Autor Wątek: 32 MFKiG Łódź 02-03.10.2021  (Przeczytany 22727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawlis

Odp: 32 MFKiG Łódź 02-03.10.2021
« Odpowiedź #150 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 13:37:45 »
Jakby w 24 godziny podać szczepionkę całej populacji na świecie to znikłaby każda choroba, na którą istnieje szczepionka. To wiedza na poziomie liceum.
Powiedz to Izraelowi ;).

A zaszczepieni też mogą przenosić covida (co mówiono na początku produkcji szczepionek). W tym ten delta.   

Ale żeby nie offtopować, to z kolei ja znowu nie jadę do Łodzi. Głównie dlatego, że teraz u mnie krucho finansowo, a w Łodzi to zawsze zmieniam się w stereotypową zakupoholiczkę. I w zasadzie jedynie co mnie teraz interesuje, to zapowiedzi Egmontu (co mogę śledzić w domku na kompie :) ).
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Wrzesień 2021, 13:39:32 wysłana przez pawlis »

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 13:42:18 »
Szanujmy Rosińskiego póki jest.

Szanuję oporowo, ale ile można słuchać o szlachetności Thorgala i jego życiu według wartości versus współczesne komiksy, w których rzekomo są tylko zombie, flaki i przemoc? :)

Offline gashu

« Odpowiedź #152 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 13:42:57 »
Mnie również nie będzie.
Liczę jednak, że na forum jakaś dobra dusza będzie relacjonować przebieg spotkań (przynajmniej w temacie wydawniczych nowości).

Offline xanar

« Odpowiedź #153 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 14:01:10 »
Jakby w 24 godziny podać szczepionkę całej populacji na świecie to znikłaby każda choroba, na którą istnieje szczepionka. To wiedza na poziomie liceum.
Przecież te koncerny twierdzą, że te szczepionki obniżają prawdopodobieństwo ciężkiego przebiegu choroby, czyli jak zaszczepimy wszystkich to dalej będą się wszyscy zarażać, tylko teoretycznie mniej powinno umrzeć.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online bibliotekarz

« Odpowiedź #154 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 14:10:59 »
Przecież te koncerny twierdzą, że te szczepionki obniżają prawdopodobieństwo ciężkiego przebiegu choroby, czyli jak zaszczepimy wszystkich to dalej będą się wszyscy zarażać, tylko teoretycznie mniej powinno umrzeć.
Nie będą, nawet biorąc rzecz na chłopski rozum przy podstawowej wiedzy na temat szczepionek.
Batman returns
his books to the library

Offline Midar

« Odpowiedź #155 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 14:18:11 »
Dokładnie tak to działa i widać to dokładnie w szpitalach. Większość, którzy tam obecnie trafiają, to niezaszczepieni (nawet 9 na 10). Wspomniany Izrael robi dawkę przypominającą i są bardzo zadowoleni, że obecnie chorujący lekko covida przechodzą.
Zaszczepiono setki milionów osób w ciągu prawie roku i przypadki powikłań są naprawdę rzadkie. Ale jeśli ktoś niezaszczepiony poważnie zachoruje, to powikłania (często ciężkie) są pewne, jeśli przeżyje. Wiem, bo walczyłem przez miesiąc z covidem w szpitalu i jak mówią lekarze „uciekłem z pod łopaty” (zajęte 90% płuc). Przez ten miesiąc codziennie umierali wokół mnie ludzie, często sporo młodsi ode mnie i nawet trafiający w znacznie lepszym stanie niż mój. W rozmowach większość z nich żałowała, że się wcześniej nie zaszczepiła.
Moja żona, która przyjęła dwie dawki szczepionki, też zachorowała, ale pomimo 50 lat, przeszła to jak lekki katar.
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Wrzesień 2021, 14:19:53 wysłana przez Midar »

Offline xanar

« Odpowiedź #156 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 14:18:49 »
Nie będą, nawet biorąc rzecz na chłopski rozum przy podstawowej wiedzy na temat szczepionek.

Ale to nie jest moja wiedza, tylko tych co wytwarzają te szczepionki i oni nie twierdzą, że zaszczepieni nie przenoszą wirusa.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Death

« Odpowiedź #157 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 14:19:55 »
Nigdy w życiu nie byłem na chorobowym. Czasem jak zdarzyła się gorączka, to wziąłem na noc aspirynę i następnego dnia do pracy. Jakieś mega ciężkie przypadki to jeden dzień urlopu, aspiryna i do pracy na drugi dzień. Jak mi zrobiłeś jakiekolwiek badanie to zawsze najlepsze wyniki. Ciśninie, krew, cokolwiek, siwego włosa nie mam ani jednego, na moim dziale nawet młodsi niejeden na głowie. Zawsze niby zdrowy jak koń. Aż do marca tego roku. Piszę do mojej szefowej w niedzielę, że coś źle się czuję, zobaczę rano, jak coś to żeby mi jutro rano wypisała 1 dzień urlopu (w naszej firmie traci się całą premię za chorobowe, więc dużo lepiej stracić 1 dzień urlopu), to we wtorek będę. Jeb - 6 tygodni chorobowego. 2 tygodnie nie potrafiłem wstać z łóżka, pierwsze 2 dni to w ogóle patrzyłem w sufit, po dziesięciu jakby mi ktoś powiedział, że mnie dobije to bym się zgodził. Potem jeszcze 4 tygodnie czułem się jak zombie. Także kurestwo straszliwe. Nie wiem czy ta szczepionka coś da, ale mam w sobie tę niemiecką w dwóch dawkach z chipem Billa Gatesa gratis. Zrobię chyba wszystko, żeby już nigdy nie czuć się tak jak w marcu i kwietniu. Co nie zmienia faktu, że maski to gówno, nie potrafię tego trzymać na nosie, tym bardziej po covidzie, bo źle mi się oddycha. Kto będzie miał covida, ten będzie miał. Oby po szczepieniu było łagodniej.

