Autor Wątek: Komiksowa Warszawa 2026  (Przeczytany 11520 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online DrugiejSzansy

Odp: Komiksowa Warszawa 2026
« Odpowiedź #60 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 15:01:51 »
Jakby ktoś był zainteresowany i ciekaw.

Miło było mi usłyszeć, jak Paweł Timofiejuk podczas rozmowy na kanale Otwarte Komiksy powiedział, że jednym z najciekawszych punktów zbliżającego się Festiwalu Komiksowa Warszawa 2026 może okazać się panel dyskusyjny dotyczący krytyki komiksowej. Tomasz Kołodziejczka zażartował wtedy, że "krytycy będą krytykować krytykę komiksową". Może coś w tym jest...

W każdym razie w niedzielę o 15:40 będę moderował panel dyskusyjny "Stan krytyki komiksowej w Polsce". Oprócz mnie rozmawiać będą jeszcze trzy osoby. Kto? A to już musicie kliknąć i sprawdzić sami. Nic ze mnie nie wyciągnięcie. Tak, to jest "click-bait". Ale wydaje mi się, że warto. I kliknąć, i pojawić się na spotkaniu.

https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2026/05/2540-kolorowe-zeszyty-x-festiwal.html
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #61 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 15:31:35 »
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki to nikomu tak… nie podoba się."

Trzeba jeszcze rozróżnić krytykę (najlepiej rzetelną) od wyrażania subiektywnej opinii. Czasem mam wrażenie, że przeważa to drugie.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #62 dnia: Śr, 27 Maj 2026, 17:42:46 »

Luiza Grabowska to tegoroczna debiutantka, która na Komiksowej Warszawie opowie o swoim pierwszym komiksie zatytułowanym „Bez cienia mnie”.

Luiza Grabowska jest rysowniczką i ilustratorką, absolwentką Wydziału Grafiki warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Swój debiutancki komiks „Bez cienia mnie” zrealizowała jako projekt dyplomowy w Pracowni Gier i Komiksów pod kierunkiem dr hab. Daniela Mizielińskiego.

Swoją obecność na Komiksowej Warszawie potwierdził Łukasz Wnuczek, autor komiksowych serii „Sława” oraz „Plemię Sów”.

Łukasz Wnuczek to scenarzysta i rysownik komiksowy, związany ze środowiskiem twórców niezależnych. Mieszka w Świdniku a publikuje swoje prace od drugiej połowy lat 2010. Jest autorem cenionej serii „Plemię sów” (2018–2022), łączącej elementy fantasy z inspiracjami mitologią nordycką i kulturami rdzennych ludów Ameryki Północnej. W kolejnych latach rozwijał m.in. cykl „Sława”, oparty na motywach mitologii słowiańskiej, w którym odpowiada zarówno za scenariusz, jak i warstwę graficzną.

Jego twórczość była publikowana w Polsce i za granicą, a charakterystyczny styl łączy dbałość o detal z inspiracjami folklorem i historią dawnych wierzeń.

---------------------------------

MANDIOCA

Komiksowa Warszawa juz od jutra na Stadionie Narodowym!
Mamy premierę!
Jakby odór diabła - znakomite opowieści grozy inspirowane francuskimi podaniami ludowymi.
Mamy gości!
W sobotę Martę Szulc (SPLEEN oraz TRÓJWYMIAR) i Jakuba Kwiatkowskiego (CIRCUS MAGNUM oraz TRÓJWYMIAR).
W niedzielę Marta rządzi na stoisku!
Przemiłą obsługę (i jakże merytoryczną) zapewnią Sylwester oraz Aśka.
Bartek i Piotrek życzą Wam wielu pieniędzy na wielkie u nas zakupy!

Red Arrow:

Offline herman

« Odpowiedź #63 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 09:47:20 »
Czy ktoś się orientuje gdzie mogę spotkać po wrys Agatę Wawryniuk (Roślinny Ogródek Działkowy)?
Namierzyłem jedynie jej warsztaty w piątek o 12, ale niestety dotrę pewnie na ok 14 tego dnia. Z góry dzięki za pomoc.

