Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3030 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 17:24:55 »
Jeśli miałbym się doczepić do Hachette i ich wydań TF to tylko do ich pierwszych zeszytów TF Armada, które były tragiczne (porównajcie z Egmontem te wydania). Tyle że Egmont wyciął z któregoś zeszytu jakąś stronę z tego co pamiętam.
To też, ale nie ma tego zdjęć (bo już nie mam tomów tej kolekcji), ale nie pamiętałem, które to były tomy.

Offline Crono

« Odpowiedź #3031 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 20:56:26 »
Nie dało mi spokoju to zdjęcie z TF i sprawdziłem jak było w wydaniu IDW:

Pomimo że wydanie Hachette bazuje na nowych kolorach, to coś się stało z samym rysunkiem. Faktycznie wygląda to źle, ale i tak lepiej niż to co dali w Transformers Armada.
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Sierpień 2023, 21:00:39 wysłana przez Crono »

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #3032 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 08:38:01 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego w kiosku
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3033 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 20:19:22 »
Staram się śledzić kolejne tomy BiZ pod kątem zapowiedzi (szczególnie tych z klasycznym Batmanem, ale nie tylko). Więc co znajdujemy w najnowszym numerze? Otóż doczekamy się w Polsce Nowi Młodzi Tytani. Procesy Terminatora (New Teen Titans: Terminator and Trigon) - Dick Grayson jest już tam Nightwingiem, czyli to kontynuacja Kontraktu Judasza.

Przeczytamy również Batman. Saga o Nocturnie i Nocnym Złodzieju (Night Thief Saga) - fragment runu Douga Moencha z 1983-84. Batman walczył wtedy z Night-Slayerem i zyskał najdziwaczniejszą kochankę w karierze - Nocturnę (próbowała adoptować Jasona Todda).

Doczekamy się również wydania specjalnego! Ta dam: Tuzy Jokera. 13 klasycznych opowieści o Zbrodniczym Klaunie (Joker's Dozen. 13 Clown Prince of Crime Classics!). W tym akurat przypadku znamy już dokładną zawartość tomu.

Czego wciąż nie wiemy o klasycznych Batmanach? Nie mamy potwierdzonego ani tym bardziej nie wiemy co dokładnie miałyby zawierać tomy Player on the Other Side (oczywiście oprócz Batman Special #1 z 1984; inne historie Mike'a W. Barra z pierwszej połowy lat 80-ych?) oraz Dark Knight Detective.
Batman returns
his books to the library

Offline Kandor

« Odpowiedź #3034 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 20:52:29 »
Staram się śledzić kolejne tomy BiZ pod kątem zapowiedzi (szczególnie tych z klasycznym Batmanem, ale nie tylko). Więc co znajdujemy w najnowszym numerze? Otóż doczekamy się w Polsce Nowi Młodzi Tytani. Procesy Terminatora (New Teen Titans: Terminator and Trigon) - Dick Grayson jest już tam Nightwingiem, czyli to kontynuacja Kontraktu Judasza.

Przeczytamy również Batman. Saga o Nocturnie i Nocnym Złodzieju (Night Thief Saga) - fragment runu Douga Moencha z 1983-84. Batman walczył wtedy z Night-Slayerem i zyskał najdziwaczniejszą kochankę w karierze - Nocturnę (próbowała adoptować Jasona Todda).

Doczekamy się również wydania specjalnego! Ta dam: Tuzy Jokera. 13 klasycznych opowieści o Zbrodniczym Klaunie (Joker's Dozen. 13 Clown Prince of Crime Classics!). W tym akurat przypadku znamy już dokładną zawartość tomu.

Czego wciąż nie wiemy o klasycznych Batmanach? Nie mamy potwierdzonego ani tym bardziej nie wiemy co dokładnie miałyby zawierać tomy Player on the Other Side (oczywiście oprócz Batman Special #1 z 1984; inne historie Mike'a W. Barra z pierwszej połowy lat 80-ych?) oraz Dark Knight Detective.
Raczej się tego wydania specjalnego z Jokerem nie doczekamy, to raczej tylko na rynek UK. "A skąd wiesz?!" zapytasz, a ja odpowiem "Nie wiem, ale zakład o stówkę?". Od kiedy inny wydawca, w podobnej kolekcji, się sparzył na wydaniach specjalnych, w ramach kolekcji w naszym kraju już się ich nie wydaje. Wybacz mi moją arogancję w tej kwestii - może ty posiadasz jakieś pewniejsze informacje?
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Sierpień 2023, 20:56:42 wysłana przez Kandor »

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #3035 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 20:58:22 »

Masz jakieś potwierdzenie od wydawcy, że ten tom specjalny będzie również na naszym rynku wydany?

