Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 773109 razy)

grzegorz.cholewa, bababatman, frosty24 i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline OokamiG

Odp: Batman
« Odpowiedź #3855 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 14:04:32 »
New Gotham to można pod Event podpiąć. Bez Niego robią się bardzo duże dziury fabularne. W tym storu arcu jest wprowadzona dość istotna postać, która później pojawia się u Brubakera. Nie wyobrażam sobie, żeby tego nie wydali.

Offline Juby

« Odpowiedź #3856 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 14:10:37 »
No to materiału sprzed runu Morrisona mają do końca 2027 roku. Mogliby się przerzucić na miękką oprawę, żeby to się dało jakoś upchać w półki ;D

« Odpowiedź #3857 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 14:14:07 »
Po Broken City jest event War Games, historia z Red Hoodem oraz Face Off i dopiero potem Morrison. Wysztko to posiada nowe "grube" wydania zbiorcze. Tą rozpiskę to robiłem już dawno tutaj.
Bardzo dobra rozpiska Michał - Egmont właśnie mógłby iść czymś takim, już teraz mamy dziury mimo może się wydawać wydania Epidemi i Dziedzictwa przed No Man's Land - ciężko mimo wszystko wydać na naszym rynku kompletnie wszystkie zeszyty. Dobrze będzie jeśli Egmont właśnie pójdzie wydaniami z rozpiski, bo wtedy dostaniemy mimo wszystko najbardziej kluczowe rzeczy i mimo lekkich dziur będziemy mieli dużo dobrego Batmana po polsku ładnie wydanego.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Pocztar

« Odpowiedź #3858 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 17:01:08 »
dopiero post Pocztara zmobilizował mnie do sięgnięcia po ten tytuł. I udało mi się przeczytać zaledwie połowę tej pozycji. Ale jakie to dobre!!!

No to się bardzo cieszę :) Ja tylko dodam, że to były wycinki z mojej recenzji, więc jeśli gust się pokrywa, to zachęcam do lektury tekstów pod linkiem ze stopki ;)

Offline Juby

« Odpowiedź #3859 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 10:22:13 »
Dwie kolejne recenzje ode mnie. Sen Nietoperza pozostawiony bez oceny (bo autentycznie nie wiem czy mi się podobało, czy też nie i w jakich ramach miałbym go oceniać ;D), z kolei trzeci tom Ziemi Niczyjej to pierwszy od dwóch lat klasyczny Batman, którego oceniłem tak nisko.

https://www.batcave.com.pl/komiksy-polska-2024/sen-nietoperza/#1

https://www.batcave.com.pl/komiksy-polska-2024/batman-ziemia-niczyja-tom-3-walka-o-gotham/#1

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3860 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 13:28:42 »
Mnie w tych klasycznych Batmanach z Egmontu, z tomu na tom, coraz mniej podoba się kreska i kolorowanie. NML dojadę już do końca, ale nic już do przodu nie będę brał, jeśli dalej będą szli chronologicznie. Poczekam aż się cofną do klasyki (Alan Grant itp.)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Gieferg

« Odpowiedź #3861 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 14:34:24 »
Mnie w tych klasycznych Batmanach z Egmontu, z tomu na tom, coraz mniej podoba się kreska i kolorowanie.

Miałem dokładnie tak samo w związku z czym odpuściłem po "Dziedzictwie".
Rzeczy sprzed Knightfallu bym brał, późniejszych nie.
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Czerwiec 2024, 14:52:12 wysłana przez Gieferg »

Offline michał81

« Odpowiedź #3862 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 16:46:50 »
Myślę że po 2 tomach będą takie same komentarze, jakie pojawiają się już przy Ziemi Niczyjej zarówno pod kątem fabuły jak i rysunków.  🤣😂

