Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 749130 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #720 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 11:24:01 »
Tylko problem z WW Rucki od Egmontu jest taki, że zrobili "przerwę" między tomem 2 a 3 taką na ponad 2 lata. Ja już nie pamiętam co tam dokładnie wcześniej było. Trzeba by znowu przeczytać poprzednie tomy.

(np. w pierwszym zeszycie runu podejmowany jest wątek, który ma swoje rozwiązanie dopiero w trzecim tomie od Egmontu).

Czyli wydanie z Kolekcji jak najbardziej się nada. :)

Offline laf

« Odpowiedź #721 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 11:29:56 »
Tylko problem z WW Rucki od Egmontu jest taki, że zrobili "przerwę" między tomem 2 a 3 taką na ponad 2 lata.
Mnie też to cholernie wkurzyło. Zresztą pisałem o tym niedawno, że Egmont nie musiał czekać na oryginalne wydanie trzeciego tomu tylko mógł zrobić własnego składaka na podstawie wydań zeszytowych czy TPB, bo przecież i tak wszyscy wiedzieli co będzie w tym tomie.
Bądź co bądź teraz są dostępne wszystkie tomy i można przeczytać całość za jednym zamachem  ;D

Offline michał81

« Odpowiedź #722 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 11:43:38 »
Jest coś takiego jak licencja i ona do czegoś zobowiązuje. Jeśli była podpisa na konkretne wydanie to nic nie mogli zbytnio potem zrobić.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #723 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 11:44:28 »
@UP
Powiedz to DD Millera 4. Albo JLA 4.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #724 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 11:46:18 »
Ale co ma jeden komiks do drugiego ?

Offline michał81

« Odpowiedź #725 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 11:46:59 »
@UP
Powiedz to DD Millera 4. Albo JLA 4.
Jak wspominałem wcześniej, w przypadku DD ktoś to ogarnia dobrze i licencja pewnie od razu zawierała te zmiany.

Offline SawiK

« Odpowiedź #726 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 13:12:56 »
Aquaman z Odrodzenia też skończył się ważnym dla bohatera wydarzeniem i tyle go widzielim🤪 Nie miał bym nic przeciwko gdyby wydali tylko run Johnsa z otwartym zakończeniem. Przy trzeciej części filmu mogli by wydać kolejny tom domykając całość. Ewentualnie przy sukcesie wydać następny 🖖

Bazyl jak zwykle problem z czapy:
2lata fakt długo, ale lepiej tak niż wcale lub kolekcyjne. Gdzie w jakiejś jednej kolekcji dostałeś kawałek i coś wyhatarane ze środka a następnie po kilku lataćh w innej kolekcji znowu coś. I nie skrzeczysz ze zero składu zero ładu. Twoj tok myślenia się zmienia gdy kolekcja robi siekę czy tylko udajesz i nie masz z tym wtedy żadnego problemu🤔🤷‍♂️

Offline Uluru

« Odpowiedź #727 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 13:32:30 »
Twoj tok myślenia

Wydaje mi się że w tym momencie zdecydowanie przeceniasz bazyla.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #728 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 17:01:51 »
To proszę tylko nie pisać że Egmont jest lepszy, skoro robi dokładnie to samo co niektöre Kolekcję. Kurczę - tą antologia Aquamana ciągle przede mną. Ale raczej było do przewidzenia że regularna seria z tym bohaterem nie ma u nas szans.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #729 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 17:52:17 »
Proponuję Ci jeszcze zastanowić się nad tym ruchem. Wprawdzie cały run Rucki to nie są jakieś wyżyny komiksu superbohaterskiego (bardziej cenię sobie późniejszy run Azzarello), ale zdecydowanie lepiej zapoznać się z całością niż tylko z pierwszym story arc. Tym bardziej, że początek tego runu jest najsłabszy i niezbyt wiele się dzieje, a ciekawiej robi się dopiero tak od połowy pierwszego tomu. No i oczywiście wszystko ma swoją przemyślaną ciągłość fabularną (np. w pierwszym zeszycie runu podejmowany jest wątek, który ma swoje rozwiązanie dopiero w trzecim tomie od Egmontu).
Daruję sobie tylko Orędowniczkę z kolekcji, bo to faktycznie wygląda na gorszy wybór. Wezmę tomy 1 i 2 z Egmontu a jeśli mi się spodoba i będę miał poczucie, że coś wymaga dokończenia to i 3 oraz na spróbowanie Krew od Azzarello (tego w kolekcji nie ma, więc nie ma wyboru).

