Autor Wątek: Top Listy - 2021 - pytania i sugestie  (Przeczytany 20715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline perek82

Odp: Top Listy - 2021 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #120 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 08:50:23 »
Mam taką refleksję, że (niestety) wiele komiksów jest jakby przemilczana w ciągu roku. Kolejny raz mam tak, że dopiero w trakcie głosowania widzę, co jest doceniane i ostateczna lista mnie trochę zaskakuje (rok temu Indyjskiej włóczęgi zupełnie nie kojarzyłem, Czarne nenufary, Tokyo ghost, Dni których nie znamy - pominąłem w trakcie roku i później nadrabiałem). W tym roku takie zaskoczenia (dla mnie) to:
Dom - uzupełniłem
Mroczne miasta - u mnie tuż poza top10 było
Buddy Longway - głosowałem i bardzo cieszy dobry wynik
Szeryf Babilonu - parę głosów odnotowałem w ciągu roku, ale dopiero teraz się skusiłem na zakup
Zakazany port i Życie Charliego - głosowałem, ale raczej nie spodziewałem się aż tak dobrych wyników
Katedra otchłani - nie znam zupełnie

Też są zaskoczenia "na minus"
Dwaj bracia, Pacjent - gdzieś 30/40 miejsca

Też sobie na boku wyniki zbierałem i tak wychodzi, że najwięcej punktów poszło na komiksy europejskie, a z wydawnictw najwięcej punktów zdobył Egmont (tu liczba pozycji zawsze decyduje, ale Mandioca mocne drugie przy ograniczonej liczbie tytułów).
Sprawdziłem też sobie, czy moje głosy często się powtarzały u innych. Ja jestem dość mainstreamowym zjadaczem komiksów (sam Leyek pokazał, że głosowałem aż na 5 pozycji z finalnego top10). Ale w topkach innych osób powtarzały się średnio niecałe 2 komiksy z mojej listy - i tak to podbite przez Raport, który był u wyjątkowo wielu osób. To pokazuje, jak zróżnicowane są nasze głosy / gusta.
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 08:55:16 »
Też niestety zwróciłem na to uwagę, że samych dyskusji o komiksach i ich treści jest wyjątkowo mało w internecie (nie tylko na tym forum), przez co często nawet o wybitnej rzeczy ciężko się dowiedzieć bo nikt o niej nie rozmawia. Ludzie wolą podniecać się zapowiedziami i formą wydania, a jak już coś wyjdzie to się o tym nie gada. Choć akurat o Domu było wyjątkowo głośno jak na nasz rynek.

Offline wilk

« Odpowiedź #122 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 08:58:38 »

I moim zdaniem Mroczne Miasta powinny być jednak traktowane osobno. Wieża w ostatnim momencie wyleciała z mojego zestawienia, żeby zaznaczyć obecność "Hill House Comics", który sprawia mi ostatnio sporo frajdy :)

Mroczne miasta niewątpliwie są jedną serią. To, że fabularnie poszczególne albumy powiązane są ze sobą w luźny sposób tego nie zmienia. Jeżeli głosowanie ma być na serie to Mroczne miasta powinny być traktowane jako seria. Uważam, że ze wszelkich plebiscytów należy eliminować uznaniowość w największym możliwym stopniu, a tutaj do takiej uznaniowości by jednak doszło.

Mógłbym się ewentualnie (i jednak niechętnie) zgodzić z tym, że na zasadzie wyjątku głosuje się na poszczególne albumy, a nie na serie ale tylko w przypadku, gdy w pierwszym dniu głosowania w pierwszym poście zostałyby jednoznacznie wskazane takie wyjątki.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 09:02:27 »
Dużo ludzi czyta, ale nie pisze - dlatego topka forumowa jest ważna, bo pomaga wydobyć te głosy. A nawet jeśli ktoś pisze to dyskusje poboczne zagłuszają te wypowiedzi.

Ja sam czasem coś skrobnę, ale zauważyłem po lajkach, że najlepiej przyjmują się krótkie i pozytywne wpisy. Postaram się częściej takie wrzucać, ale tu dużo zależy od czasu i nastroju.

Offline wilk

« Odpowiedź #124 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 09:09:12 »

Ja sam czasem coś skrobnę, ale zauważyłem po lajkach, że najlepiej przyjmują się krótkie i pozytywne wpisy. Postaram się częściej takie wrzucać, ale tu dużo zależy od czasu i nastroju.
Bo najzwyczajniej wielu osobom nie chce się czytać długich wpisów.  ;)

Też sobie na boku wyniki zbierałem i tak wychodzi, że najwięcej punktów poszło na komiksy europejskie, a z wydawnictw najwięcej punktów zdobył Egmont (tu liczba pozycji zawsze decyduje, ale Mandioca mocne drugie przy ograniczonej liczbie tytułów).

