1. Sezon spadających gwiazdPrawdopodobnie najpopularniejszy komiks roku. Zin, który miał dodruk, został albumem, który będzie miał dodruk (Szymon Holcman zapowiedział, że „zaraz komiksu nie będzie”).
Tournée Marcina Podolca po Polsce, niczym gwiazdy koszykówki, to coś wartego powtórzenia przy propagowaniu innych tytułów. Co najważniejsze, to naprawdę świetny komiks, że aż muszę wrzucić jedną z moich ulubionych plansz:
2. LumentralPo przykładowych planszach obawiałem się poważnej zniżki formy autora. Okazało się, że wydawca do promowania tytułu wybrał jego najgorsze strony. Uff, jest dobrze, a nawet bardzo. Czyta się niczym Burnsa czy innego Clowesa. Raz nie wystarczy.
3. Zardzewiały TankowiecWidać, że Ottoich może napisać dłuższą fabułę, która w dodatku jest wciągająca i daje do myślenia. Jeżeli ktoś wcześniej polubił komiksy tego autora, będzie zachwycony. Jeżeli komuś nie podchodzi specyficzny styl rysowania, nadal się do niego nie przekona.
Polecam wykłady Ottoicha, prowadzone przy okazji konwentów, nie ma na nich nudy.
4. Droga Jodie…Od początku byłem zaciekawiony tym komiksem (okładka z kadrem filmu Taksówkarz) i się na nim nie zawiodłem. Historia stalkingu, którego ofiarą padła młodociana Jodie Foster. Kajetan Kusina (prowadzi świetny newsletter
https://kusina.beehiiv.com) wykonał pracę niczym wytrawny reporter śledczy.
Szczerze polecam zakup komiksu na którymś z festiwali, gdzie kosztuje 4 dyszki.
5. Dum-dumMiałem nie kupować, ale po pozytywnych opiniach zmieniłem zdanie. Na szczęście.
6. Wydział 7Wydział zawsze znajdzie miejsce na mojej liście. Udane zamknięcie wątku praskiego (Válka), niepozbawione klisz, ale ciekawe Medium i intrygujące Cele, zwiastujące nowe rozdanie. Dawno nie byłem tak ciekaw, co będzie dalej.
To kiedy nowy Żbik?*
7. Vaclav Drakulič jedzie do urzęduSzybko, lekko i przyjemnie.
8. BrzaskNa pewno najlepszy darmowy komiks tamtego roku.
Czytałem lepsze komiksy Jacka Świdzińskiego.
9. RobociznaTrochę skandal, że tak nisko na liście.
Mam ochotę na więcej AI w wykonaniu Tomasza Niewiadomskiego i Grzegorza Janusza.
10. Naznaczony mrokiemAlbum wydany tak, jak Profesor Wojciech Birek na to zasługuje.
Oprócz komiksu sprzed 30 lat dostajemy szkice, scenariusz i liczne dodatki.
*Obie serie drukowane są w zbliżonych terminach.
Najbliżej zajęcia miejsca na mojej liście były komiksy:
Pan Wiedźma, 400, Clint Northwood, Pul i Pet.