Autor Wątek: The Last of Us  (Przeczytany 13064 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: The Last of Us
« Odpowiedź #105 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 06:42:40 »
Temu sezonowi brakuje zdecydowanie jeszcze 2 odcinków, co jest spowodowane tym, że został on ścięty jak drugi sezon Rodu Smoka (oficjalnie było to potwierdzone). Finał zakończony mocnym cliffhangerem, co można było się spodziewać, kiedy zdecydowano się podzielić drugą część gry na dwa sezony, przy czym obecnie mówi się już o 3, czyli cały serial miałby się zamknąć w 4. Nie wiem czy to dobrze, bo widać straszne rozciąganie wątków, które przechodzą w teen dramę. I to jest jak dla mnie jedna z wad tego serialu, druga to, że ten sezon powinien być udostępniony w całość, oglądało by się go znacznie lepiej i pewnie miałby też lepsze oceny dzięki temu. I teraz patrząc jak było w grze to obawiam się, że na odpowiedzi dotyczące tego odcinka przyjdzie na czekać, aż do wspomnianego 4 sezonu, bo widać ze kolejny sezon będzie skupiony na Abby. Ale zasadniczo sezon bardzo nierówny, mający świetne, a momentami rewelacyjne odcinki, przeplatane mieliznami z teen dramą, rozwijający wykreowany świat, mający świetną akcją z mocnymi motywami horrorowymi i zadający konkretne pytania dotyczące natury ludzkiej. Czekam na kontynuacje i wyciągnięcie wniosków przez twórców co się nie w nim nie udało i poprawienia tego w kolejnych sezonach.

PS. Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale przez połowę tego odcinka widać gówno przez to że rozgrywa się w ciemnościach.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Maj 2025, 06:46:14 wysłana przez michał81 »

Offline Adolf

« Odpowiedź #106 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 23:13:02 »
PS. Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale przez połowę tego odcinka widać gówno przez to że rozgrywa się w ciemnościach.

Pewnie kwestia HDR. Ja tam w miarę widziałem wszystko.

A co do serialu, no to niestety zawodził. Nie rozumiem jak można było tak źle zrobić akcję w oceanarium. Może źle zapamiętałem, ale w grze to było inaczej.
Spoiler: PokażUkryj
W grze Ellie zrobiła tam rzeź, łącznie z pieskiem i nie miała pojęcia, że panna była w ciąży. Gracze także nie mieli, nie było to widoczne. Potem w części z Abby obserwowaliśmy tego pieska jak się z nim bawiła i przeklinaliśmy Ellie, że go zabiła. A później szok jak ta panna weszła z brzuchem i łzy w oczach... Tylko myśleliśmy sobie "Ellie, ty kurwo, nie dosyć, że piesek, to jeszcze kobietę w ciąży zabiłaś"! Już nie wspomnę o przedstawieniu Abby w normalny sposób. Serial pokazał już ten stadion, a w ogóle nie skupił się na jej pokoju. Abby lubiła czytać, szczególnie mangi. Serial nie dba o takie szczegóły...
Dlatego mam wrażenie, że twórcy zapomnieli co osiągnęli i dają nam tylko popłuczyny tych emocji. I tak, musze się zgodzić, że zabrakło jeszcze jednego czy dwóch odcinków, by można lepiej nakreślić wiele elementów. A tak straciliśmy już bezpowrotnie na to okazję i jedziemy dalej z fabułą.

No i ta aktorka co gra Abby. Wygląda jak Ellie z gry. W końcu kiedyś była nominowana do zagrania Ellie (gdy The Last of Us było robione jako film). Kastingi w serialu niestety bardzo dziwaczne. Te wszystkie dziwne akcje sprawiają, że mam wrażenie, że po pierwszym sezonie twórcy trochę wyciągnęli wniosków, ale niestety powtarzają wciąż te same błędy. Pędząca akcja, zagubione szczegóły, przesadna chęć rozwijania wątków z poza gry.

