Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 817799 razy)

erol, WolfSazen, Popiel, komiksowymistrz i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline emedzi 12

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1335 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 19:36:49 »
Czyli mamy zapowiedź tomu, który na liście Bazyliszka był zaraz po Legends.
To jak również fakt, że @michał 81 nie napisał pod żadnym postem w którym Bazyliszek wstawiał swoją listę, że to głupoty ;), już niemal w 100% przekonuje mnie że Bazyl faktycznie dorwał prawdziwą listę tytułów jakie u nas wyjdą.
Dodatkowo dziś przypadkiem surfując sobie po necie i szukając info o Marvel Legendary na jakimś niemieckim forum znalazłem info, że w UK potwierdzone są także na 100% GL:Rebirth (i dodatkowo nawet znalazłem info, że wyjdzie to jako tom 91 - co ciekawe na liście Bazyla ten tom jest na tym samym miejscu) oraz tajemnicze Batman: Rise of the Killer Crock, które u Bazyla na liście też pojawia się pod tym samym tytyułem. Obstawiam że są to informacje z dodatkowych tekstów zamieszczonych w tomach Sinestro Corps War i Broken City, tak jak w tomach które wyszły już u nas potwierdzono np. Atlantis Chronicles czy ostatnio jeśli dobrze pamiętam Superman Legend Reborn.
W takim razie już można chyba ponarzekać, że oprócz nadchodzącej JLA Morrisona, czy zapowiedzianego w UK Supermana Johnsa wpadną nam jeszcze kolejne duble między kolekcyjne jak Flashpoint, czy "WW: Bogowie Gotham" i "Bogowie i śmiertelnicy", zamiast np. premierowych Question: 5 books of blood od Rucki, czy Zatany i Black Canary Diniego.

Offline michał81

« Odpowiedź #1336 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 21:01:05 »
@emedzi nie przesadzajmy. Bazyl swoją listę na blogu edytował na pewno raz, po tym jak nasze Hachette zmieniło kolejność, do tego czasu szedł w zaparte, że będzie tak kolejność jak w UK, kiedy ja już wcześniej pisałem, że będą zmiany. Co pokazuje, że raczej żadnej listy nie zdobył, a tylko kopiuje z innych stron.
Nie komentuje, bo ile można te jego głupoty komentować.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1337 dnia: Śr, 26 Styczeń 2022, 12:26:29 »
Czemu. Bubelki? Nie warto kupować?

Warto jeśli nie masz.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline laf

« Odpowiedź #1338 dnia: Śr, 26 Styczeń 2022, 12:58:19 »
Nie warto kupować?

Warto jeśli nie masz.

Co do Wonder Woman: Rok pierwszy to nie czytałem, ale osobiście wystarczy mi origin WW z kolekcyjnego wydania "Bogowie i śmiertelnicy" oraz oryginał pióra Moultona (wiem, zapachniało Bazyliszkiem, ale ja również nie przepadam za kolejnymi retconami i mieszaniem w kwestii pochodzeń superbohaterów). Jeśli nie czytałeś żadnego z powyższych i nie znasz originu WW, to ten tom może Cię zainteresować.
Co do JLA to faktycznie można spróbować. Mnie ta seria nie podeszła, ale ja akurat mam awersję na Morrisona. Chociaż trzeba przyznać, że to jest taki łagodny Morrison, bez jakiegoś większego bełkotu, niezrozumienia i odwołań do komiksów sprzed pięćdziesięciu lat. Jeśli liznąłeś cokolwiek Morrisona i Ci się podobało, to ten tom również Cię nie powinien zawieść.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1339 dnia: Śr, 26 Styczeń 2022, 13:07:48 »
@laf ten origin jest istotny w kontekscie runu rucki (czyli lepiej kupic 4 tomy egmontu) i tam jest gruby retcon ktory stawia w nowym swietle wszystkie wczesniejsze historie o temiskirze. Ja polecam sie zapoznac jak ww lubisz bo to nie jest kolejny "glupi origin" tylko mimo retconu ma bardzo ciekawy pomysl na zmiane statusu quo. Aczkolwiek trzeba cala serie przeczytac zeby sie dowiedziec o co chodzi.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline laf

« Odpowiedź #1340 dnia: Śr, 26 Styczeń 2022, 13:21:39 »
@sad_drone, dzięki za wyjaśnienia. Też jestem za tym żeby (jeśli tylko to możliwe) zbierać całe serie / runy. Z tego powodu polecam również uzbierać wszystkie 4 tomy JLA Morrisona, tym bardziej, że Egmont co rusz robi sporą promocję na ten tytuł.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1341 dnia: Śr, 26 Styczeń 2022, 13:53:16 »
@sad_drone, dzięki za wyjaśnienia. Też jestem za tym żeby (jeśli tylko to możliwe) zbierać całe serie / runy. Z tego powodu polecam również uzbierać wszystkie 4 tomy JLA Morrisona, tym bardziej, że Egmont co rusz robi sporą promocję na ten tytuł.

