Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 565296 razy)

Offline Cornelius

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #3045 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:54:35 »
Dla papieża ::) No nie wiem, dla 10 x 700 osób, które kupią komiks? Dla wydawcy, który zarobi 10 x 700 prowizji? Dla rynku, który poszerzy się o kolejne 10 tytułów?

Dla 10 x 700 osób, które kupią komiks? Pewnie tak.
Dla klikudziesiesięciu, które się nie załapią? Pewnie nie.
Dla ludzi, którzy wejdą w komiksy za pół roku, za rok, za dwa i nie będą mieli najmniejszej szansy na kupienie jakiegoś - być może gorąco polecanego - tytułu? Nie.
Dla wydawcy? Jak zarobi 10 x 700 prowizji to pewnie tak; jak zarobi 10 x 500 to pewnie nie.
Dla rynku, który poszerzy się o kolejne 10 tytułów? Tak.
Dla rynku, który nie dostanie Eternauty, bo rachunek zysków i strat dla nakładu 700 egz się nie spina? No chyba nie.
Dla papieża? Papieżowi to zwisa i powiewa.

Offline eyesore

« Odpowiedź #3046 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:55:04 »
ale na calym swiecie sa wydawcy niszowi i duze koncerny komiksowe
to ze sobie jest tam SL przeciez nie wplywa na oferte i naklady innych no nie?
akurat tutaj się nie zgodzę z Tobą Arku, bo jak najbardziej wpływa w dłuższym okresie czasu,
przy np takim Darkness cały budżet miesieczny wydałem na jedną pozycję więc inni nie dostali mojej kasy (lub będą dłużej na nią czekać), myślę że teraz jednak mniejsi wydawcy (bo akurat E. nie podjerzewam o tak dużą uwagę co sie dzieje z mniejszymi wydawacami jak SL czy Mandioca) teraz jak np usłyszą że w miesiącu XYZ w 2026 wydasz Spawna lub podobną kobyłę to będą wiedzieć że kasa pójdzie w inną stronę (wiem, ktoś napisze że Spawn raczej ma innych odbiorców niż taki Eternauta na przykład ale mimo wszystko, są tacy ludzi jak ja których interesuja obie pozycje)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3047 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:00:32 »
Warto jeszcze zauważyć w jakim kontekście pojawia się forum w tych rozmowach ;)
A jednak niektórzy z uporem masochisty nadal tu siedzą i klepią w kółko jak tu jest źle ;D Forum oczywiście nie ma żadnej siły przebicia, dla każdego to tylko źródło beki, a jak te setki osób wbijają tu, żeby nie przegapić "Spawna" to pewnie ruskie boty ;D

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3048 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:02:31 »
ale to normalne ze jeden czytelnik wybierze to, a drugi tamto
jednego stać na więcej, drugiego na mniej
ale SL to mała kropelka na tym rynku - ona nie sprawi ze ten rynek się ograniczy, zmniejszy czy powiększy
mamy obecnie bardzo dużą ofertę komiksów w Polsce
rynek jest mocno nasycony, wszyscy rezygnujemy z zakupów komiksów, które kiedyś byśmy brali z pocałowaniem ręki, na całym świecie są tez wydawcy specjalizujący się wydaniach limitowanych i nikogo to nie zabiło na rynku ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline badday

« Odpowiedź #3049 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:14:54 »
Czysty wolumen czytelników i ich siła nabywcza, którzy siedzią (i nawet niekoniecznie piszą!) na forum.

O to to! Myślę, że liczba niepiszących na forum (lub piszących bardzo rzadko), a tylko je czytających jest przez wielu niedoceniana. :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Październik 2025, 12:17:10 wysłana przez badday »

Offline bocik

« Odpowiedź #3050 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:19:30 »
W kontrze do Francji z innego wątku.
Byłem ostatnio w USA i zwiedziłem wiele sklepów z komiksami.
Jechałem z nastawieniem że uzupełnię swoją kolekcję.
I wiecie co odbijałem się od kolejnych sklepów bo wybór był marny.
W USA też nie ma non stop wszystkiego w sprzedaży a wiele rzeczy jest wręcz już niedostępnych to tak dla tych co myślą że na innych rynkach jest wszystko i zawsze.
Fakt olałem zeszytówki bo na to nie miałem czasu
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Październik 2025, 12:21:01 wysłana przez bocik »

Offline Murazor

« Odpowiedź #3051 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:20:31 »
Dla 10 x 700 osób, które kupią komiks? Pewnie tak.
Dla klikudziesiesięciu, które się nie załapią? Pewnie nie.
Dla ludzi, którzy wejdą w komiksy za pół roku, za rok, za dwa i nie będą mieli najmniejszej szansy na kupienie jakiegoś - być może gorąco polecanego - tytułu? Nie.
Dla wydawcy? Jak zarobi 10 x 700 prowizji to pewnie tak; jak zarobi 10 x 500 to pewnie nie.
Dla rynku, który poszerzy się o kolejne 10 tytułów? Tak.
Dla rynku, który nie dostanie Eternauty, bo rachunek zysków i strat dla nakładu 700 egz się nie spina? No chyba nie.
Dla papieża? Papieżowi to zwisa i powiewa.
Aleś się rozdrobnił, a w końcu dalej nie odpowiedziałeś. Postaram się zadać pytanie tak, żebyś już nie musiał gdybać i owijac w bawełne.

