Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744257 razy)

Offline Kyms

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3015 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 13:03:30 »
Dla mnie jakość druku to jednak poważny problem wydawniczy, ale ok jak komuś to pasuje to jego sprawa.
Nigdzie nie napisałem, że mi to pasuje, ani że trzeba to olewać, więc bardzo proszę, żebyś nie wkładał mi w usta niewypowiedzianych kwestii :) Wyłącznie napisałem, że jest to problem zupełnie innego typu i nie powinniśmy ich mieszać ze sobą. Chyba się zgodzić, że jakoś druku jakiegoś komiksu to zupełnie inny problem niż przestawianie stron w komiksie czy promowanie piractwa?
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline xanar

« Odpowiedź #3016 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 13:14:47 »
W The Man Without Fear oni po prostu dostali takie materiały.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #3017 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 13:15:14 »
Dla mnie jakość druku to jednak poważny problem wydawniczy, ale ok jak komuś to pasuje to jego sprawa.
Nikomu nie pasuje. Hachette też ma za uszami w tej kwestii i można podać konkretne komiksy, kiedy wypadali jeszcze gorzej od Egmontu. To o czym dyskutujemy obecnie dotyczy promowanie piractwa przez wydawcę.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3018 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 13:47:59 »
No straszne to promowanie, teraz po prostu żaden czytelnik Hachette już legalnie nie kupi komiksu, wszyscy się rzucą na tę stronkę, która swoją drogą wyskakuje od razu w google, jak się tylko wpisze tytuł komiksu + online. Wiadomo, że wizerunkowo wtopa, ale to bardziej zabawne niż straszne, że wydawca ściąga skany z neta. Nie ma się nad czym rozwodzić, jednak dużo bardziej rażą mnie te słabej jakości materiały w oficjalnych wydaniach.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3019 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 13:50:03 »
Nikomu nie pasuje. Hachette też ma za uszami w tej kwestii i można podać konkretne komiksy, kiedy wypadali jeszcze gorzej od Egmontu. To o czym dyskutujemy obecnie dotyczy promowanie piractwa przez wydawcę.
Może więc warto się zastanowić czy powinniśmy godzić się na takiej akcje i ogólną bylejakość Hatchette. Moim zdaniem nie- osobiście zrezygnowałem z jakichkolwiek pozycji od nich.

Natomiast, odnośnie Daredevila tomu 4. Tłumaczenie że Egmont po prostu dostał takie materialy jak dla mnie jest nie do przyjęcia. Widzieli przecież co wychodzi z drukarni i jak beznadziejnie to wygląda. Moim zdaniem, już lepiej jakby odpuścili wydanie takiego bubla.

Offline Geekboy

« Odpowiedź #3020 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 13:56:59 »
W wersji UK jest to samo 🤣

Czyli jednak polskie Hachette samo tego nie wsadziło do komiksu bez wiedzy DC ;D czyli DC samo zatwierdziło to dwa razy z czymś takim ;D

Nagłośnienie sprawy to jedno, ale każdy, kto wrzucił zdjęcie z tego tomu na jakiekolwiek portale z widocznym adresem strony sam przyczynia się do propagowania piractwa :) tylko robi to w białych rękawiczkach :)

Offline michał81

« Odpowiedź #3021 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 14:41:09 »
Natomiast, odnośnie Daredevila tomu 4. Tłumaczenie że Egmont po prostu dostał takie materialy jak dla mnie jest nie do przyjęcia. Widzieli przecież co wychodzi z drukarni i jak beznadziejnie to wygląda. Moim zdaniem, już lepiej jakby odpuścili wydanie takiego bubla.
Czy czytałeś komiksy z kolekcji Transofomers, wydanej przez Hachette? Spora część materiałów też była słabej jakość (jeśli dobrze pamiętam to głównie z UK). Wtedy kiedy to pokazywałem usłyszałem takie samo tłumaczenie jak w przypadku Daredevila, tylko jakoś każdy miał wtedy na to wywalone.
Tu masz przykład jak to wygląda

Widzę, że wszyscy będą biczować się tym Dardevilem, zapominając jak to Hachette drukuje.
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Sierpień 2023, 14:49:13 wysłana przez michał81 »

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3022 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 14:51:26 »
Czy czytałeś komiksy z kolekcji Transofomers, wydanej przez Hachette? Spora część materiałów też była słabej jakość (jeśli dobrze pamiętam to głównie z UK). Wtedy kiedy to pokazywałem usłyszałem takie samo tłumaczenie jak w przypadku Daredevila, tylko jakoś każdy miał wtedy na to wywalone.

