Autor Wątek: Top Listy - 2021 - pytania i sugestie  (Przeczytany 20727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Top Listy - 2021 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #105 dnia: So, 19 Luty 2022, 21:26:44 »
W sumie jak tak myślę to głosowanie na Relax w sposób jaki zrobił to @tuco jest jedynym sensownym. Głosowanie na konkretną pełną historię.

@wilk
Głosowanie na serie sprawdza się w 95% przypadków :) Właśnie Mroczne wieże są problemowe, ale dzięki głosowaniu na serię dostaną w sumie myślę więcej głosów, niż jakby każda pozycja zbierała głosy na siebie.

myślę, że nasz rynek (mimo że płytki), jest tak szeroki, że warto zastosować w plebiscytach kategorie, które są przyjęte na bardziej dojrzałych rynkach.

Tak tylko dygresyjnie - myślę, że na dojrzałym rynku taki twór jak Relax nie miałby racji bytu :) Bo Andreasa, Valeriana mielibyśmy w osobnych wydaniach i nikt by się na Relax nie rzucał.

Offline wilk

« Odpowiedź #106 dnia: So, 19 Luty 2022, 21:34:18 »
Za szybko piszecie odpowiedzi w tym temacie. Nie nadążam z odpisywaniem. ;)

@wilk
Głosowanie na serie sprawdza się w 95% przypadków :) Właśnie Mroczne wieże są problemowe, ale dzięki głosowaniu na serię dostaną w sumie myślę więcej głosów, niż jakby każda pozycja zbierała głosy na siebie.

Nie jestem przekonany. Większość pewnie głosowała z myślą o "Wieży". Ja bym w mojej dziesiątce umieścił wszystkie trzy części, co spowodowałoby że dwa inne komiksy wyleciałyby z tej dziesiątki, i w sumie seria Mroczne miasta uzyskałaby więcej punktów. :)

Offline Chmurny

« Odpowiedź #107 dnia: So, 19 Luty 2022, 21:48:34 »
1. Hubert

Łoo, ale mnie Pan teraz zaimponowałeś!

Offline perek82

« Odpowiedź #108 dnia: So, 19 Luty 2022, 21:55:34 »
Trochę mnie intrygują Mroczne miasta, w sensie dlaczego to jest seria? Mam gorączkę i wieżę i ja je traktuję jako zupełnie osobne fabuły. Czy te komiksy składają się na jakąś większą całość, której (jeszcze) nie dostrzegam?
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

brvk

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: So, 19 Luty 2022, 21:58:22 »
Łoo, ale mnie Pan teraz zaimponowałeś!
Pozornie banalna historia, a w rzeczywistości precyzyjna drobiazgowa fabuła, napisana z wrażliwością i z maestrią zilustrowana. Ten komiks mnie głęboko poruszył.

Offline tuco

« Odpowiedź #110 dnia: So, 19 Luty 2022, 22:05:28 »
Trochę mnie intrygują Mroczne miasta, w sensie dlaczego to jest seria? Mam gorączkę i wieżę i ja je traktuję jako zupełnie osobne fabuły. Czy te komiksy składają się na jakąś większą całość, której (jeszcze) nie dostrzegam?
nie składają się. po naszemu to bardziej "cykl" niż "seria". tylko, proszę, nie pytaj, czym to się różni, bo nie wiem:)
MM to cykl obejmujący nie tylko komiksy, to jak gdyby mały fragment "kultury" w alternatywnym świecie, który czasami wydaje się bardziej prawdziwy i stabilny niż ten nasz codzienny, mimo tego że jest jakiś niewyraźny, zamglony i senny....

Offline Chmurny

« Odpowiedź #111 dnia: So, 19 Luty 2022, 22:48:23 »
Pozornie banalna historia, a w rzeczywistości precyzyjna drobiazgowa fabuła, napisana z wrażliwością i z maestrią zilustrowana. Ten komiks mnie głęboko poruszył.
Wszystko powiedziałeś.
Aż miałem wątpliwości, czy to na pewno stworzył 25-latek.

Offline Leyek

« Odpowiedź #112 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 02:46:38 »
Planowałem wrzucić teraz w nocy listę wznowień, a jutro topkę właściwą, ale czekam jeszcze na rozstrzygnięcie 2-3 wątpliwości. Ogólnie do zliczenia poza tym zostało mi jakieś ostatnie 7 czy 8 typowań.

Podgrzewając oczekiwania na wyniki:
Pierwsze miejsce we właściwej liście było łatwo wytypować przeglądając poszczególne głosowania, ale punktowo pozycja ta okazała się totalnym hegemonem (na 99% będzie miała więcej punktów niż 2 i 3 pozycja razem wzięte). O pozostałe 2 miejsca na pudle walczą jeszcze 4 pozycje. I jest spora szansa na dublet jednego z wydawnictw.

Offline wilk

« Odpowiedź #113 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 22:48:33 »
Dobra robota Leyek!

Sądząc po wynikach Mandioca powinna dostać tytuł wydawnictwa roku. Trzy komiksy w pierwszej dziesiątce, z czego dwa na pierwszych dwóch miejscach, a Raport Brodecka z przytłaczającą przewagą. Ciekawe czy przełoży się to na wyniki głosowania na wydawnictwo roku. A najwyżej oceniony komiks Egmontu dopiero na szóstym (!) miejscu.

Nie pamiętam sytuacji takiej, żeby zwycięski komiks miał taką wielką przewagę punktową nad komiksami z kolejnych miejsc. Szacuję, że mniej więcej co drugi głosujący umieścił Raport Brodecka w swojej dziesiątce co też samo w sobie świadczy o tym jak bardzo został ten komiks doceniony.

