Autor Wątek: The Last of Us  (Przeczytany 13004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adolf

Odp: The Last of Us
« Odpowiedź #75 dnia: Pn, 28 Kwiecień 2025, 21:12:12 »
Można by napisać o odcinku ciekawsze przemyślenia zamiast się czepiać czy sceny po napisach są scenami po napisach...

Offline michał81

« Odpowiedź #76 dnia: Wt, 29 Kwiecień 2025, 19:24:51 »
Scena po napisach to jest scena po napisach, a zwiastun to jest zwiastun, gdzie sceny z niego pojawią się kolejnym odcinku.

Natomiast co do samego odcinka, to pod kątem fabularnym było do przewidzenia, że ten odcinek będzie spokojniejszy po ostatnim. Pozwoli przeżyć bohaterom poniesioną stratę i przygotować się na podróż (czego nie ma w grze), ale jest to dobrze napisane i bardzo dobrze zagrane. Pożegnanie Ellie z Joelem na jego grobie jest znakomite. Położenie ziarenek kawy, gdzie oczywistym wydawał się zegarek, który zostaje pokazany w tym odcinku, jest cudowne i pokazuje, jak twórcy dbają o szczegóły, a uważny widz lub gracz od razu zrozumiem to odniesienie. Zresztą sama Bella Ramsey pokazuje swój kunszt aktorski, gdzie grając rozpacz przeplata ją z ukrywaną wściekłością.

Postać Tommiego też wypada przekonująco pomimo różnić fabularnych względem gry. Tu dostaje on konkretną motywację, aby nie podążyć ścieżką zemsty, ale może to też być zmyłka fabularna od twórców dla graczy. I finalnie tak jak w grze podąży on za Ellie, ale mam wrażenie, że bardziej z troski o nią, bo była ona dla Joela jak córka, którą utracił. Zresztą nawet takie postacie trzecioplanowe jak Seth dostają więcej charakteru pomimo, że nadal są dupkami. A wymiana zdań Setha i Elli odnośnie "friendly fire" jest jedną z najzabawniejszych kwestii w tym serialu i naturalnie pasuje. Widać, że scenarzyści wiedzą co robią.

Kolejna ciekawa rzecz to ukazanie nowego ugrupowania jakim są Serafici. Gracze wiedzą z kim mają do czynienia, dla widzów będzie czekać pewnie niespodzianka. Przy czym scenarzyści w prosty sposób wyjaśnili pewną rzecz związaną z gwizdaniem, co w grze dla gracza było pewnym ostrzeżeniem, gdy je usłyszał.

Tak właśnie pisze się dobre scenariusze adaptacji.
« Ostatnia zmiana: Wt, 29 Kwiecień 2025, 20:22:35 wysłana przez michał81 »

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #77 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 22:25:35 »
Ten serial osłabia mnie w sposób który trudno mi nawet opisać.
Sorry; wiem że zrzędzę, nie przeczę.
Ale czy to takie dziwne czuć dyskomfort na widok sytuacji kiedy
Spoiler: PokażUkryj
jedna homoseksualna dziewczynka, z radością robiąca za "faceta/tatusia" w 5 minutowym związku z inną biseksualną dziewczynką; robi jej palcówkę gdy ta wyznaje że jest w ciąży??!!

Co to ma być.  :o :o
To ma być dobry scenariusz adaptacyjny????

Nie nadaję się chyba już do niczego co jest dziś masowo wychwalane.
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Maj 2025, 22:28:00 wysłana przez Harlequinka »
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline komiks

« Odpowiedź #78 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 22:58:47 »
Żałuję, że kliknąłem pokaż spojler :o
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Xmen

« Odpowiedź #79 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 23:24:03 »
jedna homoseksualna dziewczynka, z radością robiąca za "faceta/tatusia" w 5 minutowym związku z inną biseksualną dziewczynką; robi jej palcówkę gdy ta wyznaje że jest w ciąży??!!

W pierścieniach władzy nie ma homo elfów, albo krasnoludów?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Pan M

« Odpowiedź #80 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 23:34:56 »
W pierścieniach władzy nie ma homo elfów, albo krasnoludów?

Ważne, że jest seksowny, zawsze twardy Sauron i "piękna" Galadriela  ;D

Online Xmen

« Odpowiedź #81 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 02:07:13 »

Teraz oglądam 4 odcinek. Ta scena nie wygląda tak jak napisałaś. Nie ładnie kłamać, uważaj bo sauron skieruje na ciebie swoje oko.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #82 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 05:39:51 »

Wiedziałem, że się ktoś spruje o ten odcinek (tak jak to było w przypadku odcinka 3 pierwszego sezonu), nie spodziewałem się, że jednak będziesz to ty. Inna sprawa, że ktoś wcześniej napisał
A serial oglądam uważnie; nie musisz się martwić.
to widać, że jednak nie. Dodam na szybko, bo więcej napisze jak wrócę z pracy, że w przypadku tego docinka to jakieś 80-90% jest idealną adaptacją gry (można sobie poszukać na necie bo już pojawiają się zestawienia porównujące dokładnie ze sobą sceny), więc jest to dobrze zaadaptowany scenariusz.

