Autor Wątek: Wydawnictwo Shock Comics  (Przeczytany 33103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Wydawnictwo Shock Comics
« Odpowiedź #135 dnia: Pt, 07 Marzec 2025, 16:46:54 »
pani kochana ja się bardzo cieszę!
tylko troszku żałuję, że nie ten fajny omnibus pełen fajnych materiałów antropologicznych
ja się od razu na niego napaliłem :)
Trzeba było nie odpuszczać i wydać  😃, teraz po polsku tylko tpb.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #136 dnia: Pt, 07 Marzec 2025, 21:36:34 »
Czy wchodzenie w serie to błąd? Jak dla mnie - nie. Wielu wydawców tak działa. Oczywiście ta strategia jest zdecydowanie bardziej uciążliwa, ale ma też swoje plusy, np. tytuł jest relatywnie DŁUŻEJ na rynku, więcej ludzi ma szansę się nim zainteresować.

Wiemy nie od dziś, że core targetu, czyli najbardziej zaangażowani fani wolą czytać więcej na raz, mieć bardziej all-in-one, a przynajmniej jeśli w odcinkach, to w grubszych integralach. Ale też wiemy, że poza tym core'em jest bardzo duża grupa przypadkowych nabywców, dla których niższa cena jest po prostu jednoznaczna z większą przystępnością zakupową.
Jednocześnie trzeba mieć cholernie dobre dotarcie do tych przypadkowych czytelników, a to dotarcie samo w sobie jest trudne do osiągnięcia bez ponoszenia kosztów, szczególnie na początku działalności... No upierdliwa strategia :( Ale ja trzymam kciuki za nowego wydawcę! Bo jak się zdaje, ma fajne tytuły  ;D I chętnie sprawdzę te, które wyglądają, jakby były właśnie dla mnie 💙

Offline Blind

« Odpowiedź #137 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 14:46:47 »
Pewien rapowy wieszcz w piosence "Nic dziwnego" głosi: "Zdziwiłbym się, gdybym tylko potrafił się jeszcze zdziwić". Podobny dylemat mają mieszkańcy Memphis z komiksu autorstwa Rodolphe'a. Nie dziwi ich nic. A powinno wiele...

Lata 60. XX wieku były okresem głębokich przemian społecznych i politycznych w USA, co sprzyjało rozwojowi licznych teorii spiskowych u Jankesów. Scenarzysta z gracją nawiązuje do kilku z nich (Roswell i UFO, Projekt MKUltra, NWO). Zresztą umiejscowienie akcji w okresie zimnowojennym, również nie jest przypadkowe. 

Nasi głowni bohaterowie Roos i Louis pracując jako dziennikarze w lokalnej gazecie. Posiadają tak potrzebne w tym zawodzie cechy - wnikliwość oraz chęć poznania prawdy. Roswell od lat prowadzi rubrykę zajmującą się teoriami spiskowymi, przez co, jest wyczulony na punkcie odkrywania drugiego dna w każdej sytuacji. Louis, mimo początkowego wyszydzania kolegi, coraz mocniej docenia jego zmysł i zaczyna podobnie widzieć otaczającą ich rzeczywistość. Ich interakcja została zaprozentowania niezwykle naturalnie. Ten komiks stoi dialogami i są one jego bardzo mocną stroną. Czytania jest tu sporo, jednak przeskakujemy przez kolejne chmurki z niesłabnącą ciekawością. Tempo akcji jest powolne, mimo to, czytelnik nie powinien narzekać na nudę. Atmosfera gęstnieje z każdą stroną i coraz mocniej wierzymy w wszechobecny spisek. Finał pozostawił mnie z lekkim niedosytem. Jednak to głównie kwestia świetnie budowanego napięcia, gdy już doszedłem do wyjaśnienia wszystkiego, poczułem lekki zawód. Mimo tego, uważam że czas spedzony przy lekturze, nie był czasem straconym. 

Na naszym komikowym rynku mamy szczęście do mocnych i mrocznych komiksów, które dotykają teorii spiskowych. Departament Prawdy, The Black Monday Murders, a teraz Memphis od Shock Comics. Każdy z tych tytułów to gwarancja jakości i świetnej noirowej zagadki. @shockcomicspl ma drugiego asa w swoich wydawniczych rękach!

MOJA OCENA 8️⃣.5️⃣/🔟
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline PJP

« Odpowiedź #138 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 15:10:21 »
Akurat Departament jest serią cienką jak nitka makaronu ;) Black Monday Murders o wiele ciekawsza, bez specjalnych agitek. Dzięki za recenzję, bo zastanawiałem się nad kupnem Memphis.

Offline Blind

« Odpowiedź #139 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 15:15:16 »
Akurat Departament jest serią cienką jak nitka makaronu ;)

Jeden woli piwo, drugi żyto. Ja uwielbiam.
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline parsom

« Odpowiedź #140 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 15:22:01 »
Muszę w końcu sprawdzić ten Departament zanim kupię następne tomy. Bo innej niby zachwycającej serii Tyniona (Dzieciaki) nakupiłem na zapas, zacząłem czytać i w połowie drugiego tomu dałem sobie spokój.