Ja wczoraj odebralem paczke z JLA -  kupilem  na egmont.pl z rabatem 60%.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1342 dnia: Pt, 28 Styczeń 2022, 20:15:54 »
Pokazali kolejne 3 tomy w Wielkiej Brytanii i są to Kryzys na Nieskończonych Ziemiach część 2 ( dwa dodatkowe zeszyty w porównaniu do DC Deluxe Egmontu) Aquaman Utonięcie 100 % dubel DC Odrodzenie oraz Flashpoint ale nie do końca dubel bo oprócz głównej mini serii jest też kilka zeszytów serii Flash i całość ma jakieś 260 stron.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1343 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 13:55:48 »
"Legenda Hawkmana" to co prawda ledwie drugi w naszym kraju solowy album z przygodami tej postaci; tyle jednak z tego, że równie udany co poprzedni (zob. "Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics" t.80). Tym razem mamy do czynienia z zamierzoną stylizacją na wczesne dzieje Hawkmana i Hawkgirl w dobie ich debiutu i "okolic" tej okoliczności, tj. gdy losy tegoż duetu prezentowane były w magazynie "The Brave and The Bold vol.1", a okazjonalnie także "Mystery in Space". Stąd posmak tamtych czasów, z jednej strony uroczo naiwny, z drugiej dosycony odniesieniami do ówczesnej (i nieco wcześniejszej) literatury science fiction. Kosmiczne bóstwa, zaawansowana cywilizacja pozaziemska oraz z pozoru zwyczajne pasje i pragnienia funkcjonariusza sił policyjnych planety Thanagar oraz jego energicznej i odważnej małżonki. A wszystko to ujęte ujmującą kreską Michaela Larka, plastyka docenionego przez czytelników m.in. takich serii jak "Gotham Central", "Daredevil vol.2" i "Lazarus". Notabene niniejszy tom uzupełniono o wywiad z rzeczonym, całkiem zresztą interesujący.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1344 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 15:10:38 »

Jakby ktoś chciał wiedzieć jak prezentuje się numer zakupiony w kiosku.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Kamiloss

« Odpowiedź #1345 dnia: So, 05 Luty 2022, 09:21:15 »
Ten Hawkman wygląda bardzo zachecajaco. Do kiedy będzie dostępny w kioskach?

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1346 dnia: So, 05 Luty 2022, 09:27:52 »
Jeszcze przez półtora tygodnia czyli do 15 lutego 2022 r.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1347 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 18:19:16 »
Jak zaznaczyłem na początku swojego wpisu z listą tytułów BiZ i podkreślałem to zawsze, jest ona mocno płynna i umowna. Opiera się na liście hiszpańskiej i tym co zapowiedziano w edycji UK. Niestety nie możemy iść kropka w kropkę listą UK, przez konkurencję ze strony mniejszego wydawcy DC w Polsce. :) Dlatego są i będą przesunięcia.

Nienawidzę Roków Pierwszych. Nienawidzę i już. Puściłem kantem tamten tom WW od Egmontu, puściłem tak Flasha. Co z tego, że Miller to klasyka ale nie, nie kupię tego komiksu. Snydera tym bardziej. Retcony originów to zło.

Czekam na jedynie słuszne wydanie Sinestro Corps War, oraz oczekiwanym od chwili gdy przeczytałem o tym komiksie na Kartkach ze Stali, czyli Godzinie Zero. A z tych potencjalnie bliższych tytułów, to czekam na Luthor: Black Ring.

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #1348 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 16:02:03 »
Właśnie odebrałem tom 14 i 15. Rysunki w Green Arrow Łucznicy są fantastyczne tak samo ustawienie kadrów. Edit: Dziękuję Bazyl 🤪
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Luty 2022, 17:49:27 wysłana przez Czarorkuk »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1349 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 17:37:09 »
Rysunki w Green Arrow Łucznicy są fanatyczne.

Nie wiedziałem, że użytkownik @Fanatic1 maczał palce w tym komiksie. :)
To jeden z bardziej oczekiwanych komiksów o GA, których nie doczekaliśmy się w WKKDC. Dobrze, że wreszcie wyszedł po polsku. Z chęcią przeczytam jak wyjdzie w kioskach.