Nie czytałem tej kolekcji. Tak jak napisałem wyżej, ze wzgledu na jakość wydania, tłumaczenie, korektę (a raczej jej braku) nie kupuje nic co wydaje Hatchette to raz. Dwa, nie zmienia to jednak faktu, że Egmont też ma swoje za uszami, więc ślepe stanie za jedynym lub drugim wydawcą nie ma żadnego sensu.

Offline michał81

« Odpowiedź #3023 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 15:00:06 »
Nie czytałem tej kolekcji. Tak jak napisałem wyżej, ze wzgledu na jakość wydania, tłumaczenie, korektę (a raczej jej braku) nie kupuje nic co wydaje Hatchette to raz. Dwa, nie zmienia to jednak faktu, że Egmont też ma swoje za uszami, więc ślepe stanie za jedynym lub drugim wydawcą nie ma żadnego sensu.
Nie ubliżaj mi teraz. Egmont wiele razy punkotwałem, tak samo jak Muchę czy Hachette.
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Sierpień 2023, 15:17:12 wysłana przez michał81 »

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3024 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 15:08:49 »
Nie ubliżaj mi teraz. Egmont wiele razy punkotwałem, tak samo jak Muchę czy Hachette.
Hahahahahah. Co!? W którym miejscu Ci ubliżałem? Czy napisałem, że Ty, michał81 ślepo stoi za Hachette lub Egmontem? Nie napisałem nic z tych rzeczy. Moja wypowiedź była ogólna, nie skierowana w żadną konkretną osobę. Proszę nie przeinaczaj mojej wypowiedzi.

Offline michał81

« Odpowiedź #3025 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 15:13:19 »
Hahahahahah. Co!? W którym miejscu Ci ubliżałem? Czy napisałem, że Ty, michał81 ślepo stoi za Hachette lub Egmontem? Nie napisałem nic z tych rzeczy. Moja wypowiedź była ogólna, nie skierowana w żadną konkretną osobę. Proszę nie przeinaczaj mojej wypowiedzi.
Cytujesz mój post, gdzie odnosisz się do mojej wypowiedzi i w jednym ciągu piszesz o zaślepieniu, bez jakiegokolwiek akapitu, który oddzielałby część twojej wypowiedź. Sorry, ale traktuje to jako skierowane bezpośrednio do mnie. Nic tu nie przekręcam.
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Sierpień 2023, 15:16:42 wysłana przez michał81 »

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3026 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 15:25:26 »
Cytujesz mój post, gdzie odnosisz się do mojej wypowiedzi i w jednym ciągu piszesz o zaślepieniu, bez jakiegokolwiek akapitu, który oddzielałby część twojej wypowiedź. Sorry, ale traktuje to jako skierowane bezpośrednio do mnie. Nic tu nie przekręcam.
Ty to tak odczytałes, więc to już Twój problem.

Offline michał81

« Odpowiedź #3027 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 15:39:59 »
@Raveonettes polecam bardziej klarownie tworzyć na przyszłość swoje posty.

Offline Crono

« Odpowiedź #3028 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 15:54:37 »

Widzę, że wszyscy będą biczować się tym Dardevilem, zapominając jak to Hachette drukuje.
Nie ma mnie w domu i nie mam jak tego sprawdzić, ale wydaje mi się że Hachette korzystało z remasterowanych materiałów przygotowanych przez IDW na potrzeby ich Transformers Classics. Każdy komiks poddano obróbce i na nowo pokolorowano. Efekt nie zawsze był dobry. Jeśli miałbym się doczepić do Hachette i ich wydań TF to tylko do ich pierwszych zeszytów TF Armada, które były tragiczne (porównajcie z Egmontem te wydania). Tyle że Egmont wyciął z któregoś zeszytu jakąś stronę z tego co pamiętam.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3029 dnia: Wt, 15 Sierpień 2023, 16:04:28 »
Kurde ten znak wodny jest na samym dole grafiki, nawet amator painta byłby w stanie to zamazać xD