Autor Wątek: MFKiG 2025 - 36. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 35001 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Itachi

Odp: MFKiG 2025 - 36. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #90 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 19:39:23 »
Płaciłeś kartą, czy blikiem? U mnie wywalało płatności inne niż blik.

Blikiem ogólnie, ale przy tych anulowanych cały czas wysypywało mi na ostatnim etapie. Nawet nie mogłem wybrać płatności.

No to jest pojebane, ale to takie błędne koło. Ja zaczynałem jak wystarczyło przyjść w sobotę o 7 rano. Któregoś roku przyszedłem o 7 i się okazało, że jest już pełno ludzi, a pierwsi przyszli o 5 rano. I sobie pomyślałem już wtedy, jakie to chore :D No i tak z roku na rok ktoś przychodził wcześniej czym "zmuszał" resztę do przyjścia wcześniej :D Dwa lata temu miałem tak, że siedzę sobie w hotelu z myślą, że wyjdę za kilka godzin a tu widzę posta na forum, że pierwsze osoby już są. No to co miałem robić, w 10 minut byłem pod Areną. I tak to się kuźwa kręci.

True  :D

Natomiast kalkulacyjnie, chyba prościej było jednak zgarnąć topowe wrysy stojąc w tym kolejkonie, niż łaskawie czekając aż kółko na pulpicie przestanie się kręcić  :) We wrześniu zobaczymy, czy był to powiem świeżości tórego domadali się niektórzy.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline PabloWu

« Odpowiedź #91 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 19:50:30 »
Ja się niczego nie domagałem i dla mnie będzie to powiew świeżości. Rozważałem stanie w kolejce w tym roku a zakupowy sukces tylko mnie do tego bardziej mobilizuje, od lipca zaczynam przygotowania  8) .

Offline Itachi

« Odpowiedź #92 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 19:55:18 »
od lipca zaczynam przygotowania  8) .

W sensie będziesz stał pod domem całą noc i pił piwo?  :D
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline PabloWu

« Odpowiedź #93 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 21:29:57 »
Generalnie to nie znam obyczajów plemienno-koczowniczych pod Areną dlatego daję sobie tydzień na rozpoznanie i opracowanie planu :) a że nie piję alko to już wiem że łatwo nie będzie  :)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #94 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 22:24:46 »
Panowie, nie mówi się pić piwo tylko "czytać ziny" a zamiast powiedzieć "ja tylko bezalkoholowe" należy użyć zwrotu "lubię blanki" XDDDDD
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline JanJ

« Odpowiedź #95 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 00:18:23 »
Na FB koncie MFKi masa mocno krytycznych komentarzy odnośnie akcji z biletami. Szczerze mówiąc mogli pomyśleć o nieco sprawniejszych serwerach, ale i tak osobiście uważam, że sprzedaż internetowa to lepsze rozwiązanie. Kiedyś też byłem stałym członkiem kolejkonu (za czasówMFKi w ŁDK i Warszawskich Spotkań Komiksowych), ale coraz dłuższe stanie i różne krzywe akcje mocno
mnie zniechęciły.

Poprawcie mnie jeśli się mylę - Ci autorzy i tak będą dostępni na stoiskach wydawców, i tam za opłatą będzie można dostać wrys lub autograf?
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Czerwiec 2025, 00:19:56 wysłana przez JanJ »

Offline Midar

« Odpowiedź #96 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 00:47:53 »
Poprawcie mnie jeśli się mylę - Ci autorzy i tak będą dostępni na stoiskach wydawców, i tam za opłatą będzie można dostać wrys lub autograf?

Czy tym razem będą na stoiskach wydawców, to nie wiem. Ale z tego co mi dzisiaj powiedziano, będą mieli swoje prywatne stoiska z wystawionymi pracami.

Offline starcek

« Odpowiedź #97 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 12:12:56 »
Już sobie wyobrażam, co się będzie działo, gdy ludziska zobaczą ich cenniki.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline perek82

« Odpowiedź #98 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 12:47:17 »
A tak z czystej ciekawości - jakie jest uzasadnienie sprzedawania numerków 3 miesiące przed imprezą?
Czasami młoda umoczy nas w polowanie na numerki / vouchery do autorek Young Adult, ale tam sprzedaż jest uruchamiana w pobliżu danych targów. I też padają serwery.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline Kubala77

« Odpowiedź #99 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 12:57:41 »

7) Kolejkon miał swój urok, tylko trochę nam wszystkim odjebało z tym przychodzeniem w piątek, o czwartowym rekordziście już nawet nie wspominam.

