Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 565152 razy)

Online kenji

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #3090 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 17:53:52 »
To ja tylko przypomnę o tym spotkaniu we Wrocławiu w Księgarni Hiszpańskiej, ul.Uniwersytecka 19-20. Dzisiaj o 18.00.

Autorzy już jadą, ja już do Wrocławia dojechałem i mam nadzieję, że Was zobaczę i o komiksie sobie porozprawiamy:)

Właśnie skończyłem pracę i jadę. Więc do zobaczenia

« Odpowiedź #3091 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 18:04:45 »
Jeden cytat za mnie na udowodnienie tezy, że z kogokolwiek drę tu łacha poproszę.

"To forum to chyba nie jest najlepsze miejsce, żeby utyskiwać na taki stan rzeczy :-)"

Offline Death

« Odpowiedź #3092 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 18:06:35 »
No dobra, ale Eternauta i Skarby Brytanii w końcu wyjdą czy nie?  ;)

Offline holcman

« Odpowiedź #3093 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 18:15:27 »
"To forum to chyba nie jest najlepsze miejsce, żeby utyskiwać na taki stan rzeczy :-)"

Fakt, ostre darcie łacha. Nikt tu w życiu czegoś mocniejszego nie napisał.

Offline komiks

« Odpowiedź #3094 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 19:05:47 »
Ale ja wielokrotnie mówiłem, że nasza filozofia wydawnicza jest różna od filozofii SL. Klienci mają wpływ na to, co wydajemy głosując portfelami.

Prosze Cię, to jest takie leniwe.
Masz przykład u Muchy, gdzie regularnie przelewa się czara goryczy, nie tylko na forum, ale na FB Muchy i na innych grupach FB poświęconych komiksom. Tam też ludzie mogą głosować portfelem, jak w przypadku każdego produktu z dowolnej branży.

My nie pytamy czytelników o program wydawniczy, nie robimy ankiet, itp. Wydajemy rzeczy, które nas zachwyciły, którymi chcemy się podzielić z innymi fanami komiksowego medium. Jeśli nasz zachwyt okażę się też zachwytem czytelników super, jeśli nie to wyciągamy wnioski, korygujemy kurs i idziemy dalej.
No i super, ważne żeby mieć własny pomysł na biznes. Tylko jak porównujesz się z SL - że na ich wątku jest pierdyliard postów, a na wątku KG mało - to nie zwalaj wszystkiego na McDonalda, bo to jest spłaszczenie tematu do naleśnika. Przed wejściem w USA wątek SL też był najpopularniejszy na forum, komiksy USA zwiększyły popularności bo - uwaga - Arek poszerzył grono klientów. I gdyby teraz uruchomił linię Lain Polska, to poszerzyłby jeszcze bardziej, a gdyby uruchomił Lain Manga, to przy zachowaniu takiego kontaktu z klientami jak do tej pory, przekręciłby licznik forum.

Za sukcesem SL stoi przede wszystkim odważny sposób komunikacji i sukcesywne dodawanie nowych linii wydawniczych. Przecież SL zaczynało skromnie od brytoli, potem doszły komiksy franko-belgijskie, a w tym roku wjechało USA.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Leyek

« Odpowiedź #3095 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 19:28:52 »
Przecież SL zaczynało skromnie od brytoli, potem doszły komiksy franko-belgijskie, a w tym roku wjechało USA.

I jak z resztą wpisu się w większości zgadzam to ostatnie zdanie jest ewidentnym przykładem, że nastąpiła mcdonaldizacja oferty SL.
Te brytyjskie komiksy (teraz strasznie zaniedbane) przy obecnych wypuszczanych amerykańcach to były jak "Porachunki" ("Lock, Stock and Two Smoking Barrels") przy "Szybkich i wściekłych".