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3036 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 21:07:01 »
Masz jakieś potwierdzenie od wydawcy, że ten tom specjalny będzie również na naszym rynku wydany?
Potwierdzony dwukrotnie w bieżącym tomie - strony 195 i 199. Tytuł tomu nie tylko przetłumaczony, ale i dopisek przy nim "w naszej kolekcji" jak robili przy innych zapowiadanych tomach.
Batman returns
his books to the library

Offline Kandor

« Odpowiedź #3037 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 22:06:25 »
Potwierdzony dwukrotnie w bieżącym tomie - strony 195 i 199. Tytuł tomu nie tylko przetłumaczony, ale i dopisek przy nim "w naszej kolekcji" jak robili przy innych zapowiadanych tomach.
W tym Batmanie z Killer Crockiem?Tylko może chodzić o "naszą" kolekcję w UK, oni często tam coś mieszają. Zobaczysz w tomie "Przyjdź królestwo twoje", że we wstępie oraz posłowiu piszą co rusz o komiksie z 1994 roku(który nie jest opublikowano w tym tomie, a jest jedynie dla niego inspiracją ), ale mylnie używają nazwy komiksu który jest właśnie w danym tomie zawarty (błąd powtórzony z 6-7 razy).

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3038 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 22:18:49 »
Chyba jednak nie zdarzyło się do tej pory aby zapowiedzieli tom, który się nie ukaże. Zobaczymy.
Batman returns
his books to the library

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3039 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 22:39:23 »
Ten Killer Croc jest w ogóle warty zakupu? Dobrze się to czyta czy cierpi na syndrom ramotkowatości?

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #3040 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 22:46:45 »
Ten Killer Croc jest w ogóle warty zakupu? Dobrze się to czyta czy cierpi na syndrom ramotkowatości?

Mi się czytało dobrze.
Ale wolę starsze Batmany od tych współczesnych.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Kandor

« Odpowiedź #3041 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 23:36:18 »
Chyba jednak nie zdarzyło się do tej pory aby zapowiedzieli tom, który się nie ukaże. Zobaczymy.
No dobra, i tak opłacam prenumeratę, co przyjdzie/o czym poinformują, to się opłaci i tyle. Poczekamy.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3042 dnia: Pt, 18 Sierpień 2023, 11:29:20 »
@bibliotekarz
No to co będzie w BiZ i z Batmana i z innymi postaciami, znamy już od dawna bo jest lista tytułów. Znaczy bez zawartości, ale po tytułach można się bardziej precyzyjnie domyślać. Player on the other side, to chyba będzie z Matches Mallone nieprawdaż? Jeśli nie, to przepraszam za swoją niewiedzę, ale tak ten tytuł wygląda w moich oczach.

Co do Joker's Dozen. Będzie albo nie będzie. Na dziś nic nie wiemy, nie ma solidnych info z Hachette Polska. Może jeśli Kolekcja będzie się dobrze sprzedawać, dostaniemy to na sam koniec jako 101 numer? Nie wiadomo.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3043 dnia: Pt, 18 Sierpień 2023, 11:52:09 »
Player on the other side, to chyba będzie z Matches Mallone nieprawdaż? Jeśli nie, to przepraszam za swoją niewiedzę, ale tak ten tytuł wygląda w moich oczach.
...The Player on the Other Side, scen. Mike W. Barr, rys. Michael Golden, Batman Special #1, czerwiec 1984
Batman returns
his books to the library

Offline Warpath

« Odpowiedź #3044 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 21:17:11 »

Ja bawiłem się przy lekturze świetnie. Też obawiałem się wspomnianej wyżej ramotkowości, ale okazało się, że historia całkiem dobrze poradziła sobie z upływem lat. Fajnie było zobaczyć genezę Killer Croca, choć nieustanne powtarzanie w kolejnych zeszytach jak to Waylon walczył z krokodylami w Tampie było ciut nużące. Dodatkowe uprzyjemniacze to debiut Jasona Todda (w przedkryzysowej wersji swojej genezy) oraz spora galeria przeciwników Batmana. Czasem przedkryzysowa, ale w dużej mierze też pierwszoligowcy w starszych i ciekawych wydaniach (np. Mister Freeze w kostiumie wypożyczonym z garderoby Captaina Colda).

W dialogach także nie czuć, że pozycja jest sprzed dekad - pewnie też duża zasługa tłumacza. Choć tu przyczepiłbym się do jednej niekonsekwencji w tłumaczeniu pseudonimów. Mianowicie nie rozumiem czemu uparcie pojawiała się Kobieta-Kot, gdzie pozostałe postaci w przeważającej większości pozostały (i słusznie) w wersji oryginalnej. Tłumaczony z tego co pamiętam był też Strach na Wróble czy Szalony Kapelusznik, ale te twory brzmią w miarę naturalnie, więc w mojej opinii jeszcze się bronią. Natomiast Batman też nie jest tłumaczony jako Człowiek-Nietoperz, Batgirl jako Dziewczyna-Nietoperz, czy Catman jako Człowiek-Kot. Czemu Catwoman stanowi wyjątek? Ciężko mi znaleźć uzasadnienie.

Niemniej to szczegóły nie mające większego znaczenia, gdyż pozycja świetna i ma moją pewną polecajkę.