Autor Wątek: Top Listy - 2023 - pytania i sugestie  (Przeczytany 30244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PJP

Odp: Top Listy - 2023 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #90 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 08:58:40 »
Dziwi mnie twoje zdumienie. Polskie komiksowo od lat jeździ na sentymencie i nostalgii  8)

Offline Spiff

« Odpowiedź #91 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 09:38:42 »
Dziwi mnie twoje zdumienie. Polskie komiksowo od lat jeździ na sentymencie i nostalgii  8)

Za trzydzieści lat ludzie będą głosować na wznowienia Malutkiego Lisa i Wielkiego Dzika, Detektywa Misia Zbysia, Nieustraszonych Łowców Strachów i Wydział 7 :)
tak mi się przynajmniej wydaje. :)
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #92 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 09:57:15 »

Ja nie jestem zdziwiony tym, że te komiksy się sprzedają bo wiem jaka jest siła sentymentu, nawet sam jej czasem ulegam. Bardziej dziwiło mnie, że w takim głosowaniu jak to tutaj, są one wyróżniane na wysokich miejscach. Ale spoko, Wilk i Necr09 wyjaśnili to na tyle klarowanie, że już się nie dziwię i też nie chcę psuć zabawy i czegokolwiek narzucać.

Za trzydzieści lat ludzie będą głosować na wznowienia Malutkiego Lisa i Wielkiego Dzika, Detektywa Misia Zbysia, Nieustraszonych Łowców Strachów i Wydział 7 :)
tak mi się przynajmniej wydaje. :)

To już nie ta skala, nie te nakłady :) Oby za 30 lat jeszcze ktokolwiek czytał komiksy i się nimi interesował :D

Offline PJP

« Odpowiedź #93 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 11:22:20 »
Pięć czy dziesięć lat to dużo, żeby wróżyć a co dopiero 30 ;) Ostatnio wieszczy się szalony rajd mang, że zabije, zagryzie i zniszczy inne komiksy. Jestem umiarkowanym optymistą, przeżyłem już ze 3 albo 4 fale mangi i każda kolejna kończyła się gwałtowniej  8)

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #94 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 15:37:44 »
Jestem ciekaw, jak oceniacie szanse powodzenia poniższego pomysłu.

Co myślicie o ustaleniu Nagród Forum Komikspeca (NFK!), które odpowiednia delegacja przeważnie w jakimś składzie obecna na Festiwalach wręczałaby nagrodzonym?
To mogłoby być coś drobnego, efekt wspólnej zrzutki po parę groszy, komiks z dedykacją, laurka, grafika istniejących tutaj użytkowników w mniejszym albo większym stopniu potrafiących naszkicować jakiegoś patyczaka, o ile zgodzą się poświęcić swój czas - nagroda jest kwestią wtórną, to jest ta przyjemna strona przedsięwzięcia.

Jest tutaj jakaś społeczność, mniej lub bardziej aktywna. Czasami jej członkowie walą się po głowach (chyba póki co tylko werbalnie), czasami muszą się oddalić na chwilowe odosobnienie. Ale jak by na to nie patrzeć, jest tu jakaś społeczność i stanowi ona jakąś część rynku - nieważne nawet jak istotną.

Ustalenie takich nagród byłoby na pewno przede wszystkim sygnałem, że niezależnie od naszych różnic, jesteśmy przede wszystkim fanami tego medium i jako grupa fanów doceniamy to, co nasi autorzy i wydawcy robią na rynku.
Byłby to także jakiś sygnał odnośnie istnienia tej grupy, impuls być może podnoszący medialność forum, ze wszystkimi stronami pozytywnymi i negatywnymi z tym związanymi.

Nagrody mogłyby obowiązywać w kategoriach, w jakich toczą się coroczne głosowania:
- Najlepszy wydawca: wręczana wydawcy
- Najlepszy komiks polski: wręczana autorowi
- Najlepszy komiks ogólnie: wręczana wydawcy
- Najlepsza manga: wręczana wydawcy
- Najlepsze superhero: wręczana wydawcy
- Każda inna kategoria, jeśli z czasem znalazłaby swoje poparcie (za jakość produktów, za komunikację z rynkiem itd.)

Kwestią niepewną jest rodzaj nagrody; czy znajdzie się odpowiednia liczba osób, która oprócz deklaracji wesprze temat (np. finansowo, czasowo albo kreatywnie).
Drugą grupą są te kwestie czysto organizacyjne (zbiórka, kreacja, logistyka, przedstawiciel na Festiwalu). Zastanawiam się, czy zachodzą tu jakieś kwestie podatkowo-prawne.
Tu pytanie do właściciela tej przestrzeni, jakie kieruję za pośrednictwem moderacji. @Mateusz, do Ciebie jako założyciela i redaktora naczelnego: jakim wsparciem mógłby tu zadziałać portal Filmożercy?

Pamiętajmy, że chodzi o zabawę, gest uznania, przekazanie tego, co nam tutaj wychodzi w ramach głosowań.

Jestem ciekaw, jak odbieracie taki pomysł.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #95 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 16:15:06 »

Co myślicie o ustaleniu Nagród Forum Komikspeca (NFK!), które odpowiednia delegacja przeważnie w jakimś składzie obecna na Festiwalach wręczałaby nagrodzonym?