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #3863 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 18:26:46 »
Tam nie ma takich rozwleczonych do granic możliwości fabuł. Knightfall był wyzwaniem, NML to już przegięcie. Tamte szorciaki bardzo dobrze wchodzą, bo i graficznie i fabularnie stały na poziomie. Caped Crusader to w ciemno bym brał.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3864 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 18:36:11 »
Myślę że po 2 tomach będą takie same komentarze, jakie pojawiają się już przy Ziemi Niczyjej zarówno pod kątem fabuły jak i rysunków.  🤣😂
Breyfogle do scenariusza Granta, czy też historie Milligana stoją z 5 poziomów wyżej niż Ziemia Niczyja i sądzę, że nikt by nie narzekał:)

Offline michał81

« Odpowiedź #3865 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 19:16:52 »
Breyfogle wszystkiego nie narysował, a Granta wszystkiego nie napisał. Myślę, że za bardzo w takich stwierdzeniach przemawia nostalgia za semikami, bo teraz byłoby to wydawane wszystko po kolei i kompletnie (może poza rzeczami które są dostępne jak Rok Pierwszy), tak jak cała saga Knightfall, która też był tu krytykowany. Zawsze można sobie skompletować te semiki i samemu sprawdzić, nie czekając jak Egmont, aż wyda to wszystko ponownie.

I w sumie, to Kołodziejczak powtarzający za każdym razem, jak mantrę: "jak czegoś Egmont nie wydaje to źle, a jak to wyda to jeszcze gorzej" to wcale się nie myli.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3866 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 19:40:53 »
Breyfogle wszystkiego nie narysował, a Granta wszystkiego nie napisał. Myślę, że za bardzo w takich stwierdzeniach przemawia nostalgia za semikami, bo teraz byłoby to wydawane wszystko po kolei i kompletnie (może poza rzeczami które są dostępne jak Rok Pierwszy), tak jak cała saga Knightfall, która też był tu krytykowany. Zawsze można sobie skompletować te semiki i samemu sprawdzić, nie czekając jak Egmont, aż wyda to wszystko ponownie.

I w sumie, to Kołodziejczak powtarzający za każdym razem, jak mantrę: "jak czegoś Egmont nie wydaje to źle, a jak to wyda to jeszcze gorzej" to wcale się nie myli.
Wystarczy żeby wydali Legends of the Dark Knight Norm Breyfogle vol.1-2. Tam są najlepsze historie: Mud Pack, Szczurołap, Ekstaza, Fever i wiele innych. I moim zdaniem w ogóle się nie zestarzały (czytałem je sobie ostatnio, jako że posiadam oryginały). Semiców nie ma co kompletować bo usuwali strony. Natomiast co do Kołodziejczaka, to kompletnie mnie nie interesuje co tam sobie gada.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3867 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 20:03:12 »

Nie sądzę bo mam całego Batmana z TM-Semic i do końca mi się podobał. Warstwa graficzna w komiksie amerykańskim zaczęła się psuć pod koniec lat 90-tych. Za dużo komputera, zbyt grube kontury, niemal całkowite odejście od cieniowania. Nie wiem czy to pośpiech czy po prostu taki styl, ale nie podoba mi się.
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Czerwiec 2024, 20:05:12 wysłana przez amsterdream »
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline michał81

« Odpowiedź #3868 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 20:21:16 »
Nie sądzę bo mam całego Batmana z TM-Semic i do końca mi się podobał.
Tylko ze ja mówię o pełnych wydanich, a nie o jakiś okrojonych i wybranych zeszytach.

Offline Juby

« Odpowiedź #3869 dnia: Wt, 04 Czerwiec 2024, 23:06:29 »
Skakałbym z radości nawet gdyby Egmont wydał tylko jeden tom Norma i Alana tak, jak zrobiono to z X-Men Jima Lee, lub Spider-Manem Todda McFarlane'a. Ale uważam, że i tak nie ma na co narzekać. Może kiedyś się doczekamy. Tymczasem dostajemy Ziemię Niczyją, a dla tych, których Batman z ongoingów/crossoverów już zmęczył, w DC Deluxe zaczęli wydawać najlepsze co w komiksach z Batmanem się ukazało - klasyki Jepha Loeba i Tima Sale'a. Tyle klasycznego Batmana (tj. sprzed TheNew52) jeszcze nie było :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Czerwiec 2024, 23:08:01 wysłana przez Juby »