Autor Wątek: Top Listy - 2022 - pytania i sugestie  (Przeczytany 23044 razy)

Offline kubisz

Odp: Top Listy - 2022 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #105 dnia: Pt, 10 Luty 2023, 11:24:39 »
Ale LiT to nie tylko frankofoństwo. Choć pozycji wyłamujących się z tych ram jest niewiele - "Toppi kolekcja", "Wypadek na polowaniu", "Mały astronauta", "Powrót pszczołojada", "Księżycowy jeleń", "Posiadłość", "Dziki ląd"... Coś pominąłem? W sumie niewiele tego, ale coś da się wybrać.

Offline wilk

« Odpowiedź #106 dnia: Pt, 10 Luty 2023, 11:40:29 »
Ja nie widzę większego sensu w głosowaniu na wydawnictwa, przynajmniej z mojego punktu widzenia i moich kryteriów. Dla mnie najważniejsze są tytuły, które wydaje dane wydawnictwo, przy czym wydawnictwo z jednym dobrym tytułem stawiam wyżej niż wydawnictwo z dziesięcioma średnimi. Jakość wydania, kontakt z czytelnikami, ceny i wszystkie inne czynniki, którymi można się kierować głosując na wydawnictwo mają dla mnie drugorzędne znaczenie.

U mnie Lost in Time zajęło ósme miejsce wyłącznie za kolekcję Toppi.

Online perek82

« Odpowiedź #107 dnia: Pt, 10 Luty 2023, 12:45:37 »
Moje głosy na wydawnictwo też były pochodną komiksów, na które zwróciłem uwagę. Wymyśliłem sobie jakiś algorytm punktowania i wyszedł jakiś ranking. To co uznam za średnie, to ma 0 punktów, żeby właśnie ilość nie przeważała nad jakością (czysto subiektywnie określaną).
W ciągu roku to za bardzo nie zwracam uwagi, które wydawnictwo co wydaje. Czytam to, co mi wpadnie w oko. Dopiero przy takim podsumowaniu widzę, że z LiT to mam to, z Mandioci to itd.
Kontakt z czytelnikami jest dla mnie fajny, bo mogę się czegoś dowiedzieć o funkcjonowaniu rynku, procesie przygotowania komiksu, też oczywiście jako reklama konkretnych tytułów. Ale najważniejsze jest to, czy spodobały mi się komiksy.
Bug (4) **
Buddy Longway (5) ****
Bruno Brazil (11) **
Southern bastards (1-4) ***
Rudo *

Online Leyek

« Odpowiedź #108 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 20:48:45 »
W tej chwili:
Egmont              315
Lost In Time       248
Kurc                   194

Pierwsze dwa miejsca są już praktycznie pewne, a o trzecie powalczy jeszcze kilku wydawców, bo różnice są niewielkie

Czyli upraszczając generyczne frankofony walczą z generycznym superhero :)

A ciekawe gdzie manga - krul (jak mi tu niektórzy wmawiali :) )?

Offline LukCook

« Odpowiedź #109 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 21:09:43 »
Czyli upraszczając generyczne frankofony walczą z generycznym superhero :)

A ciekawe gdzie manga - krul (jak mi tu niektórzy wmawiali :) )?

Na forum tylko thorgalowe dziadki i żałobnicy po tm-semic - mangi nie będzie  :D

Offline Warpath

« Odpowiedź #110 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 19:35:12 »
Wystarczy zrobić podobną ankietę na forum mangowców. Egmont - a co to niby jest - nie załapie się do pierwszej dziesiątki ;)

Offline Chmurny

« Odpowiedź #111 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 10:08:03 »
Zupełnie zapomniałem o W7 w mojej liście. Prośba o branie pod uwagę przy podliczaniu głosów tylko tego posta jako aktualizacji:

@ukaszm84 - oki. Doprowadziłeś prawie do remisu na szczycie ;)

@Reverith - Funky Koval pasuje raczej do wznowień, no i tam ma szansę na podium. Skoryguj, proszę, swoją listę.

Został tydzień - zachęcam do nadrobienia zaległości czytelniczych i głosowania.
W walce o podium wysforowało się pięciu kandydatów, ale, jak na razie, nie wszystko jest rozstrzygnięte.
We wznowieniach o topowe miejsce rywalizują już w zasadzie dwa komiksy i niekoniecznie ten ze złotem w tytule przyjdzie złoty; natomiast do brązu mamy kilku pretendentów.
Kategorie dodatkowe nie wzbudzają większego zainteresowania i przy tej mizerii głosujących punktacja pozbawiona będzie większego sensu, niemniej ukłony przed każdym, kto poświęcił czas i podzielił się spostrzeżeniami i opinią. Może jeszcze ktoś się skusi, może forumowy juror ze "Złotych Kurczaków" dołoży cegiełkę.