Offline michał81

« Odpowiedź #107 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 05:22:02 »
Widzę że ktoś jest fanem zabijania zwierząt na ekranie? Sceny w grze są brutalniejsze, ale bardzo dobrze, że tą pominięto.

Kaitlyn Dever ma prawie 30 lat, trochę dziwnie by wyglądało jakby miała grać nastolatkę w pierwszym sezonie. To nie lata 80, gdzie takie rzeczy przechodziły, a sam Scary Movie nawet to obśmiał. Oj @Adolf widzę że wpisujesz się w tych trolli internetowych którym nie odpowiada uroda Belli Ramsey, bo nie wygląda jak postać składająca się z pixeli w grze.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #108 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 07:31:05 »
@Adolf to co w spoilerze to wygląda nie tyle na to, że "twórcy zapomnieli", co mieli zapomnieć żeby po wyrwaniu z kontekstu serial nie był kolejnym przykładem na [tutaj wpisz problem typu: dzieci czytają mangi i dlatego robią X]...

@michał81 przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i to co napisał @Adolf - Twoje pierwsze i ostatnie zdanie to projekcje - pełno jest tych skrajnie konserwatywnych trolli (czy jak ich nie nazwać) i też nie mogę już patrzeć na te idiotyczne memy z serialu, ale wyżej projektujesz to co widzisz online na @Adolfa, który nic takiego nie napisał...

Offline Adolf

« Odpowiedź #109 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 12:01:50 »
@Hahaha. Michał już tam ma, że nie rozumie co czyta. I tak zostałem fanem kłusownictwa, osobą bez gustu co do kastingów i od razu internetowym trollem…

A co do serialu to od pierwszego odcinka pisałem, że błędem było pozbawienie nas zaskoczenia jakie mieli gracze. Serial od pierwszej sceny zdradził motywację Abby i ją „wybielił”. Tak samo zrobił z WLF. Uważam, że to zła decyzja. Przez to trzeci sezon będzie pozbawiony emocji, tylko w nudny sposób przekażą wersję wydarzeń z przeciwnej strony. No i ta Abby… po prostu wolałbym by była bardziej jak z gry, czyt. nie budząca zaufania sterydziara. Co do Ellie to także kontrowersyjny kasting, ale jestem w stanie go zrozumieć. W serialu bohaterka miała być bardziej „patuską”, wchodzić w skrajność z porządną córką Joela.

Online eyesore

« Odpowiedź #110 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 12:22:10 »
@Hahaha. Michał już tam ma, że nie rozumie co czyta. I tak zostałem fanem kłusownictwa, osobą bez gustu co do kastingów i od razu internetowym trollem…

A co do serialu to od pierwszego odcinka pisałem, że błędem było pozbawienie nas zaskoczenia jakie mieli gracze. Serial od pierwszej sceny zdradził motywację Abby i ją „wybielił”. Tak samo zrobił z WLF. Uważam, że to zła decyzja. Przez to trzeci sezon będzie pozbawiony emocji, tylko w nudny sposób przekażą wersję wydarzeń z przeciwnej strony. No i ta Abby… po prostu wolałbym by była bardziej jak z gry, czyt. nie budząca zaufania sterydziara. Co do Ellie to także kontrowersyjny kasting, ale jestem w stanie go zrozumieć. W serialu bohaterka miała być bardziej „patuską”, wchodzić w skrajność z porządną córką Joela.
Ja jeszcze bym zarzucił że w serialu, pomimo że naprawdę robi tak chore rzeczy, po chwili uśmiecha się i wszystko gra, przecież w grze ewidentnie było widać że po śmierci J. "dorasta" momentalnie i z gówniary staje się dorosła. Straszny rzopierd@#$ zrobili w tym scenariuszu, nawet moja żona która nie grała mówi że chaotyczna jest fabuła i trochę przypomina pierwszy sezon Wiedźmina które głownie kminili ludzie czytający książkę (tutaj wychodzi że gracze będą ogarniać).
Co do scen w ciemności, mam podobnie że bardzo mało widać wiec może niekoniecznie to są ustawienia tv...