PYtanie numer dwa - gdzie w zasadzie znajduje się komiksowa strefa autografów?
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Maj 2026, 10:10:20 wysłana przez herman »

Offline Kadet

« Odpowiedź #64 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 10:44:04 »
Czy ktoś się orientuje gdzie mogę spotkać po wrys Agatę Wawryniuk (Roślinny Ogródek Działkowy)?
Namierzyłem jedynie jej warsztaty w piątek o 12, ale niestety dotrę pewnie na ok 14 tego dnia. Z góry dzięki za pomoc.

Może da się ją złapać po spotkaniu z nią w sobotę o 10.30?

PYtanie numer dwa - gdzie w zasadzie znajduje się komiksowa strefa autografów?

Na razie nie mam pojęcia, ale dziś już będę na KW, jak coś się dowiem, dam znać.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #65 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 10:58:52 »
Nie wrzucę z telefonu ale wejdź na profil Belego tam masz informacje ze można ich (jego i Agatę) znaleźć w A9 Aleji Artystów od piątku do niedzieli.

Dodatkowo jeszcze info dotyczące spotkań
Już w ten weekend, po zbyt długiej przerwie, odwiedzimy Festiwal Komiksowa Warszawa. Będzie okazja by zbić piąteczki oraz zakupić komiksy, których brakuje w waszych domowych kolekcjach. Oba zeszyty "Roślinnego Ogródka Działkowego", dwa tomy angielskiej "Beletrystyki" (oraz ostatnie sztuki polskich zeszytów) a także jubileuszowe, twardo-okładkowe wydanie "Sklepiku z Robotami".

A poza stoiskami znajdziecie nas na dwóch punktach programu. W piątek o 12:00 Agata poprowadzi warsztaty dla dzieci, a w sobotę o świcie (10:30) opowiemy o pracy nad naszą nową serią komiksową.

Do zobaczenia i do zobaczenia!   

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #66 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 17:23:55 »
Tak jak napisał Michał81, Bele i Agata mają stoisko w Alei Artystów 112/G (a.k.a. A9)

----------------------------

Goście się nie kończą...

W tym roku na Komiksowej Warszawie pojawi się również Zavka, czyli Katarzyna Zawadka.

Zavka jest ilustratorką, scenarzystką i rysowniczką komiksową, absolwentką warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Związana ze sceną niezależną, publikuje swoje prace w polskich i zagranicznych magazynach oraz fanzinach, regularnie uczestnicząc w wystawach w kraju i za granicą.

Jest autorką m.in. komiksów „Promienie Xi”, „Wąż”, „Jazda stąd” oraz nagradzanego „Głodny Jaś i żarłoczna Małgosia”, za który otrzymała m.in. nagrodę Złotego Kurczaka.

Jej twórczość cechuje wyrazisty, często surrealistyczny styl oraz zainteresowanie baśnią, groteską i kontrastem między światem realnym a fantastycznym.

Dziś startuje Komisowa Warszawa! Na festiwalu pojawi się Sławomir Kiełbus, rysownik i ilustrator od kilku lat z powodzeniem kontynuujący serię „Kajko i Kokosz”.

Kiełbus znany jest przede wszystkim z twórczości prasowej publikowanej w tygodniku „Angora”, gdzie powstawały popularne serie, m.in. „Gwidon” (najdłużej ukazujący się w polskiej prasie pasek komiksowy), „Milkymen” czy „Wieśmin”.

Laureat Grand Prix Międzynarodowego Festiwalu Komiksu w Łodzi (2002) oraz Złotego Pucharu (Nagrody im. Janusza Christy za szczególne osiągnięcia na polu popularyzacji komiksu), ceniony za swobodę stylistyczną, poczucie humoru i biegłość w różnych konwencjach graficznych.

Last but not least. Na Komiksowej Warszawie nie zabraknie oczywiście Tomasza Kołodziejczaka – pisarza science fiction i fantasy, scenarzysty komiksowego, publicysty oraz wydawcy.

