnienia runu (jak np JLA Koszmary i Raj, czy Rozpęta się piekło).

Na sam koniec dodam, że to najlepsza kolekcja DC, jaka została wydana w Polsce. Mimo, że mam z niej tylko 15 komiksów. Po prostu nie jest ona adresowana w moją stronę, co opisałem powyżej w tych dwóch postach. Dla mnie to bardziej ciekawostka, która może spowodować, że kiedyś kupię kolejne omnibusy, a wtedy zostanę z dublami z BiZ, które trafią pod młotek (tak stało się np. z Nieskończonym Kyzysem, którego mam w omnibusie i te kilka tomów, które miałem sprzedałem - zrazili mnie rozstrzałem i długim okresem oczekiwania na kolejne części układanki tego kryzysu).
« Ostatnia zmiana: Cz, 31 Lipiec 2025, 08:33:29 wysłana przez Odyn »

Offline Takesh

« Odpowiedź #4646 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 09:25:46 »
Wyszukuję w apce Empiku nowego tomu i od wczoraj ciągle nic. Co się dzieje? Ostatnio Supergirl jak była, to chyba z 5 minut, ale chociaż ją wyświetlało. Teraz cisza....

Online radioblackmetal

« Odpowiedź #4647 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 10:39:36 »
Wyszukuję w apce Empiku nowego tomu i od wczoraj ciągle nic. Co się dzieje? Ostatnio Supergirl jak była, to chyba z 5 minut, ale chociaż ją wyświetlało. Teraz cisza....

Już jest ale nie można zamówić. Ta kolekcja rzeczywiście się kończy..
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

« Odpowiedź #4648 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 11:05:24 »
Odniosę się do dwóch powyższych akapitów:
ad 1) Dlatego kolekcja jako całość (nota bene obraz panoramy pięknie się prezentuje na zdjęciach!) nie jest dla mnie. Bo mnie interesuje chronologia, estetyka, nie skakanie po różnych etapach uniwersum. U siebie na półce mam tomy kolekcyjne upchane między tomami Egmontu, Muchy, czy DC (czyt. anglojęzyczne wydania). I grzbiety wyglądają fatalnie (numerki, fragmenty pociachanej panoramy), dlatego zastanowię się nad obwolutami.
I ja np. chciałbym dostać jak najwięcej historii z lat 80 (wydawanych ciągiem), w których niestety często występuje przytłaczająca ilość tekstu, natomiast rysunki są przepiękne, a same komiksy mają swój specyficzny urok. Chciałbym to dostać chronologicznie, bym mógł to wrzucić między moje komiksy sprzed lat 80 (tj. omnibusy Phantom Strangera, Deadmana, Green Lantern/Green Arrow Hard travellin' heroes), a Sagę o Potworze z Bagien (druga połowa lat 80). W tej chwili między ww. komiksami (patrząc na GL/GA koniec lat 70 i Potwora to połowa 80) mam Kryzys na Nowej Genesis, Sagę Wielkiej Ciemności, 2 tomy Nowych Młodych Tytanów i Nocturne, które się rozgrywają gdzieś między 1980 a 1984 r. Oczywiście rozstrzał numerów jest straszny, nie wspominając o grzbietach. Wygląda to nieestetycznie.

ad 2) Trudno byłoby mnie, jako już doświadczonemu czytelnikowi DC Comics, zbierać kolekcję w całości, a przecież taka jest chyba idea kolekcji? Mieć piękną panoramę, a tę BiZ ma mocno na plus. Mam sporo tych komiksów w wydaniach Egmontu, czy anglojęzycznych omnibusach DC, dla mnie ta kolekcja to bardzo duża ilość dubli. Ale są też perełki, które z chęcią nabywam jak np. najnowszy numer, zaprezentowany przez Dart_Simona powyżej :) Dlatego uważam, że kolekcja jest przede wszystkim dla początkujących - dla osób, które nie mają zbyt wielu komiksów na półce. To co ja głównie biorę to właśnie lata 80, których w Polsce jest jak na lekarstwo, czy wzbogacenie historii wydanych już kiedyś przez Egmont o tomy-łączniki/uzupełnienia runu (jak np JLA Koszmary i Raj, czy Rozpęta się piekło).

Na sam koniec dodam, że to najlepsza kolekcja DC, jaka została wydana w Polsce. Mimo, że mam z niej tylko 15 komiksów. Po prostu nie jest ona adresowana w moją stronę, co opisałem powyżej w tych dwóch postach. Dla mnie to bardziej ciekawostka, która może spowodować, że kiedyś kupię kolejne omnibusy, a wtedy zostanę z dublami z BiZ, które trafią pod młotek (tak stało się np. z Nieskończonym Kyzysem, którego mam w omnibusie i te kilka tomów, które miałem sprzedałem - zrazili mnie rozstrzałem i długim okresem oczekiwania na kolejne części układanki tego kryzysu).
Jasne, całkowicie rozumiem twój punkt widzenia, też zapewne jakbym zbierał pojedyńcze tomy to bym psioczył na panoramę i ten rozstrzał.
Chociaż w ten sposób mam sam pojedyncze tomy WKKM, Superbohaterów Marvela czy Marvel Origins gdzie zbieram tomy tylko z Spider-Manem i X-Men. I szczerze aż tak mi to nie przeszkadza, dla mnie i tak liczy się to co jest w środku, nie kawałek grzbietu.
Ale zdaje sobie sprawę, że niektórzy przywiązują do tego dużą wagę, widać ty tak.
I sam mam już komiksów ponad dwieście na półce, BiZ zbieram całą. Więc tutaj się nie zgodzę, że ona jest dla kogoś kto ma mało komiksów. Sam równolegle kupuje całą masę serii od Egmontu czy Muchy, i uzupełniał to całą kolekcją BiZ. Bo zwyczajnie uważam ją za świetną.
Duża ilość dubli? Robiłem ostatnio sobie tabele w Exelu regularnej 100 (może dziś uzupełnię o 20 dodatkową) i 25 tomów to rzeczy w 100% już u nas wydane, 1/4, 10 to częściowo - w sumie 35 tomów. 65 więc z nich to całkowite nowości u nas - ja więc tutaj nie widzę, żeby ta kolekcja to były tak wielkie duble.
A co do zbierania tylko lat 80 - tutaj wchodzimy czysto subiektywnie w gust i tutaj nie ma co dyskutować.
Sociale:

Offline Odyn

« Odpowiedź #4649 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 11:31:55 »
Duża ilość dubli? Robiłem ostatnio sobie tabele w Exelu regularnej 100 (może dziś uzupełnię o 20 dodatkową) i 25 tomów to rzeczy w 100% już u nas wydane, 1/4, 10 to częściowo - w sumie 35 tomów. 65 więc z nich to całkowite nowości u nas - ja więc tutaj nie widzę, żeby ta kolekcja to były tak wielkie duble.
Mówiąc duble mam na myśli również komiksy, które posiadam w większych anglojęzycznych zbiorach lub zwykłych trade'ach. Przykład? Deathstroke the Terminator (posiadam omnibus, w kolekcji został wydany tylko początek runu Wolfmana - więc oczywistym było, że skipne ten tom, choć komiks świetny). Są oczywiście osoby, które zbierają polskie i anglojęzyczne wydania tego samego komiksu. Ja się do tych osób nie zaliczam, dlatego np. nie mam polskich wydań Śmierci Supermana od Egmontu, bo zainwestowałem kiedyś w omnibus (więc dla mnie byłby to dubel).
Natomiast jeżeli chodzi tylko o rynek polski to oczywiście nie ma tak wielu dubli w tej kolekcji.