Autor Wątek: Top Listy - 2022 - pytania i sugestie  (Przeczytany 21624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline volker

Odp: Top Listy - 2022 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #135 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 11:01:16 »
Czy Mroczne Miasta to głosujemy na konkretny komiks czy na serię? To chyba oddzielne opowieści.

Offline wilk

« Odpowiedź #136 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 11:46:15 »
Czy Mroczne Miasta to głosujemy na konkretny komiks czy na serię? To chyba oddzielne opowieści.
Oddzielne opowieści ale jedna seria/cykl. Głosujemy na serię bez rozróżnienia na poszczególne albumy.

Offline volker

« Odpowiedź #137 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 12:08:09 »
Tak myślę, że za rok powinniśmy zrobić oddzielną kategorię seria/cykl. A w topce komiksów tylko oddzielne pozycje jeżeli to są odrębne treściowo komiksy.

Offline wilk

« Odpowiedź #138 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 12:37:59 »
Tak myślę, że za rok powinniśmy zrobić oddzielną kategorię seria/cykl. A w topce komiksów tylko oddzielne pozycje jeżeli to są odrębne treściowo komiksy.
Już była o tym dyskusja wcześniej w tym temacie gdy startował obecny plebiscyt. Są wady i zalety każdego z rozwiązań. Tu można przyjąć albo kryterium odrębnych woluminów albo danej serii jeżeli dany komiks jest częścią serii. Jeszcze inaczej jest w przypadku kolekcji. Natomiast nie przemawia do mnie kryterium "odrębności teściowej". Kto miałby o tym decydować? Poza tym, wracając do Mrocznych Miast to związki między poszczególnymi tomami są, nawet pojawiają się te same postacie, ale historia w każdym tomie jest odrębna. Przykłady można mnożyć np. Wydział 7 i pewnie masa innych serii.

Offline Dracos

« Odpowiedź #139 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 12:46:43 »

Oprócz tego napisał powyżej @wilk dochodzą sytuacje typu 2xDonżon czy2xToppi w jednym roku i wtedy te głosy się rozpadają na dwa tytuły. Można by głosować na oba, ale wtedy w top 10 pozostałoby ci w takim przypadku 6 miejsc do wskazania. Imo głosowanie w obecnej formie jest bardziej miarodajne dla naszej zabawy.

Offline Brvk

« Odpowiedź #140 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 12:55:54 »
Ja chętnie zobaczyłbym podział na serie nowe na rynku i serie kontynuowane.

Offline Warpath

« Odpowiedź #141 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 21:51:35 »
Mi trochę brakuje z kolei większej granulacji kategorii głównej w innych podkategoriach. Przykładowo - kategoria główna obejmuje komiks superhero, ale jest też oddzielne głosowanie tylko na superhero. Także każdy może sobie popatrzeć w tą kategorię. Brakuje mi podobnego podejścia dla np. komiksu europejskiego (poza polskim), komiksu nieeuropejskiego (poza superhero). Chętnie bym popatrzył jak kształtuje się trend w poszczególnych podkategoriach, teraz tego nie ma. W związku z tym jeśli komiks nie załapie się do top 10 kategorii głównej - o co umówmy się jest dosyć ciężko - może pozostać niezauważony, mimo że jest rewelacyjny (i tak się dzieje w przypadku wielu świetnych tytułów).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 22:03:19 »
Nie wiem na ile by to było reprezentatywne ze względu na to ile osób by chciało brać udział. Mi na pewno by się nie chciało wymyślać list z różnych kategorii. Pomijając fakt, że kryterium pochodzenia danego komiksu jest dla mnie zupełnie nieistotne.

Offline Warpath

« Odpowiedź #143 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 22:08:33 »
No dla mnie za to kategoria główna jest z kolei średnio reprezentatywna. Niektórzy czytają tylko superhero - wrzucą tylko sh. Inni czytają tylko non-superhero - wrzucą wszystko spoza tematu. To zaburza mocno wyniki ogólne, gdyż każdy wchodzi ze swojej perspektywy bazując na swoim zakresie. Jest to w porządku pod kątem pokazania co Polak czyta i uważa za dobre, ale nie daje (mi przynajmniej obrazu) top komiksów w odpowiedniej rozciągłości tematycznej. Podzielenie na subkategorie daje na to większa szansę IMO.

