Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 811904 razy)

Offline ainam102

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3855 dnia: Pn, 07 Październik 2024, 15:50:39 »
W tym najnowszym tomie z Catwoman te wydrukowane cztery plansze na jednej stronie to żart czy błąd drukarski? Przecież żeby to czytać to trzeba używać lupy :), może to nowy sposób na oszczędności w druku, zawartość można wydrukować na czterokrotnie mniejszej ilości kartek , idealne na omnibusy. Mogli po prostu zamieścić krótkie streszczenie jak zabrakło im stron na wydruk.

Offline Rzepcio

« Odpowiedź #3856 dnia: Pn, 07 Październik 2024, 16:00:12 »
Zgadzam się, to bardzo niesmaczny żart albo ogromny błąd drukarski, jeśli tak miało być to ktoś upadł na głowę i oby tylko nigdy więcej coś takiego się nie powtórzyło. Żenada.

« Odpowiedź #3857 dnia: Pn, 07 Październik 2024, 16:20:06 »
Proszę  ;)

Teraz zwróciłem uwagę, że nowe logo DC dali - plusik za szybką zmianę loga w kolekcji, szanuję.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Odyn

« Odpowiedź #3858 dnia: Wt, 08 Październik 2024, 07:33:32 »
Ten Batman z Nocturną, kiedy ukaże się na naszym rynku? :)
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3859 dnia: Wt, 08 Październik 2024, 07:41:51 »
20 listopada.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3860 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 11:44:24 »
Dopiero kupiłem najnowszy tom 83 z Batman: Gotham Knights i zastanawiam się co inni myślą o tej serii. Czytał ktoś, ma jakieś przemyślenia?

Wstęp jest bardzo ciekawy. Akcja dzieje się 3 miesiące po No Man's Land i jest to nowa seria, która zastąpiła Shadow of the Bat. Bardzo mi się podoba, że to kolejny komiks w Kolekcjach, który otacza NML. Poza tym podkreślę jeszcze raz. Nie wiem jak Nick Jones zdołał naciągnąć Hachette na to, żeby w standardowej cenie 11 euro jak za poprzednie Kolekcje, mogły wychodzić tak grube tomy. Nie wiem, ale chwała mu za to. Za jedyne 42.50 zł dostajemy gruby komiks na twardo, zawierający 11 zeszytów. A nawet gdy ktoś nie ma Empik Premium i musiałby zapłacić te 50 zł, to i tak to się opłaca. Nie ma teraz w Polsce tańszych komiksów, przy tej jakości wydania. No chyba, ze Carrefour rzuciłby swoją 3 kolekcję po polsku.

Rozwaliła mnie historia scenarzystki Devin Greyson. Po ukończeniu studiów po prostu zadzwoniła do Dennisa O'Neila i dostała robotę w DC. :) Nazwisko na pewno jej nie zaszkodziło, skoro zaczynała m.in komiksem Nightwing/Huntress.

Offline Necr09

« Odpowiedź #3861 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 12:01:11 »
(...)przy tej jakości wydania.(...)

Ciekawe co w dzisiejszym odwalą xD
FGO: 758,469,198

Offline Pestak

« Odpowiedź #3862 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 12:18:06 »
 Ale o co chodzi? Wydrukowali po 2 strony na jednej?  Czy jak?

Offline Necr09

« Odpowiedź #3863 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 12:23:19 »
Hachette zdecydowało, że historię "Na tropie Catwoman" wydrukują w poprzednim numerze BiZ w wersji 4 strony oryginalne na jednej u nas xD

EDIT:
od tego cytatu następne posty masz o tym dyskusję :)
(...)
FGO: 758,469,198

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #3864 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 15:30:03 »

Unboxing najnowszego tomu Kolekcji kupionego w kiosku.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3865 dnia: So, 12 Październik 2024, 21:25:25 »
W brytyjskim przedłużeniu kolekcji druga część runu Starlina to zapewne będzie Death in the Family.