Offline Midar

« Odpowiedź #158 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 14:24:01 »
Death, to chorowaliśmy w tym samym czasie😀. Gratuluję powrotu do zdrowia. Ja też przyjąłem dwie dawki i obecnie jestem spokojniejszy. Zgadzam się że maski to gówno.

Offline Death

« Odpowiedź #159 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 14:35:56 »
Dziękuję i nawzajem. :)
Ja już jutro powoli w kierunku Łodzi zmierzam. Najpierw do Katowic na jedną noc, pójdę sobie do Komiksiarni zobaczyć co mają fajnego, na piwo gdzieś na Katowice uderzę i być może na nowego Bonda do kina rano w piątek. A potem już powoli na Łódź pociągiem. Potem 3 noce w Łodzi, bo do poniedziałku. Dopiero we wtorek do pracy. Będzie się działo!

Offline gashu

« Odpowiedź #160 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 14:37:48 »
To ja chyba miałem pecha bo w moim otoczeniu trafiło się 2 covidowych nieboszczyków :(. Obaj panowie w przedziale 30-40 lat i obaj zeszli w ciągu kilku dni od trafienia do szpitala. Działo się to jeszcze w momencie, kiedy szczepienie dla wspomnianej powyżej grupy wiekowej nie były w PL dostępne. I jeżeli maski (oczywiście noszone w porządny sposób, a nie na brodzie) mają wpływ na zmiejszenie transmisji wirusa (chociażby poprzez zmiejszenie ekspozycji na niego osób "ochuchiwanych" przez nosicieli), to nie - nie są żadnym "gównem" :/

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 14:53:49 »
Od początku mojej bytności na forum nie angażowałem się ani razu w tematy okołocovidowe, ale skoro temat się tak rozkręcił i pewnie całość zaraz poleci do kosza to pozwolę sobie dołożyć swoją cegiełkę. Nie neguję ani samej choroby, ani możliwości jej bardzo ciężkiego przebiegu łącznie ze śmiertelnym, ani szczepionek i ich skuteczności w łagodzeniu tego przebiegu (choć o ile ludzi twierdzących, że to jest plandemia, spisek, fikcja itd uważam za co najmniej mających średni kontakt z rzeczywistością, o tyle obawiających się tej konkretnej szczepionki ze względu na słabe przebadanie rozumiem), uważam na miarę mojej skromnej wiedzy w tym temacie, że technologia mRNA może przynieść bardzo wiele dobrego w medycynie. Co więcej, parę lat temu jeszcze przed covidem przeszedłem jakąś ciężką chorobę wirusową, która bardzo przypomina to, co teraz ludzie opisują jako ciężki przebieg covidu - prawie miesiąc nie wstawałem z łóżka, problemy z oddychaniem, potem parę miesięcy dochodzenia do siebie, więc wiem jakie ryzyko powodują takie choroby. Jednocześnie głęboko się nie zgadzam ze wszystkimi reakcjami rządów na całym świecie i reakcjami na tę chorobę, z lockdownami, odgórną próbą zmieniania całego stylu życia ludzi i zabierania im wolności oraz swobód. Uważam, że jest to ogromne zagrożenie, sam fakt, że z takiego powodu takie rzeczy się dzieją powoduje, że ludzie przechodzą nad nimi do porządku dziennego i akceptują jako normalne, ja akceptować nie zamierzam, choć zdaję sobie sprawę że niewiele tu ode mnie zależy. Podobnie było oczywiście po WTC w Stanach, zdecydowana większość tych przepisów "antyterrorystycznych" została tam na stałe. I tak, kroczek po kroczku, drobne elementy wolności są odbierane, dla wielu to zupełnie nieistotne bo czują się bezpieczni, dla mnie najistotniejsze, bardzo ciężko mi to wszystko obserwować.

Offline misiokles

« Odpowiedź #162 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 15:00:09 »
To, że w większości krajów jest OBOWIĄZEK szkolny jest już ograniczeniem wolności. Paradoksalnie - bez tego ograniczenia wolności świat byłby gorszym miejscem.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 15:04:45 »
To prawda, ograniczeń wolności jest wiele, choć akurat ten przykład dotyczy nieletnich, to trochę inna sytuacja. Ale oczywiście znajdziesz masę innych ograniczeń dotyczących dorosłych, które zilustrują Twój pogląd i z Twojego punktu widzenia będziesz miał rację. Z mojego natomiast lepszym miejscem jest to miejsce gdzie sam podejmuję o sobie decyzje i inni ludzie też tak robią, nawet jeśli dla mnie może to oznaczać liczne niedogodności albo problemy. To jest pewien aksjomat i kwestia priorytetów, bardzo indywidualna i dlatego ludzie tutaj się nigdy nie dogadają, ja piszę tylko o swoich odczuciach.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: Śr, 29 Wrzesień 2021, 15:08:53 »
Tylko problem w tym ze coraz wieksza liczba ludzi nie chce sama podejmowac decyzji wola  zeby panstwo za nich to robilo i prowadzilo za raczke tak wygodniej - konformizm?