Natomiast Kłamstwa, Prawda i Rok Pierwszy lepiej prezentują się w kolekcji.

Swoją drogą to będzie moje drugie podejście do księżniczki Amazonek, bo jak do dotąd nic nie przypadło mi do gustu poza Martwą Ziemią.
« Ostatnia zmiana: Cz, 26 Sierpień 2021, 17:54:25 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

« Odpowiedź #730 dnia: Pt, 27 Sierpień 2021, 07:39:36 »
@UP
Sporo tych postaci jest w WKKDC. Znaczy w dalszych numerach. Sam czekałem na tom z Boosterem Goldem czy Time Masters, ale się nie doczekałem. :( Będzie Vigilante, Question, Nightwing, Zatanna, Hawkman i Shazam jak w WKKDC. Zawsze to coś. To jest jednak zaletą kolekcji - dostaniemy coś więcej niż główną Trójkę i JL, jak nam Egmont to serwuje.

Cieszę się na te komiksy związane z tymi postaciami tak jak na Adama Strange, Aquamena, Suicide Squad, Legion Superbochaterów. Zauważyłem jednak że na liście podanej na wstępie konwersacji brakuje także historii dedykowanych 

Green Arrow, Lobo, Marsjański Łowca Ludzi, Doom Patrol, The Atom, Metal Men, Deadman, Teen Titans, Raven, Beast Boy, The Teriffic, Shade The Changing Man, Plastic Man...

Nie wspominając już o postaciach z historii o Green Lanternach jakie mogli by pokazać.

Może nie powinniśmy się sugerować tą listą podaną na początku? W sumie to jest jakaś bardzo nie oficjalna informacja? Na wikipedii pojawiła się lista tylko 10 tytułów: https://pl.wikipedia.org/wiki/Uniwersum_DC:_Bohaterowie_i_Z%C5%82oczy%C5%84cy

« Odpowiedź #731 dnia: Pt, 27 Sierpień 2021, 07:46:38 »
Mi zupełnie nie odpowiada formuła SBM. Mam dosłownie kilka tomów ze względu na zamieszczone w nich cenione historie i raczej już nic więcej nie kupię. Nie pasuje mi kupowanie tomów z kiepskimi komiksami bo trzeba upchać w kolekcji multum nieznanych postaci.

Ta kolekcja to taki złoty środek między formułą SBM a WKKDC.

Ja na początku też chciałem kupić kilka tomów kolekcji SBM z postaciami lub historiami, które lubię. Dzięki temu że się skusiłem na kupno tomów którymi nie byłem zainteresowany odkryłem wiele postaci i twórców oraz zakątków i aspektów universum marvela, które bardzo mi się spodobały. W zasadzie w każdym tomie jest coś fajnego co sprawia że chętnie bym do niego wrócił.

To że historia lub postać jest popularna to wcale nie znaczy że jest jakościowo lepsza od niepopularnej. O sprzedaży czy zainteresowaniu decyduje dużo więcej czynników niż jakość sama w sobie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #732 dnia: Pt, 27 Sierpień 2021, 08:38:12 »
@UP
Prawdopodobnie w tej dodatkowej dwudziestce ponad listę hiszpańską, dostaniemy też Green Arrow: Longbow Hunters. Plastic Man był w WKKDC. :) Będzie też np. All-Star Squadron: Saga of the Ultra-Humanite czyli grupa o której ja nic nie wiem i mam nadzieję, że to się dobrze będzie czytać. Poza dublami, większość tomów szykuje się bardzo interesująco.

Offline eridraven

« Odpowiedź #733 dnia: Pt, 27 Sierpień 2021, 09:46:01 »
Porównanie tomu trzeciego od Hachette ze wcześniejszym wydaniem od Eaglemoss:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1084735128732489&id=381103149095694
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #734 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 08:44:08 »
Kiedys pytalem o to Kolodziejczaka na Pyrkonie czy w sytuacji jesli Aquaman z Rebirth bedzie sie dobrze sprzedawal czy jest szansa na super serie  aquaman z N52, powiedzial ze jak najbardziej. Aquamana z Rebirth juz niema slaba sprzedaz a jedyne co dostalismy dodatkowo to Antologie choc watpie ze z inicjatywy Egmont, bardziej narzucone z gory.

Pytanie jest takie - czy dobrze, że po polsku dostaliśmy chociaż te 3 trejdy Aquamana, czy też Egmont w ogóle nie powinien zaczynać tego wydawać, skoro i tak to urwał.