Ale chyba istotniejsze jest to, ile punktów np. w pierwszej dziesiątce zdobyło wydawnictwo a nie ile zdobyło w sumie. Wychodzi na to, że w naszych oczach Egmont, owszem, ma szeroki wybór i trafia do szerokiego grona odbiorców ale komiksy wydane w zeszłym roku były statystycznie rzecz biorąc co najwyżej średnie. Natomiast Mandioca to forumowa rewelacja - wydaje mało ale to co wydaje jest najwyższej jakości.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 09:42:30 »
@Leyek - super robota, dzięki! Wyniki bardzo ciekawe. Polski komiks mimo wszystko całkiem chyba nieźle reprezentowany na ogólnej liście w porównaniu z poprzednim rokiem :) No i apel do zbieraczy - czytajcie i głosujecie. Więcej o treści, mniej o skrzydełkach :)

Offline tuco

« Odpowiedź #126 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 10:40:04 »
Zakazany port to dla mnie mega zaskoczenie, bo odebrałem ten komiks w zasadzie tylko jako poprawny. Ale to chyba pokazuje, że ludzie czekają bardzo na takie przygodówki, które nie do końca są w moim klimacie - w zeszłym roku Indyjska włóczęga, w tym Zakazany port.
dzięki za ostrzeżenie :) Indyjską włóczęgę kupiłem i przeczytałem dopiero wówczas, gdy widziałem, ile dostaje głosów w plebiscycie. to było jedno z moich największych rozczarowań komiksowych (najprawdopodobniej przez fakt, że oczekiwania zostały napompowane dosyć mocno). w kategorii "niezła przygodówka" być może był całkiem-całkiem, tylko że ja nie przepadam za "niezłymi przygodówkami", szkoda mi na to czasu, kasy i miejsca na półkach (i w pudłach). Raport zapewne przeczytam w najbliższym czasie, ale Zakazany port leci "do kosza" ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 10:44:56 »
Dla mnie to też były swego rodzaju rozczarowania. Nic nie mam do takich przygodówek, ale to nigdy nie jest na moją topkę, nawet szeroko pojętą. Raczej szukam czegoś więcej.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 10:45:54 »
Oczekiwania robią największą szkodę lekturze, ale czasem ciężko uwolnić od nich głowę.

Ja z powszechnie chwalonymi tytułami mam czasem problem odwrotny - próbuję tytuł uwalić, szukam dziury w całym. Też niedobrze.

Online donT

« Odpowiedź #129 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 12:00:49 »
Dobra robota Leyek, high five!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #130 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 17:32:40 »

Dziękuję Leyek!
Wszystkim uczestnikom dzięki za zabawę, oby nas przybywało i oby w przyszłej edycji polski komiks zagościł w topowej dziesiątce  8).

Ja muszę przemyśleć swoją postawę - nie mam komiksu z pierwszej piętnastki...  :o

Każdy ci zazdrości , że tyle dobra przed tobą :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #131 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 20:25:10 »
Raport zapewne przeczytam w najbliższym czasie, ale Zakazany port leci "do kosza" ;)

Zakazny port a Indyjska włóczęga to zupełnie inny rodzaj przygodówki. Tak jak Włóczęga dla mnie była też tylko przyzwoita, nie na top 10, tak Port oprócz przygodówki (choć jest jej tu duuuużo mniej w stosunku do Włóczęgi) ma też rozbudowane inne warstwy. Daj szansę, najwyżej odsprzedaż z zyskiem jak się skończy nakład :)

Katedra otchłani - nie znam zupełnie

Ja kojarzyłem, że to z LiT (a to nie było dobrą rekomendacją jak na mój gust), ale jak nieźle było punktowane to przejrzałem przykładowe plansze i zdecydowanie odpuściłem :)

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 22:02:19 »
Tak, można się chociażby na dłużej zawiesić nad poezją, której jest w "Zakazanym porcie" sporo. W ogóle ten komiks jest bardzo oniryczny, co dodatkowo fajnie podkreśla ta szkicowa kreska. "Indyjski włóczęga" to spoko komiksowy blockbuster, ale poza efektownymi rysunkami i sprawnie opowiedzianą historią to tam się nie ma nad czym jakoś bardziej zatrzymać. Niemniej obie pozycje bardzo fajne i warto sprawdzić.

Offline Koalar

« Odpowiedź #133 dnia: Wt, 22 Luty 2022, 01:31:04 »
Najbardziej zaskoczyło mnie, że głosowało 14 użytkowników, którzy nie głosowali na najlepszy komiks. Z tego wynika też, że 14 użytkowników którzy zagłosowali na komiks nie typowało wydawnictw. Jestem bardzo ciekaw co powodowało jednymi i drugimi do odpuszczenia jednego z dwóch głosowań.

Czytałem za mało komiksów, żeby głosować. Ale na wydawnictwo mogę zagłosować, bo widzę, co jest wydawane i na co ludzie narzekają albo co chwalą.

Jakbyś się nudził (bo to niemało roboty), to mógłbyś zrobić ciekawostkę - najlepsze wydawnictwo na podstawie głosowań na poszczególne komiksy (czyli jak Raport Brodecka dostał od kogoś 10 p., to tak, jakby Mandioca dostała 10 p.).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline perek82

« Odpowiedź #134 dnia: Wt, 22 Luty 2022, 09:38:49 »
Ja za siebie spróbuję odpowiedzieć.
Lubię (oczywiście) czytać komiksy, ale zupełnie nie orientuję się w temacie wydawnictw. Nie wiem, kto co i ile wydaje, jakie ma licencje, jakie ma strategie. Nie znam się na kosztach działania wydawnictw, cenach papieru, różnicach między twardą/miękką/ze skrzydełkami okładką.
Nie mam Facebooka, nie jeżdżę na żadne wydarzenia itd.

Trudno mi ocenić wydawnictwa, bo kryteriów trochę mi brak. W tym roku spróbowałem i zagłosowałem bo wymyśliłem sobie jakiś sposób oceny. Zobaczyłem, co w ciągu roku kupiłem, zważyłem to subiektywną oceną poszczególnych komiksów i tak jakiś ranking powstał.
Ale tak z głowy to często nie wiem, kto wydał komiks, który do mnie jedzie (Egmont czy Mandioca czy Studio Lain raczej kojarzę, ale pozostałych pewności zazwyczaj nie mam). Po prostu nie zwracam na to uwagi.
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **