Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 770591 razy)

Odp: Batman
« Odpowiedź #4275 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 18:57:03 »
  Jeżeli jest tak jak mówisz, to to jedyna słuszna droga. Nie chciałbym dostać zbiorczaka klasycznego Batmana na którego czekam od 2012 roku w którym przeczytałbym Duszę Bestii a nie dostałbym Wygłodniałej trawy lub Aborygena.

Offline michał81

« Odpowiedź #4276 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 19:30:10 »
Ale czym wy się martwicie? Że Egmont nie wyda klasycznego Batmana? Że nie wyda runu Morrisona?

Wyda. W swoim czasie. Nie będzie to DC Finest. Nie będzie to Batman: The Caped Crusader czy Batman: The Dark Knight Detective. Nie będzie to też wydanie Urban Comics. Zrobią to po swojemu.

Run Morrisona też będzie i pewnie też dostaniemy pełne wydanie Red Hooda który wyszedł obecnie w kolekcji.
« Ostatnia zmiana: Wt, 02 Wrzesień 2025, 19:36:49 wysłana przez michał81 »

Offline Juby

« Odpowiedź #4277 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 17:07:17 »
Tegoroczny Dzień Batmana ustalono oficjalnie na 20 września.

Offline Yorik

« Odpowiedź #4278 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 02:18:48 »
Zapoznałem się z #1 Batmana od Matta Fractiona. Wypadłem jakiś czas temu z głównych serii o Batmanie, choć śledziłem mniej więcej co się dzieje, coś tam też z runu Zdarsky'ego sprawdzałem. Gotham w trochę innym stanie niż zapamiętałem je ostatni raz, jest więc dobrym otwarciem by wrócić. Ciężko mi jednak pojąć jedną rzecz - obecnym komisarzem policji jest Vandal Savage, nieśmiertelny przeciwnik Ligi Sprawiedliwości. Jest to najdelikatniej mówiąc pomysł naciągany. Vandal przez swoją komiksową bytność płatał figle różnym superbohaterom, udało mu się raz nawet zabić Supermana. I samo to że teraz stanął na drodze Mrocznego Rycerza, to nic takiego, co by komiks superbohaterski miało zszokować. Natomiast ni w ząb nie jest wiarygodne dla tej postaci. Wyobraźcie sobie, że Lex Luthor nagle zadowala się byciem przeciwnikiem Flasha, lub Joker odkochuje się w Batmanie, i od dziś postanawia dręczyć Nightwinga. Wiem, że kiedyś Lucyfer Gaimana został przerobiony tak w telewizji, że rozwiązywał zagadki kryminalne, ale... ;) no właśnie. Nie jest wiarygodny dla mnie facet, który po cichu ingerował w losy świata, znał osobiście najważniejszych dyktatorów, i nagle stwierdza że będzie komisarzem policji w pewnym amerykańskim, słynącym z przestępczości mieście.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Kyms

« Odpowiedź #4279 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 21:57:09 »
Pod Dzień Batmana pokazano nowego przeciwnika Batka, który zadebituje w "Batman #4" Fractiona.

No i Taylor pochwalił się Lionem, nowym łotrem na łamach "Detective Comics"

Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Yorik

« Odpowiedź #4280 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 22:35:01 »
Podoba mi się że tak odważnie eksponują niebieską pelerynę Batmana w ostatnich latach.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Juby

« Odpowiedź #4281 dnia: Pn, 06 Październik 2025, 08:41:38 »
Kilka recenzji komiksów z Batmanem ode mnie:

Batman: Ziemia niczyja, Tom 6: Kolej podziemna
https://www.batcave.com.pl/komiksy-polska-2025/batman-ziemia-niczyja-tom-6-kolej-podziemna/

The Riddler: Year One
https://www.batcave.com.pl/komiks/the-riddler-year-one/

Batman: Arkham – Pingwin
https://www.batcave.com.pl/komiksy-polska-2025/batman-arkham-pingwin/

W tej ostatniej macie porównania różnic między Egmontem, a TM-Semic 2/91.