Kołodziejczak jest autorem licznych powieści i opowiadań (m.in. cykle „Dominium Solarne” i „Ostatnia Rzeczpospolita”) oraz laureatem Nagrody im. Janusza A. Zajdla za powieść „Kolory sztandarów” (1996).

Przez wiele lat był związany z wydawnictwem Egmont Polska, gdzie współtworzył rynek komiksowy w Polsce, m.in. inicjując linię „Klub Świata Komiksu” i redagując liczne publikacje. Za zasługi dla polskiego komiksu został uhonorowany Nagrodą im. Papcia Chmiela.

Największy BOSS na końcu, elegancko  8) ;D

-------------------------------

Diablaq strikes back:

Dzielnica Bielany:

Darmowe komiksy:
https://komiksopedia.pl/aktualnosc/komiksy-w-darmowym-magazynie-stolica-literatury-na-fkw-2026/

Offline michał81

« Odpowiedź #67 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 18:08:55 »
Tak dla Informacji jestem od jutra do niedzieli na Komiksowa Warszawa 2026. Mam tam nawet punkt programu o 16:00, gdzie będę opowiadał o wpływie AI na naszą komiksową pracę. Organizatorzy niestety nie zapowiedzieli mojego udziału, wobec czego znalazłem najlepsze zdjęcie na tę okazję, jak  się dało i wszystkich zainteresowanych informuję, że będę. Do zobaczenia w Alei Artystów ( prawdopodobnie).

Offline radef

« Odpowiedź #68 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 14:38:50 »
Olesiejuk wydał tom z klasycznymi paskami komiksowymi o Kubusiu Puchatku!
Przedpremiera na targach, premiera we wrześniu.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #69 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 17:45:29 »
Na stoisku PSK tradycyjnie pojawi się darmowy zinek, tym razem pod nazwą "Katastrofa".

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/katstrofa-darmowy-zin-na-komiksowej-warszawie/

Czy jakaś dobra dusza mogłaby wziąć egzemplarz dla mnie? Z odbiorem na Pyrkonie lub Białogardzie? Inne plany nie pozwolą mi w tym roku dojechać do Wawy...

Offline michał81

« Odpowiedź #70 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 17:50:58 »
Czy jakaś dobra dusza mogłaby wziąć egzemplarz dla mnie? Z odbiorem na Pyrkonie lub Białogardzie? Inne plany nie pozwolą mi w tym roku dojechać do Wawy...
jak coś zostanie do jutra to ci wezmę do odbioru na BCC

Online nocny

« Odpowiedź #71 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 18:15:06 »
Wzialem, bede i na pyrkonie i w bialogardzie.

Offline kierpic

« Odpowiedź #72 dnia: Nd, 31 Maj 2026, 21:10:44 »
Impreza na stadionie miala swoje plusy i minusy.
Minusy:
- odleglosc do najblizszych sklepow, na miejscu wózki z napojami, mini restauracja z dwoma daniami do wyboru + zapiekanki i frytki
- brak szatni
- "krówki" rozdawane kilogramami
Plusy:
- w koncu strefa autografow po ktorej da sie poruszac i oddychac
- stoiska z książkami do ktorych nie trzeba sie przeciskac
- zaplecze sanitarne
- "krówki" rozdawane kilogramami

Spoiler: PokażUkryj

Offline Wintermute

« Odpowiedź #73 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 17:39:24 »
Te zdjęcia to raczej nie z soboty o godzinie 15. O tej godzinie byłem i to była masakra. Pomijam kolejkę do kas w kontenerze na zewnątrz bo online padło.

Offline Kadet

« Odpowiedź #74 dnia: So, 06 Czerwiec 2026, 21:32:20 »
Wreszcie mam chwilę, żeby napisać coś po mojej pierwszej KW na Stadionie Narodowym.

Przede wszystkim: wybór miejsca. Zdaję sobie sprawę z wszystkich minusów miejscówki przy PKiN, sam zresztą ich dobitnie doświadczyłem - zarówno prażącego słońca w 2024, jak i potoków deszczu oraz koksowników na stoiskach w 2025, nie mówiąc o historiach ze strefą autografów komiksowych... jednak tak ważąc wszystko, wydaje mi się, że wolałem tamtą lokalizację.