Czy jak podsumujesz te plusy i minusy z powyższej wiadomości uważasz, że, lepiej aby komiks w polskim komiksowie wyszedł w nakładzie 700 sztuk za miesiąc, czy wcale?
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Październik 2025, 12:26:02 wysłana przez Murazor »

Offline khomaniac

« Odpowiedź #3052 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:26:56 »
Los Kraba robi rozeznanie z Eternauta

https://www.facebook.com/share/14LjzVpsuF8/

Offline Death

« Odpowiedź #3053 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:29:58 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3054 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:33:37 »
O to to! Myślę, że liczba niepiszących na forum (lub piszących bardzo rzadko), a tylko je czytających jest przez wielu niedoceniana. :)
No dziwnym trafem ten sam "forumowy marketing" potrafił ostatnio wyprzedać nakład niezbyt mcdonaldsowej "Tablicy Wenus" - dokładnie w tym samym kraju, w którym całkiem ogarnięty wydawca nie widzi szansy znalezienia 700 osób zainteresowanych "Eternautą".

Ale forum to oczywiście nisza w niszy w niszy, prawdziwe "komiksowo" jest gdzie indziej.

Online donT

« Odpowiedź #3055 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:34:06 »
Los Kraba robi rozeznanie z Eternauta
https://www.facebook.com/share/14LjzVpsuF8/

A to nie jest przypadkiem Eternauta 1969 Brecci?
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3056 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:42:21 »
Warto jeszcze zauważyć w jakim kontekście pojawia się forum w tych rozmowach ;)

Zdarza się, że to forum przedstawiane jest jako enklawa "spoceńców", którzy przeceniają swoją kompetencję komiksową (czymkolwiek by nie była) i wpływ rynkowy. Zupełnym przypadkiem bardzo często ci sami, którzy takie poglądy manifestują, jednocześnie bardzo aktywnie korzystają z tego forum do promowania swoich prac, biznesów, inicjatyw, blogów itp. A to już czyni z ich narzekań próżne gdakanie.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #3057 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:44:57 »
Aleś się rozdrobnił, a w końcu dalej nie odpowiedziałeś. Postaram się zadać pytanie tak, żebyś już nie musiał gdybać i owijac w bawełne.

Widzisz, rozdrabniam się i rozdrabniam, a ty nadal nie rozumiesz. Postaram się odpowiedzieć, tak, żebyś nie musiał się głowić: każda opcja ma lepsze i gorsze stronyi nie da się jednoznacznie stwierdzić, że tak jest "dobrze", a tak nie.

« Odpowiedź #3058 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:54:38 »
Wiecie jaki jest problem tych analiz Szymona czy Kolorowych ;) Nie znacie mnie ;)
Ja jestem piwniczakiem po prostu - w sumie nawet dosłownie :) - i ja mam zwykłą ludzką frajdę z kontaktu z ludźmi, bo u mnie komiksem interesują się może z 2 osoby :) tam gdzie widzicie marketing to jest po prostu zwykła pasja :) czy przynosi to efekty? pewnie tak, ale tylko dlatego, że gdzieś ci ludzie czują, że są częścią tego co robię, ja po prostu stosuje coś na czym wyrosłem - punkową etykę DIY, i wzorem dla mnie była wytwórnia Dischord, tam nie było klienta, konsumenta, tylko kumpel - i nie bronię się przed przyznaniem, że SL zarabia, całkiem sporo ostatnio, tylko ja te zyski przepiłem na zakup 27 licencji :) dla mnie to forum od zawsze było okazją do pogadania, nawet jak studio wydawało 2 komiksy rocznie w nakładzie 500 sztuk. Ten wątek zawsze żył już za czasów gildii. Nie wszyscy grają w grę o nazwie kapitał ;)

Marketing, pasja, to tylko etykietki, które nazywają te samą rzecz ;)

Arek ja ABSOLUTNIE nie neguję tego, co piszesz. Tak, jak zaznaczyłeś - nie znam Cię, nie siedzę Ci w głowie, nie silę się na jakieś analizy Twojej osoby. Totalnie rozumiem, że to, co robisz właśnie w taki sposób wygląda z Twojej strony (albo jest po prostu elementem gry, ale w tę królicze norę się nie zapuszczam.).

Niemniej, z mojej perspektywy, faktem jest, że na forku sprawnie prowadzisz marketing i doskonale potrafisz sprzedawać swoje komiksy. Z sukcesami, zarabiając więcej niż godnie. Trudno temu zaprzeczyć i chyba da się to pogodzić z etosem, jaki wyznajesz.
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Październik 2025, 12:59:06 wysłana przez DrugiejSzansy »
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Adolf

« Odpowiedź #3059 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 12:56:42 »
Dla mnie największą wadą Studia Lain jest to, że wydają tak świetne komiksy (subiektywnie) jak The Darkness czy Spawn, a wkrótce Witchblade i... Nie będzie można ich znaleźć w żadnym sklepie. Boomer, który przyjedzie na jakieś targi, albo wejdzie do sklepu z komiksami, nie znajdzie na półce tych wypasionych wydań. Może być nieświadomy, że gdzieś tam pojawiła się obłędna oferta Lain USA i zawiera komiksy jakie by sobie przytulił. A jak się później dowie, że coś takiego było, to pozostają Ci wstrętni skalperzy... Ale w ogólnym rozrachunku i tak super, że Lain je przytuliło, bo Egmont mógł je normalnie wydać dawno temu i miał na to wywalone. A teraz sam próbuje jechać na tej fali (widzę Wild Cats). Dzięki Lain dostajemy coś czego mogłoby w ogóle nie być i to jest wspaniałe.