Online Xmen

« Odpowiedź #141 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 17:56:44 »
A Black monday murders to zamknięta seria? porzucona? będzie kontynuacja?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #142 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 18:04:29 »
A Black monday murders to zamknięta seria? porzucona? będzie kontynuacja?
pauzująca, w Image to jest normalne, nieraz seria potrafi wrócić po latach, Hickman pewnie dokończy, tak jak zrobił z Manhattan Projects i domknął w wątki w mini serii

Offline LukCook

« Odpowiedź #143 dnia: So, 22 Marzec 2025, 09:51:37 »
'Diabeł o Mojej Twarzy', tytuł, który najbardziej zaciekawił mnie w pierwszych zapowiedziach Shock Comics. Niedawno przeczytałem 'Dewianta' i zaskoczyłem się na plus, bardzo dobra historia.

Wydawnictwo ma szokująco dobry kontakt z klientami! Diabeł złapał kilka dni obsuwy, wydawnictwo elegancko poinformowało o sytuacji i przyczynie. W ramach osłodzenia czekania kod rabatowy. Naprawdę dobre podejście.

Offline Konrad

« Odpowiedź #144 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 20:28:41 »
Ice Cream Man tom 1 (z 11 - seria trwająca) - premiera 10.04.2025
69,99 zł - 128 stron - miękka oprawa - format 170x260
https://shockcomics.pl/strona-glowna/8-ice-cream-man-tom-1.html
https://www.gildia.pl/komiksy/643364-ice-cream-man
https://imagecomics.com/comics/series/ice-cream-man
https://www.goodreads.com/series/259285-ice-cream-man

Czekolada, wanilia, egzystencjalny horror… Na każdą biedę znajdzie się jakiś smak.

LODZIARZ – seria komiksów wykraczających poza ramy gatunku. To cykl zróżnicowanych opowieści o smutku, zdumieniu i odkupieniu. Każdy tom zaludnia coraz to inna gromada osobliwych postaci, a każdej z nich zaserwowano wyjątkowe, przyrządzone specjalnie dla nich lodowe desery cierpienia. Gdzieś na peryferiach ich świata, niczym dźwięczna melodyjka furgonetki z lodami, funkcjonuje Lodziarz, który snuje opowieści i dostarcza słodkości. Przyjaciel. Wróg. Demon. Człowiek, który jednym pstryknięciem – trzask prask! – może odmienić twoje życie na zawsze.

„Swoim starannie przemyślanym, wciągającym dziełem Prince podnosi stawkę dzięki precyzyjnej kresce Morazza i odrealnionej kolorystyce O’Hallorana”.
– „Publishers Weekly”

„Seria stanowi prawdziwe osiągnięcie w kategorii zamysłu i wyobraźni – a do tego jest nieprawdopodobnie dobra”.
– „The Oregonian”

„W życiu nie czytałem niczego podobnego do tej »wykraczającej poza ramy gatunku« antologii, ale jest to kur…sko niesamowita sprawa. Pokręcona, niepokojąca fabuła i zachwycająca grafika”.
– Brian K. Vaughan, SAGA

„…interakcja pomiędzy oszczędnie napisanymi, przerażającymi historiami Prince’a a sugestywnymi rysunkami Morazza sprawi, że zakwestionujesz wszystko”.
– Amazon Book Review

„Rysownik Martín Morazzo posługuje się delikatną, wysoce sugestywną kreską oraz talentem do pokazywania różnorodnych wyrazów twarzy, zaś kolorysta Chris O’Halloran nasyca strony kontrastowymi barwami. Pozornie prosta, odwołująca się do lodów kolorystyka, niesie w sobie złowrogą treść”.
– Vulture

„Prince szybko buduje sobie wyjątkową pozycję w świecie komiksu, zaś styl Morazza odwołuje się do precyzyjnej kreski gigantów gatunku, takich jak Frank Quitely. Po tej książce nigdy już nie spojrzycie w ten sam sposób na furgonetkę z lodami”.
– Paste Magazine

Offline Szekak

« Odpowiedź #145 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 21:14:29 »
Zapowiedź super, ale nowe wydawnictwo, 11 tomów i seria trwająca? Za dużo red flagów.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #146 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 22:41:26 »
Wezmę, bo interesuje mnie ten tytuł, ale wolałbym 2w1 na twardo.

Online Xmen

« Odpowiedź #147 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 23:52:24 »
Wygląda interesująco, ale 11 tomów przeraża.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Takesh

« Odpowiedź #148 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 09:36:08 »
Bez paniki. Można czytać tomy dowolnie. To są zamknięte historie. W każdej chwili można przerwać.

Aha. Hollywood coś tam robi.... 8)

Offline moai

« Odpowiedź #149 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 22:46:30 »
Przeczytałem na razie 5 tomów, dziwny to komiks, ale intrygujący. Niby można czytać osobno, ale przewija się w niektórych tomach historia samego Lodziarza i jak na razie nie wiadomo co i jak i mnie to męczy :)