Do tego ukaże się również Under the Red Hood w tomie liczącym 400 stron.

https://www.existentialennui.com/2024/10/dc-heroes-villains-collection-extended.html?fbclid=IwY2xjawF3qsBleHRuA2FlbQIxMQABHQ8KzTf7VBHr9A1hX6ZOiBBwYU7bnCy6xhe-nHzm2enM3MAOU_B1hFMkTw_aem_bsOag8dLNba0hZq1g5bTVw
Batman returns
his books to the library

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #3866 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 09:54:41 »
"Rycerze Gotham" mile mnie zaskoczyli. Nie znałem dotąd twórczości Davine Grayson, której Denny O'Neil powierzył ten tytuł i stąd nie wiedziałem czego się spodziewać. Zamysł serii w której szczególnie wiele miejsca poświęcono tzw. rodzinie Batmana usposabiał mnie do tego przedsięwzięcia raczej sceptycznie. Początkowe epizody zbioru również mnie nie przekonywały. Rychło jednak szanowna pani scenarzystka "złapała" odpowiedni rytm i wypracowała spójną i sensowną formułę dla tej serii. Starania o nadanie głębi psychologicznej głównych postaciom na ogół wypadły udanie. Stąd czuję się zachęcony do rozpoznania w wolnej chwili ciągu dalszego dokonań tej pani. Także ze względu na starannie wykonaną warstwę plastyczną serii i jak zawsze bardzo udane kompozycje okładkowe autorstwa Briana Bollanda.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3867 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 10:47:54 »
To samo miałem napisać. Początek mało wciągający. Mnie denerwowały te niebieskie ramki opisów, które w sumie są komunałami dla batfanów i jednocześnie przerywają śledzenie tego co się dzieje na kartkach. Ale potem jak wyszło kto jest głównym wrogiem, to z miejsca zyskałem szacunek do scenarzystki.

Spoiler: PokażUkryj
To jest właśnie ta historia, w której profesor Hugo Strange realizuje swój plan i obsesję na punkcie Batmana. I to jest clou tego tomu i wygląda to bardzo dobrze. Plus to tutaj pojawia się słynna okładka Briana Bollanda właśnie ze Strange'm, która stała się jego głównym wizerunkiem.

Czyli nie dość, że komiks dzieje się tuż po NML, to jeszcze zawiera ważną historię, która potem przebiła się na stałe do lore Batmana. Polecam choćby animację "The Batman", gdzie ładnie i elegancko poprowadzono wątek właśnie profesora Strange'a.

« Odpowiedź #3868 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 10:51:26 »
Również dołączę się do pozytywnych opinii na temat Gotham Knights. Batman na początku XXI wieku zawsze w mojej opinii był bardzo dobrą rzeczą, ten ton potwierdził to. Lubię to jak poświęcił tyle uwagi Batrodzinie, i to w moim zdaniem najlepszym składzie, Tim jako Robin i Batgirl jako Cassandra i oczywiście Dick jako Nightwing, to chyba mój ulubiony skład w ogóle (nigdy nie przepadałem za Damianem przyznaję).  O warstwę wizualną byłem spokojny, znamy go już z między nimi JSA Johnsa z kolekcji  :)
Sama historia wciągająca, niby osobne historie, a jednak wszystko się łączy w fajny sposób, niby tom gruby bo 280 stron, ale czytając tak się wciągnąłem, że na raz przeczytałem całość  :D
Tom jak najbardziej do polecenia, szczególnie fanom naszego Gacka. Za tą cenę jak najbardziej warto, taniej niż nowe tomy Batmana Zdarsky'ego a poziom zdecydowanie lepszy.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline OokamiG

« Odpowiedź #3869 dnia: Wt, 15 Październik 2024, 11:26:26 »
A 20 listopada kolejny must have z Batmanem. U nie lektura Gotham Knights jeszcze przede mną, ale Wasze opinie nastrajają pozytywnie. Wayne, jak lubisz Cassandrę to w Ziemi Niczyjej masz jej początki. Nie wiem czy te zeszyty już wyszły po polsku, ale możesz się nimi zainteresować.