Online perek82

« Odpowiedź #144 dnia: So, 04 Marzec 2023, 07:11:22 »
Ależ zawsze można sobie z rankingu wyciągnąć podrankingi typu sh, manga, polski, europejski itd.
Ja z kolei nie rozumiem robienia pobocznych list. To takie nagrody pocieszenia mają być? No i jak interpretować, że w głównym rankingu jakiś komiks sh miał dużo punktów, a w dedykowanym odsadził go inny tytuł?
Im więcej osób zagłosuje tym więcej można z rankingu sobie wyciągnąć.
Oczywiście nic nikomu nie narzucam. Każdy może zaproponować jakieś głosowanie i je przeprowadzić. Tylko zgłaszanie pomysłów w ostatnim dniu głosowania jest mało konstruktywne.
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***
Metal hurlant (9) ***

Offline Warpath

« Odpowiedź #145 dnia: So, 04 Marzec 2023, 08:17:15 »
perek82, ależ ja wcale nie zgłaszam pomysłu na ten rok, daję feedback, który może być przydatny na kolejny - co myślę jest jak najbardziej konstruktywne ;)

Nie chodzi też o żadne nagrody pocieszenia, po prostu dla mnie absolutnie nieprzystające jest ocenianie naprzeciw siebie w jednym koszyku takich komiksów jak na przykład 7 Żywotów Krogulca, Batman, Fungae i Ranma. To są w mojej opinii zupełnie inne tematy i oczywiście rozumiem głosy, że pochodzenie komiksu nie ma znaczenia, ale to jednak porównywanie gruszek do jabłek i do śliwek. Ja osobiście nie zagłosowałem i nie zagłosuję na kategorię główną dokładnie z tego powodu. Jakoś dla superhero i komiksu polskiego zrobiły się dodatkowe kategorie i nikt nie ma nic przeciwko temu, nikt nie pyta jak interpretować punkty czy po co komu nagrody pocieszenia, a tu nagle przy ewentualnych niezagospodarowanych kategoriach już są wątpliwości? ;)

Offline wilk

« Odpowiedź #146 dnia: So, 04 Marzec 2023, 09:06:56 »
@Warpath
Myślę że warto sobie odpowiedzieć na pytanie po co w ogóle jest przeprowadzany ten plebiscyt. Myślę, że podstawowym celem jest wskazanie, który komiks z wydanych w 2022 r. w Polsce podobał się najbardziej forumowiczom, jest w naszej ocenie najlepszy, najfajniejszy, najulubieńszy, najbardziej wartościowy itd. Im więcej będzie głosujących tym wyniki będą bardziej reprezentatywne. Dlatego dobrą robotę robi Leyek reklamując w swoim podpisie ten plebiscyt, namawiając do głosowania jak największą liczbę osób. Im więcej będzie głosujących tym te różnice, że ktoś czyta tylko SH a inny tylko komiks europejski a inny tylko komiksy polskie, będą miały coraz mniejsze znaczenie dla końcowych wyników. Wtedy ogólna ocena w podsumowaniu będzie mniej zaburzona tymi indywidualnymi preferencjami głosujących. Nie jestem specem od statystki ale tak intuicyjnie uważam.

Uchylę być może rąbka tajemnicy ale do tej pory zostało nominowanych grubo ponad setka różnych tytułów wydanych w 2022 r. (i to tylko samych nowości, bez wznowień). To daje najpełniejszy obraz preferencji czytelniczych (oczywiście nie zakupowych ale jakościowych jeśli tak to można ująć), o wiele lepszy niż jakiekolwiek branżowe rankingi dostępne w sieci czy gdziekolwiek.

Nie chodzi też o żadne nagrody pocieszenia, po prostu dla mnie absolutnie nieprzystające jest ocenianie naprzeciw siebie w jednym koszyku takich komiksów jak na przykład 7 Żywotów Krogulca, Batman, Fungae i Ranma. To są w mojej opinii zupełnie inne tematy i oczywiście rozumiem głosy, że pochodzenie komiksu nie ma znaczenia, ale to jednak porównywanie gruszek do jabłek i do śliwek. Ja osobiście nie zagłosowałem i nie zagłosuję na kategorię główną dokładnie z tego powodu. Jakoś dla superhero i komiksu polskiego zrobiły się dodatkowe kategorie i nikt nie ma nic przeciwko temu, nikt nie pyta jak interpretować punkty czy po co komu nagrody pocieszenia, a tu nagle przy ewentualnych niezagospodarowanych kategoriach już są wątpliwości? ;)

Ja z kolei nie rozumiem dlaczego nieprzystające jest ocenianie różnych tematycznie komiksów tą miarą "naj", o której pisałem powyżej. Nie mam problemu w ocenieniu co mi się najbardziej podobało, co we mnie pozostawiło jakiś, choćby drobny ślad, jaki tytuł sprawił, że pomyślałem sobie "wow" itp. Jeżeli byłyby to same komiksy SH i bym je czytał to był ułożył z nich dziesiątkę albo mniejszą liczbę, jak czynią to niektórzy. Nie było dla mnie problemem zestawiać obok siebie wrażenia z lektury np. Toma Stronga, Mrocznych miast, Wydziału 7 i Stworzyć komiks. To właśnie bardziej miarodajne jest wyciagnięcie z tej listy ponad 100 nominowanych tytułów najlepszych komiksów SH, a nie robienie tego na podstawie oddzielnego zestawienia. Np. ja zagłosowałem na trzeci tom Toma Stronga w głosowaniu na SH bo to był jedyny komiks SH który przeczytałem z tej kategorii wydanych w 2022 r. Dostał wiec 10 punktów. Ale dla mnie to jest komiks, który na mojej liście podstawowej w najlepszym przypadku znalazł by się pod koniec drugiej dziesiątki, a zapewne byłaby to trzecia dziesiątka. Czy taka sytuacja świadczy o wiarygodności głosowania na oddzielną kategorię SH? Ja tak nie uważam.
« Ostatnia zmiana: So, 04 Marzec 2023, 09:15:15 wysłana przez wilk »