Offline Sephinroth

« Odpowiedź #83 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 07:38:54 »
Tyle, że Harlequinka nie zna gry, zatem dostrzega wszędzie "propagandę" o lewackim zabarwieniu i uwaza działania twórców za osadzone w scenariuszu na siłę, byleby spełnić kryteria streamingowej inkluzywnosci ;)
Czy naprawdę warto zadręczać swoją duszę z powodu serialu? Jeśli nie odpowiadają Ci postaci bądź scenariusz, po prostu nie oglądaj, po co ten masochizm? Oczekujesz, że wszyscy twórcy będą przeprowadzac dekonstrukcje materiału źródłowego, tak jak postrzegasz rzekomo RoP???
Nie jestem też pewny czy oglądaliśmy ten sam odcinek, wszedzie dostrzegasz nawiązania seksualne, to prawie jak seksualne fiksacje...moze lepiej skupić się na realnym zyciu?
Podobno oglądasz uważnie, ale oko Saurona chyba patrzy na ciebie za często  :P
“Thou shall only have foes to be hated; but not foes to be despised: thou must be proud of your foes.”

Offline Sephinroth

« Odpowiedź #84 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 07:40:50 »
Teraz oglądam 4 odcinek. Ta scena nie wygląda tak jak napisałaś. Nie ładnie kłamać, uważaj bo sauron skieruje na ciebie swoje oko.
Lepiej uważać, bo takie marzenia się spełnią  ;D  :P :o
“Thou shall only have foes to be hated; but not foes to be despised: thou must be proud of your foes.”

Offline eyesore

« Odpowiedź #85 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 08:54:49 »

Raz że ten tatuś to było raczej z przymrużeniem oka powiedziane,
dwa że ten "związek" trwał kilka miesięcy.
Jest to adaptacja gry, trochę z pomieszaną chronologią (do pierwszego zbliżenia doszło między nimi kiedy ginął Joel) ale w sumie zgadza się praktycznie w 90%.
Jak naprawdę przeszkadzają Ci homoseksualne (czy tam homoseksualizm w ogóle)  sceny to może jednak daj sobie spokój i wróć do swoich gejowatych elfów  ;)
Uwielbiam grę i fajnie wyłapuje mi się smaczki, te powieszone trupy (i cała miejscówka) czy scena w metrze (choć przesadzili z ilością trupów). No przecież to jest cudo. 

Offline Pan M

« Odpowiedź #86 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 13:24:36 »
Tyle, że Harlequinka nie zna gry, zatem dostrzega wszędzie "propagandę" o lewackim zabarwieniu i uwaza działania twórców za osadzone w scenariuszu na siłę, byleby spełnić kryteria streamingowej inkluzywnosci ;)
Czy naprawdę warto zadręczać swoją duszę z powodu serialu? Jeśli nie odpowiadają Ci postaci bądź scenariusz, po prostu nie oglądaj, po co ten masochizm? Oczekujesz, że wszyscy twórcy będą przeprowadzac dekonstrukcje materiału źródłowego, tak jak postrzegasz rzekomo RoP???
Nie jestem też pewny czy oglądaliśmy ten sam odcinek, wszedzie dostrzegasz nawiązania seksualne, to prawie jak seksualne fiksacje...moze lepiej skupić się na realnym zyciu?
Podobno oglądasz uważnie, ale oko Saurona chyba patrzy na ciebie za często  :P

Typowe zjawisko oglądania wszystkiego co jest modne, na co jest trend, "oglądam żeby być na czasie". Możliwe też że to również hate watching. Kompletnie nie rozumiem takiej postawy, przykładowo mi Rings of power nie podeszło więc drugi sezon odpuściłem, jedynie widziałem jakieś fragmenty na YT i to by było na tyle.

Podążanie za modą i oglądanie wszystkich seriali to kuriozum w erze kiedy jest wręcz przesyt treści. Ja z drugiej strony może idę w zbytni minimalizm, bo z nowszych seriali przez ostatni rok obejrzałem tylko Fallouta, Pingwina, Boys, Gen V i to by było na tyle. Chociaż wolę w ten sposób niż pochłaniać ogrom seriali byle być na czasie, traktując to wręcz z zawodowym zacięciem. Na moje trochę to chore.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #87 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 14:17:44 »
Sorki; Żwirku; ale co ja Ci poradzę że tam takie rzeczy są...🙄

Ważne że jest seksowny; zawsze twardy Sauron i "piękna" Galadriela.