« Ostatnia zmiana: Nd, 20 Luty 2022, 22:51:10 wysłana przez wilk »

Offline Leyek

« Odpowiedź #114 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 23:06:27 »
@wilk
Raport był u 33 z 60 głosujących, więc dobrze szacujesz ;)

Średnia oddanych głosów na ten tytuł robi wielkie wrażenie - 8,52 pkt, co może się zdarzyć przy komiksie co dostanie 4-6 głosów, ale przy 33 to jest kosmos.

Zresztą spoilerując klasyfikację medalową Raport był na 1 miejscu u 19 (!!) głosujących (czyli u co 3 głosującego)

Offline perek82

« Odpowiedź #115 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 23:28:48 »
Dzięki Leyek!

Ja jak zwykle w czasie głosowania parę tytułów sobie dokupiłem, które widziałem i głosujących. Przede wszystkim Dom, Koleje losu.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline Chmurny

« Odpowiedź #116 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 23:48:58 »
Dziękuję Leyek!
Wszystkim uczestnikom dzięki za zabawę, oby nas przybywało i oby w przyszłej edycji polski komiks zagościł w topowej dziesiątce  8).

Ja muszę przemyśleć swoją postawę - nie mam komiksu z pierwszej piętnastki...  :o

brvk

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 07:38:04 »
Dziękuję, Leyek, za poświęcony czas!

Dziękuję wszystkim za oddane głosy - szkoda, że wielu aktywnych użytkowników nie dołożyło swojej cegiełki. To nic, że nie wszystko kupione, nie wszystko przeczytane - głosujmy.

Moja topka będzie zmieniać się z każdym dniem, zwłaszcza w drugiej połowie, bo o ile top 5 było silne, to reszta dostała się na listę trochę "za zasługi", czyli że nie szarpnęła mną, ale chłodna analiza nakazywała docenić. I zapewne nadrabiane zaległości będą w tej części topki mieszać, a może nawet wyżej.

Na ten rok postanowienie - czytać na bieżąco, żeby w styczniu móc z czystym sumieniem podsumować cały rok. Pewnie wyjdzie jak zwykle, nie pomaga mi też zwyczaj, że często odświeżam sobie całą serię po zakupie nowych tomów, a to trwa (stąd Jeremiah nie ma szans, bo choć bardzo go cenię to zawsze jestem do tyłu z lekturą).

Co do samego głosowania:
- moja topka uplasowała się kolejno na miejscach 46,16,1,31,37,52,24,10,83,4, czyli rozsiane po połowie tabeli, ale to jest piękne - oferta jest tak obszerna, że każdy znajdzie coś dla siebie;
- zaskoczyła mnie pozycja Mrocznych Miast - też zastanawiałem się nad umieszczeniem ich w topce, ale nie czytałem dwóch ostatnich, więc odpuściłem - mogłem Wieżę potraktować jako osobny album, ale to jednak część cyklu i jako taki chyba powinien być oceniany;
- w zeszłym roku Egmont przyatakował opasłymi zbiorami okołosuperbohaterskimi - w tym roku było tak słabo?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 08:22:00 »
Dołączam się do podziękowań dla Leyka, świetna robota! Pierwsze miejsce wydawało się oczywiste (choć dla mnie subiektywnie nie jest to aż taka kosa). Drugim komiksem Mandioki na dwóch pierwszych miejscach myślałem, że będzie Charlie, Zakazany port to dla mnie mega zaskoczenie, bo odebrałem ten komiks w zasadzie tylko jako poprawny. Ale to chyba pokazuje, że ludzie czekają bardzo na takie przygodówki, które nie do końca są w moim klimacie - w zeszłym roku Indyjska włóczęga, w tym Zakazany port. Bardzo cieszy za to Buddy Longway w pierwszej dziesiątce, jak wychodził było o nim raczej cicho i obawiałem się, że będzie niezauważony, a zdecydowanie zasługuje na wszelkie wyróżnienia. No i jak zwykle topka forumowa jest jedną z ciekawszych w całym internecie moim zdaniem.

Offline muaddib

« Odpowiedź #119 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 08:44:23 »
Ciekawe są wyniki i statystyki tego głosowania. 172 tytuły świadczą chyba o tym, że mamy zróżnicowany rynek, zróżnicowanych czytelników i nie dość czasu, żeby przeczytać wszystko co jest warte uwagi :) Moja "dziesiątka" była ściśnięta z "dwudziestki" i właściwie tylko pierwsza trójka-czwórka była niezmienna, a wybór co umieścić dalej był bardziej kwestią wyboru reprezentacji tego co lubię czytać.
A co do sugestii na przyszłość to proponuje zsynchronizować zakończenie topu polskiego z ogólnym, bo na polski się spóźniłem...
I moim zdaniem Mroczne Miasta powinny być jednak traktowane osobno. Wieża w ostatnim momencie wyleciała z mojego zestawienia, żeby zaznaczyć obecność "Hill House Comics", który sprawia mi ostatnio sporo frajdy :)
I jeszcze komentarz do mojej topki wydawnictw - umieściłem Mandiokę na 1 miejscu za dobrze zrobione preordery, jakość wydania i świetny dobór tytułów, który nie raz mnie zaskoczył. Właściwie jestem bliski tego, żeby brać ich tytuły w ciemno. Bliski, bo do "Jedynaczka" nie mogę się przekonać... Chociaż do zakupu "Zakazanego Portu" też się długo zbierałem, a koniec końców wylądował u mnie na pierwszym miejscu. Ciekawe jaki wpływ na to moje pierwsze miejsce miał brak jakichkolwiek oczekiwań :)