Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 813280 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #675 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 12:39:27 »
@UP
No wiesz. Jak Egmont Polska nie doradza przy układaniu kolejności tomów pod siebie, to jakoś zaczyna to wyglądać. Zwłaszcza Flash i Omac.

Oczywiście powtórzę, że aż 4 duble w teście, w tym jeden z WKKDC, to była duża wpadka Hachette. W Spider-Manie było lepiej. Ale teraz od 5 tomu można już ruszać z kopyta. Ominie się jeszcze Czarne Więzienie w 11 tomie i dalej znowu Shazam i Hawkman.

Offline SawiK

« Odpowiedź #676 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 13:01:25 »
Po tragicznej pierwszej zdublowanej 4ce bedzie dużo lepiej. Temu Aquaman'owi to przydał by sie chociaż 2gi tom. Kawał dobrego super bohaterskiego czytania.
Mam tez nadzieje ze ukaże się cała Topka DCManiaka:
https://dcmaniak.blogspot.com/2021/08/top-10-tomy-kolekcji-bohaterowie-i.html?fbclid=IwAR2xmS8xEPFtwixhE-UWzdUTt84Mhx_z53YVP50wBaswFnztfnXIrfgpmlQ

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #677 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 13:53:16 »
Kolejne pięć tomów prezentuje się bardzo ciekawie. Lista podobna do brytyjskiej. Fajnie by było jakby w tomie 17 zamienili Człowieka ze stali na np. Panikę na niebie albo Time and Time Again.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline SawiK

« Odpowiedź #678 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 14:01:50 »
up
Wiesz ze im te tytuły proponowałem, wkkdc miało Panike, ciekawe jak z licencią.

Przy okazji wziąłem tą premke, początek tragiczny później dużo lepiej, może wytrzymam kilka przesyłek :p
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Sierpień 2021, 14:03:27 wysłana przez SawiK »

Offline Lukop

« Odpowiedź #679 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 14:04:09 »
Zobaczcie jeszcze na krótkie opisy na stronie kolekcji:
No z tych opisów bardzo mocno bije przesłanie: "to nie do końca taki dubel", "o, a tu dodajemy jeszcze ten zeszycik", "komiks niby ten sam, ale takich dodatków, to nigdzie nie było" itd. :D

Offline emedzi 12

« Odpowiedź #680 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 15:55:01 »

Tak to się przedstawia, jeśli chodzi o pierwsze 10 tomów. A więc mamy 6 (zamknięte historie) : 4 (urwane historie). Nie jest wcale tak źle. Gorzej jeśli chodzi o duble, tutaj mamy 4 (premiery) : 6 (duble).

Jest chyba 5:5 jeśli chodzi o duble i premiery w tej dziesiątce. Numery od 6 do 10 to premiery. Możliwe, że policzyłeś Aguamana jako dubel, ale to nie ta seria, którą wydawał Egmont, tylko premiera na polskim rynku. Choć seria z Egmontu, a dokładnie 1 tom Aguamana z Odrodzenia zostanie zdublowany przez tę kolekcję, ale pewnie trochę później.

Po tragicznej pierwszej zdublowanej 4ce bedzie dużo lepiej. Temu Aquaman'owi to przydał by sie chociaż 2gi tom. Kawał dobrego super bohaterskiego czytania.
Mam tez nadzieje ze ukaże się cała Topka DCManiaka:
https://dcmaniak.blogspot.com/2021/08/top-10-tomy-kolekcji-bohaterowie-i.html?fbclid=IwAR2xmS8xEPFtwixhE-UWzdUTt84Mhx_z53YVP50wBaswFnztfnXIrfgpmlQ

Jest duża szansa, że dostaniemy 3 tom tej serii, choć w tym przypadku jego znaczna część to dubel z 3 tomu JLA z Nowego DC od Egmontu. Ale skoro jest 1 i bardzo możliwe że będzie 3 to może i 2 też wydadzą.

Ja też mam nadzieję na całą 10 z topki DCManiaka, choć michał81 cały czas sugeruje, że Wojna Korpusu Sinestro nie wyjdzie bo wyda ją Egmont, tylko ciekawe, czy to oznacza, że Egmont będzie wydawał całego Johnsa, czy tylko tę historię. Jak tylko tę historię to słabo, bo faktycznie wtedy tylko zablokują kolekcję, a sami wydadzą tylko kolejny krótki fragment tego runu. Jeśli jednak wydadzą całość to wtedy prawdopodobnie z kolekcji wyleci też GL: Odrodzenie. No cóż pewnie dowiemy się za trochę ponad miesiąc na MFKIG.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #681 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 17:01:26 »
Ja też mam nadzieję na całą 10 z topki DCManiaka, choć michał81 cały czas sugeruje, że Wojna Korpusu Sinestro nie wyjdzie bo wyda ją Egmont, tylko ciekawe, czy to oznacza, że Egmont będzie wydawał całego Johnsa, czy tylko tę historię. Jak tylko tę historię to słabo, bo faktycznie wtedy tylko zablokują kolekcję, a sami wydadzą tylko kolejny krótki fragment tego runu. Jeśli jednak wydadzą całość to wtedy prawdopodobnie z kolekcji wyleci też GL: Odrodzenie.
Raczej nie będzie to miało nic do rzeczy. To byłby chyba pierwszy w historii przypadek, że z kolekcji by coś wyleciało, bo ktoś inny to wydał. Jeśli Egmont pociągnie GL Johnsa, w co nie chce mi się wierzyć, to będzie na rynku do wyboru SCW w dwóch wersjach.