Nie jest to przytyk do organizatorów KW, bo wiem, że festiwal idzie tam, gdzie podążą Targi Książki, ale wg mnie PKiN miał swoje zalety. Po pierwsze, łatwiejszy dojazd (dla mnie, jako człowieka spoza Warszawy, zakwaterowanie i dotarcie na targi było znacznie prostsze, gdy odbywały się w centrum). Po drugie, większą liczbę lokali i i infrastruktury wokół - jak zauważył kierpic, oferta gastronomiczna na stadionie była baaardzo ograniczona i musiałem na czas wyjazdu przestawić się w tryb "duże śniadanie + cały dzień na lekkich przekąskach + duża kolacja". Po trzecie, kiedy targi były przy PKiN, to siłą rzeczy mogły przyciągnąć jakichś przypadkowych przechodniów i przez to dalej popularyzować komiksy i książki, a na Stadion Narodowy raczej trudniej przypadkiem zabłądzić.

Jednocześnie, tak jak mówiłem, jestem boleśnie świadomy minusów, które wiążą się z PKiN, ale np. jeśli chodzi o strefę autografów komiksowych, to wydaje mi się, że to dałoby się po prostu lepiej zorganizować przy dobrej woli właścicieli miejscówki (jak w 2023, gdy autografy były w Kinotece). Co do warunków atmosferycznych... jeden z wydawców wspominał w rozmowie, że w innych miastach czasem rozbijają takie wielkie namioty targowe, w których można rozstawiać stoiska bez obawy o pogodę. Może to byłoby wyjście?

Z minusów, które przychodzą mi do głowy, to mogę jeszcze podać to, że w tym roku stoiska KW były tak bardziej "wymieszane" z książkowymi na tym podziemnym poziomie, przez co jakby odrębność festiwalu trochę się rozmywała. Na dodatek Egmont, który w zeszłym roku był wygodnie przy innych wydawcach komiksowych, w tym roku trafił na inne piętro (i rozmowy z obsługą stoiska wskazywały, że nie byli oni szczególnie radośni z przydzielonej im przez ludzi od targów miejscówki). No i strefa autografów komiksowych nie była zaznaczona na mapkach i musiałem sam ją namierzyć, co, trzeba przyznać, nie było szczególnie trudne.

Ale największą wtopą, jaka przychodzi mi do głowy (a którą należy przypisać organizatorom targów, a nie KW), było niezadbanie o odpowiednią przepustowość korytarzy. Wspomniane już tu były kolejki w sobotę rano do wejścia, a ja muszę powiedzieć, że kiedy w tę sobotę chciałem zrobić sobie rundkę po koronie, obejść stoiska w okrągłym korytarzu i wrócić do punktu wyjścia, to dwa razy utknąłem w olbrzymich zatorach. Ale naprawdę olbrzymich: ludzie napierają z każdej strony, nie możesz się cofnąć, nie możesz odbić w bok - możesz tylko posuwać się powoli naprzód, czasem zatrzymywać się na kilka minut i czekać, aż dotrzesz w miejsce, gdzie jest przestronniej. Za pierwszym razem dwóm facetom przede mną puściły nerwy i nieomal się pobili, za drugim jakieś dwie kobiety zaczęły się kłócić, bo jedna nie mogła się dostać do dziecka i też się zdenerwowała... Cud, że nic się nie stało. Na szczęście później w sobotę zrobiło się już chyba przestronniej. Z tego, co słyszałem, jedną z przyczyn tego zamieszania było to, że jakiś popularny autor zaczął podpisywać książki na jednym ze stoisk, gdzie nie było do tego wystarczająco dobrych warunków, i tłum jego fanów utworzył zaczątek zatoru. No cóż.

