Autor Wątek: Wydawnictwo Shock Comics  (Przeczytany 33100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Wydawnictwo Shock Comics
« Odpowiedź #165 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 15:57:39 »
Bitter Root - swietny komiks - brac
przy okazji info - bedzie ekranizacja - chyba film
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #167 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 22:03:02 »
Kupowac , swietna rzecz.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online amsterdream

« Odpowiedź #168 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 09:03:54 »
Niestety nie lubię takiej kreski.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline nocny

« Odpowiedź #169 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 09:29:32 »
Cudowna kreska, biorę bez względu na fabułę. Aczkolwiek chyba zapowiada się nieźle. Szkoda tylko, że Shock ma bardzo wolne tempo wydawania.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #170 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 17:39:35 »
Ale się gusta potrafią różnić (i dobrze) - mnie się w ogóle nie podoba, a przynajmniej te przykładowe plansze.

Offline Konrad

« Odpowiedź #171 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 17:51:20 »
Jak coś to na stronie Image można sobie przejrzeć/przeczytać cały pierwszy zeszyt:
https://imagecomics.com/read/bitter-root

Offline Xmen

« Odpowiedź #172 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 18:22:55 »
Kreska nie zachęca, pomysł w sumie też nie, świat jest zagrożony przez potwory, ktoś musi go ocalić, chyba nie ma nic bardziej oklepanego? Cały myk tego komiksu opiera się na tym, że akcja dzieje się w harlemie? czy są tam jakieś plot twisty czyniące komiks ciekawym?
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Wrzesień 2025, 18:24:54 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline donT

« Odpowiedź #173 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 19:49:56 »
Zajebista krecha. Lekki cartoon, z mnostwem detali, fajnym kadrowaniem i dynamicznymi ujeciami kamery. Do tego top notch kolorki. Jestem zainteresowany.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #174 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 10:12:54 »
Czy ktoś poza Arkiem przeczytał już może Bitter Root i chciałby podzielić się wrażeniami ?

Offline Murazor

« Odpowiedź #175 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 11:13:22 »
Czytałem w oryginale, świetne rysunki, sporo akcji. Nudni, stereotypowi bohaterowie (narwany młokos, super waleczna młoda dziewczyna, ekscentryczny wujek, ciapowaty wujek naukowiec, stara babcia co wie wszystko i walczy jak ninja ::)) naciągany wątek główny. Nie wiem, czy to spoiler, ale główna idea to
Spoiler: PokażUkryj
 rasizm tworzy potwory, tutaj dosłownie zaraża i zmienia ludzi.

I sam pomysł, przy osadzeniu historii w Harlemie w odpowiednich latach wydawał sie sensowny, tak twórcy polecieli i rozwiązania fabularne zjadają własny ogon.

Pomysł, że czarna rodzina powstrzymuje szalejące potwory i przywraca je do normalności, jest ciekawy, ale konkrety są bez sensu.

Czy każda biała osoba może się zarazić, czy tylko rasiści? I czemu tylko biali, czarnoskóre postacie również nienawidzą białych, no ale rasizm działa tylko w jedną stronę.

Później w historii pojawia się Ku Klux Klan, dlaczego oni nie są potworami?

Pojawiają się rasistowscy policjanci, ale zostają zaatakowani przez zarażonych (czyli "swoich").

A później takich protekcjonalnych głupotek jest coraz więcej.

Podsumowując, nie dziwię się, że w USA zyskał rozgłos i nagrody. Jest to idealny komiks, który uderza we wszystkie popularne nuty zakorzenione w ich kulturę, w ich problemy, których u nas nie ma i nie było. Dodatkowo premiera w 2018 idealnie wpisała się w rosnącą popularność BLM (której szczyt był w 2020).
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Wrzesień 2025, 11:17:43 wysłana przez Murazor »

« Odpowiedź #176 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 11:22:06 »
Ja wczoraj przeczytałem, w weekend skrobnę recenzję, ale w dużym skrócie - przeczytać można, ale nic nie urywa. I tak jak napisał mój poprzednik - w kilku przypadkach brak logiki, a bohaterka potrafi irytować. W skali szkolnej pierwszy tom oceniam 4/6 z czego jeden punkcik jest za rysunki.
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline studio_lain

« Odpowiedź #177 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 11:32:48 »
Czytałem w oryginale, świetne rysunki, sporo akcji. Nudni, stereotypowi bohaterowie (narwany młokos, super waleczna młoda dziewczyna, ekscentryczny wujek, ciapowaty wujek naukowiec, stara babcia co wie wszystko i walczy jak ninja ::)) naciągany wątek główny. Nie wiem, czy to spoiler, ale główna idea to
 rasizm tworzy potwory, tutaj dosłownie zaraża i zmienia ludzi.

I sam pomysł, przy osadzeniu historii w Harlemie w odpowiednich latach wydawał sie sensowny, tak twórcy polecieli i rozwiązania fabularne zjadają własny ogon.

Pomysł, że czarna rodzina powstrzymuje szalejące potwory i przywraca je do normalności, jest ciekawy, ale konkrety są bez sensu.

Czy każda biała osoba może się zarazić, czy tylko rasiści? I czemu tylko biali, czarnoskóre postacie również nienawidzą białych, no ale rasizm działa tylko w jedną stronę.

Później w historii pojawia się Ku Klux Klan, dlaczego oni nie są potworami?

Pojawiają się rasistowscy policjanci, ale zostają zaatakowani przez zarażonych (czyli "swoich").

A później takich protekcjonalnych głupotek jest coraz więcej.

Podsumowując, nie dziwię się, że w USA zyskał rozgłos i nagrody. Jest to idealny komiks, który uderza we wszystkie popularne nuty zakorzenione w ich kulturę, w ich problemy, których u nas nie ma i nie było. Dodatkowo premiera w 2018 idealnie wpisała się w rosnącą popularność BLM (której szczyt był w 2020).

abstrahując od kwestii rasistowskich, dla mnie to było fajne, świetnie narysowane, czytadło :) od początku też mocno przerysowane i pulpowe, gdzie w tej formule po raz pierwszy pewne problemy wybrzmiały, te rozrywkowe podejście widać to tez w nowej odsłonie serii, gdzie porzucony zostaje jakikolwiek realizm na rzecz dobrej rozrywki :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Murazor

« Odpowiedź #178 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 11:46:58 »
a bohaterka potrafi irytować.
O to też racja, bardzo, ale to bardzo irytująca postać. Nie wiem, czy taka jest rzeczywistość, ale ostatnio trafiam w filmach na czarnoskóre kobiety przedstawione z taką manierą - krzykliwa, agresywna, obrażona na cały świat (nawet na najbliższych). Ostatnio oglądałem takie kreacje w serialu Umbrella Academy postać Plotki, czy w Mickey 13 dziewczyna głównego bohatera.

Duże lepiej wszedł mi serial Watchmen, który bazuję na trochę podobnych założeniach i wydarzeniach, więc da się to zrobić ciekawie.

Offline bocik

« Odpowiedź #179 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 12:39:25 »
Ja takie reakcje widziałem nie dalej jak pare tygodni temu w NY więc chyba jednak komiks oddaje rzeczywistość.