Offline Leyek

« Odpowiedź #3096 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 19:33:44 »
O dżizas, teraz rozumiem! :-)
To jeszcze raz powoli: mój komentarz był uszczypliwym żartem i tyle.
Nie wiem, jakie miejsce jest lepsze. Może takiego w ogóle nie ma. Ale w ogóle nie chodziło o to, żeby takie miejsce wskazywać.

Ja odpuszczam, 10 stron różnych wypowiedzi, omijanie kilka razy ponawianego przez kilka osób pytania, wazelina @Popiela, nawet jakieś teorie matematyczne, a teraz stwierdzenie, że to wszystko to tylko i wyłącznie żart (co jest ok, ale po co w takim razie była ta reszta?).

Offline Melkazir

« Odpowiedź #3097 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 19:42:05 »
My nie pytamy czytelników o program wydawniczy, nie robimy ankiet, itp.
No i tu masz właśnie całą odpowiedź na słabą sprzedaż choćby Corbena. Dziękuję z góry, za poradę należy się 100 zł. Pozdrawiam!  ;)

Offline Xmen

« Odpowiedź #3098 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 19:47:30 »
Studio lain odniosło niemały sukces. Nie świadczą o tym nabite strony, ale zazdrość innych wydawców tak. Już niejeden wydawca próbował wbijać szpilki w studio lain. Gratuluję.
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Październik 2025, 20:08:30 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #3099 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 20:06:08 »
Te brytyjskie komiksy (teraz strasznie zaniedbane) przy obecnych wypuszczanych amerykańcach to były jak "Porachunki" ("Lock, Stock and Two Smoking Barrels") przy "Szybkich i wściekłych".
Serio? ABC Wariors, Slaine, Sędzia Dredd to są dania restauracyjne?

Każde wydawnictwo, które zwiększa różnorodność wydawanych tytułów, otwiera się tym samym na nowych klientów, konsekwencją będzie zawsze zwiększone zainteresowanie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3100 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 20:08:51 »
To skoro tyle się tu dzieje w związku z moim wydawnictwem to zapraszam Was dzisiaj do Księgarni Hiszpańskiej we Wrocławiu, ul.Uniwersytecka 19-20, godzina 18.00.
Spokojnie, 3/4 tej dyskusji już dawno nie jest o Mandioce ;D

Offline Death

« Odpowiedź #3101 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 20:10:55 »
Przypuszczalnie daniem restauracyjnym jest Eternauta, ale restauracja wycofała go z menu, zanim z kuchni wyszedł z nim na salę pierwszy kelner.

Offline Leyek

« Odpowiedź #3102 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 20:12:05 »
Serio? ABC Wariors, Slaine, Sędzia Dredd to są dania restauracyjne?

Każde wydawnictwo, które zwiększa różnorodność wydawanych tytułów, otwiera się tym samym na nowych klientów, konsekwencją będzie zawsze zwiększone zainteresowanie.

A gdzie ja pisałem o daniach restauracyjnych? Wszystko to była rozrywka/mainstream ale najpierw porządny, autorski, ciekawy, a teraz jedzie masówka. Macdonaldizacji użyłem w sensie, że gorszy pieniądz wyparł lepszy.

Offline komiks

« Odpowiedź #3103 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 20:26:39 »
Nie wiem co rozumiesz przez rozrywka/mainstream. Na początku działalności SL wydał: Ballada o Halo Jones, Armie Zdobywcy, Wiek Evy. Dopiero co wydali: Caze i Druilleta. Zaraz będzie: Tablica Wenus, Mordercza kołysanka, kolejny Druillet. I masa świetnych zapowiedzi na 26-27.

Offline michał81

« Odpowiedź #3104 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 20:55:43 »
Przypuszczalnie daniem restauracyjnym jest Eternauta, ale restauracja wycofała go z menu, zanim z kuchni wyszedł z nim na salę pierwszy kelner.
Szczerze to nie rozumiem tych zachwytów nad tym komiksem, serialu nawet nie skończyłem tak mnie znużył.