Więc: nie zwlekamy za bardzo, w tym roku głosy po terminie nie będą punktowane 8)

Online misiokles

« Odpowiedź #112 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 10:55:34 »
Dołożę cegiełkę:) Sam sobie narzuciłem postanowienie, że do czasu finału ZK nie będę się bawił w pisanie swoich typów, by nie tłumaczyć się potem z ewentualnych zarzutów o stronniczość :)

Offline Chmurny

« Odpowiedź #113 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 14:29:26 »
@misiokles dwie sprawy: czy Retro to wznowienie, bo tam chyba jest materiał premierowy?
I podobnie z Bazgrolle Totalnie (bo jest głos w głównym).
Malarz na papierze wyszedł chyba dopiero w 2022, więc do głównego, widzi mi się, może być.

No i te dwa, które zgapiłeś, wypadałoby nadrobić, masz jeszcze kilka dni. Się Twoja lista może zmienić ;)

Online misiokles

« Odpowiedź #114 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 14:58:41 »
Wiem tylko, że Retro do wznowienie Śmiercionośnych +bonusy, ale nie wiem czy owe bonusy pierwszy raz ujrzały światło dzienne czy były gdzieś publikowane.
Bazgrolle Totalnie są chyba zwykłym integralem i nie ma tam nic premierowego. Ale mam w domu integral wydany na początku roku, jeszcze sprzed dodruku z wariantami okładkowymi.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #115 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 15:27:39 »
Dobra, to jeśli ktoś nam tego jednoznacznie nie wyłoży, to nie nawołuję do zmian w głosowaniu na Retro i Bazgrolle (dwa i jeden głos w głównym).
@LukCook, @ukaszm84 i @roble - głosowaliście na te komiksy, zwróccie uwagę na info od misioklesa.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 15:37:57 »
Dobra, to jeśli ktoś nam tego jednoznacznie nie wyłoży, to nie nawołuję do zmian w głosowaniu na Retro i Bazgrolle (dwa i jeden głos w głównym).
@LukCook, @ukaszm84 i @roble - głosowaliście na te komiksy, zwróccie uwagę na info od misioklesa.

W opisie tego komiksu na stronie KG jest napisane
Wznowienie słynnych „Śmiercionośnych” w większym formacie i z premierowymi komiksami!

Ja nie widzę problemu żeby móc głosować na dany tytuł zarówno w głosowaniu na premierowe jak i w głosowaniu na wznowienia. Ktoś może stawiać bardzo wysoko premierowy materiał, ktoś inny ten wznowiony. Ktoś inny może też umieścić ten komiks na obu swoich listach i moim zdaniem powinna być taka możliwość. Ale też zupełnie się przy tym nie upieram, jeśli decyzja moderatora konkursu będzie taka, że powinno się ten tytuł traktować tylko jako wznowienie, to oczywiście edytuję swoją listę.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #117 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 15:48:48 »
I wiemy więcej, czyli Retro może brać udział w obu kategoriach.

Offline raz0req

« Odpowiedź #118 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 07:27:17 »
1. Ród X / Potęgi X - najlepsze X-meny jakie czytałem, choć sh tutaj b. mało, bardziej to SF.
4. Fantastyczna Czwórka Hickmana - jeszcze nie czytałem, ale przejrzałem i wiem, że mi się będzie podobało :)
9. Batman Knightfall - nie czytałem, ale takie było czekanie na ten tytuł, że musi być dobre, no i jakiś Batman musi być na liście, a czytałem tylko Impostera, który był bezpłciowy totalni

Ja myślałem, że głosujemy na pozycje, które przeczytaliśmy i zrobiły na nas najlepsze wrażenie w roku 2023..... błąd, głosujemy na pozycje co do których mamy największe oczekiwania lub mają porostu "ładne obrazki".
No i "wisienka na trocie" jak sh jest SF to nie jest sh.... kurtyna.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #119 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 09:21:50 »
Ja myślałem, że głosujemy na pozycje, które przeczytaliśmy i zrobiły na nas najlepsze wrażenie w roku 2023..... błąd, głosujemy na pozycje co do których mamy największe oczekiwania lub mają porostu "ładne obrazki".
No i "wisienka na trocie" jak sh jest SF to nie jest sh.... kurtyna.

Może zmienimy to na "najlepszy komiks, który kupiliśmy w 2022"? :D