Jestem ciekaw, jak oceniacie szanse powodzenia poniższego pomysłu.
Co myślicie o ustaleniu Nagród Forum Komikspeca (NFK!), które odpowiednia delegacja przeważnie w jakimś składzie obecna na Festiwalach wręczałaby nagrodzonym?
To mogłoby być coś drobnego, efekt wspólnej zrzutki po parę groszy, komiks z dedykacją, laurka, grafika istniejących tutaj użytkowników w mniejszym albo większym stopniu potrafiących naszkicować jakiegoś patyczaka, o ile zgodzą się poświęcić swój czas - nagroda jest kwestią wtórną, to jest ta przyjemna strona przedsięwzięcia.
Jest tutaj jakaś społeczność, mniej lub bardziej aktywna. Czasami jej członkowie walą się po głowach (chyba póki co tylko werbalnie), czasami muszą się oddalić na chwilowe odosobnienie. Ale jak by na to nie patrzeć, jest tu jakaś społeczność i stanowi ona jakąś część rynku - nieważne nawet jak istotną.
Ustalenie takich nagród byłoby na pewno przede wszystkim sygnałem, że niezależnie od naszych różnic, jesteśmy przede wszystkim fanami tego medium i jako grupa fanów doceniamy to, co nasi autorzy i wydawcy robią na rynku.
Byłby to także jakiś sygnał odnośnie istnienia tej grupy, impuls być może podnoszący medialność forum, ze wszystkimi stronami pozytywnymi i negatywnymi z tym związanymi.
Nagrody mogłyby obowiązywać w kategoriach, w jakich toczą się coroczne głosowania:
- Najlepszy wydawca: wręczana wydawcy
- Najlepszy komiks polski: wręczana autorowi
- Najlepszy komiks ogólnie: wręczana wydawcy
- Najlepsza manga: wręczana wydawcy
- Najlepsze superhero: wręczana wydawcy
- Każda inna kategoria, jeśli z czasem znalazłaby swoje poparcie (za jakość produktów, za komunikację z rynkiem itd.)
Kwestią niepewną jest rodzaj nagrody; czy znajdzie się odpowiednia liczba osób, która oprócz deklaracji wesprze temat (np. finansowo, czasowo albo kreatywnie).
Drugą grupą są te kwestie czysto organizacyjne (zbiórka, kreacja, logistyka, przedstawiciel na Festiwalu). Zastanawiam się, czy zachodzą tu jakieś kwestie podatkowo-prawne.
Tu pytanie do właściciela tej przestrzeni, jakie kieruję za pośrednictwem moderacji. @Mateusz, do Ciebie jako założyciela i redaktora naczelnego: jakim wsparciem mógłby tu zadziałać portal Filmożercy?
Pamiętajmy, że chodzi o zabawę, gest uznania, przekazanie tego, co nam tutaj wychodzi w ramach głosowań.
Jestem ciekaw, jak odbieracie taki pomysł.