Gdyby kogoś: po zmianie szaty graficznej wchodząc na BatCave gdy zjedziecie na sam dół strony znajdziecie sekcję Recenzje, w której zawsze wyświetla sześć najświeższych recenzji na stronie.

Offline C.H.U.D.Y.

« Odpowiedź #4282 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 19:26:19 »
W polskich dyskusjach o komiksach związanych z Batmanem "Rok Trzeci" Marva Wolfmana praktycznie nie istnieje. Można wiele zarzucić temu komiksowi. Nawet wśród amerykańskich fanów komiks ten styka się z ambiwalencją. Ale gdy przeczyta się go w kolejności "Śmierć w rodzinie" -> "Rok Trzeci" - > "A lonely place of dying" to nagle widać funkcjonalność tego zapomnianego komiksu.

[MCh.]

https://gothamwdeszczu.com.pl/blog/batman-year-three-deluxe-edition-recenzja-komiksu/

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4283 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 19:53:12 »
@UP
Też o tym pisałem. Po ostatnich batmanowych historiach w BiZDC, dodatkach do nich dołączonych i dodruku Roku Pierwszego ja też jestem za tym by został wydany po polsku Rok Drugi i Rok Trzeci. Skoro są to krótsze historie, to by się zmieściły w jednym DC Deluxe.

Offline michał81

« Odpowiedź #4284 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 20:59:26 »
Wydawanie roku 3 bez Śmierci w rodzinie nie ma sensu. Tym bardziej łączyć to z Rokiem Drugim, który nie ma związku z tą historią.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4285 dnia: So, 11 Październik 2025, 03:25:39 »
Rozszerzone wydanie Śmierci w Rodzinie zaraz wyjdzie. Jeszcze 16 tygodni. Po wydaniu samej Najczarniejszej nocy wszystko jest mozliwe.

Offline C.H.U.D.Y.

« Odpowiedź #4286 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 12:57:34 »
Jest jeszcze trzecia opcja, na pewno ktoś już tutaj ją postulował
Otóż publikacja serii caped crusader oraz dark knight detective
zbierającej wszystkie te historie w spójną całość

Wyczekuję tych reprintów po polsku bo było to bardzo przemyślane.

Offline michał81

« Odpowiedź #4287 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 13:21:29 »
I pewnie się takich wydań doczekamy, bo kiedyś skończą się do wydawania batmanowe crossovery

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4288 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 13:24:59 »
Czytałem "Śmierć w Rodzinie" jak wyszła w WKKDC, teraz już trochę zapomniałem szczegóły. Ale przeczytanie początku runu Starlina pokazało mi, że podoba mi się jego scenopisarstwo i pomysły. "Sekta" też miała dwa motywy, które były ciekawe i potem je rozwinięto. Dlatego z chęcią wrócę do "Śmierci w Rodzinie" i będziemy mieć już całego starlinowego Batmana. W naszej obecnej sytuacji rynkowej chyba na więcej liczyć nie możemy. Przynajmniej póki nie wyjdą szczegóły polskiego wydania "New Gotham".

Offline Juby

« Odpowiedź #4289 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 10:46:07 »
Na BatCave pojawiła się alfabetyczna lista wszystkich polskich wydań komiksów z Batmanem z ich oryginalną zawartością. Dodano w niej również informacje dotyczące podobnych, lub takich samych zawartości w innych polskich wydaniach. Bardzo pomocna rzecz, więc każdy fan powinien do niej zerknąć:

Katalog Bat-komiksów

I od razu prośba z mojej strony. Jeśli dostrzeżecie w powyższym jakieś braki, błędy, lub pomyłki, a posiadacie fizyczne wydanie komiksu pod ręką i bylibyście w stanie to zweryfikować, śmiało piszcie - tutaj, bądź bezpośrednio do mnie na pw. Przyjmiemy każdą pomoc, aby lista była jak najdokładniejsza 8)