Sorry, Winnetou. Nie jest moja winą że przy Gali i Sau napięcie seksualne można ciąć nożem; a w przypadku Elli i Diny; nie. Przynajmniej ja tak to widzę; czuję i odbieram. 🤷‍♀️

Xmen, jeśli twierdzisz że
jedna drugiej nie włożyła rękę w spodnie
[a co niby robiły; rozkładały sobie karty tarota?] - to raczej Tobie 🤥 nosek się zaraz wydłuży...🤪

Przepraszam Cię Michał. Akurat tak spontanicznie doczepiłam się twojego zdania...Cieszę się że ten serial daje Ci radość; że widzisz tam rzeczy których ja nie widzę. Podoba mi się jak opisujesz swoje wrażenia. Pasja u mnie zawsze w cenie, nawet jeśli jej nie podzielam.

Jesli ktoś kocha grę, spoko; Wasza broszka. Tyle że przenosicie miłość do gry na ten serial; bo adaptacja...Gry nie znam; mówię o serialu.
Jeśli były tam sceny łóżkowe między dziewczynami...Być może wypadło to bardziej wiarygodnie?
Fakt że identycznie było w grze, niewiele dla mnie zmienia. Wszystko musi być zagrane tak żeby móc "zawiesić niewiarę". Mogę łyknąć niemal wszystko; jeśli aktorzy są w stanie sprzedać mi daną wizję.

I świat nie jest czarno biały. A na pewno ja nie jestem. To że pierwszy raz od zawsze narzekam trochę na jeden konkretny przykład wątku LGBT; nie czyni z tego reguły.
Mnie przesyt przejdzie; zrobię sobie detoksik od tumblra;  małą przerwę w oglądaniu artów na których np. Legolas liże się z Gimlim - i będzie gitara. 😋

Akurat męsko-męski romans z 1 sezonu był moim ulubionym wątkiem TLOU.☺️ Obie postaci polubiłam bardzo; aktorzy byli świetnie przedstawili uczucie łączące Billa i Franka tak że mucha nie siada; wszystko tam pięknie grało. Aż było mi wtedy żal że ich historia trwała tylko 1 odcinek...

I nie chce WAM chłopaki odbierać radości z tego serialu. Być może faktycznie TLOU jest przeznaczone stricte dla fanów gry; i te 2 połączone materiały działają razem świetnie.

Mnie zaciekawiła postać Abby
 i jej motyw zemsty. Dziewczyna zupełnie zignorowała fakt; że Joel uratował jej życie. Przypuszczam że powodowana jest miłością do tatusia. Który być może traktował ją jak księżniczkę; nie pokazując Abby w ogóle tej drugiej twarzy pt. Doktor Mengele. Dlatego nie bacząc na nic była zdolna nie zboczyć ze swej Ścieżki Odwetowej i zmasakrować swego, nic nie podejrzewającego wybawcę.

To jest jedyny wątek który mnie obecnie ciekawi; oglądam dalej żeby poznać historię Abby.

PS. Czytałam też że podobno aktorce zmarła mama na krótko przed zagraniem tej masakrycznej sceny z  kijem golfowym. I tutaj widzimy jakby "autentyczną" złość, rozpacz i frustrację.

Eyesore; przecież związek to Dina miała z tym
kolesiem z którym jest w ciąży...Z Elli się dopiero na Sylwka pocałowały.
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Maj 2025, 14:19:30 wysłana przez Harlequinka »
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline eyesore

« Odpowiedź #88 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 14:39:14 »
"Eyesore; przecież związek to Dina miała z tym
Spoiler: Ukryj
kolesiem z którym jest w ciąży...Z Elli się dopiero na Sylwka pocałowały."

one mają po kilkanascie/dziesiąt lat, nie wiem ile masz lat ale dzieciaki w taki wieku wystarczy kilka minut żeby być zabujanym na lata  ;)  a tutaj  od pocałunku do seksu minęło z dobrych kilka miesięcy
zresztą Dina tłumaczy że jej podobały się zarówno dziewczyny jak i chłopacy tylko mama jej zakazała tak mówić  (co zresztą jest idealny komentarzem do sytuacji obecnie, bo jak by takie zakazy miały działać...)

Online Xmen

« Odpowiedź #89 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 15:55:48 »
Harlequinka z tobą ciężko dyskutować, bo żyjesz w swojej rzeczywistości.
Wsadziła rękę w spodnie, ale o ciąży poinformowała wcześniej. Ty napisałaś że zrobiła to podczas "palcówki". Zresztą biorąc pod uwagę ich wiek, nie zdzwilbym się że faktycznie mogła zrobić to podczas "palcówki", jednak tak nie było.
Dla mnie serial jest przereklamowany, nie znaczy to , że jest zły. Jak coś się nie podoba to się nie ogląda. A jak się podoba to można pisać jakieś poematy i wiersze na cześć dzieła, jak np ty o Pierścieniach władzy. Nie trzeba zmyślać.