Online perek82

« Odpowiedź #147 dnia: So, 04 Marzec 2023, 09:18:47 »
Przy tamtych też w ubiegłych latach były podnoszone podobne kwestie.
Jak ktoś ma chęć i robić ranking dla n różnych kategorii to ok, przecież nikogo to nie zaboli ani urazi.
Ja do tego podchodzę tak, że w głosowaniu głównym oddaje głos kilkadziesiąt osób na prawie 200 różnych komiksów. Pewnie większość z nas i tak nie jest w stanie tyle przeczytać w ciągu roku. I oddaje to w jakimś zakresie to co na rynku się wydarzyło. Jak ktoś czyta tylko sh, mangę, niezależny czy coś innego to jego głosy też się zliczają. Gdyby więcej osób czytających stricte tematyczne rzeczy się dołączyły, to ranking mógłby inaczej wyglądać. Więc w imieniu Leyka zachęcam😀

Ja sobie bardzo cenię to nasze coroczne głosowanie. Nawet zrzuciłem sobie historyczne wyniki głosowań (od chyba 2003 z forum gildii) i stąd czerpię część pomysłów na lektury.

@wilk szybciej wypił kawę i mnie uprzedził w dużej mierze:)
« Ostatnia zmiana: So, 04 Marzec 2023, 09:29:13 wysłana przez perek82 »
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***
Metal hurlant (9) ***

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: So, 04 Marzec 2023, 09:30:03 »
Ja sobie bardzo cenię to nasze coroczne głosowanie. Nawet zrzuciłem sobie historyczne wyniki głosowań (od chyba 2003 z forum gildii) i stąd czerpię część pomysłów na lektury.

Wrzucisz to proszę na forum albo podeślesz na priva?

Offline Warpath

« Odpowiedź #149 dnia: So, 04 Marzec 2023, 09:35:18 »
@Warpath
Myślę że warto sobie odpowiedzieć na pytanie po co w ogóle jest przeprowadzany ten plebiscyt. Myślę, że podstawowym celem jest wskazanie, który komiks z wydanych w 2022 r. w Polsce podobał się najbardziej forumowiczom, jest w naszej ocenie najlepszy, najfajniejszy, najulubieńszy, najbardziej wartościowy itd. Im więcej będzie głosujących tym wyniki będą bardziej reprezentatywne. Dlatego dobrą robotę robi Leyek reklamując w swoim podpisie ten plebiscyt, namawiając do głosowania jak największą liczbę osób. Im więcej będzie głosujących tym te różnice, że ktoś czyta tylko SH a inny tylko komiks europejski a inny tylko komiksy polskie, będą miały coraz mniejsze znaczenie dla końcowych wyników. Wtedy ogólna ocena w podsumowaniu będzie mniej zaburzona tymi indywidualnymi preferencjami głosujących. Nie jestem specem od statystki ale tak intuicyjnie uważam.

Rozumiem Twój tok rozumowania, ale ja postrzegam to nieco inaczej. Na czołówkę wysforują się po prostu komiksy z obszaru zainteresowań większości głosującej. Jeśli 70% z głosujących czyta tylko superhero i nie tyka komiksu europejskiego - komiks europejski będzie miał naprawdę kiepski udział w ostatecznym rankingu, jeśli w ogóle, i odwrotnie. Więc nie liczy się liczba głosujących a odsetek osób głosujących w wyłącznie swoich kategoriach. Dlatego taka granulacja dałaby bardziej precyzyjne wyniki per kategoria faktycznie czytana przez 100% respondentów.

Plus absolutnie nie chodzi mi o zastępowanie nią tego głównego głosowania, tylko dodania dwóch dodatkowych pobocznych ankiet zgodnie z moim pierwszym postem. Kto nie chce głosować - niech nie głosuje i pozostanie przy kategorii głównej, nie widzę w tym żadnej szkody dla nikogo, by takie nowe powstawały.

Dlatego dobrą robotę robi Leyek reklamując w swoim podpisie ten plebiscyt, namawiając do głosowania jak największą liczbę osób.

Pełna zgoda, nigdy nie twierdziłem inaczej.

Wyraziłem swoją opinię, swój punkt widzenia odnośnie czego mi brakuje. Absolutnie nie chodzi mi o przekonywanie nikogo, jeśli ma inną perspektywę ani do przeforsowania tematu. Jeśli jestem osamotniony w tym punkcie - hej, może faktycznie nie ma potrzeby i tyle ;)
« Ostatnia zmiana: So, 04 Marzec 2023, 09:39:44 wysłana przez Warpath »