Jestem na tak, ale jak sam zauważyłeś będzie sporo do roboty.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Mateusz

« Odpowiedź #96 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 16:27:13 »
Pomysł bardzo spoko. Mogę zaoferować wszelkie wsparcie organizacyjne osobie czy osobom, które się tego zadania podejmą. Chętnie też podpromujemy plebiscyt na Filmożercach. Nie ma z tym problemu.
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #97 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 17:21:12 »
Ogólnie jestem sceptycznie nastawiony do tego typu inicjatyw, bo na ogół prędko zjawia się szajka, która w ekspresowym tempie oplata je niczym Ungolianta i degraduje, grając oczywiście nie na faktyczny prestiż nagrody, a na siebie. Do tego niemal z miejsca daje o sobie  ,,klucz" rodzinny i towarzyski. Komiksowe nagrody na naszym gruncie niestety nie są wolne od tej patologii. Ale kto wie, może tym razem się uda.

P.S. Czy ktoś pamięta tego typu przedsięwzięcie pt. nagroda im. Henryka Sienkiwicza? To były niezłe jaja 😄

Offline michał81

« Odpowiedź #98 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 17:30:05 »
A może po prostu zprojektujcie nagrodę i zamówcie gdzieś wydruk 3D. W sumie to nagroda w formie patyczak byłby całkiem niezłą opcją.

Offline turucorp

« Odpowiedź #99 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 18:20:43 »
Czy ktoś pamięta tego typu przedsięwzięcie pt. nagroda im. Henryka Sienkiwicza? To były niezłe jaja 😄
Chodzi ci o tę nagrodę dla Świdzińskiego, której nie dostał, chociaż wszędzie pisali, że dostał?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #100 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 19:19:05 »
Tak, właśnie o to ,,odznaczenie" chodziło.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #101 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 20:59:24 »
Mi się koncept podoba. Widziałbym jako nagrodę jakąś statuetkę. Wydruk 3D to chyba dobry kierunek. Kwestia czy ktoś z obecnych ma pomysł na formę i czy znajdzie się ktoś, kto umiałby to wymodelować cyfrowo.
Myślę, że będę w stanie się zaangażować finansowo.
A jako że na konwentach bywam, mogę być w komitecie wręczającym.
Mam tylko kłopot z SH - mamy 3 kandydatów do nagrody, zgadza się? Egmont, Mucha i Hachette. Z czego E wydaje najwięcej, M ochłapy po E, a H kolekcje... Przynajmniej tak postrzegam ten segment rynku. Nie za ciasno będzie na podium?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #102 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 21:16:05 »

To mogłoby być coś drobnego, efekt wspólnej zrzutki po parę groszy, komiks z dedykacją, laurka, grafika istniejących tutaj użytkowników w mniejszym albo większym stopniu potrafiących naszkicować jakiegoś patyczaka, o ile zgodzą się poświęcić swój czas - nagroda jest kwestią wtórną, to jest ta przyjemna strona przedsięwzięcia.

Jest tutaj jakaś społeczność, mniej lub bardziej aktywna. Czasami jej członkowie walą się po głowach (chyba póki co tylko werbalnie), czasami muszą się oddalić na chwilowe odosobnienie. Ale jak by na to nie patrzeć, jest tu jakaś społeczność i stanowi ona jakąś część rynku - nieważne nawet jak istotną.

Ustalenie takich nagród byłoby na pewno przede wszystkim sygnałem, że niezależnie od naszych różnic, jesteśmy przede wszystkim fanami tego medium i jako grupa fanów doceniamy to, co nasi autorzy i wydawcy robią na rynku.
Byłby to także jakiś sygnał odnośnie istnienia tej grupy, impuls być może podnoszący medialność forum, ze wszystkimi stronami pozytywnymi i negatywnymi z tym związanymi.

Nagrody mogłyby obowiązywać w kategoriach, w jakich toczą się coroczne głosowania:
- Najlepszy wydawca: wręczana wydawcy
- Najlepszy komiks polski: wręczana autorowi
- Najlepszy komiks ogólnie: wręczana wydawcy
- Najlepsza manga: wręczana wydawcy
- Najlepsze superhero: wręczana wydawcy
- Każda inna kategoria, jeśli z czasem znalazłaby swoje poparcie (za jakość produktów, za komunikację z rynkiem itd.)

Kwestią niepewną jest rodzaj nagrody; czy znajdzie się odpowiednia liczba osób, która oprócz deklaracji wesprze temat (np. finansowo, czasowo albo kreatywnie).
Drugą grupą są te kwestie czysto organizacyjne (zbiórka, kreacja, logistyka, przedstawiciel na Festiwalu). Zastanawiam się, czy zachodzą tu jakieś kwestie podatkowo-prawne.
Tu pytanie do właściciela tej przestrzeni, jakie kieruję za pośrednictwem moderacji. @Mateusz, do Ciebie jako założyciela i redaktora naczelnego: jakim wsparciem mógłby tu zadziałać portal Filmożercy?

Pamiętajmy, że chodzi o zabawę, gest uznania, przekazanie tego, co nam tutaj wychodzi w ramach głosowań.

Jestem ciekaw, jak odbieracie taki pomysł.

Albo antynagrody, np Złote Bazyle

Online Castiglione

« Odpowiedź #103 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 21:25:00 »
Ale Złoty Bazyl co roku obowiązkowo zarezerwowany dla TK.

Offline komiks

« Odpowiedź #104 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 22:09:55 »
Tak z ciekawości, o jakiej liczbie aktywnych użytkowników KOMIKSpec mówimy? Szacunkowo ile osób brałoby udział w takim głosowaniu i jak to wygląda na tle innych tego typu konkursów?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness