Autor Wątek: Wydawnictwo Shock Comics  (Przeczytany 33016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blind

Odp: Wydawnictwo Shock Comics
« Odpowiedź #75 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 11:17:27 »
@Blind
Dobrze że o tym napisałeś. Teraz kilka forumowiczów będzie mogło komiks zwrócić i nie przeczytać, bo jeszcze by się stali gejami.

Powiem Ci szczerze, że w życiu bym się nie spodziewał takiej reakcji na mój tekst. Człowiek się uczy całe życie...
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline eyesore

« Odpowiedź #76 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 11:21:08 »
Powiem Ci szczerze, że w życiu bym się nie spodziewał takiej reakcji na mój tekst. Człowiek się uczy całe życie...
;D
panika jak w kościele  ;D

Offline Cringer

« Odpowiedź #77 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 11:59:04 »
Wiem że na tym forum nie lubi się wszelkiej maści mniejszości (no, przynajmniej część aktywnych użytkowników nie lubi). Ale takiego przekręcenia tekstu to też bym się nie spodziewał. Czekam na zdjęcia z palenia egzemplarzy, nie tylko tego komiksu ale też innych Tyniona. Chyba nie wiele osób wiedziało że to gej (ja nie wiedziałem). A to przecież rzutuje na całą jego twórczość. Więc nie dość że zatrudniają go ze względu na orientację seksualną, to na dodatek nie bezie miał dzieci. Chociaż to drugie nie wiem z czego wynika  ::)

Offline komiks

« Odpowiedź #78 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 12:09:24 »
Tyle gadacie o tym komiksie, że aż sprawdziłem za pomocą AI

Cytat: ChatGPT

The Deviant
Scenariusz: James Tynion IV, Rysunki: Joshua Hixson

Gatunek i konwencja
„The Deviant” to komiks horroru z wyraźnymi elementami thrillera psychologicznego oraz true crime, osadzony na tle świątecznym. Akcja rozgrywa się w dwóch czasach – historycznym (lata 70-te, w szczególności 1973 rok, w mroźnym, zasypanym śniegiem Milwaukee) oraz we współczesności, co nadaje narracji wielowarstwowy charakter. Styl komiksu łączy brutalne, slasherowe motywy z subtelnym, niepokojącym klimatem budowanym poprzez powolne, niemal medytacyjne rozwijanie postaci i ich wewnętrznych dramatów. Elementy gatunkowe, takie jak mroczna, klimatyczna kreska Hixsona oraz precyzyjnie skonstruowane dialogi Tyniona, tworzą spójną całość oddającą ducha zarówno klasycznego horroru, jak i nowoczesnego thrillera psychologicznego.

Przekaz i tematyka
Komiks bada złożone relacje między przeszłością a teraźniejszością, wskazując na sposób, w jaki społeczne uprzedzenia i tabu wpływają na życie osób postrzeganych jako „odstępcy”. Centralnym motywem jest eksploracja tożsamości queer – poprzez kontrast między brutalnością morderstw dokonywanych przez tytułowego Zabójcę Dewianta a współczesnymi doświadczeniami młodego, zagubionego autora. Historia stawia pytania o naturę deviantności, zmieniające się normy społeczne oraz o to, jak osobiste obsesje i traumy kształtują naszą percepcję zła. W tle pojawia się także refleksja nad historią społeczności LGBTQ+, której reprezentacja ewoluowała od marginalizacji do bardziej złożonego i wielowymiarowego obrazu, co nadaje opowieści dodatkową warstwę symboliki i głębi.

Podsumowanie
„The Deviant” to propozycja dla miłośników mrocznych, psychologicznych horrorów, którzy cenią sobie powolne, ale głębokie budowanie napięcia oraz złożone portrety psychologiczne bohaterów. Komiks z powodzeniem łączy brutalność z refleksją nad kondycją człowieka, oferując zarówno intensywne doznania wizualne, jak i intelektualną głębię. Polecam go czytelnikom poszukującym nietuzinkowych historii o tożsamości, obsesji i społecznych tabu.

Ciekawostki
  • Komiks operuje dwoma wyraźnymi liniami czasowymi, co pozwala na ukazanie ewolucji społecznych postaw i norm w odniesieniu do tożsamości queer oraz deviantnych zachowań.
  • Premiera pierwszego numeru spotkała się z bardzo pozytywnym odbiorem krytyków i czytelników – zarówno recenzenci, jak i społeczność komiksowa podkreślali mistrzostwo Tyniona w kreowaniu napięcia oraz niepokojący klimat wykreowany przez Hixsona.
  • Seria zdobywa miano jednej z najbardziej osobistych i ambitnych opowieści tego twórcy, co czyni ją pozycją wyróżniającą się na tle innych tytułów horroru wydawanych przez Image Comics.

Podobne komiksy
  • Something Is Killing the Children – intensywny horror z elementami kryminału, który również balansuje między brutalnością a głębokim portretem psychologicznym postaci.
  • The Department of Truth – mroczny thriller konspiracyjnym klimacie, w którym, podobnie jak w „The Deviant”, dominuje atmosfera niepokoju i tajemnicy.
  • Harrow County – komiks grozy osadzony w klimacie folk horroru, charakteryzujący się wyjątkowo sugestywną, niepokojącą estetyką i powolnym budowaniem napięcia.

Czyli podsumowując, to nie jest komiks o gejach ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #79 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 12:16:28 »
@Blind
Dobrze że o tym napisałeś. Teraz kilka forumowiczów będzie mogło komiks zwrócić i nie przeczytać, bo jeszcze by się stali gejami.

:)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Tomczi

« Odpowiedź #80 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 13:22:36 »
Może trochę niefortunnie opis tego komiksu sformułowało Shock Comics, bo według Goodreads jest, cytując:

"Multiple Eisner Award-winning writer JAMES TYNION IV (W0RLDTR33, THE DEPARTMENT OF TRUTH) and acclaimed artist JOSHUA HIXSON (The Plot, Children of the Woods) unite for a psychological crime thriller that explores the intersection of queer identities and a broader scope of cultural transgression and deviance. "

Jak widać dla części polskich odbiorców obecność takich treści ma duże znaczenie, to może lepiej jakby to było zawarte w opisie, ale komiksu nie czytałem, fanem Tyniona średnio jestem*, więc to tylko taka teoria w oderwaniu od faktycznej zawartości komiksu ;) Osobiście żadnej pozycji komiksowej nie wykluczyłem przez fakt że treści LGBT są, ale rozumiem że ktoś może mieć inne podejście.

*Przeczytałem 1 vol Coś Zabija Dzieciaki, w wydaniu angielskim, więc nie wiem jak to się przekłada na polskie wydania ale chyba 1:1 no i bardzo mi się spodobało. Potem przeczytałem vol 2 i 3 i miałem takie "jak można było to tak to spierdzielić", a wszędzie gdzie nie spojarzałem, czy to recenzje czy opinie użytkowników Goodreads to prawie same 4/5 i 5/5 :D
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Luty 2025, 13:28:36 wysłana przez Tomczi »
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

Offline greg0

« Odpowiedź #81 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 13:37:48 »
Czyli podsumowując, to nie jest komiks o gejach ;)

wylatuje z koszyka!
Ważne żeby narzekać...

« Odpowiedź #82 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 16:17:19 »
 Nienierozumie. To w końcu to o gejach czy nie o gejach jest?

Offline Blind

« Odpowiedź #83 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 16:21:16 »
Nienierozumie. To w końcu to o gejach czy nie o gejach jest?

Główny bohater jest gejem. Historia morderstwa dotyczy również potencjalnego sprawcy, który jest heteroseksualny i był to jeden z czynników skazujących go bez posiadania twardych dowodów.

Więc wątek LGBTQ jest tu ważny. Jednak daleko temu komiksowi do miana komiksu o gejach...
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

« Odpowiedź #84 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 16:24:29 »
I ten sprawca morduje gejów?

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #85 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 16:27:11 »
Heteroseksualny, więc musi być mordercą. Gej nie może być mordercą, co najwyżej ofiarą. No chyba jest to logiczne.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #86 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 16:31:46 »
Milwaukee to miasto, które rozsławił Jeffrey Dahmer. Siłą rzeczy trudno opowiedzieć historię o Milwaukee inspirowaną Dahmerem bez kontekstu w jakim się to wszystko rozgrywało. Nie wiem jakiej przewrotki intelektualnej trzeba by dokonać, by uznać, że homofobia i rasizm nie miały w tej realnej historii znaczenia.
Batman returns
his books to the library

Offline Tomczi

« Odpowiedź #87 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 16:41:24 »
Heteroseksualny, więc musi być mordercą. Gej nie może być mordercą, co najwyżej ofiarą. No chyba jest to logiczne.
No właśnie nie jest logiczne, bo dorabiasz sobie jakąś interpretację rzeczywistości typu oblężona twierdza z pominięciem faktów - pomijając nie przeczytanie komiksu, to o Dahmerze powstało trochę fikcji, a gość był gejem
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

« Odpowiedź #88 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 16:47:20 »
 Zawsze myślałem, że Milwaukee jest znane z Harleya-Davidsona, narzędzi, piwa i Summerfestu a nie jakiegoś zboczonego kanibala.

Offline 79ers

« Odpowiedź #89 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 17:34:52 »
... Czekam na zdjęcia z palenia egzemplarzy...
Żeby spalić trzeba najpierw  kupić -trochę nielogiczne.