Żeby jednak nie popadać w nadmierne narzekanctwo, chciałbym zaznaczyć, że jestem zadowolony z imprezy - tak jak zawsze, miło było pobuszować po stoiskach antykwariatów, obejrzeć nowości różnych wydawnictw, zrujnować się na parę pozycji... no i przede wszystkim spotkać się ze znajomymi ludźmi, z którymi dzieli się pasję, i wspólnie wystawać w kolejkach po rysografy. Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów, z którymi miałem przyjemność się zobaczyć, i dziękuję za ciekawe rozmowy i pożyteczne porady (np. od Krzyśka o tym, gdzie można znaleźć Nikodema Cabałę ;)). Specjalne pozdrowienia dla turucorpa i Jaszcza, których nie tylko zobaczyłem na żywo, ale jeszcze od których udało mi się zdobyć wrysy :) Do zobaczenia "następną razą"!

Tradycyjnie trochę zdjęć ode mnie:

1) Warszawa i droga na stadion:

2) Zakupione książki:

("Hobbit" w tłumaczeniu Pauliny Braiter, którego jeszcze nie miałem)

3) Zakupione komiksy (plus jeden darmowy):

4) Autografy i wrysy:

Tomasz Kołodziejczak przyznaje się, że to on tłumaczył pierwsze wydanie "ŻiCSMK" w Polsce:

Podpis Macieja Kura na komiksie z jego scenariuszem z "Naszej uroczej Daisy":

Podpisy Tobiasza Piątkowskiego (jeden jeszcze z zeszłego roku) oraz Brat Antoni i Basia od Marka Oleksickiego na dwóch albumach "Bradla":

Maciej Kur, Piotr Bednarczyk i Sławomir Kiełbus na "Procesie Jagi":

Po zdobyciu wrysów od Sławomira Kiełbusa i Tomasza Leśniaka mam już komplet twórców na "Rozróbach i romansach"...

...ale na "Ofermie Wielkim" jeszcze paru osób brakuje - w tym roku doszedł Kapral od Piotra Bednarczyka i Oferma po awansie od Sławomira Kiełbusa.

W tym roku udało mi się zdobyć całkiem sporo wrysów na urodzinowej "Szkole latania", w tym parę od innych forumowiczów :) Twórcy pogrubioną czcionką to tegoroczne rysunki:

Piotr Bednarczyk, Wiesław Skupniewicz, Mieczysław Fijał, Jacek Skrzydlewski, Artur Ruducha:

Po lewej: Berenika Kołomycka, Rafał Szłapa, Magdalena Kania, Marek Oleksicki, Marek Turek.
Po prawej: Nikodem Cabała, Sławomir Kiełbus, Karol Kalinowski, Piotr Nowacki, Mateusz Skutnik, Tomasz Kaczkowski, Tomasz Leśniak:

Maciej Kur i Piotr Bednarczyk na "Mieszku I":

i plakat promocyjny z ich podpisami:

5) Zakupy pozostałe:

6) Wybór zakładek z widokiem z obu stron i przypinka promocyjna z "Chrobrego":

7) Parę dodatkowych zdjęć, w tym grafika ze stoiska Egmontu (uwaga: lekkie spojlery nt. postaci, które pojawią się w "Procesie Jagi") i coś dla fanów LEGO ze stoiska Korei Płd. :)

Tak podsumowując: bardzo cieszę się też, że w tym roku większość sesji autografów do powieści YA została wydzielona na osobne piętro w podziemiach, dzięki czemu udało się uniknąć mieszania się tamtejszych zwykle długich kolejek z innymi gośćmi targów, co zwiększało tłok.

Najbardziej żałuję chyba, że nie byłem na ani jednej prelekcji, ale częściowo wystąpiły konflikty z sesjami autografów, na jedną spóźniłem się po części przez opisane wyżej utknięcie w zatorach na koronie, a w jednej z ostatnich, tej o krytyce w komiksie, która zapowiadała się bardzo ciekawie, nie mogłem już wziąć udziału, bo zbierałem się na pociąg powrotny do domu. Słyszałem jednak, że przynajmniej część będzie do obejrzenia na "Otwartych komiksach", więc może chociaż w ten sposób nadrobię.

I to na tyle! Do następnego!

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!