A propos narzekania na duble. Przypomniała mi się historia ze Swamp Thingiem. Kiedy wyszedł w WKKDC było stękanie, że bez sensu, nikt tego nie kupi, bo przecież Egmont właśnie to wydał w całości a nie urwane, w lepszym wydaniu, więc WKKDC ma świeży dubel i to znacznie gorszy, itd. A potem się okazało, że Swamp Thing był jednym z najszybciej sprzedających się tomów po przedłużeniu WKKDC, na allegro sprzedawał się za dwukrotność ceny a teraz jest już prawie nie do dostania, choć inne tomy kolekcji cały czas są.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Sierpień 2021, 17:07:35 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline Kamiloss

« Odpowiedź #682 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 21:34:13 »
Czyli wychodzi na to, że póki co nie ma tak źle jeśli chodzi o ilość dubli w tej kolekcji. Zastanawiam się czy jednak nie wziąć tej prenumeraty. Biorąc pod uwagę tą angielską listę to dużo tam dubli?

Offline SawiK

« Odpowiedź #683 dnia: Wt, 24 Sierpień 2021, 21:40:54 »
up
Było kilka stron wstecz pisane 28 dubli.

Offline laf

« Odpowiedź #684 dnia: Śr, 25 Sierpień 2021, 07:24:40 »
Jest chyba 5:5 jeśli chodzi o duble i premiery w tej dziesiątce.
Słuszna uwaga. Policzyłem Aquamana myśląc, że jest to ten z DC Odrodzenie, a to jest przecież początek runu z Nowego DC. Niestety nie wiedząc czemu nie mam możliwości poprawienia postu  >:(

ja nie kupię ich dubli, tylko poczekam na lepsze wydanie od Hachette.

::)
« Ostatnia zmiana: Śr, 25 Sierpień 2021, 07:26:19 wysłana przez laf »

Offline Odyn

« Odpowiedź #685 dnia: Śr, 25 Sierpień 2021, 08:47:00 »
A nie był ten początek runu wydany przypadkiem w Antologii Aquamana?
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline xanar

« Odpowiedź #686 dnia: Śr, 25 Sierpień 2021, 08:57:28 »
Były zeszyty 0,1,18,24.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Geekboy

« Odpowiedź #687 dnia: Śr, 25 Sierpień 2021, 08:57:51 »
A nie był ten początek runu wydany przypadkiem w Antologii Aquamana?

Był - dwa pierwsze zeszyty z tego co się orientuję plus dwa dużo dalsze jeśli chodzi o kontynuację.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #688 dnia: Śr, 25 Sierpień 2021, 09:37:40 »
Zastanawiam się, czy jest w ogóle cień szansy, że Egmont szarpnie się na całość tego runu Johnsa w Aquamanie N52 i wypuści elegancki Deluxe, jak to zrobił z Green Arrowem i Bagniakiem. Wyszłoby opasłe tomiszcze, nieco grubsze od Bagniaka, ale pewnie daliby radę. Można byłoby wtedy cieszyć się całością w świetnym wydaniu i odpuścić to kolekcyjne.   

Offline Motyl

« Odpowiedź #689 dnia: Śr, 25 Sierpień 2021, 10:03:46 »
To właśnie jest problem tej kolekcji, sporo pierwszych tomów i raczej zerowe szanse na ich kontynuację. A patrząc, że współczesne DC to ciągnące się wątki przez kilka tomów, to raczej słabe rozwiązanie. Naliczyłem może z dziesięć interesujących mnie tytułów. Klasyki pokroju Szmaragdowego zmierzchu, GL Rebirth, Sinestro Corps War, Black Canary and Zatanna: Bloodspell, Hawkworldu czy bardzo dobrą JLA Meltzera dawno już mam na półce i nie zamierzam dublować polskim wydaniem. Pozostaje pytanie, jak długo empik będzie leciał ze swoją kuponową promocją, bo wtedy tomy kolekcji można dorwać za 31,99 zł, a to bardzo dobra cena :)