8 ) Stać bedziemy i tak, do innych artystów i po same numerki do wielkiej trójki. Te zapewnienia że 30 osób dostanie to samo jest takie trochę naiwne. Czas nie jest z gumy, gadki szmatki, opóźnienia są możliwe. Lepiej być 5 niż 29.

Znowu zaczynacie się sami nakręcać :)

9) Po kiego grzyba mi 3 karnety? Nie można było zrobić samych wejściówek do Autorów po te 50 zł? Albo 100? Cena nie ważna, raczej sam fakt powiązania karnetu z biletem do strefy.

To powiązanie z karnetami ma zapewne zapobiec temu żeby te numerki trafiły do 30 osób. Bo tak to pewnie by się skończyło. Sam miałem w koszyku karnety do całej trójki (a potrzebuje biletów dla dwóch osób). Postanowiłem więc jeden odpuścić, dołożyć parę stówek i kupić coś bezpośrednio od artysty, a ktoś szczęśliwy może sobie skorzystać z "darmowego" autografu. Artyści będą przy stoiskach można kupić coś u nich.

Ja po wielu krzywych akcjach których doświadczałem w paru kolejkach na różnych konwentach czy festiwalach jestem super zadowolony z tego nowego systemu. Udało się kupić karnet z autografem, nie będę płakał jak będę tym trzydziestym w kolejce, a pewnie coś fajnego kupi się u artystów na stoiskach, którzy mam nadzieje też sobie jeszcze dodatkowo zarobią.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Czerwiec 2025, 12:59:25 wysłana przez Kubala77 »

Online Leyek

« Odpowiedź #100 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 19:49:39 »
To już oficjalne! Deena Mohamed, egipska artystka, która zamienia komiksowe kadry w manifesty, odwiedzi tegoroczną edycję MFKiG!
Deena Mohamed to scenarzystka, graficzka i twórczyni wizualnych światów, która już jako 18-latka rozbiła Internet swoim webkomiksem Qahera, eksplorując zagadnienia z zakresu mizoginii i islamofobii. Z researchu do pracy licencjackiej o historii egipskiego komiksu urodził się jej największy projekt – trylogia Shubeik Lubeik, która już we wrześniu zostanie wydana w Polsce nakładem Mandioci w tłumaczeniu Agnieszki Piotrowskiej jako Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem. To urban fantasy z twistem: w świecie Deeny można… kupić życzenia. Dosłownie.

Komiks najpierw zachwycił publiczność w Kairze, zdobywając Grand Prix i tytuł Najlepszego Komiksu (2017), a potem ruszył na podbój świata – ukazał się w USA i UK, gdzie zgarnął nominacje m.in. do Nagrody Hugo i Nagrody Eisnera. Deena rysuje też dla prasy, tworzy ilustracje komercyjne i książki dla dzieci. Kiedy nie rysuje, zwykle… śpi.

źródło: https://komiksopedia.pl/aktualnosc/deena-mohamed-autorka-shubeik-lubeik-w-polsce/

Offline HugoL3

« Odpowiedź #101 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 09:27:28 »
Aha czyli juz nie będzie zadnych kolejek, numerków - tylko ci co kupili będą mieli ten przywilej, tak? Nieźle.

Offline Kadet

« Odpowiedź #102 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 09:59:39 »
Kolejki i numerki będą. Rejestracja przez internet obowiązuje tylko dla trzech twórców: Sienkiewicza, Mariniego i Murphy'ego.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline kosmoski

« Odpowiedź #103 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 11:49:37 »
tak przy okazji podrzucę info o wystawie:

"Muzeum Kinematografii w Łodzi zaprasza od 23 maja na wystawę „Muminki: drzwi są zawsze otwarte”. Jej tytuł to jednocześnie hasło jubileuszu Moomin80. Bo Muminki mają już 80 lat, jeśli liczyć od pierwszej opublikowanej historii, której są bohaterami."

https://muzeumkinematografii.pl/elementor-31075/#wystawa

sam nie byłem, ale jeśli dotrę na festiwal, to pewnie sprawdzę :)

Offline mgmb

« Odpowiedź #104 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 19:54:15 »
tam obok wystawy Muminków jest większa wystawa polskich dobranocek, na tym samym piętrze, to jako appendix warto, bo i samem Muminki się tam prezentują
2021 Aquaworld 2021 Komiksologos Pandemia 2022 Przygody Stacha i Janka. Skarb Amazonki 2022 Szczyl 1. Wschodnia wieża 2023 Marsz 2023 Przygody Stacha i Janka. Krwawy Lotos